هشدار مدیریت بحران البرز برای نقاط پرخطر پیش از آغاز فصل بارش

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز بر ضرورت شناسایی و رفع نقاط پرخطر استان پیش از آغاز فصل بارش تأکید کرد و گفت: دستگاه‌های مسئول باید با جدیت برای پیشگیری از وقوع حوادث ناشی از سیلاب آماده باشند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از البرز، محمدرضا فلاح‌نژاد صبح امروز _دوشنبه ششم مهر_ در نشست شورای اداری استانداری البرز با ارائه گزارشی از اقدامات انجام‌شده در حوزه مدیریت بحران اظهار کرد: از ماه‌های گذشته، مجموعه مدیریت بحران در قالب جلسات، بازدیدها و مکاتبات، موضوع آمادگی برای فصل بارش را پیگیری کرده و برنامه‌های راهبردی نیز به دستگاه‌های مسئول ابلاغ شده است.

وی افزود: فرمانداران استان نیز در این زمینه اقدامات لازم را انجام داده‌اند و از هفت فرماندار استان، پنج فرماندار جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران را تشکیل داده‌اند و دو فرماندار دیگر نیز این جلسه را برگزار خواهند کرد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز با اشاره به احتمال وقوع بارش‌های نقطه‌ای و تجمعی گفت: امیدواریم بارش‌ها به شکل پراکنده باشد و شاهد بارش‌های نقطه‌ای و تجمعی مشابه برخی حوادث گذشته در ناریان و چالوس نباشیم، اما شرایط جوی در اختیار ما نیست و وقوع چنین پدیده‌هایی قابل پیش‌بینی قطعی نیست؛ بنابراین دستگاه‌های متولی باید نقاط حساس و پرخطر را با جدیت بیشتری مورد توجه قرار دهند.

هشدارهای هواشناسی باید جدی گرفته شود

فلاح‌نژاد با تأکید بر ضرورت توجه دستگاه‌های اجرایی به هشدارهای هواشناسی اظهار کرد: پایش بارش‌ها و پیش‌بینی‌های هواشناسی به‌صورت مستمر انجام می‌شود و گزارش‌های مربوطه نیز برای دستگاه‌ها ارسال می‌شود.

وی ادامه داد: در زمان صدور هشدارهای زرد، نارنجی و قرمز، اداره کل مدیریت بحران نیز بر موضوع تأکید بیشتری دارد، اما متأسفانه در برخی موارد، هشدارهای صادرشده آن‌گونه که باید از سوی دستگاه‌های اجرایی جدی گرفته نمی‌شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز گفت: دستگاه‌های اجرایی باید در پاییز و زمستان پیش‌رو این موضوع را جدی بگیرند و برای نقاطی که احتمال بروز مشکل در آنها وجود دارد، برنامه مشخص آمادگی و پاسخ داشته باشند.

شناسایی نقاط سیلابی استان

فلاح‌نژاد با اشاره به شناسایی نقاط سیلابی استان گفت: طی شش ماه گذشته، نقاط سیلابی و در معرض خطر با همکاری دستگاه‌های اجرایی، فرمانداران و شهرداران شناسایی شده است و حتی اگر مسئول یک مجموعه در جریان جزئیات نباشد، معاون یا مدیر بحران آن مجموعه باید اطلاعات لازم درباره نقاط پرخطر را در اختیار داشته باشد.

وی افزود: شرکت آب منطقه‌ای استان البرز نقاط سیلابی را به‌صورت موردی شناسایی و به دستگاه‌های متولی اعلام کرده است. اگرچه رودخانه‌ها در حوزه مسئولیت آب منطقه‌ای قرار دارند، اما در نقاط مختلف با محدوده‌های شهری، منابع طبیعی، راه‌ها و سایر دستگاه‌ها تلاقی دارند و لازم است هر دستگاه در محدوده مسئولیت خود اقدامات لازم را انجام دهد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز ادامه داد: در حوزه لایروبی رودخانه‌ها نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده و انتظار می‌رود در این بخش با کمترین مشکل مواجه باشیم، اما همچنان نقاطی وجود دارد که نیازمند اقدامات تکمیلی و همکاری دستگاه‌های مختلف است.

هشدار درباره «گپ مسئولیتی» در نقاط پرخطر

فلاح‌نژاد با اشاره به برخی نقاطی که میان حوزه مسئولیت دستگاه‌های مختلف قرار دارند، اظهار کرد: در برخی مناطق، آب منطقه‌ای، منابع طبیعی، راه و شهرسازی و شهرداری‌ها با یکدیگر تلاقی مسئولیتی دارند و گاهی درخصوص اینکه کدام دستگاه باید اقدام لازم را انجام دهد، خلأهایی ایجاد می‌شود.

وی تأکید کرد: اینکه یک نقطه در مرز مسئولیت چند دستگاه قرار دارد، نباید موجب بلاتکلیفی و توقف اقدامات پیشگیرانه شود و هر دستگاه باید وظیفه خود را در حوزه ایمن‌سازی انجام دهد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز با اشاره به محدودیت اعتبارات منابع طبیعی گفت: نقاط ناایمن استان نسبت به اعتبارات موجود، تعداد قابل توجهی دارند و منابع طبیعی نیز در حد اعتبارات خود عملیات آبخیزداری را انجام داده است، اما در برخی نقاط لازم است دستگاه‌هایی مانند شهرداری، شهرک‌های صنعتی یا راه و شهرسازی نیز اقدامات مورد نیاز را انجام دهند.

کانال‌های شهری و لوله‌گذاری‌های غیراستاندارد؛ نقاط نگران‌کننده

فلاح‌نژاد یکی از موضوعات مهم در کاهش خطر سیلاب را وضعیت کانال‌های داخل شهرها دانست و گفت: ساخت‌وسازهای غیرمجاز و لوله‌گذاری‌های غیراستاندارد در برخی نقاط، مسیر عبور آب را ناایمن کرده است و این موضوع باید پیش از آغاز بارش‌ها مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به محدوده درازرود، محمودآباد، دانشگاه خوارزمی، محمدشهر و ماهدشت افزود: در برخی از این مناطق با پیگیری‌های انجام‌شده و تخصیص اعتبار، اقدامات اصلاحی صورت گرفته، اما همچنان نقاطی وجود دارد که نیازمند تکمیل عملیات و رفع موانع است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز گفت: مسیرهایی مانند محدوده محمودآباد تا انرژی اتمی، مسیر انرژی اتمی به سمت شهرک معراج، محدوده شهید ساسانی و مسیر دانشگاه خوارزمی از جمله نقاطی هستند که وضعیت آنها باید با دقت بیشتری بررسی شود.

فلاح‌نژاد هشدار داد: اگر بارش‌های پیش‌رو مشابه بارش‌های شدید سال‌های گذشته باشد، وجود این موانع می‌تواند شرایط را دشوار کند؛ بنابراین از امروز تا آغاز جدی فصل بارش فرصت زیادی باقی نمانده و باید اقدامات باقی‌مانده با سرعت بیشتری انجام شود.

پروژه‌های بزرگراهی و ضرورت پیوست کاهش خطر

وی با اشاره به پروژه‌های بزرگراهی استان اظهار کرد: در سال‌های اخیر پروژه‌های مهمی مانند آزادراه تهران ـ شمال، آزادراه شهدای البرز، بزرگراه شهید سلیمانی و بزرگراه الغدیر در استان اجرا شده، اما موضوع کاهش خطر و ملاحظات مدیریت بحران در برخی از این پروژه‌ها به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز افزود: مکاتباتی با مدیران عامل این مجموعه‌ها برای ارائه پیوست کاهش خطر انجام شده، اما در برخی موارد پاسخ مورد انتظار دریافت نشده است.

فلاح‌نژاد تأکید کرد: دستگاه‌های تخصصی از جمله منابع طبیعی، آب منطقه‌ای و مدیریت بحران باید بازدیدهای میدانی خود را از این مناطق انجام دهند و نقاطی را که می‌تواند در زمان بارش مشکل‌ساز شود، پیش از وقوع حادثه شناسایی و اصلاح کنند.

هشدار درباره رودخانه کرج و پل B1

وی با اشاره به وضعیت پل B1 و محدوده رودخانه کرج گفت: در این منطقه اقدامات زیادی برای رفع مشکلات باقی‌مانده مورد نیاز است و لازم است در داخل شهر کرج نیز عملیات پاکسازی و رفع موانع با جدیت دنبال شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز از شهردار کرج خواست با همکاری دستگاه‌های مسئول، وضعیت محل حادثه پل B1 و محدوده مرتبط با رودخانه کرج را پیگیری و مسیرهای مورد نیاز برای عبور ایمن آب را آزادسازی کنند تا در زمان بارش با مشکل مواجه نشویم.

بیمه حوادث طبیعی باید فراگیر شود

فلاح‌نژاد یکی دیگر از موضوعات مورد تأکید مدیریت بحران را گسترش پوشش بیمه حوادث طبیعی عنوان کرد و گفت: چه در بخش دولتی، چه در بخش خصوصی و چه در میان شهروندان، باید برای فراگیر شدن بیمه تلاش شود.

وی افزود: بیمه حوادث طبیعی ساختمان می‌تواند در صورت وقوع خسارت، در حوزه بازسازی و جبران بخشی از خسارت‌ها مورد استفاده قرار گیرد و لازم است فرمانداران در این زمینه اطلاع‌رسانی و پیگیری بیشتری داشته باشند.

تأکید بر بازدید فوری دستگاه‌ها از نقاط حساس

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز در ادامه با اشاره به ابلاغ‌های وزارت کشور و ستاد مدیریت بحران کشور اظهار کرد: از هم‌اکنون که زمان زیادی تا آغاز فصل بارش باقی نمانده، مدیران مرتبط باید این ابلاغ‌ها و دستورالعمل‌ها را به‌صورت جدی اجرا کنند.

فلاح‌نژاد پیشنهاد کرد با هماهنگی معاونت عمرانی استانداری، کارگروهی برای تقسیم کار میان دستگاه‌های مسئول تشکیل شود و هر دستگاه در حوزه تخصصی خود بازدیدهای میدانی را انجام دهد.

وی گفت: منابع طبیعی باید ارتفاعات و حوضچه‌های آرامش را بررسی کند، اداره راه وضعیت محورهای مواصلاتی، پل‌ها و کالورت‌ها را مورد بازدید قرار دهد و آب منطقه‌ای نیز رودخانه‌ها و مسیرهای آبی را بررسی کند؛ همه دستگاه‌ها باید در محدوده مسئولیت خود بازدیدهای لازم را انجام دهند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز تأکید کرد: هر بازدید باید مستند و همراه با گزارش و تصویر باشد تا مشخص شود دستگاه مربوطه وضعیت نقاط تحت مسئولیت خود را بررسی کرده و برای رفع نواقص اقدام کرده است.

هشدار نهایی مدیریت بحران؛ مسئولیت با دستگاه متولی است

فلاح‌نژاد در پایان با تأکید بر ضرورت اجرای فوری اقدامات پیشگیرانه گفت: ما نمی‌توانیم همه نقاط پرخطر را به‌طور کامل مقاوم‌سازی یا اصلاح کنیم، اما نقاط حساس و شناخته‌شده باید حتماً در برنامه آمادگی و پاسخ دستگاه‌های متولی قرار داشته باشند.

وی افزود: اگر با وجود ابلاغ‌ها و هشدارهای متعدد، در فصل پاییز و زمستان به دلیل رسیدگی نکردن به رودخانه‌ها، کالورت‌ها، زیر پل‌ها، حوضچه‌های آرامش یا سایر نقاط شناخته‌شده حادثه‌ای رخ دهد، دستگاه و مدیر متولی باید درباره عملکرد خود پاسخگو باشد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز خاطرنشان کرد: هدف مدیریت بحران، پیشگیری از حادثه و کاهش خسارت است و اکنون زمان اقدام است، نه زمانی که بارش اتفاق افتاده و دستگاه‌ها برای جمع‌آوری خسارت وارد میدان شوند.

کد مطلب 1008077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.