تشخیص تغییرات مسیر اهداف با قابلیت هوش مصنوعی در موشک ابومهدی + جزئیات

«ابومهدی» آخرین نسل از موشک‌های کروز دریایی ایران با جهش بیش از سه‌برابری در برد است که دارای قابلیت هوش مصنوعی در طراحی مسیر پروازی، سامانه فرماندهی و کنترل است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، موشک ابومهدی برای نخستین بار در سال ۱۳۹۹ رونمایی شد؛ ده‌ها فروند از این موشک که توسط صنایع هوافضای وزارت دفاع تولید شده است به نیروهای دریایی ارتش و سپاه تحویل شده است. موشک قبلی کروز دریایی ایران (موشک غدیر) بردی حدود ۳۰۰ کیلومتر داشت، اما موشک ابومهدی با برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر جهش سه‌برابری را در افزایش برد تجربه می‌کند.

«ابومهدی» نخستین موشک کروز دریایی ایران است که در آن از جست‌جوگر فعال و غیرفعال استفاده شده است استفاده از این دو نوع جست‌وجوگر باعث می‌شود که ابومهدی حین پرواز بتواند از قابلیت اختفا و رادارگریزی بیشتری برخوردار باشد و دشمن تا زمانی که ابومهدی بالای سرش قرار نگیرد از وجود آن مطلع نخواهد بود.

موشک ابومهدی

تجهیز ابومهدی به حسگرهای دوگانه یعنی ترکیبی از حسگرهای راداری فعال و غیر فعال باعث می‌شود این محصول بتواند در محیط‌های جنگ الکترونیک پایداری بیشتری داشته باشد. این قابلیت موجب می‌شود موشک ابومهدی تا نزدیک هدف با استفاده از حسگر غیرفعال خود و بدون انتشار امواج راداری و تنها با جذب امواج منتشر شده توسط راداری شناور به سمت آن حرکت کند و زمانی که به نزدیکی هدف رسید با روشن کردن رادار فعال خود محل دقیق شناور دشمن را کشف کرده و آن را منهدم کند.

موشک ابومهدی نرم‌افزار پرواز بسیار هوشمندی دارد که از طریق آن می‌توان نقطه راه‌های مختلفی را برای آن تعریف کرد تا از مسیرهای مختلفی به سمت هدف طی مسافت کند؛ این قابلیت باعث می‌شود سامانه‌های دفاع هوایی دشمن را دور بزند همچنین این قابلیت ایجاد می‌شود تا چندین موشک از مسیرهای مختلف به سمت یک هدف طی مسافت کنند و در یک زمان به آن هدف اصابت کنند.

برد بالای هزار کیلومتر موشک ابومهدی باعث می‌شود که این موشک بتواند از مناطق عمقی تر کشور شلیک شود و در واقع پس از عبور از موانع و عوارض طبیعی خود را به دریا رسانده و به سمت هدف خود حرکت کند. با ابومهدی مرزهای امنیت دریایی کشور که تا پیش از این ۳۰۰ کیلومتر بود به بالای ۱۰۰۰ کیلومتر افزایش خواهد یافت. این موشک علاوه بر توانایی دریایی از قابلیت تهاجم زمینی نیز برخوردار است و به این ترتیب نخستین موشک کروز کشور با قابلیت دوگانه محسوب می‌شود.

چرا موشک جدید ایرانی لرزه به اندام اسرائیل انداخته است؟

تا پیش از این، موشک‌های کروز دریایی کشورمان تنها قادر به پرواز در سطح دریا بودند و در صورت شلیک از پرتابگرهای ساحلی می‌بایست از نزدیکترین نقطه به ساحل شلیک می‌شدند. اما حالا نیروهای دریایی ارتش و سپاه قادر خواهند بود اهداف خود را از عمق خاک کشور و از جهات مختلف هدف قرار دهند.

موشک ابومهدی با استفاده از فناوری هوش مصنوعی این قابلیت را داراست که در مسیر حرکت تغییرات هدف را تشخیص داده و با تغییر جهت حمله به هدف، توانایی فرمانده برای انتخاب هدف جدید در مسیر حرکت موشک و قابلیت حمله به یک هدف با چند موشک از جهات مختلف را داشته باشد.

موشک‌های کروز تهاجم زمینی و کروز دریایی چه تفاوتی دارند؟

موشک‌های کروز تهاجم زمینی یا در اصطلاح LACM با موشک‌های کروز دریایی که در اصطلاح به آنها SLCM گفته می‌شود؛ تفاوت قابل توجهی در حوزه هدایت و کنترل دارند. موشک‌های کروز دریایی به دلیل به‌کارگیری در محیط مسطح و بدون عوارض دریا، نیازمند سیستم‌های هدایت و کنترل ساده‌تری مانند سامانه هدایت اینرسی است. در این روش هدایت، موشک به حسگرهایی به نام ژیروسکوپ مجهز است؛ سرعت و موقعیت زاویه‌ای موشک نسبت به هدف را مشخص کرده و مسیر موشک به سمت هدف را تصحیح می‌کنند.

موشک‌های کروز تهاجم زمینی به دلیل حرکت در ارتفاع پایین برای در امان ماندن از دید رادارهای دشمن باید به سیستم‌های هدایت پیچیده‌تری مجهز باشند تا بتوانند با عبور از عوارض زمین خود را به هدف مورد نظر برسانند. حال هرچه برد موشک بیشتر باشد این کار سخت‌تر می‌شود. عمده موشک‌های کروز تهاجم زمینی از سامانه‌های هدایت ترکام و دیسمک (Tercom and DSMAC) به عنوان سامانه‌های مکمل هدایت اینرسی (INS) بهره می‌برند.

سیستم دیگر DSMAC یا مقایسه‌گر و تطبیق‌دهنده صحنه هدف با صحنه دیجیتالی آن موجود در حافظه است. در این سیستم از فن تطبیق نقشه دو بعدی بهره گرفته می‌شود که از یک سیستم حسگر داخلی جهت دست‌یابی به تصاویر متوالی زمین استفاده می‌شود. پس از انجام عمل مقایسه و تطبیق، موشک موقعیت خود را تعیین و بعد از محاسبه انحراف مسیر و انجام اصلاحات، سرانجام خود را به هدف می‌رساند.

چرا موشک جدید ایرانی لرزه به اندام اسرائیل انداخته است؟

مشخصات موشک کروز ابومهدی در یک نگاه

  • سامانه ناوبری تلفیقی پیشرفته و موتور قدرتمند
  • برد بالای یک‌هزار کیلومتر
  • عبور از هرگونه سامانه پدافندی
  • منحصر به فرد در نقطه زنی و تخریب
  • قابلیت آماده‌سازی و پرتاب در کوتاه‌ترین زمان
  • قابلیت شلیک همزمان چند موشک به یک هدف
  • قدرت تخریب بالا
  • دارای قابلیت هوش مصنوعی در طراحی مسیر پروازی و سامانه فرماندهی و کنترل
کد خبر 675898

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.