ریواس سوغات بهار گلپایگان

گلپایگان-ریواس به طور طبیعی در فصل بهار تا اوایل تابستان می روید، ساقه ریواس مصرف خوراکی دارد، در شهرستان خوانسار در ضلع شرقی روستای تیدجان و بالا دست مزرعه رباطی‌ها و قسمت‌هایی از کوه هیکل ریواس می‌روید.

به گزارش ایمنا از شهرستان گلپایگان، ریواس یکی از گیاهان اصیل و با قدمت ایرانی به حساب می‌آید ظاهر آن شبیه به کرفس اما صورتی رنگ و طعم آن ترش و شیرین یا ملس است.

ریواس به طور طبیعی در فصل بهار تا اوایل تابستان می روید، ساقه ریواس مصرف خوراکی دارد،  در شهرستان خوانسار در ضلع شرقی روستای تیدجان و بالا دست مزرعه رباطی‌ها و قسمت‌هایی از کوه هیکل ریواس می‌روید.

ریواس در شهرستان گلپایگان نیز بیشتر در کوه‌های حاج قارا  و منطقه هنده در وسعت ۳۰ هزار هکتار از این اراضی می‌روید و مردم  به این منطقه‌ها برای برداشت ریواس برای خوراک و حتی آوردن به بازار فروش اقدام می‌کنند.

ریواس دارای خواص فراوان که مسرت‌بخش و باعث رفع افسردگی می‌شود، مصرف مداوم آن باعث تصفیه خون و رفع جوش و دمل می‌شود سرگیجه و وِزوِز گوش را کاهش می‌دهد و  اسید معده را متعادل می‌کند.

ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین‌ها و املاح معدنی گوناگونی است، برای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیارمغزی و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد.

 برای تقویت معده و کبد مفید و زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث آسیب به دستگاه گوارش و کلیه‌ها و جلوگیری از جذب کلسیم و منیزیم شود، بنابراین خطر پوکی استخوان را بالا می‌برد.

 افراد بزرگسال در روز مجاز به مصرف ۱۰ گرم اکسالیک اسید و کودکان مجاز به مصرف ۳ تا ۴ گرم از این ماده هستند، البته این میزان اکسالیک اسید از چند کیلوگرم ریواس به دست می‌آید، بنابراین مصرف متعادل این گیاه نه تنها خطری ندارد بلکه مفید است.

ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفتنی که برگ ریواس سمی و باید از خوردن آن پرهیز کرد.

علیرضا حیدری رئیس اداره منایع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان در این خصوص اظهار داشت: ریواس گیاهی از تیره هفت بندان، بومی آسیا در منطقه سیبری یا هیمالیا می‌روید، نام اصلی آن ریواچ است اما در ادبیات به آن ریواس می‌گویند.

وی با بیان اینکه ریواس در سطح ۳۰ هکتار از اراضی مرتعی شهرستان می‌روید و نیاز به آبیاری ندارد، افزود: ریواس گیاهی است که به صورت دیمی و در مناطق کوهپایه ای و سردسیر رشد می‌کند، ریشه ریواس در برابر سرما و یخبندان مقاوم است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گلپایگان گفت: ریواس به صورت خام و در غذای ایرانی به صورت پخته در سالاد و خورش استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه بهترین طریق برداشت این گونه گیاهی جدانشدن ریشه و برگ از خاک است، بیان داشت: ریواس به روش های طبیعی و دیمی در مناطق کوهپایه و سردسیر رشد می کند و به آبیاری نیاز ندارد و به خاطر استفاده های متعدد خوراکی، دارویی و به صورت محدود در صنعت کاربرد دارد. .

حیدری افزود: ریواس دارای برخی عناصر همچون پتاسیم - کلسیم است و از نظر ویتامین ها نیز تا حدودی غنی است، دم برگ ریواس که بخش قابل استفاده آن است دارای مقداری اسیدهای آلی مانند اسید مالیک است که برای رفع تشنگی و آسان کردن هضم غذا سودمند است، همچنین در طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از باکتری‌ها مضر استفاده می‌شود. /

کد خبر 304275

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.