محسن شریفی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به عوارض بیماری سلیاک اظهار کرد: این بیماری منجر به کوتاهی قد، بلوغ دیر رس، و در برخی موارد منجر به نازایی دختران در بزرگسالی می شود.
وی با بیا اینکه زنان باردار مبتلا به بیماری سلیاک که دچار کمبود ریز مغذیها و ویتامینها هستند، جنین های نارس به دنیا میآوردند، افزود: از دیگر عوارض این بیماری رشد کردن کامل دندانها و حملات مکرر میگرن است که درمان آن نیز به ندرت صورت میگیرد.
این فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با بیان اینکه برخی افرادی که دچار کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند نیز مشکوک به ابتلا به بیماری سلیاک هستند، اضافه کرد: افراد مبتلا به بیماری سلیاک نباید نان گندم استفاده کنند و توصیه می شود که این افراد از مصرف محصولات غذایی تهیه شده از ذرت، ماکارونی و گندم خودداری کنند.
وی تصریح کرد: استفاده از غذاها و مواد شیرین کننده، کیک، جو دوسر و برنج برای بیماران مبتلا به بیماری سلیاک توصیه می شود.در این زمینه مراکزی در اصفهان تاسیس و این مواد غذایی را برای این دسته از بیماران تامین می کنند.
شریفی با بیان اینکه تشخیص دیر هنگام بیماری سلیاک و عدم مراجعه به پزشک برای درمان آن و همچنین استفاده مستمر از نان و فرآوده های حاوی گندم منجر به تشدید این بیماری خواهد شد، ادامه داد: این امر در دراز مدت منجر به ایجاد بیماری لنفوم، بدخیمی و سرطان روده باریک خواهد شد.
وی با بیان اینکه معمولا دردهای اطراف ناف بیشتر مربوط به روده باریک بوده و حجم عمده روده باریک اطراف ناف قرار گرفته است، افزود: بسیاری از این دردها مزمن و عملکردی بوده و باید بیمار با مراجعه به پزشک به دنبال علت این دردها باشد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه یکی از علل نارسایی و التهاب کبد، بیماری سلیاک است، گفت: تشخیص بیماری سلیاک با آزمایش خون و تستهای مخصوص این بیماری امکان پذیر است.
وی با بیان اینکه چنانچه فردی مشکوک به ابتلا به بیماری سلیاک است باید با آزمایش و تست آندوسکوپی و نمونهبرداری از بخش اول، دوم و سوم اثنیعشر از میزان ابتلا به این بیماری آگاهی باید، گفت: همچنین مراجعه به بخش پاتولوژی برای تشخیص و بررسی بیماری سلیاک حایز اهمیت است.
شریفی با اشاره به راهکارهای درمانی بیماری سلیاک اظهار کرد: با تشخیص زودهنگام می توان این بیماری را بدون مصرف دارو و با رژیم غذایی مناسب درمان کرد.
وی در خصوص تاثیر گلوتن در بیماری سلیاک تصریح کرد: این ماده در فراوردههایی مانند نان، ماکارونی، کیک و بیسکویت، شیرینیجات، داروها، محصولات بهداشتی، آرایشی، خمیر دندانها وجود دارد. همچنین قرص آهن و قرص های تقویتی نیز حاوی گلوتن هستند.
این فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با اشاره به اینکه در حال حاضر یک درصد افراد جامعه به بیماری سلیاک مبتلا هستند، افزود: افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها مبتلا به بیماری سلیاک بوده بهتر است آزمایشات تشخیص این بیماری را انجام دهند.
وی ادامه داد: افراد زیر ۳۰ سال که مبتلا به بیماری دیابت تیپ یک هستند در معرض ابتلا به سلیاک نیز قرار دارند.
شریفی تصریح کرد: همچنین افراد مبتلا به اسهال مزمن و نفخ طولانی مدت، افراد کمخون بدون علت نیز مشکوک به سلیاک هستند که باید تست های تشخیص این بیماری را انجام دهند.
نظر شما