احتمال وجود اختلال ژنتیکی؛ تهدیدی که در هیاهوی جنسیت توله‌یوزها گم شد

دام‌پزشک متخصص مامایی و بیماری‌های تولیدمثل، با اشاره به تعجیل رسانه‌ای برای اعلام جنسیت توله‌یوزها، گفت: مسئله‌ای که اکنون مهم‌تر از جنسیت توله‌ها است، هشدار وجود اختلال ژنتیکی در این گونه بوده؛ زیرا یکی از توله‌ها به همین علت تلف شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، «بهرنگ اکرامی» ضمن تشریح فرآیند تشخیص جنسیت توله‌یوزهای نوزاد، اظهار کرد: تشخیص اشتباه جنسیت توله‌یوزها به دلیل تعجیل بخش رسانه بود که پیش از تأیید فنی، این موضوع را اعلام کردند. نباید چنینی مواردی بدون تاییدیه منتشر شود؛ چراکه مردم آن را دنبال می‌کنند و اخبار اشتباه، موجب ایجاد بازتاب‌های مختلفی می‌شود.

وی با اشاره به روند تشخیص جنسیت توله‌ها، افزود: در زمان اعلام اولیه جنسیت توله‌ها، در اتاق مربوط به «ایران» و در حال جراحی آن بودم. توله‌ها برای مراقبت به باکس مخصوص منتقل شده بودند. با توجه به اینکه توله‌ها بعد از زایمان باید تا ۴۸ ساعت در آغوش مادر باشند، ما اجازه دادیم تا مقداری زمان بگذرد. پس از دو روز که توله‌ها را معاینه کردم، متوجه شدم که نر هستند؛ این اتفاق باعث ایجاد بازتاب بدی درباره این موضوع شد.

این دام‌پزشک متخصص مامایی تصریح کرد: نظر کارشناسان ما در روز اول این بود که توله‌ها ماده هستند؛ من نیز در حال مراقبت از یوز مادر بودم. یکی از توله‌ها در تنفس مشکل داشت که با احیا زنده ماند. حتی وزن توله نیز پس از شیر خوردن بیشتر نشد؛ بلکه کاهش وزن نیز در آن مشاهده شد که بعد از چند روز متوجه شدیم این توله از ناهنجاری ریه رنج می‌برد.

وی با اشاره به احتمال وجود اختلالات ژنتیکی در این گونه گفت: در گربه‌سانان به علت اختلالات ژنتیکی و هم‌خونی احتمال بروز این مشکلات وجود دارد. نر بودن این سه توله دلیلی بر افزایش ضریب هم‌خونی است. هر چه خانواده‌ها به یکدیگر نزدیک‌تر باشند، ضریب هم‌خونی بالاتر می‌رود و بالا رفتن ضریب هم‌خونی، سبب بالا رفتن احتمال بروز اختلالات ژنتیکی می‌شود.

ردپای اختلالات ژنتیکی در ماجرای تلف شدن یکی از توله‌ها

اکرامی ادامه داد: «فیروز» -یوزپلنگ نر- از توران و «ایران» از میاندشت گرفته شده بود و احتمال اینکه خویشاوندی زیادی بین آن‌ها وجود داشته باشد، بالا است. بنابراین لازم است که نمونه ژنتیکی از این گونه‌ها گرفته شود. این یک نشانه است که به ما هشدار می‌دهد که باید نگران اختلالات ژنتیکی این گونه باشیم.

وی اضافه کرد: در این شرایط نر و ماده بودن توله‌ها اهمیت زیادی ندارد. در واقع مشاهده اختلال ژنتیکی در یکی از توله‌ها، اهمیت بالاتری دارد. اگر توله‌ها ماده بودند شرایط نسبتاً بهتر بود؛ اما نر شدن توله‌ها تلنگری مبنی بر بالا رفتن نرزایی به ما می‌زند. مسئله مهم، نرزایی است و مهم‌تر از آن، اینکه یکی از سه توله، مشکل داشته است.

این دام‌پزشک متخصص مامایی با تشریح پدیده نرزایی گفت: نرزایی یعنی ازدیاد نسل در گونه انجام می‌شود؛ اما جنس زادآور که ماده است، کم خواهد شد. جمعیت اندک ماده در کاهش تکثیر گونه مؤثر است. علت بروز نرزایی نیز کاهش جمعیت پایه است؛ این یعنی یک نر می‌تواند با دختر خود نیز جفت‌گیری کند؛ چراکه جنس نر در منطقه غالب است. به این ترتیب خویشاوندی بیشتر می‌شود و ضریب هم‌خونی بالاتر می‌رود. این دومینو در نهایت منجر به بروز ناهنجاری در اندام‌ها، ناهنجاری ژنتیکی در اسپرم‌ها، عدم تکامل ریوی دوره جنینی، کوری، ناهنجاری فک و دندان و در حتی ناهنجاری اندام‌های حرکتی گونه می‌شود.

وی اضافه کرد: این یک موفقیت است که متوجه احتمال اختلال ژنتیکی در تولیدمثل یوزها شدیم؛ اینکه نرزایی داریم و باید آن را اصلاح کنیم. این مورد نیز در کنار تصادفات جاده‌ای و حمله سگ‌ها، یکی از مخاطرات متوجه این گونه است.

راهکار افزایش تنوع ژنتیکی یوز؛ ازدواج فامیلی ممنوع!

اکرامی با اشاره به راهکار مقابله با این چالش گفت: باید نرها را از منطقه خارج کنیم و تنوع ژنتیکی را بالا ببریم. لازم است ببینیم چگونه می‌توانیم جمعیتی تولید کنیم که در منطقه پایدار باشند. بدون شک تنوع ژنتیکی بالاتر، مشکلات ژنتیکی کمتری را در پی خواهد داشت. هرچه فاصله‌ها بیشتر شود، اختلالات ژنتیکی کمتر می‌شود. نرزایی، چالشی است که جمعیت گوزن‌های زرد نیز دچار آن هستند. دو سوم جمعیت فعلی گوزن زرد در کشور ما نر هستند.

وی افزود: «فیروز» ۱۰ سال در توران بوده و ممکن است ماده‌های منطقه دختران او باشند. در واقع امکان دارد که بیرون کشیدن «فیروز» از توران، خدمتی به تنوع ژنتیکی منطقه بوده باشد. باید از نرهای مناطق دیگر استفاده و تنوع ژنتیکی بیشتر شود. این طرح بسیار باارزش است و علاوه بر اینکه این توله‌های نر بالغ می‌شوند و برای ما تولید اسپرم می‌کنند، موضوع اختلالات ژنتیکی را نیز به ما یادآوری می‌کنند. این در حالی است که «فیروز» و «کوشکی» -یوزپلنگ‌های نر- سن بالایی دارند و کارایی سابق را ندارند.

برای مخابره خبرهای خوب عجله نکنید

این دام‌پزشک متخصص مامایی با انتقاد از فرایند اطلاع‌رسانی درباره وضعیت توله‌ها گفت: سازمان برای انتقال سریع خبرهای خوب عجله می‌کند و باعث می‌شود صحبت‌هایی که در یک اتاق کوچک انجام شده، منتشر شود. مشخص نیست که این عجله برای ایجاد کمپین نام برای توله‌ها به چه علت بوده است! باید حداقل یک ماه می‌گذشت؛ روز سوم برای ایجاد کمپین نام‌گذاری زود است. این اتفاق سبب شد تا تشخیص ما نیز زیر سوال برود. اعلام جنسیت توله‌ها باید به صورت کارشناسی و با تشکیل یک کارگروه رسانه‌ای فنی انجام می‌شد.

به گزارش ایمنا، روز یکشنبه یازدهم اردیبهشت‌ماه «ایران» یوزپلنگ ماده نگه‌داری شده در شرایط اسارت در پارک ملی توران بعد از یک‌سال کار تحقیقاتی توانست صاحب سه توله یوز شود. یوزها به دلیل ضعف مادر در وضع حمل طبیعی به صورت سزارین از بدن «ایران» خارج شدند و از همان ابتدا، گمانه‌زنی‌ها درباره جنسیت‌شان آغاز شد.

کد خبر 573298

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.