در تیررس مقاومت

در عملیات طوفان‌الاقصی همچنین پس از ورود اسرائیل به جنگ زمینی در غزه، نیروهای مقاومت حماس از سلاح ها و تجهیزاتی رونمایی کرده‌اند که علی‌رغم کم‌هزینه بودن، توانسته است خسارت‌های بسیاری به ارتش رژیم صهیونیستی وارد کند و همین امر یکی از دلایلی است که آنها را به سمت پذیرش آتش‌بس سوق داده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، از زمان آغاز عملیات طوفان‌الاقصی در هفتم اکتبر، رژیم صهیونیستی دو ضربه اساسی را از نیروهای مقاومت دریافت کرده است؛ اول، در طول همان عملیات، که با شروع غافلگیرانه حمله نیروهای مقاومت حماس بیش از ۱۰۰۰ کشته و صدها زخمی و همچنین بیش از ۱۰۰ اسیر، ضربه اساسی به هیمنه رژیم صهیونیستی وارد کرد و دوم، پس از ورود این رژیم به جنگ زمینی در غزه؛ که نیروهای حماس ابتکار عمل را در دست گرفتند و با استفاده از تجهیزات مختلف، خسارت‌های سنگینی به ارتش اسرائیل وارد کردند، تا جایی که روند این جنگ به یک جنگ فرسایشی برای صهیونیست‌ها بدل شد و بدون اینکه توانسته باشند به اهداف خود در این جنگ، از جمله نابودی حماس یا آزادسازی کامل اسرا نزدیک شوند، تن به آتش‌بس دادند.

آنچه در جنگ اخیر از همان ابتدا توجهات بسیاری را جلب کرد، نوع و تعداد سلاح‌های به کار رفته توسط کتائب القسام (شاخه نظامی حماس) بود، زیرا تنها در عملیات طوفان‌الاقصی در مدت ۲۰ دقیقه ۵۰۰۰ راکت از جانب نیروهای مقاومت به سمت شهرک‌های اسرائیلی پرتاب شد و در جنگ اخیر، از تجهیزاتی مانند پهپادهای انتحاری و سلاح‌های ضد زرهی استفاده شد که در مقایسه با عملیات‌های پیشین نیروهای مقاومت، دچار یک جهش در تعداد و همچنین در کارکرد شده است، تا جایی که «مایکل ملشتاین»، رئیس سابق اداره فلسطین در ارتش رژیم صهیونیستی و تحلیلگر برجسته مرکز دایان در تل‌آویو گفت: «گردان‌های القسام که تعدادشان حدود ۳۰ هزار نیرو یا بیشتر است به طور کامل مسلح شده و به خوبی آموزش دیده‌اند تا حدی که در سطح ارتش‌های کشورها هستند. مسئله جالبی درباره خود این سلاح‌ها وجود ندارد بلکه درباره تعداد آن است. رژیم صهیونیستی امروز با حماسی مواجه است که بسیار قوی‌تر از قبل است.»

در تیررس مقاومت

در طول مدت درگیری‌ها در خاک غزه نیز، نیروهای مقاومت با انتشار ویدئوها و تصاویر مختلف نشان دادند که چطور به کمک تغییرات خلاقانه در سلاح‌های مختلف، توانسته‌اند تجهیزات گران قیمت ارتش اسرائیل مانند تانک‌های مرکاوا را زمین گیر کنند. تفنگ‌های مدرن، پهپادهای هجومی، زیردریایی‌های کوچک، مین‌های زمینی، موشک‌های ضد تانک، موشک‌های دوربرد، پاراگلایدر، آر پی جی و بمب‌های مغناطیسی بخشی از تجهیزاتی است که نیروهای حماس به آن دست پیدا کرده‌اند. در ادامه به بررسی بیشتر مهم‌ترین سلاح‌های نیروهای مقاومت در نبرد اخیر با رژیم صهیونیستی می‌پردازیم.

راکت‌های مقاومت

بیست و دو سال سال قبل، در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۱، گردان‌های عزالدین قسام اولین موشک ساخته شده در غزه را به سمت اراضی اشغالی شلیک کردند و نام آن را قسام ۱ گذاشتند. این موشک که برد آن به ده کیلومتر نمی‌رسید، به «سدیروت» از شهرک‌های صهیونیست نشین اطراف غزه شلیک شد و گردان‌های عزالدین قسام مسئولیت آن را برعهده گرفتند، اما حالا پس از گذشت بیش از ۲۰ سال، برد این موشک‌ها از ۲۵۰ کیلومتر فراتر رفته است و به گفته گردان‌های عزالدین قسام امروز همه اراضی اشغالی در تیررس راکت‌های مقاومت قرار دارد.

نکته جالب توجه در راکت‌های تولید شده توسط مقاومت این است که این راکت‌ها با هزینه کم و تجهیزات در دسترس مانند لوله‌های آب و همچنین کودهای شیمیایی به عنوان سوخت راکت، تولید می‌شوند. درواقع به دلیل محاصره غزه، تلاش نیروهای مقاومت این بوده تا با استفاده از امکانات موجود راکت تولید کنند تا بتوانند تحت هر شرایطی به تولید راکت ادامه بدهند.

یکی از تفاوت‌های اساسی راکت با موشک این است که راکت پس از پرتاب قابل هدایت نیست اما موشک را پس از پرتاب نیز می‌توان هدایت کرد، همچنین راکت‌ها دقت هدف‌گیری پایینی دارند، تخریب زیادی ایجاد نمی‌کنند و ممکن است تا ۵۰۰ متر دور از تر هدف مورد نظر به زمین بیفتند اما آنچه اهمیت دارد این است که هزینه تولید این راکت‌ها بسیار پایین است و نهایتاً با ۳ هزار دلار می‌توان یک راکت تولید کرد، اما در مقابل سامانه گنبد آهنین اسرائیل برای رهگیری همین راکت‌ها باید از موشک‌های ۵۰ هزار دلاری استفاده کند.

به همین دلیل یکی از راهبردهای مقاومت در عملیات طوفان‌الاقصی، شلیک تعداد زیادی راکت در زمان اندک بود که سبب شد سامانه گنبد آهنین به دلیل تکمیل ظرفیت پرتاب موشک، دچار سردرگمی شود و نتواند تعداد زیادی از راکت‌ها را رهگیری کند و این یک راهبرد اقتصادی - روانی است که توسط نیروهای فلسطینی به کار گرفته می‌شود.

همچنین علاوه بر راکت، نیروهای مقاومت دست به پرتاب انواع خمپاره نیز می‌زنند که اگرچه برد آن نسبت به راکت‌ها کمتر است (نهایتاً ۸ کیلومتر برد دارند) اما به دلیل الگوی ترکش شونده آنها قدرت تخریب بسیار بیشتری دارند و این خمپاره‌ها نیز در درون خود غزه تولید می‌شوند.

در تیررس مقاومت

یاسین ۱۰۵

با آغاز حمله زمینی اسرائیل به غزه، گردان‌های قسام ویدئوهای متعددی ضبط و منتشر کردند که نشان می‌داد تانک‌های پیشرفته مرکاوا و خودروهای زرهی اسرائیل با نوعی سلاح دوش‌پرتاب، آسان و سریع هدف قرار می‌گیرند. پس از گذشت چند روز از حمله زمینی به غزه و انهدام چندین تانک و خودروی زرهی اسرائیل، حماس ویدئوی دیگری منتشر کرد و بخش‌هایی از فرآیند تولید و آماده‌سازی راکت مرموز و موفق خود را نمایش داد. این راکت ضدتانک حماس، «الیاسین ۱۰۵» نام داشت.

راکت ضدتانک «الیاسین ۱۰۵» نسخه فلسطینی و بهبودیافته‌ی راکت روسی و دومرحله‌ای PG-7VR با جرم ۱.۴ کیلوگرم است که با پرتابگرهای آرپی‌جی شلیک می‌شود. رزمندگان حماس، طی چند سال با نوآوری و خلاقیت، نسخه روسی موشک‌های دومرحله‌ای و دوش‌پرتاب PG-7VR را که با پرتابگر آرپی‌جی شلیک می‌شد، بومی‌سازی کردند و حتی آن‌را ارتقا دادند. ویژگی‌های یاسین ۱۰۵ به صورتی است که می‌تواند پوشش زرهی تانک‌های پیشرفته‌ای مثل مرکاوا را متلاشی کند.

حماس و گردان‌های قسام با راکت‌های کم‌هزینه اما بسیار کارآمد یاسین ۱۰۵، در کمتر از چهل روز از آغاز عملیات طوفان‌الاقصی (و کمتر از دو هفته از آغاز تهاجم زمینی رژیم صهیونیستی به غزه) بیش از ۱۶۰ تانک مرکاوا و خودروی زرهی صهیونیست‌ها را هدف قرار دادند که برخی از آنها منهدم شدند و برخی دیگر آسیب دیدند.

حداکثر سرعت راکت الیاسین ۱۰۵ حدود ۳۰۰ متر بر ثانیه است. برد مؤثر راکت ۱۵۰ متر اما برد مفید آن تا ۳۰۰ متر است. یاسین ۱۰۵ راکتی دومرحله‌ای است، یعنی دو بخش انفجاری با فیوز مجزا دارد که بر زره‌های واکنشیِ انفجاریِ افزودنی و زره‌های ترکیبی یا اصطلاحاً کامپوزیتِ تانک‌های مرکاوا غلبه می‌کند. به گفته کارشناسان این کلاهک در انفجار اول، سپر بیرونی را سوراخ کرده و در مرحله دوم با نفوذ به داخل بدنه و تخلیه کامل انرژی خود، موجب نابودی زره‌پوش یا تانک‌های دشمن می‌شود.

در ویدئوهای حماس از انهدام تانک‌های مرکاوا با راکت الیاسین ۱۰۵، دو نکته جالب توجه است:

اول، برخورد راکت‌های یاسین ۱۰۵ با تانک‌های مرکاوا انفجار و آتش چشمگیری ایجاد می‌کند، بنابراین حتی اگر تانک کاملاً منهدم نشود، آسیب جدی می‌بیند و چه بسا توان عملیاتی خود را از دست بدهد.

دوم، در ویدئوهای موجود، نیروهای قسام پس از شناسایی تانک یا زره‌پوش، چابک از پشت دیوار یا مخفی‌گاه بیرون می‌آیند، زود هدف را نشانه می‌گیرند، سریع شلیک و سپس بلافاصله محل را ترک می‌کنند. یعنی تمام فرآیند شناسایی، نشانه‌گیری و شلیک تنها چند ثانیه زمان می‌برد که نشان می‌دهد آن‌ها چنین شیوه‌ای را مدت‌ها به‌خوبی تمرین کرده و در آن زبده شده‌اند.

رژیم صهیونیستی طی سال‌ها مرکاوا را تانکی بسیار پیشرفته و شکست‌ناپذیر جلوه داده بود، اما نبرد حماس با یگان‌های زرهی ارتش رژیم صهیونیستی به افسانه شکست‌ناپذیری مرکاوا پایان داد.

اژدر عاصف

گردان قسام، از اژدر عاصف در عملیات طوفان‌الاقصی رونمایی کردند. این اژدر هدایت شونده، ساخت داخل است و زیر آب عمل می‌کند و با استفاده از آن می‌توان زیردریایی‌ها و کشتی‌های دشمن را مورد حمله قرار داد.

راکت‌های TBG

گردان قسام از راکت‌های «TBG» برای حمله به مواضع دشمن و هدف قرار دادن تانک‌هایی که در حال نفوذ به غزه بودند استفاده می‌کند. این راکت‌ها در نوع خود در جهان بی نظیر هستند و برای شلیک از خمپاره انداز آر پی جی – ۷ روسی استفاده می‌شوند.

موشک متبر ۱

گردان قسام همچنین موشک «متبر ۱» را هم که یک موشک زمین به هوا و ساخت داخل است، به خدمت گرفته است. این موشک معمولاً برای شکار بالگرد استفاده می‌شود و کلاهک جنگی آن نزدیک هدف منفجر می‌شود.

سامانه موشکی رجوم

گردان قسام در طی عملیات طوفان‌الاقصی، سامانه موشکی «رجوم» را نیز رونمایی کرد. رجوم، ساخت داخل و موشکی کوتاه برد با کالیبر ۱۱۴ میلیمتر است. پرتاب‌گر این موشک با داشتن ۱۵ دهانه آتش می‌تواند هربار ۱۵ موشک را به شکل رگباری، شلیک کند.

پهپادهای انتحاری

کارشناسان نظامی معتقدند که پهپادهای قسام، یکی از جدیدترین دستاوردهای نظامی مقاومت فلسطین محسوب می‌شود که رژیم صهیونیستی را با چالش‌های بیشتری در نبردهای آتی مواجه خواهد کرد. گردان‌های عزالدین قسام برای نخستین بار در جنگ سال ۲۰۱۴ علیه غزه، از پهپادهای انتحاری ابابیل استفاده کرد. بعدها این گروه مقاومتی از تولید و ساخت پهپادهای مختلف با تکیه بر توان داخلی در نوار غزه خبر داد و در جنگ اخیر نیز ویدئوهای جدیدی از پهپادهای گردان‌های عزالدین قسام که برای حمله به تجهیزات اسرائیل استفاده می‌شوند منتشر شده است.

سلاح‌های فوق، تنها بخشی از توانمندی‌های نیروهای مقاومت فلسطینی است که در مدت محاصره شدید و با استفاده از تجهیزات در دسترس تولید شده‌اند اما تاکنون خسارت‌های فراوانی به نیروهای اسرائیلی وارد کرده‌اند، استفاده از همین راکت‌ها و و تجهیزات سبب شده بسیاری از شهرک‌نشینان، به فکر ترک سرزمین‌های اشغالی بیفتند و موج مهاجرت از اسرائیل در پی عملیات طوفان‌الاقصی به راه بیفتد. علاوه بر این، در این مطلب تنها به سلاح‌های نیروهای فلسطینی داخل غزه پرداخته شد و باید اشاره کرد که حزب الله لبنان و همچنین نیروهای مسلح یمن و دیگر نیروهای مقاومت منطقه، امکانات و تجهیزات بسیار پیشرفته‌تری را در اختیار دارند که آرامش را از چشم اشغالگران اسرائیل ربوده است و تنها یک نمونه از آن، موشک‌های ۵۰۰ کیلوگرمی برکان حزب الله است که در جنگ اخیر بارها، پایگاه‌های صهیونیست‌ها را مورد هدف قرار داده است و خسارت‌های بسیاری به صهیونیست‌ها وارد کرده است.

کد خبر 706659

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.