انگورستان ملک؛ اوج خلاقیت و هنر در معماری ایرانی

انگورستان ملک التجار یک باغ انگور و عمارت تاریخی در محله شاه عباس خاکی سابق و شریف واقفی فعلی اصفهان است. پیشینه این باغ به زمان نادرشاه افشار باز می‌گردد به روایتی این باغ انگور در آن زمان به عنوان مالیات از مردم اصفهان گرفته شده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران شهر، در زمان ناصرالدین شاه قاجار باغ انگورستان ملک در اختیار مسئول امورمالی حکومت اصفهان درآمد و در آینده فرزند این شخص به نام حاج محمدابراهیم خان که به ملک التجار معروف بود بنای انگورستان را راه اندازی کرد و به برگزاری مراسم سوگواری و تعزیه اختصاص داد. معمار سازنده این بنا استاد حسین چی است و تاریخ وقف نامه آن سال ۱۳۴۱ هجری قمری است.
حیات مسقف اندرونی انگورستان برای اهالی خانه بسیار اهمیت داشته به دلیل آنکه آنها را از گزند سرما محفوظ می‌داشته است و اتاقک‌های گوشواره که بالای اتاقک‌های اُروسی قرار گرفته اتاق شاه نشین قلمداد می‌شده اتاقی برای پذیرایی از مهمان‌ها در فصل‌های سرد سال و اما اتاقک‌های اروسی یک حسن بسیار جالبی که داشت کشابی بودن درب‌های آن است که وقتی این درب ها باز باشد باد عبور می‌کند و کورانی از سرما پدیدار می‌شود.


اتاق‌های اروسی بر خلاف اتاق‌های گوش واره برای خنک شدن در فصل گرما استفاده می‌شده است .


تزئینات این بنا نشانگر هنر گچ بری، آئینه کاری و کاشی کاری هنرمندان خلاق اصفهانی است.
جبهه شمالی حیاط سرپوشیده، یک تالار پنج دری قرار دارد که بنا بر وصیت ابراهیم خان، وی و همسرش در آن به خاک سپرده شده‌اند.


این بنا جزء اولین خانه هایی است که دارای لوله کشی آب و برق بوده است این بنا به حدی اعجاب انگیز است که می‌توان گفت نمونه‌ای ندارد. شیشه‌های رنگی که در درون این بنا می‌بینید علاوه بر زیبایی‌های خاص خودش طیف نوری را به وجود می‌آورد.
در طول زمان قسمت های مختلفی از این انگورستان تخریب شد و بخش هائی از آن در سال ۱۳۳۳ هجری خورشیدی در تعریض خیابان ملک از بین رفت. آنچه از این بنا باقی مانده است یک حیاط وسیع و یک سفره خانه است که مساحت تقریبی آن با حیاط یکی است. این سفره خانه تمامی جبهه حیاط را در بر می گیرد.
فضای سفره خانه به وسیله یک اروسی هفت دهنه به حیاط جنوبی باز می شود. بعدها حیاط خانه نیز مسقف شده به طوری که از اروسی های سفره خانه و حیاط سرپوشیده و پشت بام و فضاهای سه جبهه ساختمان برای تعزیه استفاده می شده است. مجموعه فضاهای حیاط سرپوشیده، سفره خانه، اتاق مقبره و دیگر اتاق های اطراف حیاط دارای تزئینات فراوان گچبری، آینه کاری و کاشی کاری هستند.
انگورستان ملک در حال حاضر در اختیار سازمان اوقاف و امویر خیریه است و به برگزاری مسابقات قرائت قرآن کریم و تعزیه و عزاداری اختصاص دارد.



انتهای پیام/
32/25/24
کد خبر 239674

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.