به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، نیروگاههای آبی با سدهای غولپیکر حدود یک قرن است که شاهکارهای مهندسی برای ارائه انرژیهای تجدیدپذیر بهشمار میرود، اما جوامع حاشیهای و اکوسیستمها را ویران میکنند. با این حال جهان شاهد تحولات چشمگیری در پروژههای برقآبی با همان کیفیت گرانشی آب، اما بدون ساخته شدن سدهای سنتی است. در این راستا یک فناوری جدید بهعنوان ذخیرهسازی پمپشده معرفی شده است که سیستمهای آن به دو مخزن در بالا و پایین نیاز دارند و هنگامی که برق تولیدشده توسط نیروگاههای مجاور بیش از تقاضا باشد، برای پمپاژ آب در سربالایی استفاده میشوند.
این فرایند مخزن بالایی را مانند باتری پر میکند. سپس هنگامی که تقاضا برای برق افزایش پیدا کرد، آب توسط یک توربین راهی مخزن پایینی میشود و برق تولید میکند. این فرایند مفهومی متفاوت، اما نهچندان دور از عملکرد باتریهایی است که امروزه در سراسر زندگی بشر جای گرفته و حتی از عناصر ضروری در زندگی مدرن است.
ذخیرهسازی پمپشده ایده جدیدی نیست، اما یک رنسانس در مناطقی محسوب میشود که بهرهگیری از انرژیهای باد و خورشید در آنها به سرعت در حال گسترش است، همچنین به کاهش نگرانیها در مورد کاهش تولید انرژیهای تجدیدپذیر مرتبط با آبوهوا کمک میکند. بعضی از بزرگترین سیستمهای این فناوری انرژی کافی برای تأمین دو میلیون خانه را در کشوری همچون ایالات متحده برای یک ساعت دارند.
نوع دیگری از فناوری انرژیهای آبی نیز بهویژه در مناطق کوهستانی مانند نپال رایج است. در این مناطق نیروگاههای برقآبی روی رودخانهها قرار دارند، اما پشت آنها مخازن غولپیکر تولید و ذخیره برق وجود ندارد. بدون وجود مخزن، تولید برق به جریانهای آب فصلی بستگی دارد، اما آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند.
تبدیل دریاچهها به نیروگاه برقآبی در آمریکا
تبدیل دریاچهها به باتریهای عظیم الکتریسیته ایدهای عجیب است که روزبهروز جذابیت بیشتری پیدا میکند و میتواند مناظر طبیعی زمین را متحول کند. امروزه پروژههای امیدوارکنندهای در ایالات متحده در این زمینه وجود دارد که بهطور ویژه هدف خود را مهار آب دریاچههای بزرگ بهمنظور تأمین نیروی برقآبی مشخص کردهاند.
ایده موجود در پس این پروژهها، ساختن یک مخزن در ارتفاع پایینتر برای تولید برق از آبشار است. این پروژه سال ۲۰۲۰ معرفی، اما به دلیل همهگیری کرونا متوقف شد. ایالات متحده اکنون قصد دارد آن را از سر بگیرد و دریاچههای خود را به نیروگاههای عظیم تولید برق تبدیل کند تا فراهم آوردن برق برای خانههای خود را ضمن دستیابی به اهداف زیستمحیطی محقق کند.
نظر شما