ورزش، اجتناب از سیگار و الکل و حفظ رژیم غذایی سالم؛ راهکارهای موثر پیشگیری از آلزایمر

آلزایمر سبب مرگ سلول های عصبی و از بین رفتن بافت‌ها در سرتاسر مغز می شود و با شدت یافتن بیماری، بافت مغز کوچک و نواحی حاوی مایع مغزی نخاعی، بزرگتر می شوند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آلزایمر آسیب‌های ناشی از آلزایمر، حافظه، گفتار و ادراک فرد مبتلا را مختل می‌کند و در هر شخص مسیر متفاوتی را طی می‌کند. بعضی اوقات علائم به سرعت تشدید و در عرض چند سال، منجر به زوال حافظه شدید و پریشانی می‌شود.

برای سایر افراد این تغییرات می‌تواند تدریجی باشد و ممکن است ۲۰ سال طول بکشد که یک بیماری دوره خود را سپری کند. بیشتر افراد سه تا ۹ سال بعد از تشخیص بیماری زنده می‌مانند.

بر اساس داده‌های سازمان بهداشت جهانی، بیش از ۵۵ میلیون بیمار آلزایمری در جهان وجود دارد و پیش‌بینی می‌شود که این تعداد تا سال ۲۰۵۰ به دلیل ظهور حدود ۱۰ میلیون مورد ابتلای جدید در سال، به ۱۳۹ میلیون نفر افزایش یابد.

با افزایش جمعیت سالمندان در سراسر جهان، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر افزایش قابل توجهی را تجربه خواهند کرد، هر ساله در بیست‌ویکم سپتامبر در چارچوب «روز جهانی آلزایمر» آگاهی در مورد این بیماری را افزایش داده و از کسانی که با آن مبارزه می‌کنند، حمایت می‌کنند.

آلزایمر؛ هفتمین علت اصلی مرگ

بیماری آلزایمر، شایع‌ترین نوع زوال عقل است که به‌عنوان هفتمین علت اصلی مرگ شناخته می‌شود و نوعی وضعیت پزشکی است که در نتیجه مرگ سلول‌های مغزی ایجاد می‌شود و منجر به از دست دادن حافظه، زوال عقل و کاهش کلی عملکردهای شناختی در طول زمان می‌شود، این بیماری توسط روان‌پزشک و آسیب‌شناس آلمانی آلویس آلزایمر در سال ۱۹۰۶ به‌عنوان «کابوس قرن بیست‌ویکم» توصیف شده است.

این بیماری به‌عنوان یک بیماری تخریب‌کننده عصبی همراه با علائم عصبی و تغییرات رفتاری، کاهش فعالیت‌های روزانه و کاهش توانایی‌های شناختی توصیف می‌شود و هیچ روش درمانی قطعی شناخته‌شده‌ای ندارد.

بیش از ۶۰ درصد مبتلایان به آلزایمر در کشورهای کم‌درآمد و متوسط زندگی می‌کنند و هر ساله ۱۰ میلیون مورد جدید به تعداد بیماران آلزایمر اضافه می‌شود؛ یعنی هر ۳.۲ ثانیه یک فرد جدید به بیماران آلزایمر اضافه می‌شود و در نتیجه پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ تعداد مبتلایان به آلزایمر به ۱۳۹ میلیون نفر برسد.

ورزش، اجتناب از سیگار و الکل و حفظ رژیم غذایی سالم؛ راهکارهای موثر پیشگیری از آلزایمر

ریسک بیشتر ابتلای زنان به آلزایمر / بوکسرها در معرض زوال عقل یا پارکینسون هستند

فرشته اشتری، متخصص مغز و اعصاب، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: فرد درگیر با بیماری آلزایمر به سرعت توانایی‌های خود را از دست می‌دهد و با پیشرفت بیماری، به شدیدترین سطح می‌رسد که حتی ممکن است نزدیک‌ترین افراد خود را به یاد نیاورد، توانایی انجام ساده‌ترین فعالیت‌ها را نداشته باشد و حتی برای نحوه لباس پوشیدن مبهوت می‌ماند.

وی افزود: بیماری‌های زوال مغز در بسیاری از اوقات با وارد شدن ضربه به مغز ایجاد می‌شود و یکی از بیماری‌هایی که افراد فعال در حوزه بوکس را تهدید می‌کند، زوال عقل یا پارکینسون است. ضربات مختلف می‌توانند منجر به خونریزی‌های مختلف در مغز و به تدریج باعث اخلال حافظه شوند.

این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: بیماران مبتلا به آلزایمر به طور معمول حافظه اخیر خود را از دست می‌دهند؛ بنابراین این افراد پس از مدتی در گذشته‌ها زندگی می‌کنند. به عنوان مثال ممکن است دخترشان را به عنوان مادر خود تصور کند.

آغاز ابتلاء به بیماری آلزایمر از دهه پنجم و ششم زندگی افراد

وی ادامه داد: ابتلاء به بیماری آلزایمر به طور معمول از دهه پنجم و ششم زندگی افراد آغاز می‌شود و ریسک ابتلاء به آن از ۶۰ سالگی افزایش می‌یابد. بیماری آلزایمر هر دو جنسیت مرد و زن را درگیر می‌کند اما ریسک ابتلاء به این بیماری برای زن‌ها بیشتر است. اگر فردی در یک خانواده مبتلا به بیماری آلزایمر باشد، احتمال اینکه فرزندان وی به خصوص فرزندان دختر، مبتلا به آلزایمر شوند، بیشتر است.

اشتری گفت: تشخیص این بیماری بیشتر بر اساس علائم بالینی و رد علل قابل درمان صورت می‌گیرد. هنگامی که فرد درگیر با اختلالت حافظه به پزشک مراجعه می‌کند، تست‌های بالینی برای وی انجام می‌شود و فعالیت مغزی فرد، قدرت یادگیری، حافظه و قدرت یادآوری مسائل مورد بررسی قرار می‌گیرد. در کنار تست‌های انجام شده، علل ثانویه مانند تیروئید، استرس و افسردگی که می‌تواند منجر به بروز علائم زوال عقل و اختلالت حافظه شود نیز، بررسی می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: برای بیمارانی که با علائم زوال عقل مراجعه می‌کنند، عکس‌برداری از مغز، سی‌تی‌اسکن و ام‌آرآی انجام می‌شود. انجام تصویربرداری‌ها به علت رد کردن سایر عوامل مانند مشکلات یا وجود تومور مغزی، انجام می‌شود. در مراحل اولیه این بیماری ممکن است تصاویر نرمال باشند، اما با پیشرفت آن، مغز به تدریج دچار لاغر شدن یا به اصطلاح کوچک شدن می‌شود.

ورزش، اجتناب از سیگار و الکل و حفظ رژیم غذایی سالم؛ راهکارهای موثر پیشگیری از آلزایمر

۷۵ درصد از بیماران زوال عقل در سراسر جهان تشخیص داده نشده‌اند

پیش‌بینی می‌شود هزینه جهانی سالانه بیماری آلزایمر که در حال حاضر بیش از ۱.۳ تریلیون دلار است، تا سال ۲۰۳۰ به ۲.۸ تریلیون دلار افزایش یابد و انتظار می‌رود که تا سال ۲۰۳۰، هزینه جهانی سالانه بیماری آلزایمر از تولید ناخالص داخلی سالانه (GDP) ایتالیا که هشتمین اقتصاد بزرگ جهان است، پیشی بگیرد.

بیماری آلزایمر به دلیل از دست دادن حافظه، زوال عقل و کاهش کلی عملکردهای شناختی به دلیل مرگ سلول‌های مغز در طول زمان، شناخته می‌شود. آلزایمر که به‌عنوان نوعی زوال عقل طبقه‌بندی می‌شود، بیشتر در سنین بالاتر دیده می‌شود.

طبق گزارش سال ۲۰۲۱ بین‌المللی بیماری آلزایمر (AZI)، تخمین زده می‌شود که ۷۵ درصد از بیماران زوال عقل در سراسر جهان تشخیص داده نشده‌اند. نداشتن آگاهی به‌عنوان یک مانع مهم برای تشخیص ذکر شده است، به‌طوری‌که نرخ تشخیص داده نشده در برخی از کشورهای کم درآمد و متوسط به ۹۰ درصد می‌رسد.

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که افراد می‌توانند با ورزش منظم، اجتناب از مصرف سیگار و الکل، حفظ یک رژیم غذایی سالم و کنترل فشار خون، کلسترول و سطح قند خون، خطر ابتلاء به زوال عقل را کاهش دهند.

جدیدترین یافته‌های درمان بیماری آلزایمر

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، سازمان غذا و داروی آمریکا به تازگی داروی لکمبی (Laqembi) را برای بیمارانی که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر هستند، تائید کرد. نتایج بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که این دارو پیشرفت بیماری آلزایمر را به میزان قابل‌توجهی کند می‌کند و میزان پیشرفت از دست دادن حافظه و اختلال شناختی را در یک دوره چند ماهه کاهش می‌دهد. داروی لکمبی به حذف بتا آمیلوئید از مغز بیماران مبتلا به آلزایمر کمک می‌کند، بتا آمیلوئید پروتئینی است که در مغز افراد مبتلا به آلزایمر جمع می‎‌شود.

علاوه بر این، آزمایش‌های انجام شده بر داروی دیگری به نام دونانمب (Donanemab) نشان می‌دهد که این دارو سرعت افت کارکردهای حافظه و قابلیت‌های شناختی را تا حدود ۶۰ درصد کاهش می‌دهد، البته مصرف این دارو باید زمانی آغاز شود که علائم بیماری هنوز شدت پیدا نکرده است. اثربخشی داروی دونانمب بر افراد مسن‌تر و کسانی که در مراحل پیشرفته‌تر قرار دارند، کم‌تر است، همچنین، اگر سطح پروتئین تائو در مغز افراد بیشتر باشد، اثربخشی دارو کاهش می‌یابد.

کد خبر 689894

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.