به گزارش خبرگزاری ایمنا، کمیسیون ماده صد قانون شهرداری در رسیدگی به انواع تخلفات ساختمانی صلاحیت ذاتی دارد ؛ به این معنی که هیچ مرجعی حق رسیدگی به این تخلفات را ندارد و حتی دادگستری نیز به استناد صلاحیت عام خود از چنین صلاحیتی بهره مند نیست.
این کمیسیون متشكل از سه عضو اصلي شامل: نماينده دادگستري، نماينده و وزارت كشور و نماينده شوراي اسلامي شهر است.
ماده صد شهرداری در جهت نظم بخشیدن به شهر سازی و ساخت و سازهای شهری فعالیت می کند و مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن قبل از هر اقدامی به تفکیک اراضی یا عملیات عمرانی و ساخت ساز باید از شهرداری پروانه ( مجوز ) اخذ کنند و شهرداری مکلف به جلوگیری از عملیات ساختمانی بدون مجوز و خلاف پروانه صادره در زمین های محصور و غیر محصور است.
البته ماده صد قانون شهرداری ها از جمله مواد بسیار کاربردی است که آنچنان که باید نسبت به شناخت و آگاهی آن اقدامی صورت نگرفته است.
اهمیت موضوع به جهت آگاهی بخشی به عموم و پیشگیری از تخلفات ساختمانی مردم و ارتقاء آگاهی شهروندان ما را بر آن داشت تا در نوشتاری که در ادامه از نظرتان می گذرد، پاسخ برخی از سؤالاتی را که در بین شهروندان متداول است، از زبان"غلامعلی فیض اللهی- مدیرکمیسیون ماده صد شهرداری اصفهان" اطلاع رسانی کنیم.
دستور موقت چيست و چگونه مي شود دستور موقت گرفت ؟
گاهی رأی کمیسیون ماده صد صادر و قطعی می شود و شهرداری هم در صدد اجرای حکم بر می آید، اما مالک اعلام می کند که اگر رأی کمیسیون اجرا شود، دیگر نمی تواند از حق و حقوق خود دفاع کند، بنابراین با تنظیم شکایتی در دیوان عدالت اداری علاوه بر درخواست نقص رأی قطعی، درخواست دستور موقت می کند.
قاضی دیوان عدالت اداری هم موضوع را بررسی می کند و در این بررسی ها چنانچه حق با مالک باشد، خارج از نوبت دستور موقت صادر می کند مبنی بر اینکه نه شهرداری و نه مالک اقدامی انجام ندهند تا دیوان عدالت اداری رأی اصلی را صادر کند.
در صورتي كه نتوان ابلاغ يا اخطاريه به مالك يا ذينفع داد، چه بایدكرد؟
برای ابلاغ یا اخطار رأی به مالک ، باید به محل کار یا به منزل او مراجعه شود، اگر مالک در محل حضور نداشته باشد باید اخطاریه یا ابلاغ را به خویشاوندان درجه یک آنها و یا مسئول محل کار او تحویل داده و رسید دریافت شود.
گاهی مالک از دریافت برگه ابلاغ یا اخطار امتناع می کند، در این صورت اسم مالک را روی برگه دیگر نوشته و اعلام می کنیم که در فلان تاریخ مراجعه شد اما مالک از گرفتن اخطار امتناع کرد؛ پس از گذشت 10 روز از امتناع، رأی کمیسیون قطعی می شود.
گاهی مالک یا ذینفع حضور ندارند، بنابراین باید برگه ابلاغ یا اخطار را به محل مراجعه الطاق نموده و حتی الامکان عکس بگیریم و البته به تأیید نماینده نیروی انتظامی هم برسد که ابلاغ ارسال و الصاق انجام شده است.
تخلفات ساختمانی در شهرک های صنعتی بر عهده کمیسیون ماده صد است؟
طبق قانون ماده 7 اساسنامه شهرک های صنعتی، پرونده تخلفات ساختمانی در این شهرک ها به کمیسیون ماده صد ارسال نمی شود زیرا در این شهرک ها هیأت مدیره ای برای بررسی و رسیدگی به مسائل و مشکلات وجود دارد.
رسیدگی به تخلفات ساختمانی شهرک های صنعتی در صلاحیت کمیسیون ماده صد نیست بلکه در صلاحیت هیأت مدیره همان شهرک است.
در صورتيكه حكم ماده صد قطعي شده باشد، مالك يا ذينفع چه اقدامي مي توانند جهت رسيدگي مجدد انجام دهند؟
در گذشته روال اینگونه بود که رأی کمیسیون ماده صد وقتی قطعی شود هر زمان مالک تمایل داشت می توانست به دیوان عدالت اداری شکایت کند و رأی را نقص کند، اما از سال 91 قوانین دیوان عدالت اداری تغییر کرد و طبق بند 2 ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری در قسمت پایین رأی ها باید قید شود که این رأی ها پس از قطعیت فقط ظرف 3 ماه قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری است.
در واقع افرادی که داخل کشور هستند از زمان ابلاغ 3 ماه برای شکایت فرصت دارد و کسانی که خارج از کشور به سر می برند، می توانند برای رأی کمیسیون ماده صد ظرف 6 ماه به دیوان عدالت اداری شکایت کنند.
اگردر این زمان شکایت نکنند دیگر حق شکایت به دیوان را ندارند مگر مدارکی برای عدم حضور خود ارایه کنند که محکمه پسند باشد.
بنابراین بهتر است مالکان و ذی نفعان در فرصت 3 ماه پس از ابلاغ نسبت به شکایت خود اقدام کنند.
در صورتيكه شخصي اقدام به دریافت پروانه ساختماني برای قسمت جنوب زمين خود کند ولي در قسمت شمال زمين هم بنائي احداث كند، احداث بنا در قسمت شمال تخلف ساختماني محسوب می شود؟
در بسیاری از شهرهای ایران این موارد را به اشتباه به عنوان تراکم فرض می کنند.
اگر بخش شمالی ساختمانی جدا باشد به عنوان ساختمان بدون پروانه قلمداد می شود اما اگر به هم متصل بود، قانونی است.
اگر کمیسیون در مورد ساختمانی رأی تخریب صادر کند ولی شهرداری بخواهد جریمه بگیرد امکان آن وجود دارد یا نه؟
اگر کمیسیون ماده صد در مورد ساختمانی رأی تخریب صادر کند ولی شهرداری بخواهد از ملک جریمه بگیرد، این اقدام خلاف قانون است.
تنها مرجعی که می تواند رأی کمیسیون ماده صد را نقص کند، دیوان عدالت اداری است و غیر از آن فرد و یا نهادی نمی تواند اقدام کند و اگر این اتفاق انجام شود تخلف صورت گرفته و برخوردهای جدی انجام می شود.
حتی اگر شهرداری هم پول بگیرد، رأی کمیسیون ماده صد بر روی پرونده خواهد بود و برای مالک مشکل ساز می شود.
آیا شهرداری رأساً حق تخریب ساختمان خلاف را دارد؟
خیر، شهرداری بدون رأی کمیسیون ماده صد حق تخریب ندارد، اما اگر رأی قطعی کمیسیون ماده صد باشد رأسا بدون هماهنگی با دادستانی و نیروی انتظامی می تواند رأی را اجرا کند مگر اینکه بخواهد ورود به منزل کند که در این باره دستور دادستانی لازم است.
آیا شهرداری می تواند با متخلف ساختمانی توافق کند ؟
اگر برای پرونده در کمیسیون ماده صد رأی صادر شده باشد، شهرداری به هیچ عنوان نمی تواند با متخلف ساختمانی توافق کند و این خلاف است؛ اما اگر تخلف شاکی نداشته باشد و جزیی باشد شهرداری می تواند توافق کند و در چارچوب جریمه از مالک اخذ نماید.
اما در نهایت از لحاظ قانونی شهرداری نمی تواند با متخلف ساختمانی توافق کند.
در صورتی که به همسایه ای به همسایه مجاور خود رضایت داده باشد که بیش از 60 درصد ساخت کند، مشکلی پیش نمی آید ؟
اگر زمانی قصد ساخت و ساز داشته باشیم و باتفاق همسایه رضایت دهیم که هر کدام 70 درصد ساخت وساز کنیم، رضایت دو همسایه کافی نیست بلکه باید علاوه بر رضایت، به شهرداری مراجعه کرده و مجوزهای لازم را دریافت کنیم، در غیر این صورت ممکن است پرونده در کمیسیون ماده صد رأی تخریب یا جریمه بگیرد.
بعضی افراد پس از ساخت و ساز و عقب نشینی اقدام به گذاشتن گلدان های بزرگ جلوی منازل کرده و عملاً کوچه را تصرف می کنند، آیا این تخلف باید در کمیسیون ماده صد رسیدگی شود؟
خیر، ضمن اینکه هیچ مالک منزل مسکونی حق قراردادن مانع در محل رفت و آمد شهروندان را ندارد، کمیسیون ماده صد درباره تخلفات ساختمانی اقدام می کند و این تخلف در ستاد رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان رسیدگی می شود.09134/115/20
کانال اطلاع رسانی: https://telegram.me/imnanews
مدیرکمیسیون ماده صد شهرداری اصفهان در گفتگو با "ایمنا":
رسیدگی به تخلفات ساختمانی شهرک های صنعتی در صلاحیت کمیسیون ماده صد نیست
شهرداری نمی تواند با متخلف ساختمانی توافق کند
مديريت كميسيون ماده صد شهرداري مرجع شبه قضایی رسمي رسيدگي به تخلفات ساختماني است؛ اين مديريت نقشي پيشگيرانه در گسترش ناموزون و غيراصولي ساختمان ها و احداث بناهاي مازاد و مغاير با پروانه ساخت دارد.
کد خبر 263812




نظر شما