حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

شهرهای سراسر جهان در پی انتشار ویروس کرونا تغییرات زیادی را متحمل شده‌اند؛ مقامات رسمی در سراسر دنیا، از مزایای دسترسی حداکثری به فضاهای عمومی آگاه شدند و پیش‌بینی می‌شود که در دنیای پساکرونا، این فضاها تغییرات چشمگیری پیدا کنند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، محققان در سراسر دنیا پس از انجام مطالعات متعدد در زمینه میزان تأثیرپذیری شهرها از شیوع بیماری کووید_۱۹ چنین استدلال کرده‌اند که دنیای پساکرونا بسیار متفاوت با جهان ماقبل از آن خواهد بود و شهرنشینان در رفاهی به مراتب بیشتر از قبل به سر خواهند برد. شواهد حاکی است که محدودیت‌های کرونایی و رعایت فاصله اجتماعی، اهمیت فضاهای عمومی را به عنوان مکان‌هایی برای برقراری ارتباطات اجتماعی و برآورده کردن نیازهای اولیه بشر، بیش از پیش به تصویر کشیده و رغبت ساکنان را به حضور در این نقاط شهری افزایش داده است. بدون شک، شهرنشینان، با نگرشی متفاوت نسبت به گذشته از فضاهای عمومی، به خصوص پارک‌ها بهره خواهند برد و به این مکان‌ها به عنوان محیط‌هایی ضروری برای افزایش رفاه جسمی و روانی نگاه خواهند کرد.

حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

پارک‌ها؛ جزء جدانشدنی از زندگی شهری

خود جداسازی اجباری و لزوم رعایت فاصله اجتماعی در دوران پاندمی کووید _۱۹، تنهایی و نگرانی مردم در سراسر دنیا را تشدید کرده است. نتایج حاصل از مطالعات متعدد حاکی است که بروز بسیاری از مشکلات عمده سلامت نظیر افسردگی، بیماری‌های قلبی و کاهش امید به زندگی ارتباط مستقیمی با تنهایی افراد دارد. در چند دهه اخیر، فردگرایی، سیاست‌های عمومی نئولیبرال و تکنولوژی‌های جدید همگی در گرایش انسان به تنهایی سهیم بوده است. حتی انجام خریدهای روزانه به صورت اینترنتی، تنهایی و دوری از تعاملات اجتماعی را بیشتر در بین بشر ترویج داده و او را به سمت حداکثر انزوا کشانده است.

بسیاری از مردم در سراسر دنیا، طی قرنطینه‌های دوران کرونا و جداسازی‌های اجتماعی، از بالکن‌ها و حیاط‌ها برای برقراری ارتباط با همنوعان خود بهره برده‌اند. این افراد، ضمن رعایت فاصله مطمئن از یکدیگر، دغدغه تنهایی‌های خود را از طریق گفتگوهای از راه دور با هم به اشتراک گذاشته و از اضطراب‌های ناشی از شیوع بیماری کووید _۱۹ کاسته‌اند.

حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

علاوه بر این، در ایام کرونا فضاهای عمومی و پارک‌ها از محبوبیت بیشتری در بین شهروندان برخوردار شده‌اند چرا که مردم در این مکان‌ها توانسته‌اند با رعایت فاصله لازم از یکدیگر ارتباط برقرار کنند. دسترسی به طبیعت، فضاهای باز گسترده و امکانات ورزشی و تفریحی به یک نیاز اساسی در دوران کرونا تبدیل شده و مزایای زیادی برای شهر و شهروندی داشته است. پیاده‌روی، به عنوان یکی از بهترین روش‌های افزایش فعالیت جسمی برای بسیاری از مردم، امکان رهایی از محدودیت‌ها و بهره‌مندی از هوای آزاد و نور خورشید را فراهم آورده است.

همچنین، پاندمی کرونا مزایای بستن بعضی از خیابان‌های اصلی روی تردد وسایل حمل و نقل موتوری و تبدیل آن‌ها به پیاده‌راه را آشکار کرد و نیاز به پیاده‌روی وسیع در خیابان‌ها را به تصویر کشید. در این دوران، مقامات رسمی در بسیاری از شهرهای جهان، تردد وسایل حمل و نقل عمومی را به طور موقت یا دائمی ممنوع کرده و پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری را جایگزین آن کردند. این کار به کاهش انتشار گازهای آلاینده در شهرها و ترویج تردد سبز در بین شهروندان کمک زیادی کرد و برنامه‌ریزان را به توسعه مسیرهای بیشتر برای رفت و آمد عابران پیاده و دوچرخه‌سواران سوق داد.

حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

نوآوری‌های سراسر دنیا

مقامات رسمی در سراسر دنیا، از مزایای دسترسی حداکثری به فضاهای عمومی آگاه شدند و برای ایمن‌سازی و سازگاری بیشتر فضاهای عمومی در دوران پاندمی کرونا نوآوری‌های زیاد و اغلب کم‌هزینه‌ای انجام دادند. در این بین، نگرش مردم به نحوه تردد وسایل حمل و نقل موتوری تغییر پیدا کرد و همگان از تبعات اختصاص بیش از حد فضاهای عمومی به این وسایل آگاه شدند. در واقع، پاندمی کرونا نشان داد که بخش اعظم مالکیت شهرها در اختیار وسایل نقلیه قرار دارد و مردم کمترین بهره را از فضاهای عمومی می‌برند. به همین دلیل، برنامه‌ریزان شهری طی پاندمی کرونا تلاش کردند بدون حذف خودروها، پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری را بیش از قبل در بین مردم ترویج دهند تا از این طریق، مالکیت فضاهای عمومی را به انسان‌ها بازگردانند.

به عنوان مثال، در کلانشهر روتردام هلند، رفت و آمد خودروها در بعضی از خیابان‌های اصلی شهر از ساعت چهار عصر به بعد ممنوع شده و تنها عابران پیاده و دوچرخه‌سواران حق تردد در این مکان‌ها را دارند. در پورتلند آمریکا نیز زمین‌های بزرگ در مناطق کم درآمد، که تا کنون به پارک خودروها اختصاص داده شده بود، در اختیار کشاورزان قرار گرفت تا در آنجا محصولات خود را بفروشند. تبدیل محل پارک خودروها به کافه‌های کوچک نیز که طی یک دهه اخیر در کلانشهر مونترال کانادا ترویج یافته بود، در سراسر دنیا چند برابر شده است.

حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

افزایش گرایش مردم به فضاهای بیرون از خانه

یکی از تغییرات مثبت دیگری که طی انتشار ویروس کرونا در زندگی مردم اتفاق افتاد، افزایش رغبت آن‌ها به کشاورزی شهری و پرورش سبزیجات و میوه‌ها در بالکن‌ها، پشت بام‌ها و حیاط‌ خانه‌ها بود. گرایش مردم استان کبک و سایر مناطق کشور کانادا به طور چشمگیری به مزارع شهری روز به روز در حال افزایش است که انگیزه آنان تنها تأمین محصولات کشاورزی تازه نیست، بلکه مردم می‌خواهند با طبیعت پیوند برقرار کنند و سبک زندگی پایداری برای خود در پیش گیرند.

پیش‌بینی می‌شود که در دنیای پساکرونا، امکانات و فضاهای عمومی نظیر ایستگاه‌های اتوبوس، پیاده‌روها، خطوط عابر پیاده و سایر نقاط تغییرات چشمگیری بیابد. علاوه بر این، ساختمان‌ها نیز بازطراحی می‌شود تا با ترویج دورکاری دائمی سازگاری پیدا کند و همچنین فضاهای بیشتری را برای ایجاد مزارع شهری در بر گیرد.

حکمرانی فضاهای عمومی در دوران پساکرونا

کد خبر 476450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.