ترکش‌های نوسانات ارزی/ فرزین بورس را نجات می‌دهد؟

با اعلام سیاست تثبیت نرخ ارز در محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان توسط رئیس جدیدالورود بانک‌مرکزی، اقبال نسبت به سهام دلاری کاهش پیدا کرد و ورق به سمت سهام ریالی برگشته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بورس تهران مدت‌ها است که از روند تورمی کشور عقب مانده و فعالان این بازار تنها از طریق نوسان‌گیری سود اندکی را به چنگ می‌آورند. اغلب افرادی که برای سرمایه گذاری اهداف بلند مدت داشتند و به اصطلاح هولدر نامیده می‌شوند؛ از بازار بورس خارج شدند و پول‌های خود را به بازارهای موازی منتقل کرده‌اند.

با این وجود گاهی با افزایش فاصله بورس تهران با تورم کشور و نرخ دلار و طلا، بازار موجی صعودی را آغاز می‌کند. این امواج صعودی که نمونه معروف و شناخته شده آن را در بهار و تابستان ۹۹ و زمستان ۹۸ شاهد بودیم، یک نیاز اساسی بازار محسوب می‌شوند. موج‌های صعودی سال‌های ۹۸ و ۹۹ به واسطه مدیریت نادرست بازار و حمایت‌های شدید در ترازهای پر ریسک، ضربه‌ای سنگین به بازار زد و باعث شد تا تعداد زیادی از عموم مردم دارایی‌های خود را بفروشند و سهام بخرند. نتیجه این سیاست گذاری نیز از بین رفتن اعتماد عمومی نسبت به بورس شد که زیان اصلی آن در نهایت به فعالان بازار سرمایه و اقتصاد کشور وارد شد.

پس از چندین ماه بازدهی نامناسب شاخص‌های بورس تهران، رشد نرخ دلار و قیمت طلا موجب شکل‌گیری یک روند صعودی قدرتمند در شاخص کل شد. این روند صعودی شاخص کل از بیستم آذر ماه آغاز شد و بازار در ۱۳ روز معاملاتی تا هفتم دی ماه ۱۹.۳ درصد افزایش تراز داشت. با تمام عقب ماندگی که در قیمت سهام بازار دیده می‌شود؛ یک اقدام توانست مچ بازار را بخواباند. روز پنجشنبه هشتم دی‌ماه با استعفای علی صالح آبادی موافقت شد و محمدرضا فرزین به سمت رئیس کل بانک مرکزی منصوب شد.

حضور رئیس کل جدید بانک مرکزی در ساختمان میرداماد و وعده‌های ارزی او در این روزها مهم‌ترین سوژه برای دنبال کنندگان اخبار اقتصادی است. تعویض رئیس مهم‌ترین نهاد پولی کشور، معامله گران را در لاک احتیاط فرو برده زیرا بازار به دنبال ارزیابی عملکرد او در حوزه ارز است و احتمال بازگشت به میز مذاکره برجام را در نظر می‌گیرد، به همین دلیل برای ارزیابی عملکرد سکاندار جدید بانک مرکزی فرصت می‌دهد و عجله‌ای ندارد.

ترکش‌های نوسانات ارزی

با اعلام سیاست تثبیت نرخ ارز در محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان توسط رئیس جدیدالورود بانک‌مرکزی، اقبال نسبت به سهام دلاری کاهش پیدا کرد و ورق به سمت سهام ریالی برگشته است.

افزایش سود بانکی و کاهش تعدد بازارهای مختلف برای ارز از اقدامات مثبتی است که در بررسی برنامه رئیس بانک مرکزی از آن حمایت می‌شود ولی هدف تثبیت قیمت ارز در محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان از مواردی است که به اتفاق مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان، تولیدکنندگان و تحلیلگران قرار گرفته است.

خبرهای منتشر شده حاکی از آن است که دولت بودجه انبساطی برای سال آتی تدوین کرده کار را برای بانک مرکزی در کنترل تورم سخت خواهد کرد. در کنار این مسئله استفاده ابزاری دولت در تأمین مالی از بانک‌ها نیز مسئله دیگری است که منجر به افزایش پایه پولی شده و نقشه‌های بانک مرکزی را نقش بر آب می‌کند.

بسیاری از صادرکنندگان نیز از اعمال این سیاست انتقاد می‌کنند و اقتصاددانان اعلام می‌کنند که این سیاست فقط در حلقه اول تولید قیمت سود صادرکنندگان را کاهش می‌دهد و در مرحله‌های بعدی تولید و مصرف با نرخ آزاد قیمت گذاری شده و عایدی آن نصیب معیشت مردم نمی‌شود بلکه درآمدی که از تولید کننده دریغ شده به عنوان رانت کام دلالان را شیرین خواهد کرد.

گواهی سکه با فرزین نفس می‌کشد

سکاندار جدید بانک مرکزی به سیاست‌های رئیس پیشین بانک مرکزی در بازار سکه توجه زیادی ندارد. علی صالح آبادی در اواخر دوران مدیریت خود محدودیت‌های زیادی را بر معاملات گواهی سکه وضع کرد، از کاهش مداوم دامنه نوسان این بازار تا ممنوع الخرید کردن دارندگان بیشتر از ۱۰۰ سکه که توسط بورس کالا و به درخواست بانک مرکزی اعلام شد.

بررسی‌ها از حجم معاملات انواع گواهی سکه و سکه سلف بانک مرکزی نشان می‌دهد که در هفته آخر مدیریت علی صالح آبادی که بازار سکه روند صعودی داشت و رئیس پیشین بانک مرکزی محدودیت‌های بیشتری بر معاملات گواهی سکه اعمال کرده بود، حجم معاملات سکه سلف بانک مرکزی رشد قابل توجهی را ثبت کرد به طوری که در شرایطی که حجم معاملات گواهی سکه به خاطر قفل شدن در صف خرید و کاهش دامنه نوسان کاهش زیادی را ثبت کرده بود، معاملات سکه سلف بانک مرکزی بیشترین حجم معاملات هفتگی را از زمان شروع ثبت کرد. مسئله‌ای که نشان می‌دهد احتمالاً بازارساز در آن زمان به دنبال هدایت نقدینگی برای خرید سکه سلف با هدف جمع کردن نقدینگی بوده است.

با روی کار آمدن محمدرضا فرزین، فشار از روی گواهی سکه کم شده، حجم معاملات گواهی سکه بهبود پیدا کرده و گپ قیمتی گواهی سکه با بازار آزاد در حال کاهش است، مسئله‌ای که نشان می‌دهد بازارساز به دنبال مسائل بنیادی‌تر برای کنترل بازار ارز و سکه است.

رئیس جدید بانک مرکزی لیدرهای بازار سرمایه را تغییر داد

با اعلام سیاست تثبیت نرخ ارز در محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان توسط رئیس جدیدالورود بانک‌مرکزی، اقبال نسبت به سهام دلاری کاهش پیدا کرد و ورق به سمت سهام ریالی برگشته است. در این هفته سهام خودرویی عملکرد بهتری داشته و گروه بانکی روز قبل در بازار منفی با افزایش تقاضا همراه شدند. رنج مثبت لحظه آخری گروه خودرو و بازدهی مثبت گروه بانکی در روز قبل تأیید می‌کند که نبض مثبت بازار سرمایه فعلاً در دست سهام ریالی است.

کد خبر 631707

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.