دلایل سفر رافائل گروسی به تهران چیست؟

ادعای روزنامه «وال‌استریت ژورنال» مبنی بر ازسرگیری تولید سانتریفیوژهای پیشرفته در سایت هسته‌ای کرج و تأثیر این اخبار در آستانه سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و همچنین آغاز مجدد مذاکرات احیای برجام، برای اعمال فشار مضاعف بر تهران است.

به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشتی که حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته‌ای در مور سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به تهران در اختیار ایمنا قرار داده است: اهداف رافائل گروسی در سفر چند روز آینده‌اش به تهران، بحث بر سر سطح همکاری‌های آینده ایران و آژانس و پیگیری سوالات این نهاد بین‌المللی خواهد بود که همچنان مدعی است بی‌جواب مانده و موضوع بعدی، نحوه بازگشت ایران به تعهدات برجامیش است.

اختلاف‌نظرهایی میان ایران و آژانس وجود دارد و این نهاد انتظار دارد که ایران تعهدات برجامی خود را انجام دهد و ایران هم معتقد است به علت آنکه طرف مقابل تعهدات برجامی خود را انجام نداده پس ما هم تنها در حد تعهدات مرتبط با NPT عمل خواهیم کرد و این مساله باعث بروز اختلاف اساسی بین ایران و آژانس شده است.

بحث دیگر نیز سوالاتی است که آژانس برای ایران مطرح کرده است و ایران هم پاسخ داده اما برای آن‌ها قانع‌کننده نبوده و البته مشخص است که پاسخ به این سوالات هم بیشتر جنبه سیاسی داشته و جنبه حقوقی و فنی ندارد؛ چراکه اگر جنبه حقوقی و فنی صرف داشت، در چهارچوب مذاکرات با سازمان انرژی اتمی ایران حل و فصل می‌شد.

درخواست گروسی برای دیدار با مقامات سیاسی ایران نیز در راستای همین سوالات و پاسخ‌هاست؛ بنابراین این سوالات باید در چهارچوب‌های سیاسی حل و فصل شود که آن هم به مذاکرات ایران با ۱+۴ مرتبط بوده و مطرح شدن آن از سوی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بهانه‌جویی بیشتر نیست. از طرف دیگر آنها مدعی هستند اطلاعاتی داده شده که مربوط به قبل از سال ۲۰۰۳ است، یعنی مربوط به هیجده سال قبل و این گذشت زمان هم دلیل دیگری بر بی‌اعتباری این موضوع است، اما به هر صورت آن‌ها ادعا می‌کنند که آثار اورانیومی پیدا کرده‌اند که اذعان هم می‌کنند این مقدار بسیار ناچیز بوده، ولی موجب اختلاف شده است.

ادعای روزنامه «وال‌استریت ژورنال» مبنی بر از سرگیری تولید سانتریفیوژهای پیشرفته در سایت هسته‌ای کرج و تأثیر این اخبار در آستانه سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و همچنین آغاز مجدد مذاکرات احیای برجام، برای اعمال فشار مضاعف بر تهران است. فعالیت‌های جدید هیچ تعارضی با فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ندارد و این سایت هم تحت نظر بازرسان آژانس بوده و دوربین‌هایی که در آنجا وجود دارد، توسط خود آژانس نصب شده، اما پس از فعالیت تروریستی که منجر به صدمه دیدن این سایت شد، ایران این موضوع را مطرح می‌کند که ما هنوز در حال بررسی هستیم و نمی‌توانیم در این شرایط و تا پایان تحقیقات اجازه ورود به بازرسان را بدهیم.

طبق گفته مسئولان کشورمان آژانس حتی این اقدام خرابکارانه را محکوم هم نکرده است؛ البته این را هم باید در نظر بگیریم که طبق اساسنامه، آژانس نمی‌تواند این اقدام را محکوم کند؛ چراکه اصولاً جهت‌گیری و موضع‌گیری سیاسی، آژانس را از کار اصلی خود باز می‌دارد.

آژانس پیش از این دسترسی کامل به این مرکز داشته و می‌داند هیچ اقدام سویی در آن انجام نشده و همچنین تولید سانتریفیوژ هم هیچ تعارضی با توافق NPT ندارد، اما چون در برجام محدودیت قائل شده بودند، می‌توانند ادعا کنند که این موضوع در تعارض با برجام است؛ البته در مقابل ایران هم می‌تواند بگوید تا زمانی که طرف مقابل تعهدات خود را انجام ندهد، لزومی نمی‌بیند که تعهد خود را انجام دهد. ادعای وال‌استریت ژورنال تنها. فضاسازی رسانه‌ای است.

تمام فعالیت‌های ایران تحت نظارت آژانس و نوع سانتریفیوژهای تولیدی هم در چهارچوب فعالیت‌های صلح‌آمیز بوده و مطابق مواد ۲۶ و ۳۶ برجام، این حق برای ایران وجود دارد که اگر طرف مقابل تعهدات خود را انجام نداد، ما هم تعهدات را انجام ندهیم. با این حال ذکر این نکته هم ضروری است که مشکلات باید از طریق مذاکره حل شود و به نفع ایران خواهد بود که با آژانس همکاری خوبی داشته باشد. خدشه وارد شدن به این همکاری بهانه به دست دشمنان می‌دهد تا فشار بیشتری به تهران وارد کنند. با توجه به نزدیکی اجلاس شورای حکام، دو طرف باید همکاری خوبی با هم داشته باشند و امیدواریم سفر گروسی در همین رابطه باشد.

کد خبر 537243

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.