فرسایش خاک در ایران؛ سکوت زمین، فریاد طبیعت

فرسایش خاک یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات زیست‌محیطی است که به کاهش باروری زمین‌ها و آسیب به محیط‌زیست می‌انجامد، این پدیده به‌دلیل عواملی همچون تغییرات اقلیمی، بهره‌برداری نادرست از اراضی و کمبود پوشش گیاهی در بسیاری از مناطق کشور گسترش پیدا کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، فرسایش خاک به فرایندی گفته می‌شود که طی آن، ذرات خاک از سطح زمین به وسیله عوامل طبیعی یا انسانی جابه‌جا می‌شوند، این پدیده نه تنها به کاهش سطح باروری خاک می‌انجامد، بلکه می‌تواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر کشاورزی، منابع آب و تنوع زیستی داشته باشد.

عوامل مختلفی از جمله تغییرات اقلیمی، فعالیت‌های کشاورزی نادرست، جنگل‌زدایی، ساخت‌وساز و بهره‌برداری بی‌رویه از اراضی در بروز فرسایش خاک نقش بسزایی دارند، در مناطقی با بارش کم و شرایط خشک، فرسایش خاک به‌ویژه در قالب وزش باد و سیلاب‌ها بیشتر بروز می‌کند.

طبق گزارش‌های سازمان‌های محیط‌زیستی، فرسایش خاک یکی از مهم‌ترین تهدیدات برای امنیت غذایی کشورها به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک است.

زمین‌هایی که به دلیل فرسایش خاک از دست می‌روند، دیگر قادر به تأمین منابع غذایی برای جمعیت‌های انسانی نمی‌باشند و این می‌تواند به فقر غذایی و بحران‌های زیست‌محیطی منجر شود.

در ایران، با توجه به اقلیم خشک و نیمه‌خشک کشور و همچنین بارش‌های نامنظم، مناطق وسیعی از اراضی در معرض فرسایش خاک قرار دارند.

بر اساس آمارهای جهانی، سالانه مساحت زیادی از خاک‌های کشاورزی به دلیل فرسایش نابود می‌شود و کشورها مجبور به صرف هزینه‌های بالا برای ترمیم و بازسازی این اراضی هستند، از آنجا که فرسایش خاک در ایران همواره یکی از چالش‌های جدی به شمار می‌آید، اجرای طرح‌های مختلفی همچون آبخیزداری و آبخوان‌داری برای مقابله با این پدیده ضروری است، این طرح‌ها می‌توانند به حفظ منابع خاکی، کاهش خطر سیلاب‌ها و ذخیره آب‌های زیرزمینی کمک کنند، که در نهایت منجر به تقویت امنیت غذایی و حفاظت از محیط‌زیست می‌شود.

فرسایش خاک در ایران؛ سکوت زمین، فریاد طبیعت

فرسایش خاک و تأثیرات آن بر کیفیت محصولات کشاورزی

یحیی پرویزی، استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیز داری به خبرنگار ایمنا می‌گوید: فرسایش نقطه پایان فرایند تخریب خاک است که از لحاظ درونی، ظرفیت باروری خاک کاهش می‌یابد، حال شاخص‌هایی وجود دارند که نشان می‌دهند ظرفیت باروری خاک کاهش یافته است، به دلیل مدیریت ضعیف و عوامل طبیعی، فرسایش اتفاق می‌افتد و این فرایند منجر به زوال باروری خاک و کاهش کیفیت و کمیت محصولات می‌شود، با کاهش عمق خاک، باروری و کیفیت محصولات نیز کاهش می‌یابد، یکی دیگر از تأثیرات اصلی فرسایش خاک، کاهش کیفیت محصولات کشاورزی است و این کاهش کیفیت می‌تواند بر صادرات محصولات نیز تأثیر بگذارد، چرا که ما یکی از صادرکنندگان میوه و دیگر محصولات کشاورزی هستیم.

وی درباره محصولاتی که کیفیت خاک در آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، می‌افزاید: محصولات مختلف گیاهان متفاوتی دارند و نسبت به کیفیت خاک متفاوت هستند، محصولاتی همچون ذرت، گندم و یونجه نیازمند خاک با کیفیت هستند، به همین دلیل هر میزان از افت کیفیت خاک چه از منظر فرسایش و یا افت باروری خاک به همان میزان موجب افت کیفیت محصول می‌شود.

فرسایش خاک در کشور بیشتر در زمین‌های زراعی و دشت‌های مستعد گسترش خندق‌ها اتفاق می‌افتد و این زمین‌ها به‌طور معمول برای کشت غلات و حبوبات به شکل سنتی نیز استفاده می‌شوند اما در کل فرسایش خاک می‌تواند خسارت‌های مستقیم و غیرمستقیمی بر محصولات و اقتصاد داشته باشد، علاوه بر آسیب به محصولات کشاورزی خسارت‌های دیگر شامل کانال‌های انتقال آب، پشت سدها، مخازن آب و کیفیت آب‌های سطحی و زیرزمینی نیز وارد می‌شود.

استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیز داری عنوان می‌کند: برای بازگرداندن خاک فرسوده دو رویکرد افزایش ظرفیت باروری خاک از طریق توان‌بخشی طبیعی و دیگری بازگرداندن خاک فرسوده وجود دارد، حال از آنجایی که ایران با محدودیت اقلیمی مواجه است، توان تولید خاک جدید بسیار اندک و حدود یک دهم میزان نیاز است.

مدیریت فرسایش خاک و بهبود کیفت آن

پرویزی می‌گوید: فرسایش خاک چالش بزرگ است که در مناطقی با شرایط بحرانی، تأثیرات منفی بیشتری دارد، در این مناطق توان بازداری خاک به شکل طبیعی بسیار کمتر است، بنابراین نمی‌توان تنها به توان طبیعی خاک برای بازداری فرسایش اعتماد کرد و باید با مدیریت مناسب، میزان فرسایش را به حداقل رساند، حال ما می‌توانیم با کمک به ظرفیت باروری خاک از طریق مکانیزم‌های مختلف از جمله اصلاحگری‌های مصنوعی و طبیعی به بهبود شرایط خاک کمک کنیم، در برخی کشورها نیز ادعاهایی در این زمینه وجود دارد که توان باروری خاک‌های با پتانسیل پایین را افزایش می‌دهد، هرچند این ادعاها هنوز به طور کامل صحت‌سنجی نشده‌اند، حال یکی از راهکارها، افزایش توان‌بخشی خاک از طریق اجازه دادن به آن برای طی کردن فرایندهای طبیعی خود است، زمانیکه فشار بهره‌برداری از عرصه‌ها کاهش می‌یابد، خاک می‌تواند خود را بازسازی کند و بهبود یابد، همانطور که یک موجود زنده توانایی ترمیم خود را دارد، خاک نیز می‌تواند با گذر زمان و کاهش فشار بهره‌برداری به شرایط مطلوب بازگردد.

وی ادامه می‌دهد: تکنولوژی‌های مختلفی در سطح جهانی برای کاهش فرسایش خاک توسعه یافته‌اند، این تکنولوژی‌ها شامل نظام مدیریت وقایع گیاهی و نظام تناوب زراعی است که به حفظ و افزایش توان باروری خاک کمک می‌کنند.

در کشور نیز برنامه‌هایی برای استفاده از این تکنولوژی‌ها آغاز شده است و در دهه ۹۰، ابزارها و تکنولوژی‌های حفاظتی کشاورزی به کشور وارد شدند و تحقیقات خوبی در این زمینه توسط دانشمندان انجام شد، با این حال این راهبردها همچنان در نظام سیاست‌گذاری نهادینه نشده‌اند و لازم است تا از این تکنولوژی‌ها به طور گسترده‌تری استفاده کنیم تا بتوانیم بهره‌وری کشاورزی را در بلندمدت تضمین کنیم، حال به مرور زمان ابزارهای تکنیکی و روش‌های علمی در زمینه کشاورزی حفاظتی توسعه یافته‌اند، این ابزارها به حفظ خاک و جلوگیری از تخریب آن کمک می‌کنند، با این حال باید این مفاهیم و تکنولوژی‌ها را در کشورمان نهادینه کنیم و سیاست‌گذاری مناسبی برای بهره‌برداری پایدار از منابع خاکی داشته باشیم.

فرسایش خاک در ایران؛ سکوت زمین، فریاد طبیعت

نقش بسته‌های منابع طبیعی در بهبود کیفیت خاک و کشاورزی

استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اظهار می‌کند: بسته‌های منابع طبیعی در عرصه‌های زراعی و کشاورزی بسیار توسعه یافته‌اند، فناوری بومی با رویکرد افزایش باروری خاک در مناطق مختلفی همچون باغ‌های دامنه‌های زاگرس و سیستان کاربرد دارد، بهره‌برداری از منابع آب سطحی و استفاده از آب‌های استحصالی، روش‌های صنعتی در کرمان و هرمزگان و تغییر هندسه زمین و خاک از جمله مواردی هستند که توانسته‌اند باروری خاک را افزایش دهند.

مثال‌هایی از کشاورزی سیلابی و استفاده بهینه از سیلاب‌ها نشان می‌دهند که دانش بومی ما ظرفیت‌های زیادی برای بهبود کیفیت خاک دارد، که این دانش بومی نه تنها بین بهره‌برداران بلکه بین متولیان مدیریت نیز شناخته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پرویزی می‌افزاید: راهکارهای علمی متعددی برای جلوگیری از فرسایش خاک وجود دارد، یکی از اصلی‌ترین راهکارها، تغییر نگاه و رویکرد به مدیریت زمین‌های کشاورزی است؛ در دنیا راهبردهایی همچون کشاورزی دقیق و کشاورزی طبیعت‌مدار به کار گرفته شده‌اند تا بتوانند تولید پایدار را در بلندمدت تضمین کنند، نقاط بحرانی و مراجع زمین‌شناسی حساس به فرسایش، نیازمند مدیریت ویژه‌ای هستند و ابزارهای متداول همچون اصلاح‌گرهای طبیعی و مصنوعی می‌توانند به تثبیت خاک و کاهش فرسایش کمک کنند و در این حوزه تحقیقات بسیاری در زمینه استفاده از ضایعات صنعتی برای بهبود کیفیت خاک انجام شده است که نشان‌دهنده تنوع و گستردگی تکنیک‌ها و روش‌های موجود است.

ترکیب دانش بومی با تکنولوژی‌های مدرن، راهکاری مؤثر برای مدیریت پایدار

وی مطرح می‌کند: تکنولوژی‌های جدید نقش بسزایی در کاهش فرسایش خاک داشته‌اند، این تکنولوژی‌ها به حفظ و افزایش توان باروری خاک کمک کرده‌اند که یکی از اصلی‌ترین چالش‌های ما، تغییر اقلیم و تأثیرات آن بر رژیم بارشی و خشکی خاک‌هاست، تغییرات اقلیمی موجب شده‌اند که بارش‌ها بیشتر به صورت رگبارهای شدید و دفعتی اتفاق بیفتد که منجر به افزایش فرسایش خاک می‌شود.

استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اظهار می‌کند: ایران دارای دانش بومی ارزشمندی در زمینه افزایش باروری خاک است، در مناطق مختلف کشور همچون باغ‌ها در دامنه‌های زاگرس، سیستان، کرمان و هرمزگان روش‌های سنتی و بومی بهره‌برداری از منابع آب و خاک وجود دارد، این روش‌ها شامل کشاورزی سیلابی و استفاده بهینه از سیلاب‌ها برای تقویت خاک فرسایش یافته است، استفاده از این دانش بومی، همراه با مستندسازی و ترویج آن بین کشاورزان و بهره‌برداران، می‌تواند به بهبود کیفیت خاک و کاهش فرسایش کمک کند.

پرویزی در آخر متذکر می‌شود: کاهش فرسایش خاک و استفاده از تکنولوژی‌های جدید می‌تواند به بهبود کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی کمک کند، این امر نه تنها به حفظ منابع طبیعی کمک می‌کند، بلکه تأثیرات مثبت اقتصادی نیز دارد، همچنین کاهش فشار بهره‌برداری از عرصه‌ها و اجازه دادن به خاک برای بازسازی طبیعی خود می‌تواند به بهبود شرایط خاک کمک کند.

فرسایش خاک در ایران؛ سکوت زمین، فریاد طبیعت

تأثیرات تغییرات آب و هوایی و فرسایش خاک بر امنیت غذایی کشور

عبدالمجید شیخی، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بخش عظیمی از سرزمین ما با بارش بسیار کم مواجه است، در واقع صحرا هستند، خشک و گاهی بایر و یا قابلیت کمی برای زراعت دارند و پوشش گیاهی ندارند، مناطق مختلف هر کدام یک جور در معرض فرسایش هستند، فرسایش هر بخش و ‏قطعه از اراضی هم موجب خسارت به زمین‌های دایروزمین‌های مستعد می‌شوند، البته بهتر بگویم یک هم افزایی در پدیده ‏فرسایش وجود دارد. بخشی از سرزمین ما ارتفاعات هستند که در معرض فرسایش آب و باد و حوادث طبیعی دیگر و حوادث ‏غیر طبیعی هستند و بخشی از جلگه‌ها هستند که باز در معرض آسیب سیل و تغییر کاربری اراضی توسط انسان و ‏بهره‌برداران هستند. اینها همه هر کدام به نوعی در معرض آسیب هستند و خسارت سرمایه عظیمی به نام «فرسایش خاک» ‬ امنیت غذایی ما را تهدید می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: امنیت غذایی وابسته به آب و خاک و انرژی خورشید است، اگر این ارکان امنیت ‏غذایی را حفظ نکنیم در معرض ناامنی غذایی جدی قرار می‌گیریم، حال برای محافظت از خاک اول باید بدانیم که خاک در واقع ‏یک ثروت بی‌بدیل و خسارت در خاک خسارت در عرصه است، خسارت در عرصه خسارت در اعیان را هم به دنبال دارد، یعنی وقتی خاک ما دچار آسیب شود به طور عملی دست یافته‌ها و دست ساخته‌های ما و به طور کلی دراعیان مستقر ‏در عرصه هم در معرض آسیب قرار می‌گیرند.

کارشناس‬ اقتصادی‬ می‌گوید: ما کشوری هستیم که به طور معمول دچار خشکسالی و کم بارشی هستیم به خصوص در این دو دهه گذشته متوسط بارندگی ۲۰ ساله گذشته نسبت به متوسط بارندگی معدل متوسطه بارندگی ۲۰ ساله از ‏معدل به طور مثال ۵۰ سال گذشته پایین‌تر بوده است، با یک دوره کم بارشی و خشکسالی مواجه هستیم، که دو نوع آسیب به ما زده است، یکی اینکه موجب جایگزینی برداشت آب سفره‌های زیرزمینی به جای استفاده از آب باران شده است، که یکی از آثار آن ‏خود به خود موجب فرو نشست زمین‌ها شده موجب خشکی بسیاری از مناطق و زمین‌های دایر شده است و یا بارش‌های ‏ناگهانی که به دلیل این تغییرات آب و هوایی که به وجود آمده موجب ایجاد خسارت‌های سیل شده است و این پدیده علاوه بر اینکه خاک ارتفاعات را با ‏خودش جاروب کرده، خاک حاصلخیز در واقع در بستر رودخانه‌ها موجب رسوب در رودخانه‌ها و مسدود شدن ‏بسیاری از مسیل‌ها و پر شدن حوضچه‌های پشت سدها شده است و یا این سیلاب موجب خسارت‌های شدید در اماکن مسکونی و زمین‌های کشاورزی و حتی زیرساخت‌های راه و شهرسازی و زیرساخت‌های صنعتی شده است.

شیخی بیان می‌کند: چنین تغییرات آب و هوایی موجب خسارت‌های متنوعی شده است، برای مثال در مناطق خشک و صحرا موجب بلند شدن گرد و خاک و به اصطلاح ریزگردها شده که آسیب‌های جسمی و خسارت‌های مالی و حتی جانی را هم به دنبال داشته است، این خسارت‌ها، زیان‌های ‏بزرگ دیگری را نیز به دنبال داشته که موجب شده که در چرخه تأمین آب هزینه تمام شده تهیه آب در مناطق خشکسالی را به شدت بالا ببرد و این هزینه در واقع روی دست دولت و مردم سنگینی ایجاد کرده است.

وی عنوان می‌کند: لازمه مقابله و مبارزه با خسارت ‏فرسایش خاک یکی تعریف الگوی آب، تعریف و طراحی و پیاده سازی الگوی آب است و دیگری از ارکان اصلی پیاده سازی ‏الگوی آب تکمیل طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در کل سرزمین است، در حال حاضر بیش از ۹۰ میلیون هکتار داریم که ‏هنوز طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در آنجا اجرا نشده است، بنابراین باید این کار را به عنوان یک ضرورت و یک ‏اولویت در برنامه قرار دهیم، چراکه بحث امنیت ملی متکی به امنیت غذایی، امنیت غذایی نیز متکی به امنیت‌‬ آب و خاک و اگر ‏بخواهیم امنیت غذایی را تأمین کنیم باید به فکر حفظ خاک و تولید، مهار، ذخیره سازی و اصلاح مصرف آب باشیم و ‏لازمه این کار هم تکمیل طرح‌های آبخوان‌داری و آبخیزداری در سراسر پهنه سرزمین کشورمان است.

فرسایش خاک و تأثیرات آن بر کیفیت محصولات کشاورزی و اقتصاد

شیخی مطرح می‌کند: اگر طرح‌های آبخوان‌داری و آبخیزداری پیاده بشوند هم خسارت‌های خاک برطرف می‌شود و فرسایش خاکی را می‌توانیم به نزدیک صفر ‏برسانیم همچنین در مناطق خشک، جلگه‌ای و هم در مناطق ارتفاعات با طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری از ‏خسارت فرسایش خاک جلوگیری خواهیم کرد، به حداقل می‌رسد، همانطور با پیاده سازی طرح‌های آبخوان‌داری و ‏آبخیزداری می‌تونیم با شرایط کم بارشی و خشکسالی نه تنها آب مورد نیاز خودمان را در طول سال تمرین و تأمین ‏بکنیم بلکه می‌توانیم مازاد بر‬ نیازمان در لایه‌های زیرین زمین با طرح‌های آبخیزداری آب بیشتری ذخیره سازی کنیم، به طور ‏مثال این سیل‌هایی که در سال‌های اخیر، به خصوص فروردین ۱۳۹۸ و در بهار سال جاری و یا سال گذشته در واقع داشتیم و ‏موجب وقوع خسارات بزرگ سیلابی در استان‌های خوزستان، لرستان، سیستان بلوچستان و خراسان جنوبی و هرمزگان و جاهای دیگر شد، اگر شبکه توزیع و ذخیره سازی مناسبی وجود داشت، می‌توانستیم این آب‌ها را به سمت سفره‌های ‏زیرزمینی هدایت کنیم و نه تنها این نعمت را برای کل سال ایجاد می‌کردیم بلکه از خسارت به مناطق ‏کشاورزی، مسکونی وزیرساخت‌های راه و شهرسازی و سایر زیرساخت‌های صنعتی و معدنی و کشاورزی جلوگیری می‌کردیم.

وی مطرح می‌کند: در واقع از این نقمت‌های سیلاب‌هایی که ناشی از بارندگی‌های موسمی و لحظه‌ای ایجاد نمی‌شد، کمترین تخمین راجع به ارزش ‏خسارت مهار نکردن آب و فرسایش خاک اعم از کیفی و کمی در محصولات و برداشت محصول و زیر ساخت‌ها را می‌توان از ‏طریق سرجمع هزینه‌های مصروف تبعات سیل به دست آورد، که نمونه کوچکی از برآورد خسارت است آمار هزینه‌های ‏مراجع ذیربط مانند نیروهای امدادی و هزینه‌های بازسازی و ترمیم و نوسازی زیر ساخت‌ها و اماکن مسکونی و ترمیم عرصه‌ها، خسارات بیمه محصولات و کمک‌های با عوض و بلاعوض کمترین برآورد از ارزش خسارات سیلاب و فرسایش آب و ‏خاک است.

کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: شاخص نسبت این ارقام نسبت به تولید ناخالص ملی ما را بهتر متوجه حجم خسارت می‌کند‬ و راهنمای ‏خوبی برای تقدیر از ارقام هزینه‌هایی است که پیشاپیش برای جلوگیری از خسارت تخصیص و تأمین می‌کنیم، البته بسیاری ‏از خسارت‌ها هم قابل احصا نیست، فرسایش خاک یا برای مثال بلند شدن ریزگردها موجب بیماری‌هایی می‌شود که بعضی مواقع به طور مجرد برای نمونه یک نمونه اندازه هزینه خسارتی که ریزگردها واریز می‌کند این است که ببینیم مردم در اثر تنفس ریزگردها ‏و هوای آلوده، به خصوص در شرق و جنوب شرقی کشور سالانه چقدر به پزشک مراجعه می‌کنند که تنها یک بخش از آن خسارت‌های است که ناشی از همین فرسایش خاک و خشکسالی و ‏بلند شدن ریزگردها در مناطق کم بارش و خشک ایجاد می‌شود‎.

به گزارش ایمنا، فرسایش خاک یک تهدید جدی برای محیط‌زیست و امنیت غذایی کشور است، به ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک نظیر ایران، چالش‌های بزرگ‌تری را به دنبال دارد.

کشور در دو دهه اخیر با دوره‌های خشکسالی و کم‌بارشی مواجه بوده و این وضعیت موجب افزایش آسیب‌های ناشی از فرسایش خاک، ریزگردها و سیلاب‌ها شده است، این مشکلات نه تنها به کاهش سطح تولیدات کشاورزی و درآمد مردم آسیب می‌زند، بلکه در برخی مناطق به بحران‌های اجتماعی و اقتصادی نیز دامن می‌زند.

حال برای حفظ منابع خاک و مقابله با فرسایش آن باید طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری به طور گسترده‌تری در سطح کشور پیاده‌سازی شوند، این طرح‌ها نه تنها از فرسایش خاک جلوگیری می‌کنند، بلکه به حفظ منابع آب و بهبود کشاورزی در مناطق خشک و نیمه‌خشک کمک خواهند کرد.

به طور کلی، برای حفظ امنیت غذایی و مقابله با خطرات ناشی از فرسایش خاک، همکاری بین مسئولان دولتی، کارشناسان محیط‌زیست و بهره‌برداران اراضی ضروری است. سرمایه‌گذاری در پروژه‌های حفاظتی، آموزش‌های محیط‌زیستی و تغییرات مثبت در شیوه‌های کشاورزی می‌تواند راه‌حل‌های مؤثری برای کاهش اثرات این بحران باشد.

کد خبر 827442

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.