آیین سنتی مذهبی قالیشویان فین کاشان در مشهد اردهال  برگزار می شود

خبرگزاری ایمنا: هر ساله دومين جمعه مهر ماه، روز قاليشويان در مشهد اردهال است. اين جمعه كه در ميان مردم منطقه به "جمعه قالي" شهرت يافته، هر سال معمولا به يكي از روزهاي ميان نهم و پانزدهم پاييز (مهرماه)مي افتد. هر گاه اين جمعه با يكي از روزهاي سوگواري و جشن مذهبي، يا با يك رويداد برجسته تاريخي و سياسي همزمان بشود، آیین در همان هفته بر پا مي شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا از کاشان، مسوول ستاد برگزاري آیین سنتي مذهبي قاليشويان فین کاشان در مشهد اردهال اظهار داشت: اصل شهادت امامزاده سلطان علي بن امام محمد باقر(ع) در ۲۷ جمادی الثانی سال ۱۱۶ هجری قمری است و مردم و اهالی فین کاشان که دعوت کنندگان آن حضرت به این خطه بودند و از حامیان آن به شمار می رفتند دومین جمعه مهر ماه را به عنوان آیین قالیشویان انتخاب کردند.
محمد احترامی افزود: اهالی فین با جنگی که با لشگریان کفر کردند، قالی سجاده حضرت را دور جنازه ایشان پیچیدند و آن را به دوش گرفته، "حسین حسین گویان" در کنار نهر باریکرسف قرار دادند. بدین صورت که عده ای از اهالی فین با سلاح هایی که در دست داشتند، با کفار مشغول نبرد شدند و عده ای نیز به منظور حفظ جنازه به دور خود می چرخیدند و دشمنان را از اطراف جنازه پراکنده می کردند تا یاران دیگر آنها بتوانند قالی غرق به خون را در آب نهر شستشو دهند.
احترامی تاکید کرد: از آن سال به بعد در دومین جمعه مهر ماه، اهالی فین به یاد حوادث و رویدادهای مربوط یه شهادت و جنگ و گریزهای مربوط به نحوه خاکسپاری جنازه آن حضرت، چوب دستی های خود را "حسین حسین گویان" در هوا تکان می دهند و قالیچه را در نهر آبی که از داخل صحن امامزاده حسین (ع) از فرزندان امام زین العابدین (ع) می گذرد و به نهر امامزاده حسین (ع) معروف است، شستشو می دهند.
وی، از ویژگی‌های آیین امسال را برپایی نماز جمعه در پایان آیین قالیشویان در روز جمعه ۱۴ مهرماه سال جاری ذکر کرد و افزود: برنامه‌ریزی آیین امسال به گونه‌ای صورت گرفته تا قبل از اذان ظهر به پایان برسد تا هزاران زائران بتوانند از فیض نماز جمعه بهره‌مند شوند.
به گفته وی، آیین عزاداری از روز چهارشنبه ۱۲ مهرماه به مدت سه شب در صحن عامر بن فینی بارگاه حضرت سلطانعلی ابن امام محمد باقر برگزار می‌شود و جمعه شب ۱۴ مهرماه با برنامه شام غریبان شهادت آن حضرت به پایان می‌رسد.
وی با اشاره به پخش زنده آیین قالیشویان از شبکه سیما و سخنرانی حجت‌الاسلام ناصر رفیعی گفت: برگزاری این آیین که با استقبال هزاران زائر از سراسر کشور روبروست فرصت مغتمی برای معرفی ابعاد شخصیتی امامزاده واجب‌التعظیم سلطان علی بن محمد باقر(ع) است.
در روز جمعه قالي دهها هزار تن زن و مرد از شهرها و روستاهاي ايران، به ویژه از آبادي هاي حاشيه كوير، براي حضور در مناسك قاليشويان و تماشاي آداب آن در مشهد اردهال گرد مي آيند. حاشيه نشينان كوير اين منطقه از ايران باحضور در مناسك قاليشويان و زيارت امامزاده سلطان علي (ع) را در آغاز هر پاييز از فرايش مذهبي خود مي انگارند. اين زائران مومن ثواب زيارت امامزاده و حضور در مراسم قاليشويان را با زيارت مرقد مطهر جد بزرگوارش، حضرت امام حسين عليه السلام و حضور در كربلا برابر مي دانند.
چگونگی انجام آیین قالیشویان
نحوه انجام آیین بدین صورت است که تمامی اهالی فین، هر کدام چوبی به دست دارند و در صحن عامربن ناصر فینی اجتماع می کنند و پس از رفت و برگشت به صحن امامزاده حسین (ع) با آداب خاصی در صحن صفا تجمع می کنند و بعد از انجام روضه خوانی و سینه زنی و سخنرانی یک از شخصیت های مملکتی، متولیان امامزاده (ع) و معتمدین قریه خاوه، قالی مقدس را به معتمدین و اهالی فین تحویل می دهند که این لحظات بسیار با شکوه و دیدنی است بطوریکه کمتر کسی است که آیین تحویل قالی را شاهد باشد و تحت تاثیر زیبائی های آن قرار نگیرد.
کسانی که قالی مقدس را از اهالی خاوه تحویل می گیرند، آن را از ایوان صفا به داخل صحن صفا می آورند و چوب دستی هایشان را در هوا تکان می دهند و "حسین حسین گویان"، قالی مقدس را در یک مسیر مشخص به سوی نهر آب امامزاده حسین (ع) می برند و آن را شستشو می دهند و پس از شستشو با تشریفات خاصی مجددا تحویل معتمدین خاوه و خادمان امامزاده می دهند.
آیین قاليشويان قبل از نماز ظهر در فضايي آكنده از غم و افسوس و در برابر هزاران چشم اشك آلود پايان مي يابد.
۲۷ جمادی الثانی شهادت حضرت علی بن امام محمد باقر (ع)
حضرت علی بن امام محمد باقر (ع) یکی از چهار امامزاده لازم التعظیم مدفون در ایران است.
آن حضرت در سال ۱۱۳ ه .ق از طرف پدر بزرگوارش امام باقر (ع) و به دعوت جمعی از مومنین و ارادتمندان به اهل بیت از مدینه به کاشان عزیمت کرد که پس از سه سال ارشاد و تبلیغ دین اسلام و حل مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مردم منطقه، در ۲۷ جمادی الثانی به دست دشمنان کینه توز در دره ازناوه (قتلگاه حضرت در نزدیکی مشهد اردهال) پس از جنگی نابرابر به همراه بیش از یکصد نفر از یاران با وفایش به شهادت رسیدند.
علمای انساب در معرفی این امامزاده عظیم الشان از دو نفر اتفاق نظر دارند. یکی اینکه ایشان فرزند بلافصل امام پنجم (ع) است، دوم اینکه بدن مطهر این بزرگوار در مشهد اردهال مدفون است.
قتلگاه حضرت
از جاذبه های معنوی و از مکان های مقدس و روح بخش، منطقه دره ازناوه معروف به قتلگاه است که در ۴ کیلومتری حرم مطهر، واقع در مشهد اردهال کاشان است که در این منطقه حضرت علی بن باقر (ع) و یارانش به شهادت می رسند.
همه ساله در روز شهادت حضرت ۲۷ جماد ی الثانی خیل عظیم دوستداران اهل بیت از اقصی نقاط ایران برای عرض ارادت و پایبوسی به این امامزاده لازم التعظیم به مشهد اردهال واقع در ۴۵کیلومتری شهرستان کاشان مشرف می گردند.
جمعه نشلجی ها
هر ساله در سومین جمعه مهر ماه، مردم متدین و ولایتی روستای نشلج به یاد هفتمین روز شهادت حضرت، آیین سوگواری و تعزیه خوانی برگزار می کنند که در این آیین دهها هزار نفر از اقصی نقاط میهن اسلامی شرکت می کنند.
سردابه اعجاب انگیز
زیر ایوان صفا (از پله های ورود به ایوان تا درب ورودی حرم) سردابه ای وجود دارد تقریبا به طول و عرض ۳۵۶ متر، عمق ۵/۳ متر که راه ورودی آن هنگام ورود به ایوان سمت راست است. در سال ۱۳۴۱ توسط حضرت آیت اله مرعشی نجفی (ره)، درب گشوده می شود و به امر ایشان چندین نفر از معتمدین وارد سردابه می شوند و چگونگی و وضعیت داخل سردابه را به خدمت آن مرجع عالی قدر عرضه می دارند که پس از زیارت حضرت آیت اله مرعشی، درب سرداب مسدود گشته است.
کیفیت اجساد
داخل سردابه طبق آنچه حضرت آیت اله مرعشی نجفی (ره) تائید کرده اند حدود یک صد تخت تابوت وجود دارد که سه تا سه تا روی هم پیچیده شده است روی سه تا از آن تابوت ها باز و بدن ها تازه و سالم (نپوسیده) است بلکه خشک شده و رنگ بدن به سبزی می زند و در دیوار آخر سردابه، سنگی نصب شده و برآن نوشته شده : سید رکن الدین مسعود ( به سال ۹۵۴).
گزارش از فروغ صالحی شهرابی خبرنگار کاشان/10

کد خبر 75696

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سهیل ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۹
    با سلام و خسته نباشید به شما عزیزان در انعکاس اخبار امیدواریم مراسم سنتی و مذهبی قالی شویان تا ابد مذهبی و سنتی بماند تا جایگاه واقعی سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع) برای همیشه در دل عاشقانش مستدام بماند. کربلای ایران جایگاه ویژه ای در کاشان دارد.

    پاسخ سایت: 0