مهرالسادات خلیفه سلطانی کارشناس بهداشت در گفتگو با ایمنا با اشاره به اینکه سندرم تخمدان پلیکیستیک بیماری است که در ۶ تا ۱۰ درصد زنان در سنین باروری رخ میدهد، اظهار کرد: این بیماری با اختلالات متابولیکی و هورمونی در ارتباط است و از مهمترین دلایل ناباروری زنان به شمار میرود.
وی علایم این بیماری را افزایش هورمون آندروژن (هورمون مردانه)، قطع قاعدگی یا قاعدگیهای نامنظم، اختلال در تخمکگذاری، رویش موهای زاید بر صورت و سینه، آکنه و یافتههای سونوگرافی مبنی بر بیماری عنوان کرد و گفت: علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست و درمان قطعی شناخته شدهای نیز در حال حاضر برای آن وجود ندارد.
خلیفه سلطانی با وجود شیوع این بیماری، خاطرنشان کرد: با اصلاح شیوه زندگی و برخی درمانهای دارویی میتوان سندرم تخمدان پلیکیستیک را کنترل کرد.
وی عنوان کرد: سندرم تخمدان پلیکیستیک شیوع برخی بیماریها را نظیر چاقی، دیابت نوع دو، افزایش فشارخون، اختلال چربیهای خون، افزایش گرفتگی عروق، بیماری قلبی و افسردگی افزایش میدهد.
این کارشناس بهداشت خانواده با اشاره به اینکه حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد از مبتلایان به سندرم تخمدان پلیکیستیک، چاق هستند، افزود: از طرفی سیستم تنظیم اشتها و سیری در آنان دچار اختلال میشود به طوری که مصرف مواد غذایی حاوی قند و چربی در این افراد بیشتر است ولی احساس سیری کامل ندارند.
وی عنوان کرد: تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی که بتواند سبب کاهش وزن شود در درمان این سندرم موثر واقع میشود و تنها ۵ تا ۱۰ درصد کاهش وزن میتواند تاثیر چشمگیری در کنترل علایم بیماری داشته باشد.
خلیفه سلطانی نقش تغذیه را در کاهش این بیماری موثر دانست و گفت: نتایج ارزیابی دریافت مواد مغذی در زنان بیمار نسبت به زنان سالم، نشان داده است دریافت کلسیم، منیزیم و ویتامین D در زنان مبتلا به سندرم کمتر از زنان سالم است چراکه مصرف شیر و لبنیات، میوه و مغزها در زنان بیمار کمتر است.
وی با تاکید بر اینکه انجام مشاورههای تغذیهای جهت مصرف منابع غذایی غنی از کلسیم، منیزیم و ویتامین D ضروری است، اظهار کرد: به زنان مبتلا توصیه میشود روزانه مصرف مغزها به خصوص گردو و بادام را در برنامه غذایی خود قرار دهند زیرا تاثیر سودمندی بر سطح چربیهای خون و هورمون آندروژن (هورمون مردانه) دارد و باعث کاهش علایم و عوارض بیماری میشود.
این کارشناس بهداشت برگهای شلغم و انواع کلم را علاوه بر کالری بسیار اندک، منبع بسیار خوبی از کلسیم دانست و گفت: ماهی سالمون یکی از بهترین منابع ویتامین D است و با دارا بودن منیزیم به ثابت ماندن سطح قند خون کمک میکند. همچنین در متعادل ساختن سطح هورمونهای بدن و باروری موثر است.
وی بیان داشت: جوانه گندم منیزیم فراوانی دارد که میتوان در انواع غذاها ازآن استفاده کرد. همچنین دانه کنجد حاوی منیزیم و کلسیم و تخم آفتابگردان به دلیل وجود منیزیم در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک موثر هستند.
این کارشناس بهداشت قارچ را علاوه بر کم کالری بودن حاوی ویتامینهای گروه ب ذکر کرد و افزود: قارچ متابولیسم بدن را تنظیم کرده و از افزایش وزن جلوگیری میکند.
وی با اشاره به اینکه دارچین از نوسانات قند خون جلوگیری میکند، افزود: همچنین دارچین سبب کاهش احساس گرسنگی شده و از بروز چاقی و سندرم تخمدان پلیکیستیک پیشگیری میکند.
خلیفه سلطانی بیان داشت: جو کالری کم و قند بسیار پایینی دارد و به دلیل هضم طولانی مدت آن، افراد زمان طولانیتری احساس سیری دارند و از این رو برای کاهش وزن مفید است.
وی عنوان کرد: غذاهای دریایی، سویا، روغن بذر کتان و روغن کانولا به دلیل وجود امگا ۳ در درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
این کارشناس بهداشت بهترین راه تامین ویتامین D بدن را قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبح یا عصر دانست و گفت: بهتر است مصرف سیب زمینی، نخود و ذرت به دلیل نشاسته بالا محدود شود و از اسفناج و هویج به جای آنها استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه درج عبارت بدون قند و چربی بر روی محصولات غذایی دلیل مناسب بودن برای مصرف نیست، تصریح کرد: این محصولات ممکن است حاوی کربوهیدراتهای ساده مانند آرد سفید باشد.
خلیفه سلطانی با تاکید بر اینکه بیماران باید حجم وعدههای اصلی غذا را کاهش داده و به ازای آن از میان وعده نظیر ماست کم چرب و گردو، سالاد، سبزیجات و حبوبات استفاده کنند، افزود: علاوه بر رعایت توصیههای تغذیهای، انجام فعالیت بدنی مانند پیادهروی روزانه به مدت ۶۰ دقیقه و حداقل ۵ روز در هفته به کاهش وزن کمک میکند.
/۷
وی علایم این بیماری را افزایش هورمون آندروژن (هورمون مردانه)، قطع قاعدگی یا قاعدگیهای نامنظم، اختلال در تخمکگذاری، رویش موهای زاید بر صورت و سینه، آکنه و یافتههای سونوگرافی مبنی بر بیماری عنوان کرد و گفت: علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست و درمان قطعی شناخته شدهای نیز در حال حاضر برای آن وجود ندارد.
خلیفه سلطانی با وجود شیوع این بیماری، خاطرنشان کرد: با اصلاح شیوه زندگی و برخی درمانهای دارویی میتوان سندرم تخمدان پلیکیستیک را کنترل کرد.
وی عنوان کرد: سندرم تخمدان پلیکیستیک شیوع برخی بیماریها را نظیر چاقی، دیابت نوع دو، افزایش فشارخون، اختلال چربیهای خون، افزایش گرفتگی عروق، بیماری قلبی و افسردگی افزایش میدهد.
این کارشناس بهداشت خانواده با اشاره به اینکه حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد از مبتلایان به سندرم تخمدان پلیکیستیک، چاق هستند، افزود: از طرفی سیستم تنظیم اشتها و سیری در آنان دچار اختلال میشود به طوری که مصرف مواد غذایی حاوی قند و چربی در این افراد بیشتر است ولی احساس سیری کامل ندارند.
وی عنوان کرد: تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی که بتواند سبب کاهش وزن شود در درمان این سندرم موثر واقع میشود و تنها ۵ تا ۱۰ درصد کاهش وزن میتواند تاثیر چشمگیری در کنترل علایم بیماری داشته باشد.
خلیفه سلطانی نقش تغذیه را در کاهش این بیماری موثر دانست و گفت: نتایج ارزیابی دریافت مواد مغذی در زنان بیمار نسبت به زنان سالم، نشان داده است دریافت کلسیم، منیزیم و ویتامین D در زنان مبتلا به سندرم کمتر از زنان سالم است چراکه مصرف شیر و لبنیات، میوه و مغزها در زنان بیمار کمتر است.
وی با تاکید بر اینکه انجام مشاورههای تغذیهای جهت مصرف منابع غذایی غنی از کلسیم، منیزیم و ویتامین D ضروری است، اظهار کرد: به زنان مبتلا توصیه میشود روزانه مصرف مغزها به خصوص گردو و بادام را در برنامه غذایی خود قرار دهند زیرا تاثیر سودمندی بر سطح چربیهای خون و هورمون آندروژن (هورمون مردانه) دارد و باعث کاهش علایم و عوارض بیماری میشود.
این کارشناس بهداشت برگهای شلغم و انواع کلم را علاوه بر کالری بسیار اندک، منبع بسیار خوبی از کلسیم دانست و گفت: ماهی سالمون یکی از بهترین منابع ویتامین D است و با دارا بودن منیزیم به ثابت ماندن سطح قند خون کمک میکند. همچنین در متعادل ساختن سطح هورمونهای بدن و باروری موثر است.
وی بیان داشت: جوانه گندم منیزیم فراوانی دارد که میتوان در انواع غذاها ازآن استفاده کرد. همچنین دانه کنجد حاوی منیزیم و کلسیم و تخم آفتابگردان به دلیل وجود منیزیم در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک موثر هستند.
این کارشناس بهداشت قارچ را علاوه بر کم کالری بودن حاوی ویتامینهای گروه ب ذکر کرد و افزود: قارچ متابولیسم بدن را تنظیم کرده و از افزایش وزن جلوگیری میکند.
وی با اشاره به اینکه دارچین از نوسانات قند خون جلوگیری میکند، افزود: همچنین دارچین سبب کاهش احساس گرسنگی شده و از بروز چاقی و سندرم تخمدان پلیکیستیک پیشگیری میکند.
خلیفه سلطانی بیان داشت: جو کالری کم و قند بسیار پایینی دارد و به دلیل هضم طولانی مدت آن، افراد زمان طولانیتری احساس سیری دارند و از این رو برای کاهش وزن مفید است.
وی عنوان کرد: غذاهای دریایی، سویا، روغن بذر کتان و روغن کانولا به دلیل وجود امگا ۳ در درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
این کارشناس بهداشت بهترین راه تامین ویتامین D بدن را قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبح یا عصر دانست و گفت: بهتر است مصرف سیب زمینی، نخود و ذرت به دلیل نشاسته بالا محدود شود و از اسفناج و هویج به جای آنها استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه درج عبارت بدون قند و چربی بر روی محصولات غذایی دلیل مناسب بودن برای مصرف نیست، تصریح کرد: این محصولات ممکن است حاوی کربوهیدراتهای ساده مانند آرد سفید باشد.
خلیفه سلطانی با تاکید بر اینکه بیماران باید حجم وعدههای اصلی غذا را کاهش داده و به ازای آن از میان وعده نظیر ماست کم چرب و گردو، سالاد، سبزیجات و حبوبات استفاده کنند، افزود: علاوه بر رعایت توصیههای تغذیهای، انجام فعالیت بدنی مانند پیادهروی روزانه به مدت ۶۰ دقیقه و حداقل ۵ روز در هفته به کاهش وزن کمک میکند.
/۷




نظر شما