۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۸
آنچه باید درباره کهیر بدانیم

آلرژی یا حساسیت یکی از شایع ترین بیماری های غیر واگیر در دنیاست که در هر سنی می تواند بروز کند و زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن یک شخص به یک ماده خاصی واکنش نشان دهد درحالی که این ماده ممکن است که در افراد دیگر تاثیری نداشته باشد و در نتیجه بیماری ایجاد نکند.

به گزارش خبرنگار ایمنا آلرژی یا حساسیت واکنش بیش از اندازه سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار آلرژی هستند دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهراً بی ضرر موجود در محل زندگیشان واکنشی بیش از حد معمول نشان می‌دهند. آلرژی های فصلی با توجه به شکل ظاهری، علت و همین طور شدت بروز در شخص می تواند درمان متفاوتی نسبت به سایر آلرژی ها داشته باشد. یک آلرژی ساده فصلی ممکن است در صورت حاد شدن به بروز برخی بیماری ها مانند آسم و اگزمای پوستی منجر شود. این بیماری ها ممکن است در ابتدا یک حساسیت ساده باشند که به مرور زمان تبدیل به یک مشکل حاد تنفسی و پوستی شده اند. درباره بیماری آلرژی و حساسیت های فصل بهار با ناهید اسکندری متخصص ایمونولوژی و آلرژی به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

آلرژی فصلی بیشتر در چه مواقع سال اتفاق می‌افتد؟

آلرژی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن یک شخص به یک ماده خاصی واکنش نشان دهد درحالی که این ماده ممکن است که در افراد دیگر تاثیری نداشته باشد و در نتیجه بیماری ایجاد نکند. شایع‌ترین فرم این بیماری آلرژی فصلی است که در واقع علائم شبیه به سرماخوردگی دارد و تنها وجه افتراق این دو بیماری تب است که در سرما خوردگی با مسئله تب بیمار روبه‌رو می‌شویم و در آلرژی فصلی بروز این تب وجود ندارد. در واقع زمانی که فصل در حال تغییر است مثل بهار یا ابتدای پاییز این بیماری خودش را بیش از زمان های دیگر در افراد حساس نشان می دهد.

آیا آلرژی و حساسیت فصلی واگیردار است؟

آلرژی یا حساسیت یکی از شایع ترین بیماری های غیر واگیر در دنیاست که در هر سنی می تواند بروز کند. در ایران آلرژی یکی از چالش های مهم در کلانشهرهایی مثل اصفهان است. مطالعات نشان داده است که درصد بالایی از افراد هر یک به یکی از انواع آلرژی مبتلا هستند به طوری که گفته می شود از هر ۱۰ نفر دو نفر به بیماری آلرژی مبتلا هستند.

عواملی که باعث افزایش این بیماری می شوند چیست؟ 

این بیماری روز به روز در حال افزایش است و مختص ایران یا شهر اصفهان نیست. صنعتی شدن زندگی و تغییرات اقلیمی و آلودگی محیط زیست و تغییر سبک زندگی از عوامل احتمالی افزایش این بیماری هستند.

آلرژی فصلی چه علائمی دارد؟

به طور کلی واکنش های آلرژی در هر قسمتی از بدن مثل پوست و چشم و بینی و ریه ایجاد می شود. علائم بالینی مختص به آن عضو را نشان می دهد و علائمی مثل آبریزش بینی، ریزش اشک، گرفتگی بینی و خارش که این خارش می‌تواند در نقاطی مثل چشم و گوش و بینی و یا پوست هم ایجاد شود. در بعضی موارد همین حساسیت فصلی در چشم می‌تواند ایجاد التهاب و قرمزی کند و یا حتی حساسیت‌های نور را در فرد داشته باشد. این علائم می‌تواند به صورت عطسه‌های مکرر باشد یا اینکه به صورت تنفسی باشد در افرادی که مبتلا به آسم آلرژی هستند علائم به همراه با تنگی نفس و خس خس سینه و سرفه های مزمن و خشک است.

آیا مصرف مواد غذایی در فصول مختلف نیز آلرژی ایجاد می کند؟

یکی از علائم  آلرژی فصلی ناشی از مصرف مواد غذایی آن فصل است که در این مواد آلرژن‌های خاصی وجود دارد مثل آلرژن‌های پروتیینی که می‌تواند در افراد حساس بیماری ایجاد کند، علائم آن می‌تواند به صورت گوارشی در معده و روده یا درد شکم و اسهال باشد و همچنین می‌تواند خود را به صورت کهیر بروز دهد.

هنگامی که آلرژی های شدید فصلی اتفاق افتاد چه باید کرد؟

شدیدترین فرم بیماری آلرژی به صورت "شوک آنافیلاکسی" است که موارد آن نادر است، ولی  به دلیل اینکه یک وضعیت اورژانسی است و یک موقعیت خطرناکی ایجاد می‌کند نیاز به درمان فوری دارد.

 در مورد عارضه پوستی کهیر که با تغییر فصل ایجاد می‌شود توضیح دهید؟

کهیر یا کاریا یک عارضه پوستی است که در آن ضایعات قرمز رنگ و خارشی به وجود می‌آید که معمولا به دنبال گشاد شدن عروق خونی بدن و افزایش جریان خون در رگ‌ها و همچنین بالا رفتن میزان نفوذ رگ‌های خون در پوست انسان اتفاق می‌افتد. اندازه‌های کهیر در افراد مبتلا متفاوت است و می‌تواند از چند میلی متر تا ضایعاتی به بزرگی کف دست انسان متغیر باشد. معمولا ضایعات ناشی از کهیر بعد از چند دقیقه تا چند ساعت بدون باقی گذاشتن هیچ اثری از خودشان از بین می‌روند و محو می‌شوند.

چند درصد افراد به کهیر مبتلا می شوند و شیوع آن وابسته به چه مواردی است؟

نتیجه پژوهش‌ها نشان داده که ۲۰ درصد از کودکان یا بزرگسالان در طول دوره زندگی و حیات حداقل یکبار به عارضه پوستی کهیر مبتلا می شوند و کهیر ارتباط مستقیمی با نحوه زندگی و میحط پیرامون افراد دارد.

شیوع کهیر می تواند علل مختلفی داشته باشد و با توجه به علت ایجاد بیماری کهیر درمان آن هم متفاوت است. به طور کلی ۴۰ تا ۵۰ درصد علل شیوع کهیرها ناشناخته و نامشخص است. در بقیه موارد عارضه پوستی کهیر می‌تواند به علت خود ایمنی، محرک‌های فیزیکی، داروها و عفونت‌ها باشد و یا اینکه می‌تواند بدون علت آلرژیکی بروز کند. در واقع علت ایجاد کهیر می‌تواند ایمونولوژیکی باشد. التهاب عروقی هم از علل دیگر ایجاد کهیر است.

چگونه می‌توان به بروز کهیر آلرژیک در بین اشخاص پی برد؟

برای اینکه متوجه بروز کهیر آلرژیک در فرد شویم باید ببینیم آیا کهیر به صورت مکرر و در اثر خوردن غذای خاصی یا پس از فعالیت ورزشی به خصوصی و یا در اثر تماس بدن با یک ماده حساسیت زا مثل چمن ایجاد می‌شود. همچنین بروز کهیر در تماس با حیواتی مثل گربه، سگ، خرگوش و اسب و یا در اثر تماس و مصرف بعضی مواد غذایی مثل بادام و شیر گاو ایجاد می شود.

کهیرها به چند نوع تقسیم می‌شوند و تشخیص آن چطور است؟

 کهیر را به صورت حاد مزمن خفیف و یا مزمن شدید تقسیم بندی می‌کنند. البته با توجه به نوع کهیر تشخیص آن هم با توجه به علائم است. تشخیص نهایی کهیر با مشاهده علائم بالینی و با در نظر گرفتن شرح حال بیمار است و در صورتی که لازم باشد برای تشخیص قطعی احتیاج به آزمایش های پاراکلینیکی از جمله تست های خونی و پوستی است.

درمان کهیر چقدر طول می کشد؟

در کهیر حاد معمولا بیماری کمتر از شش هفته طول می کشد؛ در حالی که در کهیر مزمن علائم بیماری بیشتر از شش هفته در فرد خودش را نشان می‌دهد و درمان اصلی و دارویی بیشترین نقش را دارد و برای رفع علائم مصرف  داروهای آنتی هیستامین مفید است. داروهای دیگری را هم در کنار این داروها با توجه به طول مدت و شدت بیماری کهیر می‌توان استفاده کرد. قبل از اینکه درمان دارویی را برای بیمار در نظر بگیریم باید ابتدا علت بیماری مشخص شود و اگر جزو آن دسته از کهیرهایی باشد که علل آن نامشخص است درمان‌های خاصی برای بیمار تجویز می‌شود.

کد خبر 373208

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.