علت افزایش نرخ حبوبات، رشد نرخ جهانی و کاهش تولید است

دبیر انجمن حبوبات ایران گفت: خشکسالی مستمر، رشد نرخ جهانی، افت تولید در اثر کاهش سطح زیرکشت، جنگ روسیه و اوکراین و تداوم تحریم‌ها از علل گرانی افزایش نرخ حبوبات است.

به گزارش ایمنا، سیدعبدی افتخاری درباره وضعیت تولید و بازار حبوبات و روند افزایش قیمت این محصولات، اظهار کرد: ایران در سال‌های اخیر با کاهش روند تولید حبوبات روبه‌رو شده که بخشی از آن ناشی از خشکسالی‌های مستمر و کاهش سطح زیرکشت است.

وی افزود: در سال‌های گذشته بخش قابل توجهی از اراضی زیرکشت حبوبات به کشت گندم، سویا و ذرت تبدیل شده که این امر ناشی از رشد نرخ خرید تضمینی برخی محصولات زراعی و افزایش درآمد کشاورزان است.

دبیرانجمن حبوبات ایران افزایش نرخ جهانی حبوبات را از دیگر علل افزایش نرخ این محصول در کشور دانست و تصریح کرد: روسیه یکی از کشورهای مرجع تولید و صادرات حبوبات به جهان است، به طوری که در برخی موارد این محصولات از دیگر کشورها وارد روسیه و از آنجا صادر می‌شود؛ بنابراین جنگ اوکراین و روسیه در نرخ جهانی این محصول تأثیرگذار بوده است.

افتخاری گفت: در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ قیمت هر تن عدس کانادا ۹۲۰ دلار بود که در پایان سال به یک‌هزار و ۴۵۰ دلار رسید که افزایش قابل توجه جهانی را نشان می‌دهد.

واردات سالیانه حدود ۲۰۰ هزار تن حبوبات

وی نیاز سالیانه کشور به حبوبات را بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار تن برشمرد و گفت: سال گذشته (۱۴۰۰) نزدیک به ۵۰۰ هزار تن تولید داشتیم که براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران حدود ۱۹۴ هزار تن انواع حبوبات وارد شد، البته بخشی از ذخایر سال ۹۹ نیز به بازار تزریق شد.

دبیر انجمن حبوبات ایران گفت: طبق آمارها سال ۹۹ نزدیک به ۸۶ هزارتن حبوبات از خارج کشور وارد شده بود.

وی سرانه مصرف حبوبات در ایران را برای هر ایرانی بین هشت تا ۹ کیلوگرم در سال عنوان کرد و اظهار داشت: هر ساله عدس قرمز، عدس سبز، انواع لوبیا از جمله چیتی، قرمز، چشم بلبلی، نخود رسمی (آبگوشتی)، نخود سیاه و ماش از محل واردات تأمین می‌شود.

افتخاری اظهار کرد: با توجه به شرایط خشکسالی مستمر و کاهش تولید این محصول در اثر تبدیل اراضی حبوبات به سایر محصولات زراعی همچون گندم، سویا و ذرت به نظر می‌رسد برای سال ۱۴۰۱ بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن از این محصول از محل واردات تأمین شود.

رشد بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصدی نرخ حبوبات در مدت یک سال

دبیر انجمن حبوبات ایران، مدت زمان مناسب نگهداری حبوبات را بین پنج تا شش ماه دانست و گفت: در سال ۱۴۰۰ قیمت هر کیلوگرم حبوبات در ایران به‌طور متوسط بین ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان شد که در برخی از این محصولات رشد ۷۰ درصدی و در برخی رشد ۱۰۰ درصدی را شاهد هستیم و در صورت اعمال مالیات بر ارزش افزوده روی این کالا نرخ این محصول افزایش مجدد می‌یابد.

وی تصریح کرد: در سال‌های اخیر مصرف حبوبات به دلیل افزایش نرخ محصولات پروتئینی افزایش یافته، تا جایی که این محصول به عنوان جایگزین گوشت در سبد اقشار آسیب پذیر قرار گرفته است و رشد قیمتی آن می‌تواند خانوارها را با مشکل تأمین روبه‌رو کند.

افتخاری با بیان اینکه طبق مصوبه شورای عالی اقتصاد، حبوبات شامل مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصدی شده است، اضافه کرد: بنابراین اعمال مالیات برارزش افزوده در این کالا موجب افزایش قیمت مجدد بین سه تا پنج هزار تومانی هر کیلوگرم از این محصولات خواهد شد.

منبع: ایرنا

کد خبر 570665

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.