فعالیت ۱۵ معدن گلپایگان در برداشت سنگ لاشه

گلپایگان- رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان گفت: برای افزایش پوشش گیاهی و بذر ریزی گیاهان مرتعی در فصل ییلاق و قشلاق ۳۲۵ هکتار از مراتع شهرستان غرق می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان گلپایگان، علیرضا حیدری امروز(چهارشنبه) در جمع خبرنگاران با بیان این‌که شعار امسال هفته منابع طبیعی "منابع طبیعی بزرگترین سرمایه ملی" است، اظهار کرد: جایگاه منابع طبیعی و محیط زیست در اصل ۴۴ قانون اساسی تعریف شده است، منابع طبیعی شامل زمین، معادن، دریاها و بیشه زارها است و باید در اختیار حکومت اسلامی باشد.

وی با بیان اینکه طبق اصل ۵۰ قانون اساسی حفاظت از منابع طبیعی بر عهده همگان است و هر نوع اجرای طرحی که موجب صدمه و آسیب به منابع طبیعی شود ممنوع است، گفت: منابع طبیعی شامل آب و خاک و پوشش گیاهی است که به عنوان تجید ناشدنی محسوب می‌شود و نقش اساسی در حیات بشر دارد، اما با چالش‌هایی در سطح کشور روبه رو هستند.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان افزود: عمده‌ترین چالش‌های منابع طبیعی در کل کشور رشد فضاینده جمعیت و بهره برداری دامی است، مشارکت نداشتن مردم و محدودیت‌ها و تنوع اقلیمی و تپوگرافی و منابع مالی، ارزش افزوده زمین و سوداگری در اراضی و مهم‌تر از همه اجرای طرح‌های عمرانی بدون استفاده از نظرات کارشناسی و موارد زیست محیطی از دیگر چالش‌های منابع طبیعی است، اجرای طرح‌های عمرانی باید پیوست زیست محیطی داشته باشد و یا مطابق با موارد محیط زیست همراه باشد.

مساحت کل مراتع شهرستان ۱۵۶ هزار هکتار

وی با بیان این‌که شهرستان گلپایگان با مساحت یک هزار و ۹۶۵ کیلومتر مربع است که از لحاظ تپوگرافی شرق شهرستان مسطح و غرب به صورت کوهستانی و تپه ماهور است، گفت: مساحت کل مراتع شهرستان ۱۵۶ هزار هکتار است، اما سطح مراتعی که تولید علوفه دارد و دام  می‌تواند در آن چرا کند ۱۴۴ هزار و ۱۳۵ هکتار است، تیپ قالب گونه گیاهی شهرستان در قسمت شرق درمنه و در قسمت غرب گونه گون است.

حیدری افزود: از لحاظ تعریف دام مراتع به دوقسمت ییلاقی و قشلاقی تقسیم می‌شوند، مراتع ییلاقی شهرستان به مساحت ۷۳ هزار و ۱۵۱ هکتار با ۲۳ عرف ییلاقی است که در فصل تابستان مورد چرای دام دامدارانی که دارای پروانه چرای دام باشند قرار می‌گیرد، ۳۴ عرف قشلاقی به مساحت ۷۰ هزار و ۶۲۴ هکتار در شهرستان است که در فصل زمستان مورد چرای دام قرار می‌گیرد.

وی گفت: ظرفیت کل مراتع شهرستان در دو فصل قشلاق و ییلاق برای چرای دام ۳۵ هزار دام است، اما بیش از ظرفیت مراتع شهرستان دام در شهرستان است که باعث شده که پوشش گیاهی دچار آسیب شود و به دنبال آن سیلاب و تخریب ایجاد شود.

وجود ۶۰ گونه گیاهان دارویی و صنعتی در گلپایگان

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان افزود: وضعیت پوشش گیاهی مراتع شهرستان عمدتأ به سه دسته خوب، متوسط و ضعیف تقسیم می شود، اما عمدتأ پوشش گیاهی شهرستان متوسط است، به دلیل مواجه شدن با چالش‌های زیست محیطی و نداشتن چرای زود هنگام به ندرت مکان‌های پوشش گیاهی خوب در شهرستان وجود دارد، بیش از ۶۰ گونه گیاهان دارویی و صنعتی مانند آویشن، کتیرا، گون کتیرا و بارهنگ در شهرستان وجود دارد. 

وی با بیان این‌که در سال جاری از محل صندوق توسعه ملی ۷۰۰ میلیارد تومان در اختیار سازمان جنگل‌ها و مراتع قرار گرفت که از میزان ۳۰ میلیارد تومان به استان اصفهان و سپس از این میزان ۲.۵  میلیارد تومان به گلپایگان اختصاص یافته است، افزود: دو پروژه آبخیزداری در دو فاز در تخت عباس اجرا شد.

حیدری ادامه داد: فاز نخست با حجم خاکریزی ۱۳۵ هزار متر مکعب با هزینه یک میلیارد و ۲۹۴ میلیون تومان از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اجرا شد و فاز دوم در ۹۴ هزار متر مکعب با اعتبار یک میلیارد و ۱۲۴ میلیون تومان از محل تملک دارایی انجام شده است، جلوگیری از سیلاب شدید و فرسایش خاک و تخریب پوشش گیاهی و افزایش تمرکز و ایجاد فرصت زمانی به منظور نفوذ روان آب‌ها به منابع زیرزمینی و تغذیه تالاب شور گلپایگان و افزایش پوشش گیاهی اهداف پروژه آبخیزداری است.

غرق ۳۲۵ هکتار مراتع شهرستان در فصل ییلاق و قشلاق 

حیدری با بیان این‌که برای افزایش پوشش گیاهی و بذر ریزی گیاهان مرتعی غرق مراتع در ۳۲۵ هکتار از مراتع در فصل ییلاق و قشلاق در منطقه عباس آباد و دُر انجام می‌شود، گفت: ۱۳۰۰  بهره‌ بردار شهرستان از قبل شناسایی و برای آنان پروانه چرای دام صادر می‌شود، در تعداد ۱۷ مراتع شهرستان طرح مرتع داری تهیه شده است.

وی افزود: امسال ۵۵ مورد تمدید پروانه چرای دام، تهیه طرح مرتع داری در ۳۹ هزار هکتار مراتع، تهیه و نصب ۲۷ دستگاه آبشخور فلزی با اعتبار ۱۱ میلیون تومان از محل اعتبارات استانی در مراتع، اجرای طرح مدیریت چرای دام، یک باب بهسازی و ترمیم چشمه، طرح ممیزی ییلاقی در  ۱۶۷۸ هکتار از مراتع وانشان انجام شده است.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان با بیان این‌که طرح جنگل کاری به روش کپه کاری از نوع بذر بادام اسکوپاریا و آمارا در سطح ۱۰ هکتار از مراتع ملی غرقن با اعتباری بالغ بر ۳۸ میلیون ریال از محل اعتبارات دولتی با هدف افزایش سرانه جنگل شهرستان و تعدیل آب و هوا و ایجاد تفرجگاه اجرا شده است، تاکید کرد: در هفته درختکاری ۴۲۰۰ اصل نهال ار نوع زبان گنجشک، ارغوان، زیتون تلخ، داغداغان، سنجد، توت و اقاقیا برای کاشت در سطح شهرستان بین ادارت توزیع شده است.

وی تصریح کرد: واحد یگان حفاظت به صورت مستمر در ۱۵۶ هزار هکتار از اراضی سطح شهرستان گشت دارد در صورت مشاهده هرگونه تخلف و تصرف اراضی برخورد و به مراجع قضایی تحویل می‌شود، ۱۱۰ فقره تنظیم صورت جلسه تخلف دام انجام شده است، ۲۱ فقره خلع ید اراضی به مساحت ۲۸.۸ دهم هکتار، تشکیل و سازماندهی هشت تیم محلی برای جلوگیری از اطفای حریق انجام شده است.

حیدری گفت: اجرای پروژه کمربند حفاظتی در ۳.۷ کیلومتر از اراضی ملی کشاوری با اعتبار ۱۱ میلیون تومان، اجرای ۱۰.۳ کیلومتر کمربند حفاظتی مشارکتی در هفت فقره، تنظیم فرم صورت وضعیت اراضی به مساحت ۴۳۹ هکتار انجام شده است.

۱۵ معدن فعال شهرستان به تولید لاشه سنگ مشغول است

وی با بیان این‌که از تعداد ۵۰ معدن شهرستان ۱۵ معدن فعال است، افزود: در یک دوره سه ماه برای این تعداد معدن فعال فرم نظارتی به منظور جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی اطراف معادن تنظیم می‌شود، از تعداد ۵۰ معادن شهرستان یک معدن مس در منطقه حاجیله، یک معدن سرب و یک معدن باریت غیر فعال هستند و مابقی معادن فعال شهرستان در برداشت سنگ لاشه برای تولید شن و ماسه فعالیت دارند.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان با بیان این‌که یک فقره سند تک برگ برای طرح کاداس در مساحت شش هزار و ۵۵۳ هکتار از اراضی شهر گلشهر انجام شده است، اظهار کرد: تنظیم فرم وضعیت عرصه جهت طرح‌های صنعت و کشاورزی و دامداری به مساحت ۲۱۵ هکتار برای تهیه شده است.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل اجرای پروژه طرح کاداس اراضی ملی و اصلاح هندسی نقشه‌ها در شهرستان، گلپایگان بعد اصفهان نخستین شهرستانی بود که امکان پاسخگویی سریع به استعلامات از طریق سامانه سامت فراهم شده است.

کد خبر 370264

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.