ظریف: تخت روانچی با آمریکا مذاکره‌ای نداشته است

وزیر امور خارجه گفت: مجید تخت روانچی سه هفته ای است که در تهران است و ادعای خبرنگار فیگارو در خصوص ایشان درست نیست.

به گزارش ایمنا، محمدجواد ظریف پیش از ظهر امروز در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران در رابطه با اینکه آیا مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد مذاکراتی با دولت جدید آمریکا داشته است اظهار کرد: آقای روانچی سه هفته‌ای است در تهران بوده و خبرنگار فیگارو بی حساب صحبت کرده است.

وی افزود: اصلاً نیازی به مذاکره نیست آنچه اتفاق افتاد این است که دولت آمریکا تعهدات خود را شکسته است.

وزیر امور خارجه همچنین درباره برجام گفت: اروپایی‌ها کاملاً اطلاع دارند در سه سال گذشته کشوری که با رعایت مصالح مردم خود و رعایت مصالح بین‌الملل و با عهد شناسی برجام را حفظ کرده، ایران بوده است.

ظریف با تاکید بر اینکه اروپایی‌ها حتی در یک اقدام بسیار کوچک به نام اینستکس موفق نبودند، گفت: آنها نتوانستند منابع مالی برای اینستکس تأمین کنند. حتی سخنگوی دبیرکل ملل متحد هم دیروز اعلام کرد که پول ایران در کره جنوبی آماده است و سازمان ملل نتوانسته این پول را به نیویورک منتقل کند تا سهمیه ایران را تحویل بگیرد.

وی با بیان اینکه هرچه اروپا و آمریکا بخواهد پشت برخی ادعاها، خودشان را پنهان کنند، تأثیری ندارد، تصریح کرد: در مورد مسائل منطقه‌ای نیز همینطور است. آنکه منطقه ما را به آتش کشیده، سلاح ریخته و منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده، آمریکا، فرانسه و اروپا است.

وزیر امور خارجه با اشاره به شکست سیاست فشار حداکثری خاطرنشان کرد: مردم با مقاومت خود فشار را شکست دادند و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران هم آمریکا در مجامع بین‌المللی با پشتوانه حمایت مردم شکست داد. هفته قبل ۱۱۰ کشور علیه آمریکا در صحن مجمع عمومی رأی داد و فقط ۱۰ رأی به نفع آمریکا رأی دادند که این علیرغم تلاش‌های آمریکایی‌ها بود.

ظریف با بیان اینکه دولت جدید آمریکا از این شرایط باید درس بگیرد، گفت: آیا دولت جدید آمریکا می‌خواهد آن سیاست، فضاحت و سرفکندگی را در برابر دنیا داشته باشد یا آنکه می‌خواهد روش جدیدی را انتخاب کند. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ما عجله نداریم ولی به عهد خود پایبند هستیم. اگر تحریم‌ها را برداشته و اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل کنند، ما هم به تعهدات خود کاملاً عمل خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه توپ در زمین آنها است، خاطرنشان کرد: قرار نیست دولت جدید آمریکا به کسی باج دهد، فقط قرار است تعهدات خود را امضا کند. ما برای امضا و اجرای تعهدات دیگران به آنها باج نخواهیم داد. به دنبال باج‌گیری از کسی هم نیستیم. آنها تعهداتی دارند، خساراتی به ملت ایران وارد کرده‌اند. ما باید ببینیم که چقدر آنها آمادگی دارند که به تعهدات‌شان عمل کنند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره درباره خبر روزنامه فیگارو مبنی بر انجام مذاکره میان مجید تخت‌روانچی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد با مقامات دولت بایدن یادآور شد: خیلی جالب است که خبرنگار فیگارو چک نکرده است که آقای روانچی در سه هفته گذشته ایران بوده است و روز دوشنبه به تازگی به نیویورک بازگشته است. آنهایی هم تازه برمی‌گردند یک هفته‌ای در قرنطینه هستند بنابراین بی‌حساب صحبت کرده است.

ظریف درباره اظهارات روز گذشته آنتونی بلینکن مبنی بر اینکه آمریکا به دنبال یک توافق مستحکم با ایران است که شامل مباحث موشکی و منطقه‌ای می‌شود، بیان کرد: ما یک توافق مستحکم داریم که شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامه‌ای که آمریکا هم بانی آن بود به اتفاق آرا به آن رأی داد. نکاتی که در این توافق است یا نیست، با توافق انجام شده است.

وی با بیان اینکه موضوع زمان‌بندی‌ها در توافق یکی از طولانی‌ترین موضوعات مذاکره بوده است و امکان ندارد در مورد آن دوباره مذاکره شود، گفت: آمریکایی‌ها ایده‌ای را که همیشه درباره آن داشتند آنچه مال من است، مال خودم است ولی آنچه مال توست، می‌توانیم درباره آن مذاکره کنیم، باید کنار بگذارند. اگر این ایده در مورد دیگران تأثیر داشته، در مورد ایران اثر نخواهد داشت.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه در مورد مسائل منطقه‌ای و موشکی، از ابتدا مشخص بوده و توافق کردیم که این موضوعات در برجام نبوده و نخواهد بود، اظهار کرد: برای همین هم پذیرفتیم محدودیت‌های تسلیحاتی تا پنج ادامه یابد و محدودیت‌های موشکی نیز تا هشت سال ادامه یابد. این مسئله در قطعنامه مطرح شد چراکه حاضر نبودیم درباره آن صحبت کنیم لذا هزینه صحبت نکردن را پرداختیم.

ظریف با بیان اینکه نکته‌ای هم دولت جدید آمریکا و اروپا باید بدانند که مشکل منطقه ما از ایران نیست بلکه از آنها است، تصریح کرد: این مسئله را به آنها گفتیم و آنها حاضر نشدند درباره آن صحبت کنند. مشکل سلاح در منطقه ما از نظر محدودیت تسلیحاتی که خودش تولید می‌کند، نیست بلکه فروش سلاح به منطقه است که منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده است.

آمریکا و فرانسه فروش سلاح به منطقه را متوقف کنند

وزیر امور خارجه ادامه داد: اگر فرانسه یا آمریکا می‌خواهند درباره وضعیت تسلیحات در منطقه صحبت کنند، باید ابتدا فروش ۲۵ درصد سلاح دنیا را به این منطقه متوقف کنند و بعد درباره این موضوع صحبت کنند.

ظریف با بیان اینکه من بعید می‌دانم کسانی که ۱۰۰ میلیارد دلار فروش سلاح به منطقه ما دارند - که روی مردم یمن و فلسطین خراب می‌شود - از این فروش غیرانسانی‌شان دست بردارند و بعد صحبت کنند، خاطرنشان کرد: این موضوعات یک بار درباره آنها بحث شده و توافق محکمی هم به آن رسیده‌ایم. اینها باید از گذشته درس بگیرند.

وی با تاکید بر اینکه دولت ترامپ امروز به زباله‌دان تاریخ می‌رود، گفت: مردم آمریکا ترامپ را به زباله‌دان تاریخ فرستادند. این دولت برای رسیدن به اهداف خود حتی به کنگره آمریکا هم رحم نکرد و حتی به مرکز دموکراسی - به قول خودشان - رحم نکرد. این دولت، دولتی نیست که بخواهند از اقدامات خلاف قانون آن بخواهند استفاده کنند و به عنوان سرمایه از آن استفاده کنند.

وزیر امور خارجه اشاره به سیاست فشار حداکثری علیه ایران اظهار کرد: اگر آنها می‌پذیرند حمله به کنگره برایشان سرمایه است، باید بپذیرند اقداماتی که علیه ایران انجام داده و آدم‌کشی‌ها و بچه‌کشی‌هایی که در ایران انجام داده است، کودکان و بیماران پروانه‌ای که به خاطر ترامپ در ایران زجر کشیدند، افرادی که به خاطر نرسیدن دارو در ایران زجر کشیدند، اینها هم سرمایه‌هایی هستند که می‌توانند از آن استفاده کنند.

ظریف با بیان اینکه سابقه آقای ترامپ و تصویری که از وی امروز در آمریکا وجود دارد برای افراد جدید و متحدان آنها کافی باشد، یادآور شد: آنها بدانند اگر این روش برای دیگران کار می‌کند برای مردم بزرگ ایران کار نمی‌کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره زمان‌بندی و نحوه بازگشت ایران و آمریکا به برجام هم اظهار کرد: اصلاً نیازی به مذاکره نیست. آنچه اتفاق افتاده این است که دولت آمریکا قانون و تعهدات خود را شکسته است. هیچ کس نمی‌تواند برای اینکه تعهدات خود را اجرا کند، دوباره مذاکره کند. اجرای تعهدات موضوع مذاکره نیست. قبلاً اعلام کردیم و در سخنرانی رهبری در ۱۹ دی و صحبت امروز رئیس‌جمهور نیز کاملاً مشخص است.

وزیر امور خارجه با اشاره به بیانات رهبر انقلاب گفت: رهبری فرمودند ما عجله نداریم و اگر آنها تعهدات خودشان را اجرا کردند یعنی تحریم‌ها را برداشتند. مهم این است که تحریم‌ها برداشته شود. ما بحث‌های ریز حقوقی نداریم. امروز مشخص است ترامپ تعدادی تحریم را برگردانده و تعدادی تحریم هم جدید اضافه کرده است. وظیفه بایدن این است که این تحریم‌ها را بردارد. اگر این تحریم‌ها برداشته شد، همانطور که رهبری و رئیس‌جمهور صریحاً گفتند، ما هم به تعهدات خود برمی‌گردیم.

ظریف با بیان اینکه دوست داریم سریع‌تر تحریم‌ها برداشته شود اما عجله هم نداریم، اظهار داشت: مردم ما تحمل کردند، امروز هم تحمل می‌کنند. امروز هم این امکان وجود دارد که اگر آمریکایی‌ها تعهدات‌شان را اجرا کردند، با فاصله بسیار کمی ایران هم تعهدات خود را اجرا کند. این مسئله از سوی بالاترین مقام کشور و بالاترین مقام اجرایی کشور به صراحت مطرح شده است.

پیشنهادات هیئت کره‌ای مناسب نبود

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره دیدار خود با هیئت کره‌ای به اینکه مذاکرات به کجا رسید گفت: هیئت کره جنوبی پیشنهاداتی که برای ایران آورده بود پیشنهادات مناسبی نبود و ما هم به آنها گفتیم که پول بانک مرکزی صرف غذا و داروی مردم می‌شود و شما به دستور آمریکا غذا و داروی مردم ایران را نگه داشتید. بدانید که این در آینده در مورد نحوه نگرش مردم ایران به کره تأثیر خواهد گذاشت و کسی که در نهایت بازنده این بازی خواهد بود، کره جنوبی و صنایع کره جنوبی خواهند بود. چون مردم ما این رفتار را به دقت رصد می‌کند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص انتقادات از تیم مذاکره کننده و این که ما در دوره بعد بهتر مذاکره می‌کنیم و آیا می‌شد بهتر از این مذاکره کرد، گفت: ما ایرانی‌ها اصطلاحی داریم که می‌گوئیم املای نوشته نشده غلط ندارد. توافق و نوشتن یک متن یعنی هم شما و هم طرف مقابل باید راضی باشید. شما نمی‌توانید به طرف مقابل بگویید من این متن را می‌خواهم او هم نمی‌تواند به شما بگوید.

ظریف خاطرنشان کرد: آقایانی که این صحبت‌ها را می‌کنند به من نشان بدهند دو صفحه با یک نفر توافق نوشتند نه ۲۰۰ یا ۱۵۰ صفحه. آقایانی که می‌گویند ما این توافق را نخوانده‌ایم چیزی که دو صفحه است و خودشان هم نخواندند و امضا کردند را نشان دهند.

وی ادامه داد: توافق یعنی اینکه و آنچه که شما می‌خواهید و آنچه که طرف مقابل می‌خواهد این یعنی توافق در غیر این صورت تسلیم می‌شود. دوستان ما اگر بخواهند چنین توافقی انجام بدهند، خیلی باید زحمت بکشند نمی‌گویم نمی‌توانند ولی خیلی باید زحمت بکشند اگر روزی از این بهتر را نوشتند بنده در مقابل آنها تعظیم می‌کنم و دستشان را می‌بوسم و برای خدمتی که به مردم ایران کردند تشکر خواهم کرد. امیدوارم آنها هم اگر نمی‌خواهند ما را تحسین کنند از پشت به ما خنجر نزنند.

منبع: ایرنا

کد خبر 469657

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.