۱۷ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۲
برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

روزشمار فرهنگ و هنر ایران را در «برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر» مطالعه کنید.


به گزارش ایمنا، امروز _جمعه هفدهم شهریورماه _ هم‌زمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایران‌زمین است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز رسول ملاقلی‌پور

ملاقلی پور، (زاده هفدهم شهریور ۱۳۳۴ تهران -- درگذشته پانزدهم اسفند ۱۳۸۵ تهران) کارگردان، تهیه‌کننده و فیلمنامه‌نویس.

وی از کارگردانان سینمای جنگ و سینمای اجتماعی ایران بود و توانست با فیلم پرواز در شب، سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره فیلم فجر دریافت کند.
میم مثل مادر، که با استقبال عمومی مواجه شده بود، یکی از آخرین فیلم‌هایش بود و بر اثر سکته قلبی جان باخت و آخرین ساخته خود را نیمه تمام گذاشت.
پس از درگذشت ملاقلی‌پور نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ‌وهنر برای یک عمر فعالیت به خانواده وی اهدا شد.

کارگردان و نویسنده فیلمهای:
میم مثل مادر (۱۳۸۵)
نجات یافتگان (۱۳۷۴)
پناهنده (۱۳۷۲)
خسوف (۱۳۷۱)
مجنون (۱۳۶۹)
افق (۱۳۶۷)
پرواز در شب (۱۳۶۵)
بلمی به سوی ساحل (۱۳۶۴)
نینوا (۱۳۶۲)
.
نویسنده:
مزرعه پدری (۱۳۸۱)
قارچ سمی (۱۳۸۰)
نسل سوخته (۱۳۷۸)
هیوا (۱۳۷۷)
کمکم کن (۱۳۷۷)
سفر به چزابه (۱۳۷۴)
نجات‌یافتگان (۱۳۷۴)
پناهنده (۱۳۷۲)
خسوف (۱۳۷۱)
مجنون (۱۳۶۹)
افق (۱۳۶۷)
پرواز در شب (۱۳۶۵)
بلمی به سوی ساحل (۱۳۶۴)
نینوا (۱۳۶۲)

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت عبدالحسین صنعتی‌زاده کرمانی

کرمانی، (زاده سال ۱۲۷۴ کرمان -- درگذشته هفدهم شهریور ۱۳۵۲ پاریس) از اولین رمان نویسان

وی به عنوان پدر رمان تاریخی ایران شناخته می‌شود و مهم‌ترین اثرش "مجمع دیوانگان" است که نخستین اثر آرمان‌شهر ادبیات فارسی به‌شمار می‌رود.

تالیفات:
دامگستران یا انتقام‌خواهان (۱۲۹۹)
سلحشور (۱۳۰۳)
مجمع دیوانگان (۱۳۰۳)
رمان «مانی نقاش» (۱۳۰۵)
رستم در قرن بیست و دوم (۱۳۱۳)
عالم ابدی (۱۳۱۷)
سیاه‌پوشان یا داستان ابومسلم (۱۳۲۳)
فرشته صلح یا فتانه اصفهانی (۱۳۳۱)
نادر فاتح دهلی (۱۳۳۶)
روزگاری که گذشت (۱۳۴۶)
چگونه ممکن است متمول شد.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز حسین زمردیان

حسین زمردیان، (زاده هفدهم شهریور ۱۳۱۵ شیراز – درگذشته سوم مرداد ۱۳۹۹ تهران) استاد رشته ژئوفیزیک و ژئودزی و بنیان‌گذار گرانی‌سنجی نوین در ایران

وی در دانشگاه تهران در کنار استادان محمود حسابی و حسین کشی‌افشار در رشته فیزیک به تحصیل پرداخت و پس از لیسانس از سال ۱۳۳۹ برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و فوق لیسانس و دکترای رشته ژئودزی از دانشگاه فنی مونیخ دریافت کرد.

تجربیات علمی و دانشگاهی:
وی پس از لیسانس دو سال تا ۱۳۳۹ تصدی بخش گرانی‌سنجی را در مؤسسه تازه تأسیس ژئوفیزیک دانشگاه تهران بر عهده گرفت.
پس از فوق لیسانس از دانشگاه فنی مونیخ از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۶ به عنوان دستیار پژوهشی در مؤسسه تحقیقات ژئودزی آلمان وابسته به آکادمی علوم استان باواریا (بایرن) مشغول به کار شد.
در طول این سال‌ها اندازه‌گیری گرانی‌سنجی بخش عمده‌ای از شبکه‌های جنوب آلمان را به اتمام رساند و عملیات محاسبه و پردازش این اندازه‌گیری‌ها را به انجام رساند. پس از بازگشت به ایران از سال ۱۳۴۷ در سمت استادیار و از سال ۱۳۵۱ در سمت دانشیار در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مشغول به کار شد. در سمت استادیار از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۱ بخش تحقیقات مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران را پایه‌گذاری کرد. در سال ۱۳۵۶ دانشکده علوم و فنون فضایی دانشگاه علوم و فنون را راه‌اندازی کرد و تا سال ۱۳۵۸ ریاست این دانشکده را عهده‌دار بود.
در سال ۱۳۶۶ به مقام استادی دانشگاه تهران نائل شد. در طول سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۲ در برنامه‌ریزی و ایجاد دوره کارشناسی ارشد ژئوفیزیک در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و آموزش و راهنمایی دانشجویان این مقطع همکاری بسزایی داشت. از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۱ ریاست کمیته ملی اقیانوس‌شناسی وابسته به کمیسیون ملی یونسکو را عهده‌دار بود. در این مدت با همکاری مسئولان کمیسیون ملی یونسکو در هماهنگی مسائل اقیانوس‌شناسی کشور، ایجاد سمینارها و همایش‌های مربوط فعالیت داشت. در سال ۱۳۷۱ با حکم وزیر فرهنگ و آموزش عالی به سمت ریاست دانشگاه هرمزگان منصوب شد و عملاً این دانشگاه را ایجاد کرد.
در طول فعالیت در این مرکز تا سال ۱۳۸۱ پنج گروه پژوهشی (۱- گروه علوم زیستی دریا، ۲- گروه علوم غیر زیستی دریا، ۳- گروه داده‌های اقیانوسی، ۴- گروه مهندسی و تکنولوژی دریا، ۵- گروه تحقیقات ویزه) فعالیت خود را آغاز کردند.
ضمناً در این مدت ۹ طرح پژوهشی در سطح ملی از جمله: طرح ایجاد ایستگاه دریافت اطلاعات ماهواره‌ای، طرح مدیریت سواحل با استفاده از تکنیک‌های مطالعات جغرافیایی، طرح بررسی آلودگی نفتی خلیج فارس و اثر آن بر روی آبزیان، طرح مطالعه بالا آمدن آب دریای خزر، طرح توسعه آموزش‌های دریایی در دانشگاه‌های کشور برنامه‌ریزی و اجرا شدند. از اردیبهشت ۱۳۸۲ تا دی ۱۳۸۵ با همکاری استادان ارزنده و متخصصان، گروه ژئوفیزیک دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران را در سطوح کارشناسی ارشد و دکترا راه‌اندازی کرد و کوشش داشت تا این گروه از کیفیت خوب و همسان با دانشگاه‌های دولتی برخوردار باشد. وی بیش از پنجاه سال عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بود.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت پرویز اتابکی

پرویز اتابکی، (زاده بیست و دوم تیر ۱۳۱۵ تهران – درگذشته هفدهم شهریور ۱۳۸۷ تهران) موسیقی‌دان و آهنگساز

وی موسیقی را در هنرستان موسیقی ملی، نزد هنرمندانی همچون جواد معروفی آموخت و از سال ۱۳۳۶ به آهنگسازی روی آورد. وی تحصیلات دانشگاهی خود را در رشتهٔ زبان‌شناسی، در دانشگاه تهران به پایان رساند و مدت‌ها سرپرست ارکستر دانشگاه تهران بود. وی را از نخستین آهنگسازان تحصیل‌کردهٔ موسیقی پاپ در ایران می‌دانند.
اتابکی، جدای از فعالیت‌های موسیقی، از اعضای هیئت علمی سازمان لغت‌نامه دهخدا بود.
وی در سال ۱۳۴۸ «استودیو طنین» را تأسیس کرد. و در طول زندگی هنری خود، بیش از ۵۰۰ اثر موسیقی را آهنگسازی کرد. همچنین، تکنواز پیانو در آلبوم «صدای شاعر» اثر هوشنگ ابتهاج بوده‌است.

درگذشت
پرویز اتابکی هفدهم شهریور ۱۳۸۷ در سن ۷۲ سالگی، به علت ابتلاء به سرطان، در تهران درگذشت. پیکر او هجدهم شهریور ۱۳۸۷ در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

کد خبر 685903

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.