مروری بر سفر حج عمره طی ۱۵ سال اخیر

هزینه عمره مفرده طی ۱۵ سال اخیر فراز و نشیب‌های بسیاری را طی کرده؛ به‌طوری که در بعضی سال‌ها هزینه این سفر با افزایش بیش از ۲۰ درصدی همراه بوده است.

به گزارش ایمنا، عمره مفرده طی ۱۵ سال اخیر با فراز و نشیب‌های بسیاری در هزینه و حتی اعزام همراه بوده است.

انتظار ۱۰ ساله ۶ میلیون ودیعه‌گذار عمره

از ابتدای سال ۹۴ که عمره متوقف شد و هیچ کاروان ایرانی از سوی سازمان حج و زیارت به عمره مفرده اعزام نشد، حدود ۶ میلیون نفر با پرداخت هزینه‌های مختلف برای زیارت خانه خدا ثبت‌نام و مبالغی را در بانک ملی یا ملت سپرده‌گذاری کرده بودند.

مروری بر سفر حج عمره در ۱۵ سال اخیر

ثبت‌نام عمره از اوایل دهه ۹۰ دیگر انجام نشد و افرادی که ودیعه‌گذاری کرده بودند تا بتوانند در کم‌تر از سه سال بعد راهی سرزمین وحی شوند، یک دهه است که منتظر تشرف به مکه هستند.

هزینه ثبت‌نام عمره بخش قابل توجهی از هزینه سفر را پوشش می‌داد

از ۱۵ سال گذشته بسیاری از مشتاقان سفر عمره با ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان به امید زیارت خانه خدا ثبت‌نام کرده بودند. شاید در حال حاضر این مبالغ کم باشد و به چشم نیاید، اما در آن سال‌ها بخش قابل توجهی از هزینه عمره را شامل می‌شد. البته پیش از آن هم بسیاری از متقاضیان با ودیعه‌گذاری کم‌تر از ۱۰۰ هزار تومان در نوبت تشرف به عمره مفرده بودند.

امسال پس از هشت سال قرار است عمره مفرده برگزار شود و تا پایان سال جاری ۳۵۰ هزار نفر به زیارت خانه خدا بروند. با توجه به تعطیلی عمره از سال ۹۴ تاکنون، به‌طور حتم اولویت‌های نخست از سوی سازمان حج و زیارت برای سفر به خانه خدا تا پایان سال جاری اعلام خواهد شد.

مروری بر سفر حج عمره در ۱۵ سال اخیر

یعنی افرادی که ۵۰۰ هزار تومان یا حتی کم‌تر برای عمره ودیعه‌گذاری کرده بودند، فراخوانده می‌شوند. با توجه به اشتیاق زائران برای زیارت کعبه به نظر می‌رسد که با همان فراخوان، ظرفیت محدودی که برای سال جاری تعیین شده، تکمیل شود و دیگر نوبت به افرادی که سال‌های ۹۰ به بعد ثبت‌نام کردند، نرسد.

البته همچنان هزینه عمره مفرده از سوی مسئولان اعلام نشده است، اما اگر قیمت عمره را یک هزار دلار هم در نظر بگیریم و حتی ارز ۴۲ هزار تومانی برای این سفر اختصاص پیدا کند، هزینه عمره بیش از ۴۰ میلیون تومان خواهد بود؛ یعنی افرادی که در بانک سپرده‌گذاری کرده بودند، با احتساب سود سپرده باید این مبلغ را بپردازند.

نکته اینجاست که سپرده و سود آن در بانک شاید کم‌تر از ۲۰ درصد هزینه سفر باشد؛ در حالی که در همان سال‌هایی که زائران در بانک ودیعه‌گذاری کرده بودند، شاید این مبلغ نیمی از هزینه سفر را شامل می‌شد.

مروری بر سفر حج عمره در ۱۵ سال اخیر

کاهش مدت حضور در سرزمین وحی

سال ۸۷ با توجه به بالا بودن تقاضا برای زیارت عمره مفرده، سازمان حج و زیارت تصمیم گرفت که زمان حضور زائران در سرزمین وحی را کاهش دهد. بر همین اساس، سفر عمره از دو هفته و بیشتر به ۱۲ روز کاهش پیدا کرد. با این اقدام ۲۰۰ هزار نفر بر ظرفیت اعزام در آن سال افزوده و بیش از ۸۵۰ هزار نفر به زیارت خانه خدا رفتند.

سال پس از آن با توجه به کاهش زمان حضور زائران در سرزمین وحی و تعدیل نرخ ارز، هزینه عمره نسبت به قبل کاهش یافت و زائران با پرداخت ۵۰۰ هزار تومان راهی خانه خدا شدند. با این وجود، در سال ۸۹ مجدد هزینه سفر افزایش یافت و به ۸۰۰ هزار تومان رسید؛ در حالی که قیمت هر دلار در آن زمان کم‌تر از ۱,۰۰۰ تومان بود.

سال هزینه عمره
۱۳۸۷ ۶۳۰ هزار تومان
۱۳۸۸ ۵۰۰ هزار تومان
۱۳۸۹ ۸۰۰ هزار تومان
۱۳۹۰ ۱.۲ میلیون تومان
۱۳۹۱ ۲.۸ میلیون تومان
۱۳۹۲ ۲.۲۵۰ میلیون تومان
۱۳۹۳ ۳ میلیون تومان
۱۳۹۴ ۳.۲ میلیون تومان
۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ -
۱۴۰۲ نامشخص

افزایش یک‌باره هزینه عمره با گرانی دلار

سال ۹۰ به یک‌باره هزینه عمره با افزایش نرخ دلار، رشد قابل توجهی پیدا کرد و متوسط هزینه عمره با ۵۰ درصد افزایش، به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید.

در سال ۹۱ با رشد بیش از ۵۰ درصدی، هزینه عمره به صورت متوسط ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام شد. بر همین اساس، هزینه عمره از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بود که این تفاوت قیمت‌ها به وضعیت اسکان و پروازها بستگی داشت.

مروری بر سفر حج عمره در ۱۵ سال اخیر

تفاوت قیمت کاروان‌های عمره و تلاش برای کاهش قیمت

با این وجود، در سال ۹۲ هزینه عمره با کاهش، به‌طور متوسط ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان اعلام و کف و سقف قیمت‌ها هم یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شد. در سال ۹۳ هزینه عمره متوسط حدود سه میلیون تومان بود که کم‌ترین و بالاترین قیمت کاروان‌ها از یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان تا سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان متناسب به زمان اعزام، کیفیت هتل و نوع پرواز متفاوت اعلام شد.

توقف سفر عمره از فروردین ۹۴

سال ۹۴ نیز بسیاری از زائران برای زیارت خانه خدا ثبت‌نام و خود را برای سفر عمره آماده کرده بودند، اما پس از تعرض به ۲ نوجوان ایرانی در فرودگاه جده، عمره مفرده با دستور وزیر ارشاد وقت متوقف شد و از بیست‌وچهارم فروردین آن سال هیچ زائری در قالب کاروان زیر نظر سازمان حج و زیارت از کشورمان به عمره اعزام نشد.

مروری بر سفر حج عمره در ۱۵ سال اخیر

در آن ایام هر سال ۸۵۰ هزار نفر راهی عمره می‌شدند. در سال ۹۴ فاجعه منا هم رخ داد و روابط ایران و عربستان به تاریکی رفت؛ تا اینکه با اعدام شیخ باقر نمر، رهبر شیعیان عربستان به‌طور کلی روابط ایران و عربستان قطع و سفارتخانه‌ها هم تعطیل شدند.

برقراری عمره پس از ۸ سال

البته حج تمتع یک سال بعد بدون داشتن روابط سیاسی و از طریق مسئولان زیارتی دو کشور دوباره برقرار شد و پس از چند سال، مذاکرات برای ازسرگیری عمره با سعودی‌ها انجام و ایران شروطی برای برقراری سفرها اعلام کرد. پس از فراز و نشیب بسیار روابط ایران و عربستان با میانجیگری چین، بهار سال جاری از سر گرفته شد و با توجه به اینکه یکی از شروط ایران راه‌اندازی سفارتخانه و حمایت کنسولی از زائران ایرانی بود، مذاکرات برای اعزام زائران ایرانی به عمره به نتیجه رسید. در نهایت همان‌طور که وزیر ارشاد اعلام کرده است، اواخر ماه جاری عمره آغاز می‌شود.

اکنون هم که پس از هشت سال عمره قرار است از سر گرفته شود، با توجه به اینکه هزینه این سفر به صورت ارزی محاسبه می‌شود، قیمت سفر عمره با افزایش نرخ دلار نسبت به سال ۹۴ که آخرین اعزام زائران به عمره را داشتیم، رشد قابل توجهی خواهد داشت. در سال ۹۴ قیمت دلار آزاد حدود سه هزار و ۵۰۰ تومان بود که اکنون این مبلغ به بیش از ۵۰ هزار تومان رسیده است.

منبع: فارس

کد خبر 700100

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.