کنترل ورود موتورسیکلت‌ها به بازار در آینده نزدیک/ احداث پارکینگ مکانیزه در میدان شهدا

طرح «هر هفته با یک منطقه» هفته جاری به منطقه ۳ شهرداری اصفهان رسیده است؛ مدیر این منطقه در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار ایمنا ظرفیت‌ها، پروژه‌های در حال اجرا، بودجه و اعتبارات این منطقه را تشریح کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، منطقه ۳ یکی از مناطق اصلی شهر اصفهان با وسعت ۱۱۴۸ هکتار است که جمعیت آن شب‌ها حدود ۱۱۰ هزار نفر است و روزها به بیش از ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، چراکه در این منطقه بازار، حوزه‌های علمیه، سازمان‌های دولتی و شعب اصلی بانک قرار دارد.

این منطقه را ۱۴ محله، سرچشمه، سرتاوه، احمدآباد، جوباره، شهشهان، سنبلستان، نقش جهان، امام‌زاده اسماعیل، گلزار، قلعه تبره، چرخاب، خواجو، باغ‌کاران و ملک تشکیل می‌دهد؛ در محله جویباره حدود ۱۹۰۰ یهودی ساکن هستند که ۱۴ کنیسه در جوباره و سه کنیسه خارج از جوباره در اختیار دارند، تعدادی از این کنیسه‌ها در محله جوباره تاریخی و دیدنی است.

در منطقه ۳ حدود ۲۳۰ مسجد و حسینیه قرار دارد که ۳۴ مسجد آن‌، مساجد تاریخی است، هفت مناره سلجوقی، ۱۵ امام‌زاده، ۱۳ حمام، پنج بقعه و آرامگاه، ۲۳ مدرسه قدیمی، ۲۸ سرا و تیمچه، شش کاروانسرا، دو کارخانه قدیمی و ۳۶ بازار وجود دارد که با مجموع خانه‌های تاریخی ۳۸۰ ابنیه تاریخی در این منطقه وجود دارد.

وجود بازار بزرگ اصفهان، وجود میدان امام (ره)، وجود اماکن تاریخی، تعداد زیاد خانه‌های ستاره‌دار در این منطقه (حدود ۷۰۰ باب خانه) - ۹۵ درصد از دفاتر علما و مراجع تقلید و ۸۵ درصد از حوزه‌های علمیه در این منطقه واقع شده است که از جمله مناطق منطقه به شمار می‌رود، همچنین بیش از ۵۰ درصد از هیئت‌های مذهبی شهر اصفهان، ۳۰ درصد از کل مساجد شهر اصفهان و بیشترین بافت فرسوده (۲۳ درصد) در این منطقه قرار دارد.

آنچه در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار ایمنا با محمدباقر کلاهدوزان، مدیر منطقه ۳ شهرداری اصفهان برای آگاهی شهروندان از روند برنامه‌ها و اقدامات شهرداری در این منطقه است.

کنترل ورود موتورسیکلت‌ها به بازار در آینده نزدیک/ احداث پارکینگ مکانیزه در میدان شهدا

۷۹ درصد منطقه ۳ را بافت تاریخی تشکیل می‌دهد

ایمنا: شواهد گویای آن است که بیشترین بافت تاریخی و فرسوده شهر اصفهان در محدوده منطقه ۳ قرار دارد!

کلاهدوزان: همینطور است؛ یکی از مشکلات اصلی منطقه ۳ این است که ۷۹ درصد منطقه را بافت تاریخی و محدوده بافت تاریخی تشکیل می‌دهد که بیشترین بافت فرسوده نیز در این محدوده قرار دارد.

تعدادی پلاک ستاره‌دار در منطقه وجود دارد که میراث درجه یک تاریخی به حساب می‌آید، اطراف این میراث محدوده‌های خاص قرار دارد که به جز آن، محدوده بزرگ‌تر اطراف را بافت تاریخی می‌گویند.

دیگر مشکل منطقه ممزوج شدن بافت تاریخی و بافت فرسوده است، البته بعضی مشوق‌ها برای ساخت بافت فرسوده وجود دارد که به عنوان مثال اگر بعضی تجمیع‌ها انجام شود، مجوز تا دو طبقه مازاد بر کد مصوب به مالک داده می‌شود، اما در این مصوبه «به استثنای بافت تاریخی» قید می‌شود که این مورد منطقه ۳ را با مشکل مواجه کرده است.

این بافت‌ها بیشتر دارای املاک ریزدانه فرسوده است که امکان تجمیع آن‌ها وجود دارد، اما با وجود این مشکل امکان افزایش ارتفاع بیش از کد مصوب وجود ندارد و در نتیجه ساخت‌وساز در این بافت صرفه اقتصادی برای مالکان ندارد.

هنگامی که در بافت تاریخی و فرسوده امکان صدور پروانه وجود نداشته باشد، بافت از لحاظ قیمت افت پیدا می‌کند؛ به همین جهت برخی ساکنان اصیل از این منطقه مهاجرت کرده‌اند، تعدادی از خانه‌ها تبدیل به انبار بازاریان شد و حتی به اتباع خارجی اجاره داده شده است.

بنابراین باید راهکاری برای این مشکلات پیدا شود که از عهده شهرداری به‌تنهایی خارج است و لازم است طبق برنامه‌ریزی و همکاری با یک تیم اقتصادی از ایجاد این شکاف جلوگیری شود.

البته تعدادی از پلاک‌ها موروثی است و به دلیل اینکه ارزش اقتصادی نداشته است، مالکان پیگیر آن نشده‌اند، با گذشت زمان تعداد ورثه افزایش پیدا کرده و موجب کاهش بیشتر ارزش اقتصادی شده است، همچنین اتحاد تعداد زیاد ورثه و دریافت سند تک‌برگ مشکلاتی دارد که باید تسهیل شود.

تعدادی از افراد که قصد احیای بافت قدیمی را دارند، اطلاعات لازم را ندارند، از این‌رو خانه را خریداری می‌کنند و تا مرحله‌ای پیش می‌روند، اما در ادامه مسیر با مشکلاتی مواجه می‌شوند، از این‌رو پیشنهاد می‌کنم، شرکتی راه‌اندازی کنیم تا مردم را در این زمینه راهنمایی کند و ارتباط میان شخص و سازمان‌ها را برای دریافت مجوز فراهم کند تا دریافت مجوز تسهیل شود.

گرانی زمین عامل بی‌رغبتی افراد برای ساخت پارکینگ

ایمنا: ظرفیت‌های تجاری منطقه کدامند؟

کلاهدوزان: حدود ۲۲ هزار واحد صنفی در منطقه ۳ وجود دارد، در واقع به ازای هر پنج نفر یک واحد تجاری وجود دارد، اما این واحدها تنها برای افراد منطقه ساخته نشده است، چراکه روزانه تعداد زیادی از شهروندان از نقاط مختلف برای خرید به بازارهای شهر مراجعه می‌کنند.

وسعت بازار حدود ۸.۵ کیلومتر است که ۸۵۰۰ واحد تجاری مسقف در آن قرار دارد.

طی این سه سال با همت شهرداری منطقه ۴۵۰ واحد پارکینگ در پاساژ زرین توسط شهرداری و حدود ۱۰۰۰ واحد توسط بخش‌های خصوصی ساخته شده است، اما تولید و افزایش خودروها به قدری زیاد است که با توجه به گران بودن زمین در منطقه ۳، افراد برای ساخت پارکینگ تمایل ندارند، چراکه درآمد پارکینگ با درآمد مجتمع تجاری و اداری قابل قیاس نیست.

ایمنا: از پاساژ زرین سخن گفتید، این پروژه در چه مرحله‌ای است؟

کلاهدوزان: این پاساژ ۸۸۰۰ متر مربع زیربنا دارد و ۳۲۴ واحد تجاری در دو طبقه جانمایی شده که مساحت مفید واحدها بین ۲۳ تا ۲۵ واحد است، ۴۵۰ واحد پارکینگ و سه رستوران روباز در سقف این مجموعه قرار دارد.

چهار پاساژ طلای مهدیه، سینایی، الغدیر و الزهرا در محدوده جلوخان میدان امام علی (ع) قرار دارد که ۲۲۷ واحد تجاری است و توافق حدود ۹۰ واحد آن انجام شده و واحدها در پاساژ زرین در اختیار مالکان قرار گرفته است؛ حدود ۱۱۰ واحد دیگر در حال پیگیری توافقات است که اگر این چهار پاساژ تخریب شود، حدود ۹۰ درصد جلوخان آزاد می‌شود.

زرین، یکی از پروژه‌های پرخرج است که اگر به نتیجه برسد یک سرمایه ارزشمند و ارزش افزوده برای بافت محسوب می‌شود

تلاش می‌کنیم تا دو سال و نیم آینده توافق تمام مغازه‌ها انجام و تخریب شود، البته سال گذشته ردیف بودجه به‌طور کامل صرف شد، چراکه یکی از توافق‌ها ۲۳ میلیارد تومان بود که مبلغ سنگینی است، هرچند سعی می‌کنیم که با مغازه‌های پاساژ معاوضه انجام دهیم تا پاساژ زرین نیز رونق بگیرد.

یکی از دغدغه‌های طلافروشان راه‌اندازی پاساژ زرین است، با توجه به اینکه یکی از مشکلات پاساژ، گذر زرین بود، عملیات عمرانی آن را آغاز کردیم و با انجام خاک‌برداری، سطح گذر باید پایین می‌رفت تا بدنه پاساژ مشخص و به جلوخان متصل شود.

مشکل مورد بعدی تأمین برق پاساژ بود که با همکاری شرکت توزیع برق انجام شد؛ اگر بخواهیم زمین پروژه زرین را به قیمت امروز خریداری کنیم و بسازیم، حداقل ۳,۰۰۰ میلیارد تومان هزینه نیاز دارد؛ زرین، یکی از پروژه‌های پرخرج است که اگر به نتیجه برسد، یک سرمایه ارزشمند و ارزش افزوده برای بافت محسوب می‌شود.

کنترل ورود موتورسیکلت‌ها به بازار در آینده نزدیک/ احداث پارکینگ مکانیزه در میدان شهدا

شناسایی ۴۱ مشکل در بازار اصفهان

ایمنا: شهروندان از ورود موتورسیکلت به بازار و ایمنی ناکافی آن گلایه دارند. برای رفع این مشکلات چه اقداماتی انجام دادید؟

کلاهدوزان: به‌نظر من اگر مشکل ورود موتورسیکلت به بازار و سد معبر کسبه آن رفع نشود، هرچه هزینه برای ایمنی بازار انجام شود، باز هم بی‌نتیجه است و دچار مشکل می‌شویم، چراکه با وجود سد معبر زمانی که حریق اتفاق بیفتد، حتی امکان عبور موتورسیکلت نیز در آن وجود ندارد.

چندین بار برای این موضوع اقدام شده، اما مستلزم همراهی بازاریان و کمک نیروی انتظامی، راهور و شهرداری است؛ طی انجام مطالعات ۴۱ مشکل در بازار شناسایی و در هیئت امنای بازار تصمیم گرفته شد با اعلام فراخوان، شرکتی انتخاب و سد معبر و ورود موتورسیکلت به بازار از طریق نیروی انتظامات این شرکت کنترل شود تا به کمک یکدیگر بتوانیم این معضل را حل کنیم و بسیاری از مشکلات بازار نیز رفع شود.

پیاده‌روسازی خیابان احمدآباد با ۷ میلیارد تومان اعتبار / ‏‬شناسایی ۵۰۰ گلوگاه در منطقه ۳

ایمنا: چه پروژه‌هایی در سال جاری پیگیری شد؟

کلاهدوزان: قسمتی از لوله‌کشی آب آتش‌نشانی برای بازار در سال جاری آغاز می‌شود، ۴.۵ میلیارد تومان برای این منظور ردیف بودجه در نظر گرفته شده است، همچنین مناسب‌سازی پارک مشتاق حدفاصل پل بزرگمهر تا پل خواجو که از سال ۱۴۰۰ آغاز شده است، در سال جاری حدود ۴ هزار متر آن در دستور کار قرار دارد و ۳,۰۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است.

پیاده‌روسازی خیابان احمدآباد به‌طول ۱۵۰۰ متر با حدود هفت میلیارد تومان بودجه و کف‌سازی و بدنه‌سازی بازار منجم بخش دیگری از پروژه‌های این منطقه است؛ البته بدنه‌سازی، کف‌سازی و سبک‌سازی سقف و ایزوله سقف‌های بازارهای شهر اصفهان اولویت‌بندی شده است و به مرور انجام می‌شود.

سال جاری ۵۰۰ متر مربع کف‌سازی بازار دردشت، ۳۵۰۰ متر مربع مرمت طاق و بدنه و اجرای ۱۸۰۰ متر مربع سقف گذر قصر با ۶.۵ میلیارد تومان هزینه انجام شد؛ پیاده‌روسازی خیابان ملک مطالبات زیادی همراه داشت که با هزینه دو میلیارد تومانی در ۷۰۰ متر طول انجام شد.

طی پنج سال گذشته مرمت و سبک‌سازی سقف موزه هنرهای معاصر توسط شهرداری انجام و بیش از ۱۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

بیش از ۵۰۰ گلوگاه‌ها در منطقه ۳ شناسایی شده که حدود ۲۰۰ گلوگاه نیاز به آزادسازی دارد

پیاده‌روسازی خیابان حافظ در دستور کار قرار دارد، بهینه‌سازی محله باباقاسم، تعدادی مکان‌های تاریخی منفصل است و مردم شناختی ندارند، باید یک محور تاریخی میان محله باباقاسم تا امام‌زاده درب امام اجرا شود.

یکی از پروژه‌های محله‌محور در این منطقه نازک‌کاری خانه کودک و نوجوان است که با مساحت ۱۲۰۰ متر مربع انجام می‌شود.

بیش از ۵۰۰ گلوگاه‌ها در منطقه ۳ شناسایی شده که حدود ۲۰۰ گلوگاه نیاز به آزادسازی دارد، از این‌رو توسط معاونت شهرسازی اولویت‌بندی شده است و سالانه در بودجه، ردیفی به‌عنوان بازگشایی گلوگاه‌ها در نظر گرفته می‌شود.

سال گذشته طی توافقی با شهرداری منطقه ۷ تعدادی ساختمان در خیابان گلستان را با خانه‌های در مسیر طرح منطقه ۳ به‌منظور بازگشایی گلوگاه‌ها معاوضه کردیم.

کنترل ورود موتورسیکلت‌ها به بازار در آینده نزدیک/ احداث پارکینگ مکانیزه در میدان شهدا

ایمنا: به پروژه‌های سرمایه‌گذاری و ظرفیت‌هایی که در این راستا برای جذب سرمایه‌گذاران وجود دارد، اشاره کنید.

کلاهدوزان: زمینی روبه‌روی ورزشگاه تختی به مساحت ۹۳۲ متر مربع برای اجرای یک پروژه مشارکتی اختصاص داده شده است، همچنین زمینی ابتدای میدان شهدا قرار دارد که طی مذاکره با سرمایه‌گذار مقرر شده است در این مکان پارکینگ مکانیزه احداث و بخشی دیگر از زمین تبدیل به ساختمان تجاری اداری شود که اواخر سال جاری یا سال آینده فراخوان آن اعلام می‌شود.

۲۵۰ میلیارد تومان هزینه آزادسازی ایستگاه‌های مترو

ایمنا: چند ایستگاه خط ۲ متروی اصفهان از این منطقه عبور می‌کند؟

کلاهدوزان: از ۱۶ ایستگاه خط دو متروی این کلان‌شهر، پنج ایستگاه از منطقه ۳ عبور می‌کند که یکی از ایستگاه‌های اصلی آن ایستگاه امام حسین (ع) در محل تلاقی خطوط یک و دو مترو است، همچنین ایستگاه‌های آمادگاه، میدان امام علی (ع)، ابن‌سینا و چهارراه شکرشکن نیز در این منطقه قرار دارد.

سال گذشته حدود ۲۵۰ میلیارد تومان برای آزادسازی ایستگاه‌های منطقه هزینه شد و بودجه سال جاری برای این اقدام در منطقه ۳۰ میلیارد تومان است.

ایمنا: وضعیت فضای سبز منطقه چگونه است؟ برای تأمین آب مورد نیاز آنچه تدابیری اندیشیده‌اید؟

کلاهدوزان: سرانه فضای سبز در بافت شهری این منطقه کم و ۷.۷ متر مربع است.

برای تأمین آب فضای سبز سه منبع در اختیار داریم که منبع کنار چشمه خیابان مدرس بهره‌برداری شده و دو منبع دیگر مشتاق و پارک شهید رجایی در دست اجرا است.

ایمنا: از بودجه و اعتبارات منطقه برایمان بگویید.

کلاهدوزان: سال جاری بودجه منطقه ۳ شهرداری ۶۳۷ میلیارد تومان بود که تاکنون حدود ۶۳ درصد تاکنون محقق شده است؛ بودجه سال آینده ۸۴۵ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که ۳۰ درصد آن به پروژه‌های جاری و ۷۰ درصد به پروژه‌های عمرانی، ترافیکی و خدماتی اختصاص یافته است.

کد خبر 733453

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.