آزمون قانونمداری دولت و مجلس

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _چهارشنبه سی‌یکم مرداد ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «نمایندگان، پایبندی به وفاق را در عمل نشان دهند» به سخنان روز گذشته رئیس جمهور در دیدار با نمایندگان جدیدالورود مجلس دوازدهم پرداخت و نوشت: مسعود پزشکیان شامگاه دوشنبه در دیدار با جمعی از نمایندگان جدیدالورود مجلس دوازدهم، با بیان اینکه دولت چهاردهم در مواجهه با مشکلات کشور به دنبال یافتن مقصر نیست، بلکه برای رفع مشکلات و چالش‌های مبتلابه کشور با تمام توان تلاش خواهد کرد، اظهار داشت: قدم اول در مسیری که ما برای دولت ترسیم کرده‌ایم، جلب رضایت مردم و تکریم ارباب رجوع در همه ادارات و دستگاه‌های اجرایی خواهد بود.
رئیس جمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت اجرای سند چشم‌انداز کشور به عنوان یکی از اولویت‌های دولت در مسیر پیشرفت کشور تصریح کرد: این سند به لحاظ علمی، از جمله اسناد قابل دفاع و ارزشمندی است که اجرای آن نیازمند بهره‌گیری از توان مدیران کاردان، کارشناس و با تجربه است و امیدواریم با کمک نمایندگان محترم و رأی اعتماد به همه وزرای کابینه بتوانیم این هدف را محقق کنیم. پزشکیان پرهیز از اختلافات داخلی و ایجاد وحدت و همگرایی در کشور را رمز موفقیت و غلبه بر مشکلات عنوان کرد و گفت: یقین بدانید اگر صادقانه، با همدلی و به دور از اختلاف و رویکردهای حذفی به میدان بیاییم و برای خدمت به کشور و مردم تلاش کنیم، خدای متعال هم به ما کمک خواهد کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه هر فردی با هر نوع گرایش فکری و سلیقه‌ای برای تأمین رضایت مردم تلاش کرد به کشور و نظام و انقلاب خدمت کرده، تصریح کرد: امروز مهم‌ترین دغدغه دولت کاستن از فاصله مردم و حاکمیت و تأمین رضایت مردم است و برای هر فرد همفکر و هم‌عقیده با ما در این مسیر، میدان خدمت باز است.
پزشکیان همچنین با تأکید بر اهمیت تعامل مجلس با دولت در تسریع خدمت‌رسانی به مردم افزود: هیچیک از وزرای پیشنهادی بدون مشورت با سطوح عالی کشور به مجلس معرفی نشده‌اند و همان گونه که دولت به شعار وفاق ملی عمل کرد، اکنون از مجلس و نمایندگان نیز انتظار می‌رود پایبندی به وفاق را در عمل نشان دهند.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حذف زاویه‌دارها، لازمه وفاق ملی و بزرگ‌ترین کمک مجلس به رئیس‌جمهور» نوشت: با پایان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی پزشکیان، پرونده رأی اعتماد به وزرا بسته شده و از فردا دولت چهاردهم به شکل رسمی فعالیت اجرایی خود را آغاز خواهد کرد، عملکرد مجلس در حوزه وزرای پیشنهادی یکی از اساسی‌ترین موضوعاتی است که قضاوت مردم در قبال مجلس دوازدهم را مشخص می‌سازد. دولت چهاردهم در شرایطی روی کار آمد که کشور با نزدیک به سه سال مدیریت جهادی و بدون چالش شهید رئیسی از بحران‌آفرینی‌های دهه ۹۰ عبور کرده و به آرامشی نسبی رسیده است.

نمود این آرامش را نیز می‌توان در گذر بدون چالش کشور از واقعه شهادت و فقدان رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله رئیسی و همچنین برگزاری انتخابات زودهنگام در کمتر از ۵۰ روز دید. تأیید صلاحیت و به تبع آن پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری به‌خوبی کذب گزاره شیطنت‌آمیز و رذیلانه خالص‌سازی که از سوی مدعیان اصلاحات و برخی غافلان در داخل کشور مطرح می‌شد را نشان داده و پویایی سیاسی کشور در فاصله کمتر از ۲ ماه از شهادت و فقدان رئیس‌جمهور را به رخ جهانیان کشید. با پیروزی پزشکیان در انتخابات با حدود ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار رأی و کسب ۲۶ درصد آرا واجدین شرایط، مدعیان اصلاحات با تلقی اشتباه از شرایط سریعاً با تمامیت‌خواهی به دنبال قلع و قمع تمامی مخالفین خود شدند. آنان در کنار این مسئله با سازوکار مبهم شورای راهبری سعی بر تحمیل افراد مورد نظر خود بر پزشکیان و مصادره و کنترل کردن رئیس‌جمهور داشته و دارند. بررسی عوامل پیروزی پزشکیان نشانگر این است که مدعیان اصلاحات و امیرکبیرهای خودخوانده، تأثیر بسزایی در ۱۶۴۰۰۰۰۰ رأی پزشکیان نداشته و عمده رای‌دهندگان به وی نه به دلیل حمایت‌های مدعیان اصلاحات که به‌خاطر مسعود پزشکیان رأی داده‌اند. مدعیان اصلاحات هیچ سبد رأی مشخصی را برای پزشکیان به ارمغان نیاورده و بالطبع هیچ منتی نیز بر رئیس‌جمهور نمی‌توانند داشته باشند.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بازی آتش‌بس» نوشت: جنبش حماس دیروز به طور رسمی دولت آمریکا را متهم به جانبداری از جنایات رژیم صهیونیستی و اقدامات کذایی دیپلماتیک برای از بین بردن توافقات حداقلی قبلی با رژیم صهیونیستی بر اساس قطعنامه ۲۷۳۵ سازمان ملل - موسوم به توافق دوم ژوئیه - کرد. پیش‌تر مقاومت اسلامی فلسطین در آستانه سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به تل‌آویو، پیشنهاد کاخ سفید برای دور جدید مذاکرات آتش‌بس را رد کرده و آن را حربه دولت بایدن برای زمان خریدن به نفع اسرائیل خوانده بود.

بویژه در روزهای پس از نشست دوحه درباره آتش‌بس و آزادی زندانیان اسرائیلی که به ابتکار آمریکا، مصر و قطر و با حضور هیأت اعزامی رژیم صهیونیستی برگزار شد، آشکار شد کل داعیه مذاکرات جدید بین اسرائیل و حماس، چیزی جز یک بازی فریبکارانه آمریکایی با اهداف معطوف به حفظ آبروی بر باد رفته سیاست خارجی واشنگتن به خاطر همدستی با جنایات اسرائیل در غزه و همچنین ایجاد یک فضای دیپلماتیک کاذب در منطقه به منظور به تعویق انداختن پاسخ سخت ایران و حزب‌الله به رفتار تروریستی رژیم صهیونیستی نبوده است. حماس تکلیف خود را با مذاکرات نمایشی طبق طرح آمریکا و میانجی‌های عربی خیلی زود مشخص کرده بود. نه تنها هیأت این جنبش در نشست پنجشنبه گذشته دوحه شرکت نکرد، بلکه جنبش ابتدای این هفته نیز در بیانیه‌ای مخالفت خود را با طرح پیشنهادی آمریکا ابراز و اعلام کرد: «پیشنهاد جدید با شرایط نتانیاهو سازگار است و با خواسته‌های وی، بویژه امتناع او از آتش‌بس دائم، عقب‌نشینی کامل از نوار غزه، اصرار او بر ادامه اشغال تقاطع نتزاریم، گذرگاه رفح و کریدور فیلادلفی همسو می‌شود. وی همچنین شرایط جدیدی را درباره معامله تبادل اسرا مطرح و از سایر موارد توافق شده عقب‌نشینی کرده و مانع از انعقاد معامله مبادله شده است».

حماس همچنین نتانیاهو را به خاطر تحمیل خواسته‌های نامشروع و مغایر با ذات آتش‌بس به مذاکرات دوحه متهم کرد و او را عامل نابودی توافق دانست: «ما نتانیاهو را مسؤول کامل شکست تلاش‌های میانجی‌ها، مانع‌تراشی در حصول توافق و مسؤولیت کامل جان زندانیانش می‌دانیم که به دلیل تجاوزات مستمر و هدف‌گیری سیستماتیک او، در معرض خطری مشابه مردم ما قرار دارند». در نهایت با انتشار مفاد پیشنهاد آمریکایی‌ها توسط یک شبکه قطری، برحق بودن مخالفت حماس با آن بر همه روشن شد.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آزمون قانونمداری دولت و مجلس» نوشت: امروز مجلس و دولت می‌توانند یک روز تراز در پایبندی به قانون را نشان دهند. مجلس برای هر رأی اعتمادی که به وزیران می‌دهد باید تبیینی برای مردم داشته باشد که مطابق با کدام قانون و منطق چنین کرده است. همچنین برای هر عدم رأی اعتماد باید بر همین سبیل باشد و بتوانند نشان دهد که منطقی برای آن داشته است. دولت نیز باید نشان دهد چقدر به قانون پایبند است و اگر وزیر یا وزیرانی رأی‌اعتماد نگرفتند، چگونه رفتار خواهد کرد. اصل آن است که اگر تمامی وزیران رأی‌اعتماد گرفتند این به معنای وفاق کامل نیست و وفاق هم به‌معنای ساخت‌وپاخت نیست و نباید باشد؛ و اگر یک یا چند وزیر رأی اعتماد نگرفتند، باز این به‌معنای شکست وفاق نیست و می‌توان فرض کرد که همین عدم‌رأی‌اعتماد باز کردن راهی برای وفاق بیشتر بر پایه اصول است. رفتار برخی نمایندگان که در موافقت یا مخالفت با وزیران پیشنهادی ثبت‌نام می‌کردند، اما به هنگام صحبت خلاف آن را می‌گفتند، و حتی با قطع میکروفن آنان به دست رئیس‌مجلس همراه می‌شد، از استاندارد پایین برخی نمایندگان در کسوت نمایندگی حکایت داشت. همچنین گعده‌های دو، سه‌نفره هنگام سخنرانی‌ها در گوشه‌وکنار مجلس و همهمه و سروصدای اضافی برخی دیگر از نمایندگان که بارها تذکر گرفتند، نشانه مثبتی نیست. اینکه نماینده‌ای نتواند حتی از روی نوشته خود درست بخواند نیز همین‌طور. اینکه نماینده‌ای نتواند استدلال خوبی در موافقت یا مخالفت بیاورد، و موجبات طنز را فراهم کند، به هیچ‌وجه شایسته مجلس و نمایندگان نیست. برخی وزیران نیز به همین‌ترتیب. چنان‌که برخی هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای در دفاع از خود نداشتند. این همه مشاور و دنگ‌وفنگ در دستگاه‌های دولتی و نهادها پس به چه کار می‌آید وقتی حتی نتوان در این بزنگاه‌ها از وجود آنان استفاده کرد؟! شاید هم مشاوران خالی‌الذهن و برنامه هستند! در هر حال، امروز فرصت خوبی برای دولت و مجلس است که با واکنش صحیح به نتایج رأی‌گیری، سرپوشی اگرچه موقت بر این ضعف‌ها بگذارند.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «شب نامه؛ فانتزی جدید رادیکال ها» را برگزید و نوشت: چهارمین روز از روند بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در حالی دیروز آغاز شد که مخالفان موافق در کنار موافقان زینت المجلس، روند رسیدگی به صلاحیت وزرای پیشنهادی را در دست گرفتند تا جلسه صبح بهارستان بیش از آنکه به بررسی صلاحیت شباهت داشته باشد، به تعارف و دورهمی نمایندگان با وزرای پیشنهادی تبدیل شود. تمام تذکرها و نقشی که مخالفان داشتند، فقط زمانی که از سوی جریان رادیکال رخ می‌داد حاشیه ساز می‌شد؛ مانند اقدام به توزیع متنی علیه صالحی امیری برای تخریب او میان نمایندگان مجلس که توسط نماینده پایداری‌ها انجام شد تا جریان رادیکال نشان دهد به رویارویی خود با دولت چهاردهم ادامه خواهد داد و از هیچ تلاشی برای تخریب دولت وفاق ملی فروگذار نخواهد کرد. به‌هرحال، صبح دیروز با آغاز به کار مجلس، جلسه نیمه تمام بررسی صلاحیت وزیر صمت برگزار شد و نوبت به حسین سیمایی صراف، گزینه وزارت علوم رسید. نامزد وزارتی که بهرامی در دفاع از او گفت: «آقای سیمایی دبیر دو دولت با نگاه‌های سیاسی متفاوت بوده است». محمد سراج دیگر نماینده مجلس نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی علوم از ۱۰ دقیقه زمان خود هشت دقیقه و ۴۵ ثانیه مقدمه گفت! بنابراین جلسه بررسی صلاحیت صراف سخت نگذشت تا نوبت به گزینه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یعنی عباس صالحی رسید. او حتی مخالف هم نداشت تا انتخابش برای وزارت نهایی شده تلقی شود.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «فرصت طلایی کابینه ۱۴» را برگزید و نوشت: در آستانه رأی‌گیری کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم در مجلس، «دنیای‌اقتصاد» در قالب چهار سوال نظر مخاطبان را درباره تیم پیشنهادی پزشکیان جویا شده است. مطابق این نظرسنجی، با وجود اینکه بیشتر شرکت‌کنندگان اعتقاد دارند این کابینه در صورت اخذ رأی اعتماد عملکرد بهتری از کابینه دولت سیزدهم خواهد داشت، اما در عین حال انتظار ارائه گزینه‌های بهتری برای نامزدها داشتند. همچنین از نظر مخاطبان «دنیای‌اقتصاد» مهار تورم باید اولویت اقتصادی شماره یک دولت چهاردهم باشد. تحلیل نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد از یکسو نسبت به عملکرد دولت چهاردهم امیدواری وجود دارد و از سوی دیگر بخشی از جامعه چندان امیدوار نیست. این موضوع اهمیت اصلاحات اقتصادی در دولت چهاردهم را نشان می‌دهد. به همین دلیل نیاز است پیش از آغاز این اصلاحات، اعتماد عمومی به سیاستگذار بازسازی شود. از نظر کارشناسان، حل چالش‌های اجتماعی، تعامل با کشورها و رفع تحریم‌ها مهم‌ترین ابزارهای کسب سرمایه برای دولت است.

آزمون قانونمداری دولت و مجلس

کد خبر 782964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.