زلزله، تهران را به شهر بدون استفاده تبدیل می‌کند؟

برخی تصور می‌کنند در صورت وقوع زلزله، تهران به شهری بدون استفاده تبدیل می‌شود. قرار نیست همه نقاط تهران در اثر زلزله آسیب ببیند، اما باید آمادگی کافی برای زلزله وجود داشته باشد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، روز سه‌شنبه، بیستم تیرماه زمین‌لرزه ۳.۶ ریشتری، قیامدشت استان تهران را لرزاند؛ این زلزله در عمق ۱۰ کیلومتری زمین و ۱۰ کیلومتری قیامدشت، ۱۱ کیلومتری ری و ۱۳ کیلومتری باقرشهر استان تهران رخ داد و موقعیت این زلزله در عرض جغرافیایی ۳۵.۵۵۱ درجه شمالی و طول جغرافیایی ۵۱.۵۵۰ درجه شرقی بوده است.

مطالعات و بررسی‌های محققان نشان می‌دهد ایران ظرفیت زلزله‌های بزرگ‌تر از ۷.۵ ریشتر را دارد، ضمن آنکه مشاهده نتایجی که در ترانشه‌های پالئوسایزمولوژی از گسل‌ها فراهم شده است و بر اساس اطلاعات مربوط به گسل‌ها و مطالعات تحلیل خطر زمین‌لرزه برای تهران، ظرفیت زلزله‌ای با بزرگی ۷.۲ ریشتر وجود دارد.

گسل‌های تهران توان لرزه‌خیزی بالایی دارد

علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از افزایش آمادگی تهران در برابر حوادث خبر داد و اظهار کرد: تهران طی دو دهه حدود ۳۰ درصد ایمن‌تر شده است و آمادگی ما در برابر زلزله نسبت به گذشته بهتر شده اما هنوز از وضعیت مطلوب فاصله داریم و لازم است که مانند هر بحران دیگری در دنیا عامه مردم و بدنه جامعه در این موضوع مشارکت و کمک کنند. در واقع می‌توان گفت که میزان آمادگی کشور در برابر زلزله ابعاد مختلفی دارد، به عنوان مثال یک بعد آن افزایش آگاهی مردم در مورد حادثه است، چون شهر تهران به عنوان پایتخت مانند بسیاری از شهرهای مهم دنیا شهر پرگسل و ضربه‌خیزی است.

وی افزود: دو گسل اصلی در شمال و جنوب تهران وجود دارد که توان لرزه‌خیزی به بزرگی ۷ ریشتر را دارد، ضمن اینکه هر ریشتر ۳۲ برابر قبلی است، بنابراین بزرگی زلزله‌ای که ما در تهران منتظرش هستیم، صدها برابر یک زلزله ۲.۵ ریشتری است.

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه گسل‌های دوقلوی ری-کهریزک، گسل شمالی و خرده‌گسل‌هایی که در شهر تهران وجود دارد توان لرزه‌خیزی بالای ۷ ریشتر را دارند، تصریح کرد: هر ۱۵۸ سال یک‌بار زلزله‌ای به بزرگی ۶ تا ۷ ریشتری به بالا در تهران رخ داده و الان هم از دوره بازگشت و موعد آن ۳۵ سال گذشته است که هرچه قدر بگذرد این زلزله شدیدتر می‌شود، البته این به معنای وحشت نیست، بلکه باید آمادگی خود را افزایش دهیم.

وی با تاکید بر اینکه قرار نیست همه تهران در اثر زلزله آسیب ببیند، گفت: این‌گونه نیست که زلزله‌ای رخ دهد و همه تهران به یک شهر بدون استفاده تبدیل شود، اما مهم این است که ما آماده‌تر و ایمن‌تر باشیم. این آمادگی شامل سامانه‌های هشدار، برنامه‌ریزی‌های عملیاتی، نصب تجهیزات و امکانات در خانه‌ها و دپوی آن در پایگاه‌های مدیریت بحران محله و ناحیه و منطقه و آموزش‌ها و تمرین است که ما در تک‌تک این موارد اقدامات زیادی انجام داده‌ایم و اقداماتی نیز در دستور کار است.

نصیری آموزش به مردم برای مواجهه با زلزله را از نان شب واجب‌تر دانست و افزود: همان‌طور که گفتم همیشه باید نگران زلزله در تهران باشیم، اما این نگرانی به جای وحشت و انفعال باید به ارتقای میزان آمادگی ما در برابر زلزله منجر شود، در این میان آموزش مهم‌ترین موضوع در مدیریت بحران است.

وی با بیان اینکه در هر منطقه شهرداری تهران، یک پایگاه مدیریت بحران ویژه داریم، خاطرنشان کرد: در دوسوم نواحی نیز پایگاه‌های پشتیبانی مدیریت بحران و سوله‌ها را داریم و در هر محله نیز یک کانکس دوام پیش‌بینی شده تا اگر دسترسی‌ها قطع شد، مردم بتوانند از امکانات حداقلی استفاده کنند. بسیاری از این پایگاه‌ها در حال حاضر با حفظ کاربری اصلی خود، در خدمت ورزش بانوان نیز قرار گرفته اما شرایط آن به گونه‌ای است که در هنگام بحران در عرض چند دقیقه امکان بازگشت به کاربری مدیریت بحران را دارا است؛ ضمن اینکه در طبقه دوم این سوله‌ها نیز امور عادی و روزانه مربوط به مدیریت بحران انجام می‌شود.

کاهش ریسک زلزله با راه‌اندازی سامانه هشدار پیش‌هنگام زلزله

پیش‌تر نیز مهدی زارع، عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به زلزله اخیر قیامدشت در استان تهران اظهار کرد: زلزله قیامدشت با بزرگی ۳.۶ ریشتر در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تهران در محدوده گسل ایوانکی در جنوب شرق تهران رخ داد که نشانگر فعال بودن پهنه گسل ایوانکی است و دلیل آن نیز رخداد همین زلزله‌های کوچک است.

وی با بیان اینکه این پهنه گسله که انتهای شمال غربی آن به منطقه ١٥ تهران می‌رسد، توان لرزه‌زایی تا بزرگی ۷.۵ را دارد، افزود: این گسل روز هفدهم مهرماه سال ۸۸ و سوم اسفندماه سال ۸۹ دو زلزله به بزرگی چهار ریشتر را نشان داده است.

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه این گسل سابقه رخداد زمین‌لرزه‌های تاریخی را دارد، تصریح کرد: به احتمال زیاد زلزله‌های تاریخی ۷۴۳ میلادی و ۸۵۵ میلادی که ری را ویران کرده‌اند، با جنبایی این گسل رخ داده‌اند. همچنین زلزله به صورت خوشه (فوج‌لرزه) در سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۲ در اثر جنبایی این گسل رخ داده است.

وی تاکید کرد: بر اساس این تک رخداد زلزله کوچک، هیچ استنتاجی مبنی بر احتمال وقوع یا غیرمحتمل بودن وقوع یک زلزله بزرگ بعدی در تهران را نمی‌توان انجام داد.

زارع با بیان اینکه راه‌اندازی سامانه هشدار پیش‌هنگام زلزله به‌منظور افزایش امکانات زیرساختی پایش لرزه‌ای تهران می‌تواند به کاهش ریسک زلزله در تهران کمک کند، خاطرنشان کرد: برآورد احتمال رخدادهای لرزه‌ای با پایش علمی بر اساس اطلاعات علمی دست اول میسر است و شبکه لرزه‌نگاری کشور در صورت توسعه و ساماندهی به صورت برخط و تجهیز با دستگاه‌های مدرن و برخط (سنجشگرهای باند پهن زلزله‌نگار و شتاب‌نگاری، ژئوفیزیکی و ژئودتیک) می‌تواند به برآورد و پیش‌یابی زلزله‌های مهم بعدی و تعیین پهنه‌های پرتنش از نظر رخداد زلزله بعدی کمک کند.

کد خبر 673462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.