حل مسائل پیچیده با کمک سیستم‌های چندعاملی

سیستم‌های چندعاملی توسط مجموعه‌ای از عوامل مختلف تشکیل می‌شود که معمولاً در کنار یکدیگر و به صورت خودمختار شروع به همکاری می‌کند که این همکاری منجر به حل مسائل بزرگ و پیچیده مختلف می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سیستم چند عاملی نوعی، سامانه‌ای متشکل از چند عامل هوشمند تعاملی است. از سامانه‌های چند عاملی می‌توان برای حل مسئله‌هایی استفاده کرد که حل آن توسط یک عامل منفرد یا سیستم یکپارچه مشکل یا غیرممکن است. مسائلی که تحقیق سامانه‌های چندعاملی می‌تواند پیرامون آن‌ها رویکردهای مناسبی ارائه کند شامل مبادلات برخط، پاسخ‌دهی به فجایع و مدل‌سازی ساختارهای اجتماعی است. سامانه‌های چندعاملی روش‌های نوینی برای حل مسائل محاسباتی و پیاده‌سازی پروژه‌های نرم‌افزاری رایانه‌ای ارائه می‌دهد.

ازآنجاکه در این گونه از سامانه‌ها مجموعه متشکل از چندین عامل، سیستم را به‌وجود می‌آورد، دستیابی به اهدافی که به وسیله سیستم‌های تک‌عاملی امکان‌پذیر نیست، مهیا می‌شود. این نوع از سیستم‌ها در اکثر شرایط فعالیت می‌کند و به دلیل اینکه مغز متفکر واحدی ندارد و تصمیم‌گیری در آن توزیع شده است، هیچ‌گاه از کار نمی‌افتد؛ البته سیستم‌های چند عاملی معایبی دارد که باعث می‌شود استفاده از آن‌ها محدود شود، به طور مثال در این نوع از سیستم، فعالیت‌ها کمی آهسته انجام می‌شود، اما به طور کلی می‌توان در هنگام نیاز از این سیستم بهره‌مند شد.

به طور کلی سیستم‌های چندعاملی ویژگی‌ها و کاربردهای بسیاری در حوزه‌های مختلف دارد که نمونه‌هایی از این سیستم‌ها در ربات‌های فوتبالیست مشاهده می‌شود، از جمله کاربردهای این نوع از سیستم‌ها می‌توان به کاربردهای نظامی و نمایش تصاویر بزرگ در آسمان اشاره کرد. برای شناخت بیشتر سیستم‌های چند عاملی و بررسی کاربردها و نحوه کارکرد این نوع از سیستم‌های هوشمند با حامد شهبازی، دکترای هوش‌مصنوعی و رباتیک گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

سیستم چند عاملی چیست؟

سیستم‌های چندعاملی به مجموعه‌ای از عامل‌های همکار گفته می‌شود که در یک محیط ویژه، برای انجام عملیات مدنظر در کنار یکدیگر شروع به فعالیت می‌کند. مفهوم عامل در سیستم‌های چند عاملی اصطلاحاً به هر چیزی گفته می‌شود که بتواند اطلاعات محیط را با استفاده از حسگرهای خود دریافت کند و با کمک عمل‌گرهای خود در محیط تأثیراتی ایجاد یا تغییراتی اعمال کند.

چه اجسامی تحت عنوان عامل شناخته می‌شود؟

عامل، مفهومی کلی است که می‌توان آن را به ربات‌ها، ماشین‌های هوشمند و حتی نرم‌افزارهای هوشمند نسبت داد. یکی از ویژگی‌های خاص و مهم عامل‌ها در سیستم‌های چند عاملی، خودمختار بودن آن‌هاست؛ درواقع تصمیماتی که توسط این عوامل گرفته می‌شود در داخل سامانه و یا کامپیوتر به‌صورت مستقل اتخاذ می‌شود. در سیستم‌های چند عاملی، می‌توان از نرم‌افزار، قطعه کد کامپیوتری یا یک ربات هوشمند به عنوان عامل استفاده کرد.

سیستم‌های چند عاملی چگونه فعالیت می‌کند؟

سیستم‌های چند عاملی توسط مجموعه‌ای از عامل‌های مختلف تشکیل می‌شود؛ این عوامل معمولاً در کنار یکدیگر و به صورت خودمختار شروع به همکاری می‌کند که این همکاری منجر به حل مسائل بزرگ و پیچیده مختلف می‌شود.

چه نمونه‌هایی از سیستم‌های چند عاملی وجود دارد؟

اگر بخواهیم به نمونه‌ای از سیستم‌های چند عاملی اشاره کنیم، می‌توان از ربات‌های فوتبالیست نام برد؛ این نوع از ربات‌ها در یک تیم قرار می‌گیرد و به صورت متحد با یکدیگر بازی می‌کند. در حین بازی ربات‌ها می‌توانند به یکدیگر پاس داده و از استراتژی‌های مختلفی برای گل زدن به حریف و پیروزی در بازی استفاده کنند. به طور کلی هرگاه مجموعه‌ای از ربات‌ها در کنار یکدیگر قرار بگیرد و به انجام ورزش یا فعالیت گروهی بپردازند، می‌توان گفت که سیستمی چند عاملی ایجاد شده است.

در سیستم‌های چند عاملی از چه فناوری‌هایی استفاده می‌شود؟

مسائل و فناوری‌های مختلفی در ایجاد سیستم‌های چند عاملی وجود دارد که یکی از آن‌ها هوش‌مصنوعی توزیع شده است. هوش‌مصنوعی توزیع شده شکلی از فناوری هوش‌مصنوعی است که می‌تواند در سیستم‌های چندعاملی عمل تصمیم‌گیری را انجام دهد.

هوش‌مصنوعی توزیع شده چیست؟

در هوش‌مصنوعی توزیع شده به مسائل مختلفی پرداخته می‌شود که از جمله آن‌ها همکاری، مذاکره و تبادل پیام است؛ درواقع در سیستم‌های چند عاملی، علاوه بر اینکه ربات‌ها و یا سیستم‌عامل‌ها باید بتواند به‌طور خود مختار به خوبی فکر کند و مسائل را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد، باید بتواند با سایر عوامل نیز ارتباط برقرار کرده، همکاری کند و با ایجاد زبانی مشترک عمل مذاکره و گفت‌وگو را انجام دهد تا با استفاده از این ویژگی‌ها به‌صورت همکاری مسائل مختلف حل شود.

درواقع پیشرفته‌ترین نوع از هوش‌مصنوعی که امروزه پیرامون آن بحث می‌شود و مورد توجه است، همین فناوری هوش‌مصنوعی توزیع شده است که مجموعه‌ای مختلف از مسائل پیشرفته و پیچیده‌ای را در حوزه همکاری تعداد بسیاری از Agents و یا عوامل هوشمند را در بر می‌گیرد.

سیستم‌های چندعاملی چه کاربردهایی دارد؟

سیستم‌های چندعاملی کاربردهای گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها در زمینه پرواز گروهی ربات‌های پرنده است؛ درواقع ربات‌های پرنده می‌تواند در ابعاد گسترده‌ای و به‌صورت همکاری با یکدیگر عمل پرواز را انجام داده و به طور مثال تصاویر مختلفی در آسمان به نمایش بگذارد.

یکی از کاربردهای مهمی که امروزه در حوزه سیستم‌های چند عاملی مطرح است، پخش تصاویر مختلف در آسمان به صورت یک مانیتور است که این سیستم توسط پهپادها پیاده‌سازی می‌شود؛ درواقع پهپادها طی همکاری و تعامل با یکدیگر می‌تواند، نمایشگرهایی بسیار بزرگی را در آسمان تشکیل دهد و تصاویر مختلفی پخش کند.

کد خبر 599783

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.