مهندس هندسی نظریه‌های میدان کوانتومی کیست؟

کامران‌ وفا یک نظریه‌پرداز در زمینه نظریه ریسمان است. پژوهش‌های وی روی ماهیت گرانش کوانتومی و رابطه بین هندسه و نظریه‌های میدان‌های کوانتومی متمرکز شده‌ است. او در جامعه نظریه ریسمان به دلیل کشف مشترکش با اشترومینگر شناخته می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، امروزه ایران اسلامی به‌واسطه بهره‌مندی از توانمندی‌های جوانان نخبه، در بسیاری از علوم به خودکفایی رسیده است. خبرگزاری ایمنا همسو با دیگر نهادها، نگاه حمایتی ویژه‌ای از استعدادهای درخشان این دیار دارد؛ از طرفی باید از ظرفیت نخبگان به نحو شایسته در راستای توسعه و رفع مشکلات بهره‌مند شویم.

از این رو این رسانه در راستای یکی از رسالت‌های خود که معرفی نخبگان ایران اسلامی است، سه‌شنبه و پنج‌شنبه هر هفته به معرفی یکی از نخبگان کشور خواهد پرداخت. این هفته ایمنا، به سراغ «کامران وفا» رفته و آنچه می‌خوانید گوشه‌ای از سوابق و دستاوردهای این نخبه ایرانی است.

بیوگرافی کامران وفا

کامران وفا در سال ۱۳۳۹ شمسی در تهران به دنیا آمد. پدر وی جواد وفا از اهالی زنجان و پدر بزرگش حاج علی اکبر از مالکان بزرگ شهر زنجان است. وی تحصیلات خود را در دبیرستان البرز به پایان رساند و در سال ۱۹۷۷ به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد. وی مدرک کارشناسی خود را در فیزیک و ریاضی از ام ای تی اخذ کرد.

کامران وفا در سال ۱۹۸۵ میلادی موفق به دریافت درجه دکتری خود با سرپرستی ادوارد ویتن از دانشگاه پرینستون شد. وی و ویتن با هم پژوهش‌های بسیاری انجام داده‌اند و حتی قضیه‌ای در فیزیک نظری به نام آن‌ها یعنی قضیه وفا-ویتن ثبت شده‌است.

وی با پایان تحصیلاتش به دانشگاه هاروارد رفت و عضو جونیور هاروارد شد که با گذشت زمان در همان دانشگاه کرسی جونیور را به‌دست گرفت. در سال ۱۹۸۹ به او کرسی ارشد (سینیور) پیشنهاد شد و از آن زمان تاکنون او در آن کرسی مشغول به فعالیت است. وی از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰ استادیار این دانشگاه بود و در کنار کارهای پژوهشی تدریس می‌کرد و در سال ۱۹۹۰ در دانشگاه بزرگ هاروارد صاحب کرسی شد.

وفا در سال ۱۹۸۶ با آفرین صدر ازدواج کرد و حاصل این ازدواج سه فرزند پسر با نام‌های فرزان، کیان و نیکان است. او متولی «شبکه ایرانیان برای دانش و نوآوری (NIKI)» است؛ این مؤسسه فعالیت‌های عام‌المنفعه زیادی در ایران انجام داده است که از جمله آن‌ها می‌توان به تأسیس مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان زخم‌های مزمن در زنجان اشاره کرد.

پژوهش‌های کامران وفا

کامران وفا یک نظریه‌پرداز در زمینه نظریه ریسمان است. پژوهش‌های وی بر روی ماهیت گرانش کوانتومی و رابطه بین هندسه و نظریه‌های میدان‌های کوانتومی متمرکز شده‌است. وی در جامعه نظریه ریسمان به دلیل کشف مشترکش با اشترومینگر شناخته می‌شود. این دو کشف کردند که آنتروپی بکنشتاین-هاوکینگ یک سیاه‌چاله را می‌توان با استفاده از حالت‌های سالیتونی نظریه ابرریسمان بیان کرد. وی همچنین به خاطر توضیح رابطه بین هندسه و نظریه‌های میدان که از دوگانگی‌های ریسمان‌ها بر می‌آید، شناخته می‌شود (که منجر به فرضیه گوپاکومار-وفا شد). این موضوع با عنوان «مهندسی هندسی نظریه‌های میدان کوانتومی» شناخته می‌شود.

دستاوردها و افتخارات کامران وفا

کامران وفا تا به حال بیش از ۲۵۰ مقاله علمی نوشته‌است. او در سال ۱۹۸۹ جایزه «محقق جوان» ریاست جمهوری آمریکا را دریافت کرد. در همان سال جایزه‌های آلفرد پی اسلون و بنیاد پاکار هم به او اعطا شد. در سال ۲۰۱۶ جایزه دنی هاینمن در زمینه فیزیک ریاضی هم به او داده شد. در سال ۲۰۱۶ کامران وفا به اتفاق اندرو اشترومینگر و جوزف پلچینسکی برنده جایزه سه میلیون دلاری «پیشگامان علم» (Breakthrough Prize) شدند. این بزرگ‌ترین جایزه علمی جهان است که از سال ۲۰۱۲ کار خود را آغاز کرده و توسط صاحب‌نامانی از سیلیکون ولی مثل یوری میلنر، سرگئی برین و مارک زاکربرگ تأمین مالی می‌شود. برخی از افتخارات و جوایز این دانشمند ایرانی عبارت است از:

  • جامعه اعضای دانشگاه هاروارد، عضو تازه‌وارد، ۱۹۸۵–۱۹۸۸
  • NSF ریاست جمهوری جایزه محقق جوان، ۱۹۸۹
  • جایزه آلفرد پی اسلون، ۱۹۸۹
  • جایزه بنیاد پاکار، ۱۹۸۹
  • همکاری با آکادمی هنر و علوم آمریکا، ۲۰۰۵
  • نوبل AMS لئونارد ایسنبود برای ریاضی و فیزیک، ۲۰۰۸
  • مدال دیراک از آی سی تی پی، ۲۰۰۸
  • عضو آکادمی ملی علوم، ۲۰۰۹
  • جایزه فیزیک بنیادی، ۲۰۱۷
  • جایزه مصطفی، ۲۰۲۱
کد خبر 629849

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.