کشف مخازن جدید نفتی در جنوب غرب ایران

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به استفاده از روش‌های جدید اکتشاف نفت توسط شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: با این روش‌ها، در جنوب غربی کشور مخازن نفتی جدیدی کشف شده است.

به گزارش ایمنا، مهدی فکور امروز _سه‌شنبه پانزدهم آذرماه_ در نشست خبری با اشاره به اینکه طی سال گذشته اقداماتی در اکتشاف نفت و گاز انجام شده است، اظهار کرد: براساس مطالعات سازمان‌های بین‌المللی، در آینده سه کشور ایران، روسیه و عراق بیشترین اکتشافات را خواهند داشت و سایر کشورهای منطقه اکتشافاتشان به پایان می‌رسد که هم در بُعد جذب سرمایه‌گذاری خارجی و هم استمرار تولید نفت و گاز، رتبه‌های بالایی خواهند داشت.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه حوزه‌های رسوبی ما در جنوب زاگرس هستند، ایران و عراق بالاترین پتانسیل کشف نفت و گاز را خواهند داشت؛ حجم هیدروکربوری که برای ایران در نظر گرفته‌اند، معادل ۱۶ میلیارد بشکه است که از بعد پیشرفت کشور و جذب سرمایه‌گذاری خارجی اهمیت دارد.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت با اشاره به اینکه هر کشوری که از نعمت انرژی برخوردار است، اقتصاد شکوفاتری خواهد داشت گفت: این موضوع نکته‌ای را برای همه سرمایه‌گذاران خارجی دارد، اینکه ایران در نفت و گاز حرف اول را خواهد زد و آنان برای سودآوری باید وارد بازار ایران شوند.

بررسی ۱۰ درصد از مساحت ایران به روش مغناطیس‌سنجی هوایی

فکور تاکید کرد: یکی از کارهای مهم و بی‌نظیر این است که مغناطیس‌سنجی هوایی توسط هواپیما بوده و تا اعماق هفت هزار متر زیر زمین، بررسی و تغییرات رسوبی آن شناسایی می‌شود. برای اولین بار این کار در ایران توسط هواپیماهای سبک انجام شده است.

وی با بیان اینکه قطعات هواپیما جدا و تجهیزات مورد نیاز روی آن نصب شد، سپس این هواپیما مونتاژ و مورد تأیید سازمان هواپیمایی برای پرواز رسید، افزود: برای برداشت اطلاعات هیچ‌گونه پارازیتی نباید ایجاد شود؛ بنابراین هواپیما به‌گونه‌ای طراحی شده که کمترین صدا را داشته باشد.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ادامه داد: هواپیما باید در ارتفاع ۶۰۰ تا ۶۵۰ متر سطح زمین حرکت کند که خلبان ماهری می‌طلبد، در کوه‌های زاگرس برداشت اطلاعات مشکل است زیرا زاویه صعود باید تعریف شده باشد.

فکور با تاکید بر اینکه ۱۷۵ هزار کیلومتر از خاک ایران با این هواپیما بررسی خواهد شد، گفت: یک‌دهم مساحت ایران قرار است به این صورت مورد مطالعه قرار گیرد، این روش زمان پروژه‌های اکتشافی را به حداقل کاهش خواهد داد.

وی افزود: با وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه‌ای برای همکاری در المپیاد زمین‌شناسی امضا شده و ۱۵ نفر از همکاران در مدیریت اکتشافات دانش‌آموزان را آموزش دادند که توانستند مقام سوم جهانی را به دست آورند. اکنون با چهار کشور برای مطالعات اکتشافی وارد همکاری شده‌ایم، به طور مثال با کشور تاجیکستان وارد مذاکره شده‌ایم.

وجود ۱۴ بلوک اکتشافی نفت و گاز در ایران

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه ۱۴ بلوک اکتشافی در ایران تعریف شده است، گفت: با وجود مجوزهای لازم اما به دلیل تحریم هیچ بلوکی واگذار نشده و سرمایه‌گذاری صورت نگرفته است.

فکور تاکید کرد: یکی از بلوک‌های دریایی ما توسط متخصصان ایرانی، طراحی شده و در آستانه عقد قرارداد است، حجم این بلوک ۳۰ تی سی اف (تریلیون فوت مکعب) و معادل مخزن خانگیران است و در خلیج فارس جهش بزرگی در صنایع ایجاد خواهد کرد.

وی گفت: با یک کشور آسیایی و پنج کشور اروپایی وارد همکاری شدیم و در برخی پروژه‌های تحقیقاتی با این کشورها کار می‌کنیم.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت با اشاره به اینکه نخستین پروژه که بکر است و طراحی آن توسط یک شرکت دانش‌بنیان انجام شده، پروژه ژئوشیمیایی سطحی است، افزود: در این روش باکتری‌های خاصی که در نفت وجود دارد مورد بررسی قرار می‌گیرد.

فکور با بیان اینکه راستی‌آزمایی این پروژه با لرزه‌نگاری انجام می‌شود، ادامه داد: در شمال کشور مخازن گازی شناسایی خواهد شد و در جنوب غربی نیز مخازن نفتی کشف شده است.

افزایش دقت فعالیت‌های اکتشافی با روش‌های دانش بنیان

وی تاکید کرد: روش دومی که انجام شده «ژئوبوتانی» است که براساس گیاهان روی زمین و باکتری موجود در آن، شناسایی گاز بوتان در زیر زمین را امکان‌پذیر می‌کند و حفاری‌های اکتشافی با دقت بالاتری انجام خواهد شد تا با اولین حفاری به مخزن برسیم.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت گفت: اکنون دستگاه‌ها در کشور موجود است؛ شرکت دانش‌بنیان ایرانی با همکاری یکی از دانشگاه‌های کشور تا انتهای سال ۱۴۰۲ اولین چاه اکتشافی را با استفاده از این اطلاعات حفاری می‌کند.

فکور ادامه داد: در ارتباط با شرکت‌های دانش‌بنیان که رهبر انقلاب بر آن تاکید دارند، همایشی برنامه‌ریزی شده است. شرکت‌های دانش‌بنیان با فناوری نفت و معاونت علمی ریاست‌جمهوری، شرکت‌های دانش‌بنیان اکتشافی را شناسایی کرده تا انجمن شرکت‌های دانش‌بنیان اکتشافی را تأسیس کنیم.

کشف مخازن نفت و گاز در جنوب و شمال کشور با تله‌های ترکیبی

وی با اشاره به اینکه تاکنون اکتشافات بالغ بر ۹۵ درصد از منابع کشف شده تله‌های طاقدیسی است و تله‌های چینه‌ای در ایران تجربه نشده یا بسیار اندک بوده است، گفت: با اقدامات انجام شده در دشت آبادان و شمال شرق کشور به موفقیت‌هایی در تله‌های چینه‌ای و ترکیبی رسیده‌ایم و با حفاری‌هایی که انجام خواهد شد، مخازن جدیدی کشف می‌شود.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت به توجه به نیروی انسانی در این شرکت اشاره کرد و افزود: ارائه خدمات ویژه پزشکی به نیروهای انسانی و خانواده آن‌ها انجام شده است. همچنین طرح طبقاتی مشاغل را در مدیریت اکتشاف به طور کامل اجرا کردیم.

فکور با اشاره به اینکه در سال گذشته ۸ هزار میلیارد تومان و ۳۶۰ میلیون یورو مناقصه انجام شده، گفت: قراردادهای جاری در سال گذشته ۲ هزار و ۷۷۳ میلیارد تومان و ۲۱۵ میلیون یورو بوده و حجم مناقصات و قراردادهای جاری در مجموع معادل ۱۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و ۵۷۵ میلیون یورو بوده که عدد بالایی است.

وی افزود: برای اولین بار اکتشاف در بودجه‌بندی حفاری دومین بودجه را بعد از مناطق نفت‌خیز جنوب گرفتیم که ۲ هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان بوده که ۱۵ درصد افزایش داشته است.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت تاکید کرد: در تخصیص بودجه سرمایه این اکتشاف ۳۳ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش داشتیم و جذب بودجه نیز ۳۱ درصد بیشتر بوده که نشان می‌دهد حجم عملیات بودجه بالا رفته است.

فکور با اشاره به اینکه در برنامه هفتم و برای پنج سال ۱.۵ میلیارد دلار سرمایه نیاز است، گفت: ۳۶ دکل حفاری فعال خواهد بود. در بعد اکتشاف در خلیج فارس از کشورهای منطقه عقب هستیم و لرزه‌نگاری دو بُعدی در خلیج فارس به یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر می‌رسد.

وی ادامه داد: تا پایان برنامه هفتم سه میلیارد بشکه به ذخایر نفت و ۳۰ تریلیون مترمکعب به ذخایر کشور اضافه خواهد شد که بخشی از آن تا کنون کشف شده است‌. یک پروژه پژوهشی عملیاتی در دریای عمان داریم که ۶۳ درصد پیشرفت دارد و ذخایری شناسایی شده و در حال برآورد ذخایر گازی آن هستیم.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه اولویت اکتشاف مرزهای خشکی و دریا و شناسایی ذخایر گازی است، افزود: در دولت قبل اکتشافات گازی انجام نشد، اما در این دولت این مهم در دستور کار قرار دارد. در خوزستان، ایلام و… در همه مناطق مرزی که احتمال وجود ذخایر باشد، فعال هستیم.

به گفته فکور، با سه شرکت ایرانی برای برون‌سپاری اکتشاف در حال مذاکره هستیم و مقدمات اداری آن در حال انجام است. ارزش اقتصادی این سه بلوک ۲.۵ میلیارد دلار است. بخشی برای اکتشاف نفت و گازهای غیرمتعارف تعریف شده و مخازنی شناسایی و حجم آن مشخص شده است.

وی تصریح کرد: درخصوص هیدرات‌های گازی روش‌هایی را شناسایی کرده‌ایم و ایران جزو معدود کشورهایی است که روی هیدرات‌های گازی کار کرده است.

منبع: ایرنا

کد خبر 624902

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.