صعودی شدن فرزندآوری در برخی از گروه‌های سنی

پس از ابلاغ قانون و اجرای برنامه‌های جوانی جمعیت و سلامت خانواده در گروه‌های سنی ۳۵ تا ۳۹ سال، ۴۰ تا ۴۴ سال و ۴۵ تا ۴۹ سال شاهد روند افزایشی فرزندآوری بوده‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، کارشناسان بر این عقیده‌اند که ایران طی سال‌های گذشته کشور جوانی بوده است و موالیدی که در ده‌های ۶۰ و ۷۰ رخ داده باعث شده کشور ما کشوری جوان و فعال باشد؛ این در حالی است که قشر جوان دوره باروری محدودی دارند که اگر این دوره به پایان برسد و این قشر نتوانند ساختار جمعیتی را حفظ کنند از پنجره طلایی جمعیت خارج می‌شویم و فرصت برای اینکه ساختار جوانی جمعیت در کشور حفظ شود را از دست خواهیم داد.

روند صعودی فرزندآوری پس از ابلاغ قانون جوانی جمعیت

صابر جباری فاروجی، سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت اظهار کرد: پس از ابلاغ قانون و اجرای برنامه‌های جوانی جمعیت و سلامت خانواده در گروه‌های سنی ۳۵ تا ۳۹ سال، ۴۰ تا ۴۴ سال و ۴۵ تا ۴۹ سال شاهد روند افزایشی فرزندآوری بوده‌ایم.

وی با بیان اینکه امسال ۳۱ دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی در ۳۱ استان موفق به کسب رتبه برتر جایزه ملی جمعیت شدند، افزود: جایزه ملی جوانی جمعیت امسال برای نخستین بار به برگزیدگان جمعیت اعطا شد و ۶ دانشگاه علوم پزشکی نیز موفق به کسب رتبه دوم این جایزه شدند.

سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت تصریح کرد: دانشکده‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی زنجان، اصفهان، اهواز، شیراز، گلستان، کرمانشاه، اردبیل، بم، قزوین، قم، کرمان و سمنان در اجرای برنامه‌های جمعیتی و شاخص‌های حمایت از خانواده و جوانی جمعیت کارنامه خوبی ارائه کرده‌اند.

وی با مقایسه نرخ باروری کل (متوسط تعداد فرزندان زنده‌ای که هر زن در سنین باروری ۱۵ تا ۴۹ سال به دنیا می‌آورد) در سال‌های مختلف، ادامه داد: در سال ۱۳۶۵ نرخ باروری ۶.۳ درصد بود، با شروع سیاست‌های تنظیم خانواده از سال ۱۳۶۸ این عدد در سال ۱۳۷۵ به ۲.۵۲ درصد رسید.

جباری‌فاروجی اضافه کرد: در سال ۱۳۹۵ نرخ باروری به ۲.۱۲ و در سال ۱۴۰۰ به ۱.۶۵ درصد رسید که با ابلاغ قانون جوانی جمعیت و سلامت خانواده در این سال، نرخ باروری در سال ۱۴۰۱ با روند افزایشی به ۱.۶۶ رسیده است.

وی با اشاره به اینکه حدود ۳۰ درصد بهورزان و مراقبان سلامت در طرح رویش موضوع ماده ۴۶ قانون جوانی جمعیت فعالیت داشتند، ادامه داد: فعالیت ۱۶ هزار بهورز و مراقب سلامت در این طرح موجب افزایش ۶۸ هزار و ۲۷۴ تولد یعنی ۱۵.۷۴ درصد از کل موالید شده است، در این طرح ۴۲ درصد از واحدهای بهداشتی بالغ بر ۹۸۴۸ واحد مشارکت داشتند.

سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت اضافه کرد: برنامه جامع‌مهار، پایش، پیشگیری و کاهش سقط خودبه‌خودی جنین به صورت ادغام یافته در شبکه بهداشت شامل آموزش عمومی اصلاح سبک زندگی و آسیب‌های وارده ناشی از تغذیه و داروها بر سلامت جنین تدوین و آماده ابلاغ به دانشگاه‌ها توسط معاونت بهداشت وزارت بهداشت است.

وی خاطرنشان کرد: امسال شاهد اجرای برنامه جامع آموزش، رسانه و فرهنگ‌سازی فرزندآوری (هادیان زندگی) و راه‌اندازی برنامه کاربردی آموزش‌های حین ازدواج (هم نفس) خواهیم بود.

تک فرزندی آسیب بزرگ جامعه کنونی

پیش‌تر نیز علی پارسا، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: بر اساس بررسی کارشناسان کارشناسان جامعه‌شناسی، جمعیت‌شناسی و حوزه سلامت فرصت طلایی پنجره جمعیت بین پنج تا هشت سال آینده است که متولدان دهه ۶۰ و ۷۰ به تدریج از سن باروری خارج می‌شوند.

وی با اشاره به قوانین حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اضافه کرد: پیرو ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت در سال ۹۳ توسط مقام معظم رهبری، تکلیف مجلس شورای اسلامی این بود که قانونی را وضع کند تا بتوان جوانی جمعیت و حمایت از فرزندآوری را حفظ کرد و سیاست‌ها و برنامه‌هایی که در گذشته به اشتباه ادامه پیدا کرده بود، تغییر پیدا کند.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به مضرات تک فرزندی برای خانواده‌های ایرانی، تصریح کرد: یکی از آسیب‌های بزرگی که در دهه‌های گذشته خانواده‌ها با آن مواجه شدند بحث تک فرزندی بود که از ابعاد روانی، اجتماعی و سلامتی خانواده‌ها را تحت تأثیر قرار داد.

وی ادامه داد: فرزندی که در خانواده تک فرزندی بزرگ می‌شود، نمی‌تواند مهارت‌های حضور در اجتماع را در دل خانواده فراگیرد، از این رو اعتماد به نفس و مهارت‌های زندگی را یاد نمی‌گیرد و زمانی که وارد اجتماعی می‌شود با آسیب‌ها و تهدیدهای زیادی مواجه می‌شود؛ همچنین پدر و مادر به تنهایی نمی‌توانند تمام مهارت‌های اجتماعی و زندگی کردن را برای فرزند خود فراهم کنند، فرزندان با هم سن و سالان خود بسیاری از مهارت‌ها را فرا می‌گیرند.

کد خبر 672256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.