تقویت امنیت منطقه؛ دستاورد توافق تهران-ریاض

یک کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به نقش توافق دو کشور ایران و عربستان در برقراری امنیت در منطقه گفت: مقامات هر دو کشور به این نتیجه رسیده‌اند که در تغییر و تحولات بزرگ شکل گرفته در هندسه قدرت، لازم است که بازیگران اصلی غرب آسیا یعنی کشورهای ایران و عربستان نیز نقش‌آفرینی مشترکی داشته باشند.

سیدرضا صدرالحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، درباره روابط بین ایران و عربستان اظهار کرد: ارتباط بسیار مؤثر بین دو کشور در جهان اسلام و نظام بین‌الملل می‌تواند معادلات بخش قابل توجهی از کشورهای غرب آسیا به ویژه کشورهای عربی و اسلامی را تغییر دهد.

وی جمهوری اسلامی را یک کشور با نفوذ در منطقه و پرچم‌دار مقاومت دانست و افزود: کشور ما توانسته است به الگویی برای بسیاری از ملت‌ها جوامع، گروه‌ها و جریانات ضد استکباری تبدیل شود همچنین عربستان با توجه به جایگاه دو شهر مکه و مدینه در این کشور، سوابق طولانی پادشاهان این کشور در نفوذ بین سران کشورهای عربی همچنین پرداخت هزینه‌هایی برای کشورهای عربی و اسلامی، دارای نفوذ قابل توجهی در جهان اسلام و در بین دولتمردان است.

این کارشناس مسائل غرب آسیا نفوذ در بین ملت‌ها و حاکمیت کشورها را در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی تأثیرگذار دانست و خاطرنشان کرد: بر این اساس دو کشور ایران و عربستان تصمیم به احیای روابط خود پس از هفت سال گرفته‌اند و به نظر می‌رسد ارتباطی که به تازگی در حال شکل‌گیری است، این دو کشور را به یکدیگر نزدیک کند.

مقدمه‌ای برای نزدیکی ملت‌های مسلمان در پنج قاره جهان

وی ادامه داد: هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که همکاری، تعامل و تعاون در جهان اسلام، امروز می‌تواند بخش قابل توجهی از ملت‌های جهان را در پنج قاره به یکدیگر نزدیک کند.

صدرالحسینی ایران و عربستان را تأمین‌کننده بخش قابل توجهی از انرژی دنیا معرفی کرد و گفت: این دو کشور از نظر ژئوپولیتیک در منطقه غرب آسیا بسیار بااهمیت هستند، بنابراین همه تلاش خود را بر این معطوف کرده‌اند که با یک رابطه معقول، سالم و رو به جلو در حوزه مسائل مشترک بتوانند به توافق دست یابند.

وی با اشاره به نقش توافق این دو کشور در برقراری امنیت در منطقه تصریح کرد: این توافق می‌تواند از حضور و ورود کشورهای فرامنطقه‌ای به ویژه دخالت‌های رژیم صهیونیستی به عنوان مهم‌ترین عامل ناامنی منطقه جلوگیری کند؛ در کنار این موضوع مقامات دو کشور به طور همزمان برای حضور پادشاه عربستان در تهران و رئیس‌جمهور ایران در ریاض دعوت کردند.

این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: دعوت ملک سلمان از رئیس‌جمهور ایران به طور متقابل نیز مطرح شد اما به دلیل اعلام دعوت زودتر عربستان، رئیس‌جمهور آن را پذیرفته است البته هنوز خبر رسمی در این زمینه منتشر نشده است.

وی درباره زمان سفر آیت‌الله رئیسی به عربستان یادآور شد: احتمال زیادی وجود دارد که این دعوت مورد پذیرش قرار گیرد و سفر در زمان مناسبی انجام شود البته پیش از آن باید وزرای امور خارجه در حوزه مسائل دیپلماتیک، بازگشایی سفارت‌خانه‌ها و روابط سیاسی بین دو کشور اقدامات خود را به نتیجه رسانده باشند.

همکاری‌های دوجانبه سرآغاز تحول در سال ۱۴۰۲

صدرالحسینی با توجه به شواهد و تصمیمات گرفته شده در این رابطه پیش‌بینی کرد که مقدمات این سفر اواخر اردیبهشت‌ماه فراهم شود و گفت: احتمال می‌رود که سفر رئیس‌جمهور به عربستان خردادماه صورت گیرد اما این موضوع هنوز به طور رسمی اعلام نشده است با این حال به نظر می‌رسد که این اتفاق می‌تواند در طول سال ۱۴۰۲، تحول قابل توجهی را در حوزه‌های مسائل همکاری‌های دوجانبه ایجاد کند.

وی حضور مقامات عربستان در ایران را دارای اهمیت دانست و یادآور شد: در صورتی که با فاصله کوتاهی پس از سفر رئیس‌جمهور ایران به عربستان، ملک سلمان نیز به ایران سفر کند، شرایط ویژه‌ای ایجاد می‌شود که می‌تواند مقدمه یک تحول بزرگ در جهان اسلام، جهان عرب و غرب آسیا باشد.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تحولات جهانی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد که مقامات هر دو کشور به این نتیجه رسیده‌اند که در تغییر و تحولات بزرگ شکل گرفته در هندسه قدرت اگر بازیگران اصلی غرب آسیا یعنی کشورهای ایران و عربستان بتوانند نقش‌آفرینی مشترکی را در این رابطه داشته باشند، به‌طور قطع حضور و تأثیر جدی‌تر آنها در تحولات پیش رو را به دنبال خواهد داشت.

کد خبر 652779

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.