تخمدان پلی‌کیستیک ناشی از وجود عوامل ارثی و محیطی است

یک متخصص زنان و زایمان با اشاره به ارتباط تخمدان پلی‌کیستیک با پس‌زمینه‌های وراثتی و متابولیکی گفت: این بیماری ناشی از تعامل عوامل ارثی و محیطی است و تنها یک علت ندارد، بلکه علل متعدد با یکدیگر موجب آن می‌شود، همچنین وجود زمینه فامیلی در آن بسیار محتمل است.

ندا مقتدری‌اصفهانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، درباره تخمدان پلی‌کیستیک اظهار کرد: به وجود کیست‌های ریز در داخل تخمدان ناشی از تنبلی تخمدان، تخمدان پلی‌کیستیک گفته می‌شود که به‌طور معمول با اختلالات هورمونی و تأخیر قاعدگی همراه است؛ تعداد زیادی از افراد مبتلا به تخمدان پلی‌کیستیک چاق و دچار ناباروری هستند که می‌تواند در یک خانواده به صورت ارثی وجود داشته باشد.

وی با اشاره به ارتباط تخمدان پلی‌کیستیک با پس‌زمینه‌های وراثتی و متابولیکی افزود: این بیماری ناشی از تعامل عوامل ارثی و محیطی است و تنها یک علت ندارد، بلکه علل متعدد با یکدیگر موجب آن می‌شود، همچنین وجود زمینه فامیلی در آن بسیار محتمل است، اما هنوز یک ژن خاص برای آن شناسایی نشده است.

متخصص زنان و زایمان در پاسخ به این سوال که آیا این کیست‌ها نیاز به جراحی دارند؟ ادامه داد: در بیماری pco، تخمدان‌ها حاوی فولیکول‌های متعددی است که داخل آن‌ها مایع و تخمک گیر افتاده است و این نباید با کیست تخمدان اشتباه شود؛ تخمدان‌های پلی‌کیستیک به معنای کیست قابل جراحی تخمدان نیست و به طور معمول با کاهش وزن و مصرف داروی مناسب زیر نظر پزشک این عارضه تا حدودی اصلاح می‌شود.

وی با بیان اینکه افراد دارای تخمدان پلی‌کیستیک اغلب اضافه وزن دارند، اما گروهی از این افراد لاغر هستند و اضافه وزن ندارند، تصریح کرد: اختلال در متابولیسم و ترشح انسولین می‌تواند در افراد لاغر نیز وجود داشته باشد، بنابراین بیماران لاغر نیز همچون افراد چاق می‌توانند در خطر ابتلاء به بیماری‌های قلبی عروقی، فشارخون بالا و دیابت باشند.

مقتدری‌اصفهانی اضافه کرد: آبمیوه‌های شیرین‌شده، کمپوت‌ها و کنسروها، موادی که نشاسته زیاد دارد مانند سیب‌زمینی و ذرت، آرد سفید، نوشابه‌ها و غذاهای شیرین برای مبتلایان به تخمدان پلی‌کیستیک مناسب نیست، کاهش وزن و اجتناب از مواد غذایی چاق‌کننده به بهبودی شرایط سوخت‌وساز کمک زیادی می‌کند.

تخمدان پلی‌کیستیک باعث افزایش هورمون‌های مردانه می‌شود

وی درباره عوارض تخمدان پلی‌کیستیک گفت: این اختلال باعث افزایش هورمون‌های مردانه و گاهی تجمع چربی احشایی و چاقی شکمی می‌شود، افرادی که در خانواده سابقه تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی‌کیستیک و دیابت دارند، باید مراقب باشند که چاق نشوند و مصرف قند، شکر و نشاسته خود را کنترل و محدود کنند.

متخصص زنان و زایمان تصریح کرد: به‌طور معمول کیست‌ها علائمی ندارند و در صورت پارگی یا بزرگ بودن و بسته شدن عروق تخمدانی ایجاد درد می‌کنند؛ درد آن می‌تواند از یک درد مبهم و سنگین تا درد ناگهانی باشد.

وی با بیان اینکه مشکل در دفع و تکرر ادرار از جمله علائم تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی‌کیستیک است، ادامه داد: نفخ زیاد، مشکلات باروری و نازایی هرچند به میزان کم، از دیگر علائم این بیماری بوده و لازم است در صورت مشاهده این علائم به پزشک زنان مراجعه شود.

کد خبر 664066

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.