در سفر وزیر میراث فرهنگی به اصفهان چه گذشت؟

مسجد جامع عتیق، مسجد سید، سرمایه‌گذاری در گردشگری، فرونشست، گردشگری سلامت و روایت اصفهان به‌عنوان یک مرکز تمدنی؛ سفر نیم‌روزه وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به اصفهان، اگرچه کوتاه بود اما چند پرونده مهم میراثی و گردشگری نصف‌جهان را دوباره روی میز وزارت‌خانه قرار داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، اصفهان برای میزبانی از وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تنها یک مقصد در تقویم سفرهای استانی نبود؛ شهری بود که بخشی از مهم‌ترین مسائل حوزه میراث و گردشگری کشور را در خود جای داده است؛ از مسجدی که تاریخ معماری ایران را در لایه‌های خود حفظ کرده تا بناهایی که امروز برای ماندگاری به اعتبار، مطالعه و تصمیم‌های کارشناسی نیاز دارند و از سوی دیگر، شهری که برای تبدیل شدن به یک مقصد بین‌المللی گردشگری، بیش از هر چیز به توسعه زیرساخت و رفع موانع سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، روز گذشته، چهارشنبه هشتم مهر و همزمان با هفته گردشگری وارد اصفهان شد؛ سفری نیم‌روزه که در نخستین گام با بازدید از مسجد جامع عتیق آغاز شد و سپس به مسجد تاریخی سید و در ادامه به افتتاح یک مجموعه گردشگری رسید.

اما آنچه این سفر را برای اصفهان مهم‌تر کرد، فقط فهرست بازدیدها نبود؛ بلکه موضوعاتی بود که وزیر در هر ایستگاه با خود به پایتخت برد؛ موضوعاتی که بخشی از آنها سال‌هاست در فهرست مطالبات میراثی و گردشگری استان قرار دارد.

در سفر وزیر میراث به اصفهان چه گذشت؟

نخستین ایستگاه؛ مسجد جامع و یک پرونده حساس

نخستین مقصد وزیر، مسجد جامع عتیق اصفهان بود؛ بنایی که برای اصفهان تنها یک اثر تاریخی نیست، بلکه بخشی از حافظه معماری و تمدنی ایران به شمار می‌رود، بازدید صالحی‌امیری از مسجد جامع در شرایطی انجام شد که موضوع حفاظت از این بنای تاریخی، ضرورت مرمت و همچنین مداخلات پیرامونی آن از جمله موضوعاتی است که حساسیت زیادی در میان کارشناسان میراث فرهنگی ایجاد کرده است.

وزیر میراث‌فرهنگی در جریان این بازدید تأکید کرد: مسجد جامع از اولویت‌های قطعی وزارت‌خانه در حوزه مرمت است و هرگونه مداخله در این اثر باید بر مبنای نظر کارشناسی و با رعایت الزامات مربوط به یک اثر ثبت جهانی انجام شود.

وی همچنین از تشکیل یک شورای فنی و تخصصی با محوریت استاندار اصفهان برای بررسی مسائل مسجد جامع خبر داد؛ شورایی که قرار است درباره نحوه حفاظت و ساماندهی این بنا تصمیم‌گیری کند.

موضوع مهم دیگر، بحث مداخلات پیرامونی مسجد جامع بود، صالحی‌امیری با تأکید بر اینکه اجازه مداخله خارج از چارچوب‌های تخصصی میراث فرهنگی داده نخواهد شد، اعلام کرد تصمیم‌های مربوط به این بنای تاریخی باید با حداکثر دقت و بر اساس مطالعات کارشناسی اتخاذ شود.

به این ترتیب، مسجد جامع در نخستین ایستگاه سفر وزیر، به یکی از اصلی‌ترین پرونده‌های این سفر تبدیل شد؛ پرونده‌ای که قرار است از مسیر یک شورای تخصصی دنبال شود.

در سفر وزیر میراث به اصفهان چه گذشت؟

مسجد سید؛ مطالبه‌ای برای مرمت و استحکام‌بخشی

دومین مقصد وزیر، مسجد سید بود؛ بنایی که در کنار ارزش‌های مذهبی از نمونه‌های شاخص معماری تاریخی اصفهان به شمار می‌رود و وضعیت مرمت و استحکام‌بخشی آن از مطالبات جدی استان است.

صالحی‌امیری پس از بازدید از این مسجد اعلام کرد: مرمت آن با استفاده از ظرفیت دولت، خیران، مردم و بخش خصوصی دنبال خواهد شد و میزان اعتبار مورد نیاز نیز پس از انجام مطالعات فنی و اعلام نظر مشاور مشخص می‌شود.

تفاوت دو ایستگاه نخست سفر وزیر در همین‌جا معنا پیدا می‌کند؛ مسجد جامع بیش از هر چیز با مسئله حفاظت، مداخلات پیرامونی و یک سازوکار تخصصی برای تصمیم‌گیری روبه‌روست و مسجد سید در انتظار مطالعات فنی و تأمین منابع برای مرمت و استحکام‌بخشی است.

از میراث تاریخی به اقتصاد گردشگری

اما سفر وزیر تنها به پرونده‌های میراثی محدود نماند. مقصد بعدی، یکی از بخش‌های مهم زنجیره گردشگری بود؛ جایی که مسئله سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت خود را نشان می‌دهد، صالحی‌امیری در آیین افتتاح هتل ویرا اصفهان، از سرمایه‌گذاران بخش گردشگری تقدیر کرد و توسعه زیرساخت‌های اقامتی را یکی از نیازهای اساسی صنعت گردشگری دانست.

وی در این مراسم، اصفهان را نه تنها مجموعه‌ای از بناهای تاریخی، بلکه یک مرکز تمدنی توصیف کرد و بر ضرورت روایت درست تاریخ، فرهنگ و هنر این شهر برای مردم ایران و گردشگران تأکید کرد.

در واقع، اگر مسجد جامع و مسجد سید نماینده بخش میراث سفر وزیر بودند، افتتاح هتل ویرا نماینده بخش گردشگری آن بود؛ دو ضلع از یک زنجیره که بدون پیوند میان آنها، توسعه گردشگری اصفهان دشوار خواهد بود.

وزیر میراث‌فرهنگی همچنین با تاکید بر ضرورت رفع موانع سرمایه‌گذاری گفت: دغدغه‌های سرمایه‌گذاران برای به نتیجه رسیدن پروژه‌های گردشگری باید پیگیری شود.

به گفته وی، بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران نقش مهمی در توسعه زیرساخت‌های گردشگری دارند و مدیریت دولتی باید مسیر فعالیت آنان را تسهیل کند.

در سفر وزیر میراث به اصفهان چه گذشت؟

اصفهان؛ شهری که باید روایت شود

یکی از نکات قابل توجه سخنان وزیر در این سفر، عبور از نگاه تنها بنامحور به گردشگری اصفهان بود، صالحی‌امیری از ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی و هنری شهر سخن گفت، اما همزمان موضوعاتی همچون گردشگری سلامت و فرونشست را نیز مورد توجه قرار داد.

وی با اشاره به شهرک سلامت اصفهان، این مجموعه را ظرفیتی برای توسعه گردشگری سلامت دانست؛ ظرفیتی که می‌تواند در کنار گردشگری تاریخی و فرهنگی، سبد متنوع‌تری برای جذب گردشگران ایجاد کند.

در سوی دیگر، فرونشست به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی اصفهان نیز در سخنان وزیر مورد اشاره قرار گرفت؛ موضوعی که به طور مستقیم با حفاظت از بناها و بافت تاریخی شهر ارتباط پیدا می‌کند و نشان می‌دهد حفاظت از میراث اصفهان را نمی‌توان جدا از مسائل محیطی و زیرساختی آن دید.

شاید مهم‌ترین وجه مشترک سخنان وزیر در بخش‌های مختلف این سفر، تأکید بر روایت اصفهان بود، این شهر برای صالحی‌امیری تنها یک شهر تاریخی با مجموعه‌ای از بناهای ارزشمند نیست؛ بلکه بخشی از روایت تمدنی ایران است که باید برای گردشگر داخلی و خارجی بازتعریف و معرفی شود.

وی در آیین افتتاح هتل ویرا تأکید کرد: اصفهان را نمی‌توان فقط از منظر بناها و سازه‌های تاریخی شناخت و این شهر باید از دریچه تاریخ، فرهنگ، هنر و ارزش‌های آن روایت شود.

این نگاه در کنار تأکید بر سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت، تصویری متفاوت از گردشگری اصفهان ارائه می‌دهد؛ گردشگری که قرار نیست تنها به بازدید از چند بنای تاریخی محدود شود، بلکه باید میان میراث، اقامت، گردشگری سلامت، فرهنگ، هنر و روایت تمدنی شهر پیوند برقرار کند.

در سفر وزیر میراث به اصفهان چه گذشت؟

پرونده‌های سفر، تازه روی میز آمده‌اند

سفر وزیر میراث‌فرهنگی به اصفهان در نهایت با چند وعده و تصمیم مهم همراه شد؛ تشکیل شورای تخصصی برای پیگیری مسائل مسجد جامع، قرار گرفتن مرمت این مجموعه در اولویت‌های وزارتخانه، پیگیری تأمین اعتبار مسجد سید پس از مطالعات فنی و تأکید بر رفع موانع سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌های گردشگری.

در کنار این موارد، پرونده ریسباف نیز همچنان یکی از موضوعات مهم میراثی و فرهنگی اصفهان است و وزیر در همین روزها از تبدیل این مجموعه به یک سازه فرهنگی بزرگ سخن گفته است.

از سوی دیگر، هفته گردشگری در اصفهان با مجموعه‌ای از برنامه‌ها و افتتاح پروژه‌های گردشگری همراه شده است؛ رویدادهایی که نشان می‌دهد استان در تلاش است ظرفیت‌های خود را از مرحله معرفی صرف، به سمت سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری اقتصادی از گردشگری سوق دهد.

کد مطلب 1008801

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.