امسال هپاتیت را جدی‌تر بگیرید/شعار روز جهانی هپاتیت سال ۲۰۲۰

روز ۲۸ جولای هر سال به‌ منظور افزایش آگاهی از بیماری هپاتیت ویروسی و التهابات کبدی ناشی از آن که منجر به بروز طیف وسیعی از مشکلات سلامت هم‌‎چون سرطان کبد می‌شود، به ‌عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، هپاتیت نوعی بیماری التهاب کبد است که توسط ۶ نوع ویروس هپاتیتی اصلی A ،B ،C ،D ،E و G ایجاد می‌شود؛ این التهاب با درد و تورم همراه است و عملکرد کبد را با اختلال مواجه می‌کند. ۶ نوع ویروس مذکور با توجه به وخامت بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از آن‌ها و همچنین پتانسیل شیوع و قابلیت فراگیر شدن، عامل بروز بیشترین نگرانی‌های جهانی در این زمینه هستند. انواع ویروس‌های B و C که منجر به بروز بیماری مزمن هپاتیت در صدها میلیون نفر می‌شوند، شایع‌ترین علت سیروز کبدی و سرطان محسوب می‌شوند که سالانه یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار نفر را به کام مرگ می‌کشانند.

اهمیت تعیین مناسبت‌های جهانی

مناسبت‌ها تعیین می‌شوند تا با یادآوری و افزایش آگاهی در مورد پدیده‌ای خاص، اهمیت آن را به گوش جهانیان برسانند و جان انسان‌ها، سلامت و حیات طبیعت و حیوان‌ها را نجات دهند. نامگذاری هر روز برای یک بیماری خاص باعث می‌شود که در آن روز بیمار و اطرافیان او با کسب آگاهی درباره بیماری و همچنین انجام بعضی از اقدامات، نسبت به پیشگیری از آن و یا درمان بیماری سهم بسزایی ایفا کنند. روز هپاتیت یکی از مهم‌ترین مناسبت‌های جهانی تعیین‌ شده در این راستا محسوب می‌شود و اهمیت آن از این جهت است که از هر ۱۰ نفر در سراسر جهان، ۹ نفر با داشتن ویروس‌های هپاتیتی زندگی می‌کنند، بدون آنکه از این واقعیت اطلاع داشته باشند.

اهمیت تعیین روز جهانی هپاتیت

در مورد هپاتیت اطلاعات نادرست زیادی وجود دارد؛ بنابراین اختصاص دادن روزی به این بیماری و افزایش آگاهی مردم درباره آن بسیار مهم است، زیرا نداشتن آگاهی از یک بیماری خطرناک که بیش از ۲۹۰ میلیون نفر در سراسر دنیا مبتلا به آن زندگی می‌کنند، می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد. این ناآگاهی که به دنبال کمبود اطلاعات و نیاز به دسته‌بندی مبتلایان از نظر مراقبت، تشخیص و غربالگری به وجود آمده است، منجر به از دست رفتن زندگی انسان‌های بسیاری در سراسر جهان می‌شود. روز جهانی هپاتیت روزی است که در آن افراد می‌توانند درباره ۶ نوع ویروس ایجاد کننده این بیماری آشنا شوند. در این روز مؤسسات خیریه، سازمان‌های مربوطه، متخصصان و افراد بسیاری دور هم جمع می‌شوند تا راهکارها برای مقابله با این بیماری را بررسی کنند.

تاریخ روز جهانی هپاتیت

در سال ۲۰۱۰، سازمان جهانی بهداشت ۲۸ جولای را به‌عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری کرد. از آن سال تاکنون میلیون‌ها نفر از سراسر جهان برای آگاهی از هپاتیت‌های ویروسی و دسترسی به روش‌های درمان، با برنامه‌های پیشگیرانه و اقدامات دولتی در بزرگداشت این روز مشارکت می‌کنند. این روز در هر سال دربردارنده مضامین مختلفی است که در پاسخ به واکنش جهانی در برابر درمان انواع هپاتیت و همچنین تلاش برای تقویت راهکارهای پیشگیرانه این بیماری تعیین می‌شود. در این راستا یک سازمان غیردولتی بیمار محور با نام اتحاد جهانی هپاتیت (WHA)، متشکل از ۲۳۰ سازمان مختلف از ۸۱ کشور در سراسر جهان تشکیل شده است که به تمامی امور مربوط به این بیماری رسیدگی می‌کند. در سال ۲۰۱۶ موضوع تعیین‌ شده توسط این کمپین، "حذف هپاتیت" بود. این سال برای شناخت هپاتیت ویروسی بسیار مهم بود و در آن تصمیم گرفته شد که تمامی راهکارهای لازم و اقدامات آینده نگر برای از بین بردن ویروس‌های ایجادکننده هپاتیت، به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی تا سال ۲۰۳۰ به کار گرفته شود.

تعیین روزی برای هپاتیت فقط نیازمند توجه متخصصان برای مقابله با گسترش سراسری این بیماری نیست، بلکه در آن هر فرد می‌تواند با مراقبت از سلامت کبد خود با تغذیه سالم و پرهیز از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های سنگین و ناسالم و همچنین مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های مفید نظیر چغندر، لیمو، آووکادو، سیب، سبزیجات برگ سبز هم‌چون بروکلی و عرقیاتی هم‌چون کاسنی و خارخاسک برای پاکسازی کبد در این زمینه گام‌های مؤثری بردارد. از سوی دیگر در این روز هر فرد با افزایش اطلاعات خود و آگاهی بخشیدن به دیگران، نقش بسزایی در کمک به کاهش شیوع هپاتیت و در نتیجه پایین آمدن میزان مرگ‌ومیر آن ایفا می‌کند.

موضوع روز جهانی هپاتیت در سال ۲۰۲۰

خدمات پیشگیری از ابتلا به هپاتیت مانند ایمن‌سازی نوزادان، خدمات کاهش آسیب‌های ناشی از بیماری و درمان مداوم هپاتیت مزمن B، در طول همه‌گیری‌ها ضرورت بیشتری پیدا می‌کند. در سال جاری که در میان فراگیری کووید -۱۹ و مشکلات ناشی از آن، هپاتیت ویروسی همچنان با قدرت وجود دارد و روزانه جان هزاران نفر را می‌گیرد، موضوع "آینده‌ای عاری از هپاتیت" با تمرکز جدی بر جلوگیری از ابتلا به هپاتیت B در بین مادران و نوزادان تعیین شده و سازمان جهانی بهداشت توصیه‌های جدیدی را در مورد جلوگیری از انتقال ویروس از مادر به کودک منتشر کرده است.

WHO از همه کشورها می‌خواهد برای از بین بردن هپاتیت ویروسی تا سال ۲۰۳۰ با یکدیگر همکاری داشته باشند، متخصصان سلامت تمامی نوزادان را در هنگام تولد حداقل با دو دوز اضافی علیه هپاتیت B واکسینه کنند، تمامی زنان باردار را از نظر هپاتیت B و سفلیس و ایدز مورد آزمایش قرار داده و در صورت لزوم تحت درمان قرار دهند و برای همه افراد جامعه اعم از معتادان به مواد مخدر، زندانی‌ها، مهاجران و تمامی ساکنان جوامع خود، امکان دسترسی به خدمات پیشگیری از هپاتیت، انجام آزمایش هپاتیت و روش‌های درمان آن را فراهم آورند.

کد خبر 435923

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.