تهدید تنوع زیستی با ورود عناصر سنگین به آب و خاک

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به طور معمول کانساراهای گلستان با آلودگی‌های عناصر سنگین همراه هستند، اگر این عناصر سنگین در منابع آب و خاک تزریق شود، تنوع زیستی منطقه را با مشکل مواجه می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور، علی سلاجقه در حاشیه بازدید میدانی از سیستم تصفیه پساب کارخانه کانسار خزر اظهار کرد: فرایند استخراج ید با آلودگی آب و خاک همراه است، در این مجموعه پیش‌تر پساب به سمت تالاب اینچه رها می‌شد، اما اکنون بر اساس مشاهدات و بازدیدها یک کار علمی خوب توسط مجموعه انجام شده است و سعی کرده‌اند تا از آلودگی تالاب جلوگیری شود.

وی ادامه داد: به طور معمول کانساراهای این منطقه با آلودگی‌های عناصر سنگین همراه هستند و اگر این عناصر سنگین در منابع آب و خاک تزریق شود، تنوع زیستی منطقه را با مشکل مواجه می‌کنند و زمانی که هم بارش‌ها کافی نباشد و بستر تالاب خشک باشد، برخاستن این عناصر که پیش‌تر وارد تالاب شده، خطر گردوغبار را افزایش می‌دهد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: اداره کل محیط زیست استان گلستان در همکاری با مجموعه کانسار خزر اقدامات مربوط به بخش شورابه ید را انجام دادند و با یک انتقال حدود ۱۱ کیلومتری، پسابی که مقدار آن ۱۶۰ لیتر بر ثانیه بوده را در چاه‌های تزریقی به اعماق زمین تا حدود ۱۰۰۰ متر عمق تزریق می‌کنند.

وی گفت: در نتیجه روش‌های فنی که استفاده کرده‌اند، حدود هشت چاه تزریق در این مجموعه وجود دارد که این پساب ۱۶۰ لیتری جذب می‌کند، از نظر ریالی نیز حدود ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده‌اند که اقدامات مثبتی است، از این‌رو اقداماتی را با کمک دانشگاهیان شروع کرده‌اند که البته می‌طلبد کارهای علمی بیشتری در اینجا به صورت پهنه‌بندی انجام شده و سفره‌های آب زیرزمینی به طور کامل مشخص شود.

سلاجقه اضافه کرد: اگر چاه‌های پیزومتریک در این مناطق ایجاد شود، می‌تواند به موضوع پهنه‌بندی کمک کند، البته از طریق همین چاه‌هایی که حفر شده است نیز می‌توان با روش علمی پهنه‌بندی را از نظر کمی و کیفی و جهت سفره‌های آب زیرزمینی را مشخص کرد.

وی تصریح کرد: اگر یک شیب هیدرولیک را در اعماق پایین داشته باشیم به ویژه سازندی که به نام باکو در منطقه مطرح است، تزریق در زیر این سازند، انجام می‌شود که دیگر منابع آب سطحی و عمقی را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد و با توجه به شیب هیدرولیکی که به سمت دریاست، در این قسمت مشکل خاصی اتفاق نمی‌افتد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در مجموع ۲۴۰ لیتر بر ثانیه باقی مانده، مجموعه کانسار خزر باید هرچه سریع‌تر کارش را انجام دهد. این میزان اکنون به تالاب اینچه رهاسازی می‌شود که باید در یک بازه زمانی مشخص ساماندهی شود. با توجه به رویکردی که اکنون در سرمایه‌گذار می‌بینم با استفاده از روش‌های علمی این کار نیز به‌زودی انجام خواهد شد.

وی میزان تبخیر این مناطق را چهار برابر تزریق دانست و گفت: براساس یک بسته کامل باید بررسی منابع آب سطحی و زیرزمینی منطقه را انجام دهیم و مشاهده کنیم که در مواقعی مانند وضعیت فعلی که خشکسالی رخ می‌دهد، چگونه می‌توان از ظرفیت پساب تصفیه شده این منطقه استفاده کرد، از این‌رو مطالعات آن اکنون در حال انجام است تا تخمین زده شود که چه میزان حجمی از این پساب تصفیه شده لازم است تا تالاب‌های اطراف را به حد مطلوبی آبگیری کند.

سلاجقه افزود: همکاران سازمان به طور مستمر و دائمی فعالیت‌های محیط زیستی این مجموعه را رصد می‌کنند، لذا این مجموعه نیز در راه‌اندازی ایستگاه پایش باید کمک‌رسان باشد تا بتوانیم به صورت مانیتوریگ فعالیت‌ها را رصد کنیم.

وی با بیان اینکه کانسار خزر یک مجموعه اقتصادی استراتژیک است، خاطرنشان کرد: نمی‌خواهیم پیشرفت و توسعه فعالیت مجموعه را بگیریم، اما باید در این مسیر دغدغه‌های محیط زیستی مردم به ویژه دوستداران محیط‌زیست مورد توجه باشد.

کد خبر 714287

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.