به گزارش خبرنگار ایمنا، کیوی یکی از لذیذترین میوههای موجود است که حتی بیشتر از پرتقال، ویتامین C دارد و البته ترکیبات موجود در آن تنها به وجود این ویتامین محدود نمیشود و فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن خواهد داشت.
این میوه سبزرنگ با پوستی زبر و موکتی شکل است که طعم و مزه فراوانی دارد و ازهرجهت میتواند برای سلامتی ما مفید باشد. طعم آن معمولاً تند و شیرین است و بسته به سلیقه افراد، برخی نوع رسیده آن و برخی نوع کمی سفتتر و کال تر آن را بیشتر دوست دارند.
زیرا حالت رسیده آن کاملاً مزه ملس و حالت کال آن مزه ترش دارد، امروزه کیوی تنها بهعنوان میوه تازه استفاده نمیشود و از آن در انواع تنقلات مانند میوه خشک، لواشک، ژله و یا مرباها و اسموتیهای خوشمزه نیز استفاده میکنند.
کیوی را با پوست بخوریم بهتراست یا بدون پوست؟
کیوی میوه بومی کشورمان محسوب نمیشود و ممکن است برخی از ما بدلیل وجود بعضی ترکیبها و مواد آرژن در کیوی، دچار حساست شویم، این حساسیت در پوست کیوی نیز وجود دارد. اگر مشکلی با خوردن کیوی با پوست و یا بدون پوست ندارید، پیشنهاد میشود که این میوه را با پوست مصرف کنید. زیرا بخش عمدهای از ویتامین E، در پوست کیوی وجود دارد.
آب کیوی با لیمو چه خاصیتی دارد؟
- ایمنی بدن انسان را تقویت میکند و در نتیجه در برابر عفونت با بسیاری از بیماریها که مهمترین آنها سرماخوردگی، آنفلوانزا و سرماخوردگی است، مقاومت میکند.
- به طور مؤثر هضم را بهبود میبخشد، زیرا حاوی مقدار زیادی فیبر محلول است و به جذب مواد مغذی از غذاها کمک میکند، بنابراین ذخیره چربی در نواحی مختلف بدن را کاهش میدهد.
- کلسترول را در بدن کاهش میدهد، بنابراین سلامت قلب و عروق را حفظ میکند و از بسیاری از بیماریهای مختلف سینه جلوگیری میکند.
- سلولهای مرده پوست را به طور مؤثر بازسازی و از علائم پیری جلوگیری میکند. همچنین پوست را مرطوب کرده و از کم آبی و ترک خوردگی آن محافظت میکند و تولید کلاژن را افزایش میدهد. آب لیمو و کیوی همچنین حاوی درصد بسیار بالایی ویتامین C و E هستند.
- به عنوان یک ملین طبیعی برای رودهها عمل میکند، بنابراین برای افرادی که از یبوست و اختلالات روده رنج میبرند، بهترین آبمیوه است.
- بدن را از سموم و مواد زائدی که ممکن است در داخل آن انباشته شده باشد، پاک میکند.
- ضمن تنظیم گردش خون، بدن را از تنبلی و بی حالی خلاص میکند.
- سرفه را در بزرگسالان و کودکان درمان میکند، به خصوص اگر روزانه و منظم مصرف شود.
- به دلیل داشتن عنصر مس که رنگ طبیعی مو را حفظ میکند، موها را تقویت و تغذیه کرده و علاوه بر حفاظت از سلامت مو و پوست سر از سفیدی زودرس جلوگیری میکند.
- دهان را استریل و ضد عفونی کرده و سلامت لثهها را حفظ میکند.
- ناخنها را محکم میکند، از شکستن آنها جلوگیری میکند و استحکام و دوام آنها را حفظ میکند.
- از حالت تهوع و سرگیجه جلوگیری میکند، بنابراین برای رفع علائم بارداری مصرف آن توسط زنان باردار ترجیح داده میشود.
- محافظت در برابر اشعههای مضر خورشید؛ زیرا حاوی آمینو اسیدهای مختلف است.
- به تعادل نمک با سدیم کمک میکند، زیرا حاوی درصد بالایی از پتاسیم است، بنابراین آبمیوه ایده آل برای کاهش فشار خون بالاست.
- به دلیل در دسترس بودن آنتی اکسیدانهای قوی که از DNA سلولها در برابر آسیب محافظت میکند، از تومورهای سرطانی مختلف جلوگیری میکند.
شناخت ارزش غذایی کیوی
میوه کوچک کیوی حاوی گنجینهای از شگفتیهای غذایی است. کیوی یک منبع عالی از ویتامین C (اسید اسکوربیک) است. بعضی از ویتامینهای دیگر مانند ویتامین A، فولات، ویتامین E (آلفا توکوفرول) و ویتامین K (فیلووینون) نیز در کیوی به مقدار قابل قبولی وجود دارد. همچنین در کیوی مقدار زیادی پتاسیم همراه با سایر مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و فسفر وجود دارد.
خاصیتهای درمانی کیوی برای سلامتی بدن
کیوی محبوبیت جهانی دارد و از ویژگیهای این ترکیب در مصارف دارویی و درمانی استفاده میشود، فواید کیوی عبارتند از:
۱. کیوی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است
کیوی مقدار قابل توجهی از ویتامین C را همراه با سایر اجزای فنلی و کاروتنوئید (رنگدانههای مؤثر در فوتوسنتز) ارائه میدهد که سلامتی را به ارمغان میآورد. یک مطالعه تطبیقی از میوهها، شامل کیوی، پرتقال و گریپ فروت نشان داد که میوه کیوی حاوی خواص قوی آنتی اکسیدانی نسبت به میوههای دارای آنتی اکسیدان دیگر است. با توجه به وجود فیتوکمیکال (گیاهمغذی) های تغذیهای، توانایی محافظت از DNA در سلولهای بدن از آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد را در بر میگیرد، بنابراین خطر ابتلاء به التهاب و بیماریهای مرتبط را کاهش میدهد.
۲. کیوی به سلامت قلب و عروق کمک میکند
همانطور که قبلاً ذکر شد، کیوی دارای پلی فنلهای محافظ همراه با ویتامین C، ویتامین E و پتاسیم است که در حفظ سلامت قلب و عروق مؤثر میباشد. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که کیوی فعالیتهای مهار کنندهای دارد که باعث کاهش تری گلیسیرید در خون میشود. با توجه به مطالعات انجام شده، مصرف کیوی به صورت روزانه باعث کاهش پاسخ تهاجمی پلاکتها و خطر لخته شدن خون میشود. این اثر فیبرولیتیک میوه در رگهای خونی مانع از خطر ترومبوآمبولیک (انسداد عروق) و اختلالات قلبی مانند آترواسکلروز (تصلب شرایین) میشود.
۳. کیوی به کیفیت خواب کمک خواهد کرد
کیوی منبع سروتونین است که به بهبود خواب بهتر کمک میکند. یک مطالعه تحقیقاتی در این زمینه نشان داده است که مصرف کیوی کمک میکند تا یک خواب کامل و با کیفیت داشته باشید. همچنین مصرف کیوی از بروز بیخوابی و شببیداری جلوگیری میکند. کیوی حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدها مانند نایسینژین، کوئریتین، روتین، کاتچین، اپیکاتچین است که به کیفیت خواب کمک میکند. با توجه به این موضوع، پوست کیوی یک عنصر قوی برای کمک به خواب بهتر است.
۴. کیوی جذب آهن را بهبود میدهد
یکی دیگر از مزیتهای شگفت انگیز کیوی، توانایی آن در جذب آهن بدن است. کیوی سرشار از ویتامین C و سایر مواد شیمیایی مانند لوتین و زاکسانتین است که به جذل آهن را بهبود میدهد و از کمبود آهن در بدن جلوگیری میکند. یک مطالعه مقایسهای بین کوی و موز انجام شده که نشان میدهد اگر همراه با غلات صبحانه کیوی مصرف شود، میزان جذب آهن چند برابر موز خواهد بود.
۵. کیوی و محافظت در برابر دژنراسیون ماکولا
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا (Macular Degeneration)، شایعترین علت کوری در افراد مسن است، خوب است بدانید که ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است. بیماری دژنراسیون ماکولا درمان قطعی ندارد ولی درمانهایی برای جلوگیری از پیشرفت بیمار و یا حتی بهبود دید وجود دارد. کیوی از نظر سلامتی برای چشم مفید است. همانطور که قبلاً ذکر شد، کیوی منبع فیتوکمیکال لوتئین و زاکسانتین است که مؤلفههای حیاتی در چشم انسان هستند. این عناصر همراه با ویتامین A چشم را از آب مروارید، دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن و سایر اختلالات نابود کننده بینایی محافظت میکند.
۶. فواید کیوی برای دستگاه گوارش
کیوی به سالم ماندن دستگاه گوارش کمک میکند. کیوی سرشاز از فیبر است که به هضم و سلامت روده کمک میکند. کیوی سیستم روده را تحریک میکند تا از یبوست امتناع کند. از دیگر خواص کیوی میتوان به خاصیت ضد یبوست بودن آن اشاره کرد. به همین دلیل مصرف کیوی را معمولاً به عنوان یک ملین طبیعی و پرخاصیت به افرادی که از مشکل یبوست رنج میبرند، توصیه میکنیم. یک مطالعه در مورد کیوی نشان داد که مقدار خوبی از آنتی اکسیدان پروتئولیتیک اکتینیدین را ذخیره میکند که هضم پروتئینها را بهبود میبخشد. عصاره کیوی باعث افزایش رشد اسید لاکتیک میشود و مانع از رشد باکتریهای اشریشیا کلی (Escherichia coli) و کمک به حفظ سلامتی گوارشی میشود.
۷. خواص کیوی برای زنان باردار
کیوی یک میوه مناسب برای یک زن باردار است که به فراوانی فولاتهای طبیعی وابسته است. ویتامین B۹ که بیشتر تحت عنوان فولات یا فولیک اسید شناخته میشود کمک میکند تا از بروز نقایص لوله عصبی در نوزادان نارس جلوگیری شود و برای مغز و رشد شناختی آنها ضروری است. جذب فولات کافی در تمام طول دورهی رشد مانند دوران بارداری، نوزادی و حتی بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است. دیگر مواد مغذی حیاتی همچون ویتامین C، ویتامین E و ویتامین K همراه با فلاونوئیدها موجود در کیوی نیز به طور کلی در سلامت کلی و رشد جنین مفید است.
۸. خواص کیوی برای پوست
کیوی حاوی مقدار بالایی از ویتامین C است و به حفظ سلامت پوست کمک میکند و روند سنتز کلاژن کمک میکند، ویتامین E که در کیوی وجود دارد، به رفع چین و چروک پوست صورت کمک میکند. همچنین ویتامین E از پوست شما در مقابل اشعه ماورا بنفش نور خورشید به خوبی محافظت خواهد کرد. کیوی به دلیل داشتن آنتی اکسیدانها به صورت یک عامل ضد پیری عمل میکند و از پوست در برابر پیری زودرس جلوگیری میکنند.
۹. درمان انواع سرطان با مصرف کیوی
در طب سنتی چینی، از کیوی برای درمان انواع مختلف سرطانها مانند سرطان کبد، سرطان پستان، سرطان معده و سرطان ریه استفاده میکنند. عصاره کیوی مانع تکثیر سلولهای سرطانی است و از بروز آسیب در DNA جلوگیری میکند. کیوی در برابر بیماری سرطان با ایجاد سیتوتوکسیک (واکنش ایمنی سلولی) به مبارزه با سلولهای آلوده به ویروس و باکتری و سلولهای سرطانی بدخیم بدون تأثیر بر سلولهای سالم میپردازد. فراوانی آنتی اکسیدانها، کاروتنوئیدها، ویتامینها و فیبر در کیوی به پیشگیری و یا بهبود زودرس سرطان کمک میکند.
۱۰. مصرف کیوی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
کیوی به تنظیم سیستم ایمنی بدن و عملکرد سالم بدن کمک فوقالعادهای خواهد کرد. برخی از خواص کیوی در تقویت سیستم ایمنی عبارتند از:
عصارههای کیوی اقدام ضد باکتری در برابر پاتوژنهای مختلف از جمله استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز (Streptococcus pyogenes) ایجاد میکند.
مصرف کیوی به مبارزه با عفونتهای فصلی و سایر بیماریها کمک میکند.
مصرف کیوی به مبارزه با عفونتهای فصلی و سایر بیماریها کمک میکند.
میوه کیوی علائم سرماخوردگی و آنفولانزا و دیگر عفونتهای دستگاه تنفسی را کاهش میدهد.
۱۱. جلوگیری از مبتلا شدن دیابت
کیوی دارای شاخص گلیسمی پایین است و برای افراد مبتلا به دیابت مناسب است، یک مطالعه بر روی عصارههای کیوی نشان داد که مصرف کیوی در تنظیم آدیپوژنز مؤثر است که برای جلوگیری از بیماری دیابت ضروری است. اختلال عملکرد بافتهای چربی در بدن به شدت در توسعه مقاومت به انسولین و دیابت دخالت دارد.
۱۲. استفاده از کیوی در آشپزی
با توجه به ویژگی ظاهری و طعم و مزه کیوی، میتواند این میوه خوشمزه به سبک استوایی را به ظرف سالاد میوه خود اضافه کنید. کیوی حاوی یک آنزیم پاپائین ممتاز است که در شکستن بافتهای فیبرینی گوشت مفید است. با این حال، به همین دلیل کیوی با محصولات مبتنی بر ژلاتین ژل خوبی ندارد، آنزیم پاپائین اثر شیرینی بر شیر دارد.
اگر میخواهید کیوی را در محصولات لبنی یا ژلاتین استفاده کنید، برای غلیان کردن آنزیم، کیوی را طبخ کنید.
نظر شما