۳ دی ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰
آجر روی آجر مسکن ملی

اجرای طرح نهضت ملی مسکن با وجود ضعف‌ها و ایرادهایی که در روند اجرا داشته، همچنان در حال انجام است؛ حالا با ورود وزیر جدید به وزارت راه‌وشهرسازی، انتظار می‌رود این پروژه با سرعت و البته کیفیت بیشتری به انجام برسد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بیش از یک‌سال از شروع پروژه نهضت ملی مسکن می‌گذرد. این طرح پرسروصدا و جذاب، در آغاز متقاضیان زیادی را به‌سوی خود سوق داد اما باگذشت چند ماه، مشخص شد که چالش‌هایی چون کمبود زمین، تسهیلات بانکی، آورده متقاضیان، گران‌شدن مصالح ساختمانی و درمجموع برنامه‌ریزی‌های نادرست روند سرعت این پروژه را تحت تأثیر خود قرار داده است.

مشکلاتی که به گفته مرحوم رستم قاسمی هنوز وجود دارد و گویا عمده‌ترین آن‌ها، کمبود منابع بانکی و فقدان زمین مناسب است؛ به‌طوری‌که گفته می‌شود برای پیشرفت چنین طرحی نیاز به تسهیلات بانکی است. همچنین موردی که بسیار نسبت به آن تأکید می‌شود، تعلل در اجرای طرح است؛ این چنین که این تأخیر موجب شده نرخ مصالح ساختمانی گران‌تر شود و درنتیجه مصرف‌کننده زیر بار فشار بیشتری برود.

اکنون با وجود روی کار آمدن وزیر جدید در این وزارتخانه، تلاش‌هایی برای رفع موانعی که در این مسیر بود، انجام شده، به‌خصوص اینکه درجهت افزایش ظرفیت زمین‌های پروژه نهضت ملی مسکن، تصمیمات جدیدی گرفته شده است، البته تأکید نمایندگان مجلس بر این پروژه در جلسه رأی اعتماد به مهرداد بذرپاش، گویای اهمیت آن است.

به گونه‌ای که به‌صراحت گفته شد، کسی که قرار است در رأس وزارت راه‌وشهرسازی قرار گیرد، نخستین و مهم‌ترین گام او در راستای اجرای نهضت ملی مسکن، باید این باشد که برنامه‌اش را بر همکاری مستقیم و مستمر با بخش خصوصی تنظیم کند؛ چیزی که طی ۱۵ ماه گذشته شاهد آن نبودیم. درواقع این مجموعه می‌خواست هم طرح بدهد، هم زمین تهیه کند، هم قرارداد ببندد و هم نظارت کند؛ نتیجه نیز این شد که پیشرفت چندانی در پروژه نهضت ملی مسکن به دست نیامد.

بذرپاش در جمع نمایندگان مجلس گفت که هزینه اجرای این طرح ۲۸۰۰ همت است، درصورتی‌که بودجه سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۵۰۰ همت است؛ همچنین با توجه به شرایط ویژه و هزینه سنگین این ابرپروژه، اعلام کرد که به دنبال روش تأمین مالی جدید برای تحقق این وعده دولت است.

این صحبت‌های بذرپاش موجب شد تا بسیاری از مردم و کارشناسان به محقق‌نشدن این وعده دولت حداقل به صورت کامل تردید داشته باشند. وزیر جدید راه‌وشهرسازی همچنین شهرداری‌ها را بخش مهمی در تحقق این وعده قلمداد کرد و گفت که با ارائه بسته‌های تشویقی پای این نهاد عمومی غیردولتی را به پروژه ساخت مسکن باز خواهد کرد.

درمجموع اظهارها و گزارش‌های موجود چنین نشان می‌دهد که در نخستین سال از پروژه نهضت ملی مسکن، پیشرفت چندانی حاصل نشده و موانع فراوانی در میان بوده است؛ امید که در سال‌های باقی‌مانده شتاب بیشتری در پیش باشد و به تعهدات گفته‌شده عمل شود.

پروژه نهضت ملی جهادی‌تر و جدی‌تر دنبال شود

یکی از مباحث موجود در ارتباط با پروژه نهضت ملی مسکن، آن است که آیا با وجود تغییر و تحولات وزارتخانه، همچنان این پروژه ادامه خواهد یافت؟ آیا امکان ساخت چهار میلیون مسکن در مدت تعیین‌شده وجود خواهد داشت؟

پیش‌ازاین سرپرست سابق وزارت راه‌وشهرسازی گفته بود که برای ۲.۵ میلیون واحد نهضت ملی مسکن تأمین زمین صورت گرفته است. بااین‌حال بررسی‌ها نشان می‌دهد که قابلیت تعریف پروژه برای بخش‌هایی از اراضی وجود ندارد. آنچه تاکنون به‌طورقطعی انجام‌شده تأمین زمین برای حدود ۱.۵ میلیون واحد است که سازمان ملی زمین و مسکن تلاش می‌کند این ظرفیت را افزایش دهد.

در این زمینه احمد تولا، عضو انجمن انبوه‌سازان اصفهان، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا بابیان اینکه مصوبه مجلس روی طرح جهش تولید مسکن است، می‌گوید: درهرحال و با وجود تغییر وزیر این وزارتخانه، این پروژه باید اجرایی شود؛ از طرفی وزارتخانه راه‌وشهرسازی برای ادامه این پروژه اعلام آمادگی کرده است، به‌طوری‌که وزیر جدید در گفت‌وگوهای اخیر خود اظهار کرده که پروژه ساخت چهار میلیون مسکن را به پایان می‌رساند.

وی تصریح می‌کند: موضوع قابل‌تأملی که وجود داد آن است که به نظر نمی‌رسد باتجربه‌ای که از مسکن مهر و دیگر پروژه‌های این‌چنینی وجود دارد در طول چهار سال، چهار میلیون مسکن ساخته شود. این تعداد ارائه‌شده کارشناسانه نبوده و در این مدت تعیین‌شده امکان‌پذیر نیست.

به گفته فعال صنعت ساختمان، اما آنچه در این شرایط، قابلیت توجه بیشتری را دارد آنکه تیم اجرایی این پروژه باید جهادی‌تر و قوی‌تر عمل کند. قطعاً انجام این طرح در چارچوب اداری و با رفت‌وآمدهای مکرر، روندی طولانی را رقم خواهد زد.

تولا یادآور می‌شود: ضمن آنکه به طول انجامیدن این جریان، باعث افزایش قیمت مسکن برای مصرف‌کننده هم می‌شود و متقاضیان در نهایت متضرر می‌شوند.

وی در پاسخ به این پرسش که میزان استقبال مردم نسبت به پروژه نهضت ملی چگونه بوده است، می‌گوید: براساس آمار موجود در ابتدای کار، مردم استقبال خوبی داشتند و اقساط خود را پرداخت می‌کردند، درصورتی‌که اگر اجرای آن با کندی پیش رود به‌مرور ازلحاظ کیفی دچار مشکل و اجرای آن توقف پیدا می‌کند.

استان اصفهان حدود ۹۱۶ هکتار زمین نیاز دارد

اما با توجه به اینکه اصفهان از استان‌های پرجمعیت و پرمتقاضی برای واحدهای این پروژه شناخته‌شده است، موضوع مهم دیگر روند اجرای پروژه نهضت ملی مسکن در اصفهان است؟

دراین‌باره علیرضا قاری‌قرآن، مدیرکل راه‌وشهرسازی استان اصفهان با اشاره به جدیت کامل در اجرای این پروژه اظهار می‌کند: هیچ تغییری در روال کار وجود ندارد و این پروژه با همان روند و سرعت قبلی در حال اجرا است.

وی در رابطه با اراضی موردنیاز برای طرح نهضت ملی مسکن استان اصفهان تصریح می‌کند: با توجه به تعداد متقاضیان حائز شرایط در کل استان، حدود ۹۱۶ هکتار زمین نیاز داریم.

به گفته این مسئول، در اداره کل راه‌وشهرسازی اصفهان بیش از ۴۲۲ هزار نفر در این طرح ثبت‌نام کردند که در پهنه استان بیش از ۱۳۴ هزار نفر دارای شرایط فعال و در انتظار بررسی تا تخصیص پروژه هستند.

قاری‌قرآن می‌افزاید: از این تعداد، بیش از ۳۷ هزار نفر افتتاح حساب تجمعی کردند که عمدتاً افتتاح حساب‌ها در بانک مسکن انجام شده است. در تلاش هستیم از توان سایر بانک‌ها نیز در این رابطه استفاده کنیم، همچنین از افتتاح حساب‌های انجام‌شده بیش از ۱۶ هزار نفر به پروژه‌ها تخصیص یافته‌اند.

وی درباره وضعیت پیشرفت فیزیکی این پروژه ملی می‌گوید: درحال‌حاضر برای بیش از ۱۷ هزار و ۳۰۰ واحد از طرح نهضت ملی مسکن استان اصفهان پروانه ساختمانی اخذشده، فونداسیون بیش از ۱۰ هزار واحد اجرا و افزون بر ۶ هزار واحد دارای اسکلت و سقف است.

مدیرکل راه‌وشهرسازی استان اصفهان اظهار می‌کند: تاکنون سفت‌کاری بیش از دو هزار و ۷۰۰ واحد و نازک‌کاری افزون بر ۵۰۰ واحد انجام‌شده و بیش از ۳۴۰ واحد نیز در مرحله کارهای پایانی قرار دارد.

قاری‌قرآن درباره مباحث مطرح‌شده و مصوبات این جلسه به مبحث خدمات زیربنایی برای اراضی طرح نهضت ملی مسکن، می‌گوید: با توجه به اینکه برنامه طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای بالا و زیر صد هزار نفر توسط این اداره کل به دستگاه‌های خدمات‌رسان ارائه‌شده است، مقرر شد در اسرع وقت این دستگاه‌ها برآورد میزان خدمات مورد نیاز را اعلام کنند تا مباحث اعتباری و سایر موارد پیگیری شود.

کد خبر 628652

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.