رشد صعودی قیمت گوشت قرمز در گلستان / عرضه گوشت وارداتی، تنها گزینه تعدیل قیمت

افزایش افسارگسیخته قیمت گوشت قرمز در استانی که دامپروری یکی از محورهای اقتصاد آن بوده، موجب شده است تا مدیران استانی به عرضه گوشت قرمز وارداتی برای کاهش التهاب قیمت در بازار متوسل شوند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، اردیبهشت ۱۴۰۰ بود که دولت با تصمیم به جراحی اقتصادی اقدام به حذف ارز دولتی از کالاهای اساسی کرد، این اقدام اگرچه با هدف اصلاح قیمت‌ها انجام شد، اما افزایش چند برابری کالاهایی مانند گوشت و مرغ را به دنبال داشت.

مطابق گزارش مرکز آمار در ماه آذر سال جاری، تورم نقطه‌ای گوشت قرمز و گوشت ماکیان به بیش از ۹۰ درصد رسیده است، داده‌های منتشر شده از روند واردات ۲۰ قلم کالای اساسی در ۹ ماه سال جاری نشان می‌دهد گوشت سرد و گرم در جمع اقلام وارداتی کالای اساسی سهم قابل توجهی داشت با این حال همچنان کمبود این کالای اساسی در سبد غذایی مصرف‌کنندگان احساس می‌شود.

عرضه گوشت واردات راه تعدیل قیمت

حسین لاری‌کمال، مدیرکل پشتیبانی و امور دام جهاد کشاورزی گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا یکی از راه‌های کنترل قیمت در بازار را عرضه گوشت قرمز می‌داند و می‌گوید: گوشت قرمز منجمد بسیار باکیفیت که وارد شده است به مردم با قیمتی مناسب عرضه می‌شود و این فرایند هم استمرار دارد.

وی وظیفه پشتیبانی امور دام را تأمین بخشی از نهاده‌های دامی و فرآورده‌های آن می‌داند و می‌افزاید: در زمان کمبود عرضه و با هدف تنظیم قیمت دام، گوشت قرمز به بازار عرضه می‌شود.

لاری‌کمال با تأکید بر اینکه پشتیبانی نقش حمایتی و تنظیم بازاری دارد، ادامه می‌دهد: هرچند که عمده نهاده‌های دام از طریق بخش خصوصی تأمین می‌شود، اما ما گام‌های بلندی را در این خصوص برداشته‌ایم، به‌عنوان مثال نهاده جو با مصوبه هیئت‌مدیره و مدیرعامل پشتیبانی و امور دام به‌صورت مدت‌دار (چهارتا هشت‌ماهه) به دامداران عرضه می‌شود.

مدیرکل پشتیبانی و امور دام جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه امیدواریم با این حمایت خروجی و برون‌داد آن را تا شب عید شاهد باشیم، علاوه بر نهاده جو با تعامل جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی، شرایط برای تضامین تولیدکنندگان با هدف جلب رضایت آن‌ها تسهیل شده است.

رشد صعودی قیمت گوشت قرمز در گلستان / عرضه گوشت وارداتی، تنها گزینه تعدیل قیمت

تعادل قیمت گوشت قرمز با واردات دام

با وجود اینکه مدیران راه کنترل قیمت و حفظ توان دهک‌های کم‌درآمد برای تأمین گوشت قرمز را واردات گوشت منجمد می‌دانند، اما تولیدکنندگان با این سیاست و تصمیم‌گیری‌ها مخالف هستند و معتقدند دولت به‌جای خروج ارز از کشور و تأمین نیاز مردم می‌توانست با تخصیص نهاده سوبسیددار ضمن حمایت از تولید داخل به ثبات بازار کمک کند.

به اعتقاد این تولیدکنندگان هزینه‌ای که دولت برای خرید گوشت منجمد از خارج کشور می‌کند، بیش از آن رقمی است که دامداران داخلی نیاز به حمایت آن از سوی دولت دارند. ضمن اینکه در صورت حمایت از دامداران داخلی نه‌تنها اشتغال افزایش پیدا می‌کند، بلکه ارزش افزوده حاصل از این بخش هم به جیب مردم خواهد رفت و شاید به همین خاطر بود که چندی پیش دولت تغییر در فرایند واردات داده و اقدام به واردکردن دام زنده از مرز اینچه‌برون به کشور کرده است.

درویش‌علی حسن‌زاده‌، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گلستان در این رابطه به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: در حوزه بازرگانی کالایی که تولید و تأمین می‌شود در بخش صنوف و با توجه به وجود واحدهای پروتئینی و عرضه گوشت است و به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

این مقام مسئول معتقد است، عمده علت افزایش قیمت هر کالا افزایش قیمت ماده اولیه آن است که قیمت دام رکن اصلی در تعیین قیمت گوشت و نرخ نهاده‌های دامی است.

وی با اشاره به افزایش قیمت دام زنده در کشور ادامه می‌دهد: با این افزایش قیمت نهاده‌های دام و تعرفه گوشت دستخوش افزایش می‌شود، بنابراین باید در حوزه تولید دام زنده مدیریت هزینه اتفاق بیفتد.

حسن‌زاده واردات دام زنده را یکی از راه‌های تعدیل قیمت گوشت قرمز می‌داند و می‌افزاید: دولت در اقدامی دام زنده را از کشور قزاقستان و مرز اینچه‌برون وارد کرد و کشتار آن را بر اساس پروتکل‌های بهداشتی انجام داد که همین موضوع به تنظیم کنترل و ایجاد آرامش در بازار کمک کرد.

وی برای حذف دلالی از بازار دام تا کشتارگاه هم می‌گوید: دامداران شرکت تعاونی باید مجموعه‌ای را طراحی کنند و دام زنده را با قیمت منصفانه و مقرون‌به‌صرفه به کشتارگاه عرضه کنند تا ضمن حذف حلقه‌های واسطه محصول نهایی با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده برسد.

رشد صعودی قیمت گوشت قرمز در گلستان / عرضه گوشت وارداتی، تنها گزینه تعدیل قیمت

توزیع ۱۸۰ تن گوشت منجمد در گلستان

با توجه به تصمیم قبلی دولت در کنترل قیمت گوشت قرمز با توزیع گوشت منجمد در گلستان، این گوشت با قیمتی مناسب برای مصرف‌کنندگان در فروشگاه‌های پروتئینی عرضه می‌شود.

محمد برزعلی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در این رابطه می‌گوید: در ۹ ماه گذشته ۱۸۰ تن گوشت منجمد در استان توزیع شد و همچنان بر اساس مناسبت‌های ملی برنامه‌ریزی برای توزیع این گوشت در استان وجود دارد.

برزعلی با بیان اینکه وظیفه سازمان جهاد کشاورزی از ابتدا تولید، تأمین و توزیع بود که از سال گذشته تنظیم بازار هم به آن اضافه شد، ادامه می‌دهد: تعداد دام‌های استان طبق سرشماری انجام شده، یک میلیون و ۷۰۰ هزار رأس است که ۵۰۰ هزار رأس از این دام‌ها متعلق به عشایر و سایر دام‌ها به صورت سنتی و صنعتی در واحدهای سطح استان پرورش پیدا می‌کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان می‌کند: از یک میلیون و ۲۰۰ رأس دام، ۹۵۰ هزار دام سبک و ۲۵۰ هزار دام سنگین توسط دامداران استان نگهداری و پرورش پیدا می‌کند.

وی در توضیح افزایش قیمت گوشت قرمز می‌گوید: قیمت گوشت برگرفته از دام زنده است و با توجه به افزایش هزینه‌های تولید نوسان در قیمت دام ایجاد می‌شود که این مشکل نه فقط استانی بلکه کشوری است.

برزعلی با بیان اینکه جراحی اقتصادی و حذف ارز ترجیحی قیمت نهاده‌ها منجر به افزایش قیمت خوراک و سایر هزینه‌های تولید شد که همه اینها در نهایت به گرانی دام منجر شد، ادامه می‌دهد: در کارگروه استانی، قیمت‌گذاری گوشت به عهده شهرستان‌هاست در هر شهرستان هم قیمت‌ها بسته به منطقه برخوردار و غیربرخوردار متغیر است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان توزیع گوشت منجمد را یکی از راه‌های تعدیل قیمت‌ها در بازار می‌داند و می‌گوید: در ۹ ماه گذشته ۱۸۰ تن گوشت منجمد در استان توزیع شد و همچنان بر اساس مناسبت‌های ملی برنامه‌ریزی برای توزیع این گوشت در استان وجود دارد.

وی با بیان اینکه توزیع گوشت‌های تنظیم بازاری در کارگروه امنیت غذایی شهرستان تصمیم‌سازی می‌شود، می‌افزاید: بهترین راه کاهش قیمت، افزایش تولید است.

به گزارش ایمنا، با توجه به اهمیت تأمین پروتئین مورد نیاز افراد جامعه به‌منظور دستیابی به امنیت غذایی از یک‌سو و کاهش قدرت خرید مردم از سویی دیگر پیشنهاد می‌شود تمهیدات لازم برای کنترل قیمت‌های این کالا نظیر حمایت از تولیدکننده و اعمال عوارض بر صادرات دام زنده به همراه کاهش قیمت این کالاها در دستور کار قرار گیرد.

کد خبر 722449

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.