رخت نو بر تن رنجور «ریسباف»

«ریسباف» تنها بازمانده صنعت نساجی و تنها کارخانه‌ای است که از زمان‌های دور در اصفهان به یادگار مانده و به لحاظ تاریخی قدمت زیادی دارد؛ این اثر معاصر دارای هویت ویژه‌ای است که با حفظ عناصر موجود در آن می‌توان در ابعاد فرهنگی و اقتصادی برای این کلان‌شهر افسانه‌ای درآمدزایی داشته باشیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، «ریسباف» تنها بازمانده صنعت نساجی و تنها کارخانه‌ای است که از زمان‌های دور در اصفهان به یادگار مانده است و به لحاظ تاریخی قدمت زیادی دارد؛ با نگاهی به سرگذشت این کارخانه می‌توان گفت، از زمان تصمیم‌گیری برای تبدیل این کارخانه قدیمی به موزه و تغییر کاربری آن زمان زیادی گذشته است.

نخستین‌بار در دولت نهم، استاندار وقت اصفهان اعلام کرد، قصد خرید این کارخانه و تبدیل آن به موزه بزرگ اصفهان را دارد، اما به نظر می‌رسد، به‌دلیل توافق نکردن با یکی از بانک‌ها، این اتفاق عملیاتی نشد.

در این مورد شهردار اصفهان در آذر سال ۹۳ اعلام کرد که شهرداری برای احداث موزه صنایع‌دستی در کارخانه ریسباف در سال جاری بودجه‌ای تعیین کرده است، اما به‌دلیل پیشنهادی از سوی وزارت راه و شهرسازی در این ارتباط فعالیت خود را متوقف کرد.

رسانه‌ها همچنان پیگیر موضوع کارخانه ریسباف بوده‌اند و مدیران وقت اصفهان هر کدام در زمان مسئولیت خود جلسات مختلفی را برای رفع مشکل آن تشکیل دادند تا در نهایت در دی سال ۹۵ قرارداد واگذاری کارخانه ریسباف اصفهان از سوی یکی از بانک‌ها به وزارت راه و شهرسازی با حضور عباس آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی، رسول زرگرپور استاندار اصفهان و مدیرعامل این بانک امضا شد تا واگذاری این کارخانه و اجرای عملیات تغییر کاربری و تبدیل آن به موزه در شکل رسمی به حرکت خود ادامه دهد.

در سال‌های اخیر میراث فرهنگی، شهرداری و استانداری اصفهان پیگیری‌های مکرری انجام دادند تا این کارخانه را به موزه بزرگ اصفهان تبدیل کنند و سرانجام این طلسم پس از سال‌ها با توافق و تعامل میراث فرهنگی، شهرداری و نهادهای مهم شهری اصفهان با بانک ملی شکسته شد تا رؤیای زنده شدن ریسباف و تبدیل کاربری آن به فضای فرهنگی محقق شود.

تعبیر رویای بیست‌ساله؛ «ریسباف» زنده می‌شود

ریسباف به‌عنوان یک میراث ملی باید تبدیل به موزه شود

محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان درباره مرمت و بازسازی کارخانه ریسباف اظهار می‌کند: این موضوع علاوه‌بر مدیریت استانی، مورد نظر مدیریت شهری بوده و سه سال به‌طور مستمر پیگیری شده است، اما دستگاه‌هایی که مالکیت این مکان را از قبل در اختیار داشته‌اند و باید این مالکیت را طبق مصوبه دولت واگذار کنند، هنوز به‌نوعی تمکین نکرده‌اند.

وی می‌افزاید: بیست‌ونهم اردیبهشت روز جهانی موزه‌ها است و مقرر شده است تا در چنین روزی عملیات این پروژه آغاز شود.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه کارخانه ریسباف تنها کارخانه باقی‌مانده از صنعت نساجی در این کلان‌شهر است، تصریح می‌کند: این کارخانه بیش از ۷۰ سال پیش فعالیت خود را در اصفهان آغاز کرد و افراد بسیاری در آن مشغول به کار شدند، با توسعه شهرنشینی بعضی از این کارخانه‌ها به‌دلیل سکونت افراد در اطراف آن‌ها، به خارج از شهر انتقال پیدا کردند و بعضی دیگر همچون کارخانه ریسباف به قوت خود باقی ماند.

تنها بازمانده صنعت نساجی در اصفهان است باید بازسازی و تبدیل به موزه شود

نورصالحی با اشاره به فعال‌بودن این صنعت در بخش خصوصی ادامه می‌دهد: کارخانه ریسباف به‌دلیل اینکه دارای موقعیت ممتازی بوده و تنها بازمانده صنعت نساجی در اصفهان است باید به‌عنوان یک میراث ملی حفظ، بناهای تخریب شده آن بازسازی و در نهایت تبدیل به موزه شود.

وی تاکید می‌کند: امیدواریم موانع مختصری که برای این مهم وجود دارد، برطرف و تا اواخر سال جاری به‌صورت بخش بخش در مقاطع شش ماهه مرمت و بازسازی آن تکمیل و تبدیل به موزه شود.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه پس از نهایی‌شدن بازسازی موزه، برنامه عملکرد آن باید به‌صورت جداگانه رونمایی شود، می‌گوید: پس از اتمام عملیات بازسازی و مرمت کارخانه و تبدیل آن به موزه، صنایع دستی و آنچه به هنر اصفهان مربوط می‌شود، همچنین گنجینه‌های موجود که در سطح ملی مطرح است در آن عرضه خواهد شد.

در کارخانه ریسباف می‌توان به برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری پرداخت

مرتضی بخردی، از هنرمندان اصفهان درباره کارخانه ریسباف اظهار می‌کند: در خیابان چهارباغ بالا کارخانه‌هایی وجود داشت و تمام این فضاهای باز و بزرگ محل تنفس شهر بود، همچنین این واحدهای صنعتی، نقش مؤثری در اقتصاد شهر اصفهان و خانواده‌های ساکن در آن داشت.

وی می‌افزاید: این کارخانه‌ها به مرور تعطیل و سپس تخریب شد و در حال حاضر تنها از بین تمام آن‌ها، کارخانه ریسباف باقی‌مانده است.

مؤسس خانه تاریخی بخردی با بیان اینکه ساختمان‌های آن ظرفیت خوبی برای تبدیل شدن به موزه دارد، تصریح می‌کند: کارخانه ریسباف فضای بزرگی به مساحت حدود هفت هکتار را در چهارباغ بالا به خود اختصاص داده است و این فضا می‌تواند با ساختمان‌هایی که دارد با مرمت آن، تبدیل به موزه شود.

بخردی تاکید می‌کند: بنای کارخانه بسیار قدیمی است و نیاز به مرمت دارد و پس از ترمیم و بازسازی می‌توان در آن رویدادهای فرهنگی و هنری برگزار کرد.

وی خاطرنشان می‌کند: ریسباف علاوه‌بر هویتی که دارد، عمر بسیاری از آن گذشته و ساختمان آن نیز به فراخور این طول عمر، قدمت بسیاری دارد، از این رو این کارخانه دارای سابقه تاریخی است و نباید بنایی جدید در آن ساخته شود، اما به‌عنوان تنها بازمانده صنعت نساجی در اصفهان ظرفیت خوبی برای برگزاری رویدادهای فرهنگی و ارائه هنر این شهر تاریخی برای شهروندان و گردشگران دارد.

تعبیر رویای بیست‌ساله؛ «ریسباف» زنده می‌شود

برای حفظ شخصیت اصلی ریسباف و عناصر موجود در آن باید وفادار بمانیم

احمدرضا میرمقتدایی، عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس گرافیک درباره بنای کارخانه ریسباف اظهار می‌کند: شهر اصفهان را لایه‌های مختلف معماری تشکیل داده است و قدمت بیشتر آثار تاریخی در این شهر به دوران صفوی و قاجار بر می‌گردد، این در حالی است که کارخانه ریسباف یکی از ارزشمندترین بناهایی است که جایگاه منحصر به‌فردی به لحاظ کیفیت معاصر بودن دارد و دارای هویت ویژه‌ای بوده و یک رویکرد تشخصی ایجاد و در زمان و مکان خود منحصر کرده است.

وی با بیان اینکه از نظر کیفی می‌توان از ریسباف به‌عنوان با ارزش‌ترین مکان‌های دوران معاصر یاد کرد، زیرا در دوران معاصر آثار فاخر ارزشمندی که دارای هویت و با هماهنگی ریشه‌های خودمان باشد را کمتر می‌بینیم، می‌افزاید: این کارخانه سال‌ها به‌دلیل رکود به مخروبه‌ای تبدیل شده است که باید آن را با کمک دستگاه‌ها و حفظ بناهای قدیمی به شکل موزه حفظ کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه سپهر با اشاره به اهمیت ساختمان کارخانه ریسباف خاطرنشان می‌کند: این مکان ویژگی‌هایی دارد که به‌طور کامل منزلت معاصریت را می‌توان در آن دید و از آن می‌توان به‌عنوان شاخص‌ترین اثر دوره معاصر یاد کرد.

وی با تاکید بر اینکه برای حفظ شخصیت اصلی ریسباف و عناصر موجود در آن باید وفادار بمانیم، تصریح می‌کند: برای حفظ هویت این اثر معاصر و تاریخی نباید در آن به دست‌کاری‌های عجیب و غریب پرداخت و باید ساختار و پوسته آن را حفظ کرد.

میرمقتدایی تاکید می‌کند: ساختمان بخش اداری کارخانه ریسباف همچنان وجود دارد و در کنار آن فضاهای وسیعی رها شده است که به نظر من باید به همین شکل باقی بماند؛ در واقع با توجه به اینکه فضاهای باز و بسته ریسباف در کنار هم قرار دارد، باید تمام انرژی کاری و کاربردی را با ارزش‌های این دو فضا در نظر بگیریم.

ریسباف می‌تواند کلونی جاذب رفتارهای بزرگ فرهنگی دنیا باشد

وی با بیان اینکه در اصفهان ظرفیت ایجاد موزه‌های تخصصی بسیاری وجود دارد، می‌گوید: برای تبدیل کارخانه ریسباف به موزه باید ابتدا بدانیم که به‌طور دقیق از این فضا به‌عنوان یک موزه چه می‌خواهیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه سپهر با بیان اینکه دو نکته مهم درباره ریسباف این است که اسم فضاها با توجه به شعور مکان تعریف شود و در آن عناصر اضافه ایجاد نشود، همچنین تعریف دقیقی برای اقدامات مدنظر باشد، ادامه می‌دهد: با رفتار درست در این مکان هزینه نمی‌کنیم، بلکه سرمایه‌گذاری ویژه‌ای برای شهر انجام خواهیم داد تا بتوانیم در آینده از آن به واسطه یک شعور بین‌المللی استفاده کنیم.

میرمقتدایی خاطرنشان می‌کند: با تبدیل کارخانه ریسباف به موزه با حفظ ساختار و هویت آن به‌طور قطع رفتارهای درآمدزا ایجاد خواهد کرد، چراکه اصفهان یک شهر توریستی است و از این طریق می‌توانیم در ابعاد فرهنگی و اقتصادی برای این کلان‌شهر افسانه‌ای درآمدزایی داشته باشیم.

وی تصریح می‌کند: ریسباف می‌تواند بهترین جایگاه برای معرفی اصفهان به دنیا باشد و به نظر من باید جایگاه‌های مطالعاتی خوبی برای آن ایجاد کرد تا برای متخصصان بزرگ دنیا در ابعاد هنری، شرق‌شناسی و اصفهان، مرکز مطالعه حرفه‌ای باشد که دیگران را جذب کند و کلونی جاذب رفتارهای بزرگ فرهنگی دنیا باشد.

به گزارش ایمنا، کارخانه ریسباف اصفهان تنها کارخانه به جامانده در این کلان‌شهر است که طی سال‌های اخیر با بی‌مهری‌ها و بی‌توجهی‌های مسئولان مسکوت و متروک مانده و بنای آن در حال تخریب است؛ این کارخانه تنها یادگار صنعت نساجی در اصفهان است و از آثار تاریخی معاصر این شهر محسوب می‌شود که به سبب هویت ویژه‌ای که دارد، نسبت به دیگر آثار فاخر در این شهر افسانه‌ای، موقعیت آن را منحصر به فرد کرده است.

به‌تازگی و طی تلاش‌های دوره ششم مدیریت شهری و مسئولان استانی در اصفهان مقرر شده است، ریسباف با حفظ ساختار و هویت آن پس از مرمت و بازسازی، تبدیل به موزه شود و در اختیار شهروندان و گردشگران قرار گیرد.

کد خبر 753643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.