قطع درختان، تیشه به ریشه سبزینگی نصف‌جهان

در شرایطی که اصفهان با آلودگی شدید هوا مواجه است و تنها امید مردم این کلان‌شهر به درختان آن به‌عنوان ریه‌های شهر است، اخبار ناخوشی مبنی بر قطع میراث‌های سبز شهر در بعضی نقاط اصفهان به گوش می‌رسد؛ درختانی که دور از چشم صاحبان شهر قربانی تیشه برخی افراد برای سرقت چوب شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در حال حاضر با وجود اینکه شهر اصفهان با خشکسالی و کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند، در بعضی مناطق آن شاهد «قطع درختان» هستیم و این زخم هشداری جدی برای یک فاجعه زیست‌محیطی در شرایط حساس فعلی است.

مدیریت فضای سبز در مناطق پانزده‌گانه بر عهده شهرداری اصفهان است، با این تفاوت که هزینه یک سال مراقبت از فضای سبز شهری شاید بیش از صدسال مراقبت از جنگل‌های طبیعی باشد، زیرا جنگل‌های طبیعی به انسان‌ها رایگان خدمات اکوسیستمی ارائه می‌دهند، اما در شهر باید از آن مراقبت ویژه شود.

نابودی درختان و وسوسه فریبنده سود مالی مرغوب آن برای قاچاقچیان زغال یکی از چالش‌های دوست‌داران محیط‌زیست و حافظان منابع طبیعی اصفهان و نیز مسئولان بوده است به‌نحوی که دستگاه‌های انتظامی و منابع طبیعی و مدیریت شهری تا کنون پرونده‌های زیادی را از سارقان و قاچاقچیان در این زمینه تشکیل داده‌اند.

مجید عرفان‌منش، مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان به‌تازگی اعلام کرده است که در بعضی نقاط این شهر با پدیده سرقت درخت مواجه هستیم، اما شهر یک موجود زنده و درختان هم در شهر زنده هستند و در این خصوص قانون‌گذار، قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها را تدوین کرده است که باید مورد توجه قرار گیرد.

او در پاسخ به اینکه آیا شهروندان در ملک شخصی خود می‌توانند درختی را قطع کنند، تاکید داشته است که مالکیت معنوی درختان به شهر و شهرداری مربوط می‌شود، اما ممکن است مالکیت مِلکی از دیگری باشد که آن فرد حق تعرض ندارد و قانون‌گذار مسیر را مشخص کرده است؛ در واقع شهروندان حق قطع درخت در ملک شخصی را هم ندارند.

قطع درختان، تیشه به ریشه سبزینگی نصف جهان

شهرداری با قطع بی دلیل درختان برخورد جدی دارد

مجید نادرالاصلی، رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی مدیریت شهری، کاشت و داشت فضای سبز است، اظهار می‌کند: درختان عامل مهمی برای توسعه فضای سبز هستند و حفظ محیط زیست، سلامتی و هوای پاک شهر وظیفه شهرداری اصفهان است.

وی با بیان اینکه قطع هرگونه درخت چه سهوی چه عمدی بار حقوقی و جریمه قابل توجهی دارد، می‌افزاید: سازمان پارک‌ها و فضای سبز برای قطع درخت حتی در معابر و زمین‌های شخصی ملاحظات و کنترل لازم را دارد و به توسعه و نگهداری فضای سبز و کاشت درختان توجه زیادی می‌کند.

شهرداری به علت کمبود آب، اجازه تغییر کاربری باغ‌ها، زمین‌های کشاورزی و فضاهای سبز را نمی‌دهد

رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه به روز نگهداشت و درختکاری نزدیک می‌شویم، تصریح می‌کند: یکی از وظایف مهم شهرداری نگهداشت درختان شهر است، زیرا زمانی اصفهان باغ‌شهر محسوب می‌شده و ریه این شهر درختانی بوده‌اند که در نقاط مختلف اصفهان وجود دارند.

نادرالاصلی با بیان اینکه پروژه‌های عمرانی نباید در تعارض با وجود درختان باشد، ادامه می‌دهد: شهرداری به علت کمبود آب اجازه تغییر کاربری باغ‌ها، زمین‌های کشاورزی، فضاهای سبز را نمی‌دهد.

وی با اشاره به اینکه یکی از وظایف واحد کنترل نظارت شهرداری این است که اجازه ندهد مالکان در ملک شخصی خود به قطع بی‌دلیل درختان بپردازند، اضافه می‌کند: شهرداری نقشه خوبی از وضعیت درختان شهر در دسترس دارد و با قطع بی‌دلیل درختان برخورد جدی و سختی دارد، امید است اگر شخصی قصد نوسازی منزل خود دارد توجه ویژه‌ای به درختان آن ملک داشته باشد و اگر ناچار به قطع آن شد، برای دریافت مجوز آن از کمیسیون فضای سبز اقدام کند تا پس از پرداخت عوارض آن، درخت جایگزینی در قسمت دیگری از شهر بکارد.

قطع درختان، تیشه به ریشه سبزینگی نصف جهان

افراد برای قطع درخت، باید از کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز مجوز بگیرند

مهدی بقایی، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: بر اساس قانون، اگر قرار باشد درختی قطع شود، باید در کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز مجوز بگیرد.

وی با اشاره به ماده ۷ کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز می‌افزاید: این کمیسیون از معاون خدمات شهری، مدیر عامل سازمان پارک‌ها، یک قاضی دادگستری و دو نفر از اعضای شورای اسلامی شهر تشکیل شده است؛ هر شخص یا نهادی که بخواهد درختی را قطع یا جابه‌جا کند، حتی درختی که بیمار است، باید با این کمیسیون هماهنگ کند و کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز نیز پس از بررسی آن را تأیید یا رد می‌کند که در صورت تأیید کمیسیون امکان قطع درخت وجود دارد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه در این کمیسیون قوانین مشخصی برای قطع درخت وجود دارد، تصریح می‌کند: بر اساس قوانین این کمیسیون، هنگامی که درختی در پروژه‌های شهری قرار بگیرد یا بیماری و آفتی داشته باشد که برای شهروندان خطرآفرین است، این کمیسیون بر اساس قانون و آئین‌نامه‌ای که دارد، قطع آن را تأیید یا رد می‌کند.

اگر فردی بدون اطلاع کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز به قطع درخت اقدام کند، شکایت‌های کیفری از او صورت می‌گیرد

بقایی با بیان اینکه جلسات این کمیسیون هر هفته برگزار و نتایج آن اعلام می‌شود، بیان می‌کند: اگر فردی بدون اطلاع کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز به قطع درخت اقدام کند، طبق ماده ۶، شکایت‌های کیفری از او صورت می‌گیرد.

وی ادامه می‌دهد: اگر شهرداری با شکایت‌های مردمی و عکس‌های هوایی، از قطع درختی حتی در ملک‌های شخصی افراد مطلع شود، می‌تواند از آن‌ها شکایت کیفری کند.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان اضافه می‌کند: اگر شخصی در شهر مجبور به قطع درخت شود، باید دو برابر محیط بُن آن درخت، درخت بکارد و مبلغی به‌عنوان عوارض قطع درخت بر طبق اینکه چه نوع درختی و در کدام قسمت شهر است، بپردازد.

قطع درختان، تیشه به ریشه سبزینگی نصف جهان

برخورد جدی مدیریت ناژوان در صورت مشاهده قطع درختان با کمک فراجا

مهدی قائلی، مدیر ناژوان شهرداری اصفهان در این باره می‌گوید: قطع درختان یک واقعیت انکارناپذیر است، اما شیوه و علت‌های آن متفاوت است.

وی می‌افزاید: شیوه درست این است که برخی درختان زنده که بیماری دارند، باید توسط مدیریت شهری و مدیریت ناژوان رفع خطر شوند که این مسئله بر اساس نظر کارشناسان کمیسیون قانون حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی‌رویه درخت سازمان پارک‌ها انجام می‌شود.

مدیر ناژوان شهرداری اصفهان در پاسخ به این پرسش که تشخیص قطع درخت با کدام مرجع است، تصریح می‌کند: سازمان پارک‌ها و فضای سبز و کارشناسان این سازمان مرجع تشخیص و مجوز هستند، البته شیوه درخواست مالکان در باغ‌های خصوصی نیز به همین طریق است و اگر شهروندی در باغ خصوصی خواست درختی را قطع کند، با طی کردن همین روش از سازمان پارک‌ها و فضای سبز باید مجوز دریافت کند.

قائلی ادامه می‌دهد: البته در مواردی با شیوه ناهنجار قطع درخت نیز مواجه هستیم که مدیریت ناژوان با کمک فرماندهی انتظامی و پایگاه‌های بسیج از طریق دستگاه قضائی برخورد جدی می‌کنیم.

قطع درختان، تیشه به ریشه سبزینگی نصف جهان

در چه شرایطی می‌توان درخت را قطع کرد؟

نعمت‌الله اعتمادی، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به شرایط آب و هوایی کشور تا حد امکان باید از قطع درختان جلوگیری شود، زیرا با وجود کمبود آب جایگزین کردن این درختان بسیار زمان‌بر است.

وی با اشاره به زمان قطع درخت می‌افزاید: زمانی که درختی دچار بیماری می‌شود و به‌قدری آسیب‌دیده است که دیگر آفت‌های آن قابل کنترل نیست و درخت را به کانونی برای انتقال بیماری تبدیل می‌کند، در این حالت با بررسی کارشناسان درخت قطع می‌شود، زیرا که امکان دارد درختان دیگر نیز آسیب ببینند.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه عمر برخی درختان ۲۰۰ تا ۵۰۰ سال است، اما درخت صنوبر از جمله درختان کوتاه عمر است، تصریح می‌کند: صورت دیگری که به قطع درخت منجر می‌شود، این است که درخت عمر مفید خود را کرده باشد؛ یعنی به سنی برسد که وجود آن خطر ایجاد کند، همچون درختان صنوبر که در ۵۰ سالگی به‌طور حتم باید قطع شوند، زیرا این درخت به مرور زمان از داخل پوسیده می‌شود به همین علت ممکن است در برابر وزش باد توانایی ایستادگی نداشته باشد و به افرادی که در مجاور آن هستند آسیب وارد کند، همچنین چوب درخت صنوبر تنها تا ۵۰ سالگی قابل استفاده است.

اعتمادی با بیان اینکه درختان نباید در سن کم قطع شوند، ادامه می‌دهد: هیچ درختی را نباید در ۲۰ سالگی به علت زیبایی شهر، پروژه‌های شهری و ساختمان‌سازی قطع کرد و در صورت انجام این اقدام باید جریمه‌های سنگینی برای خاطیان در نظر گرفت.

به گزارش ایمنا، در کلان‌شهر اصفهان به علت کمبود منابع آبی و بارش‌ها امکان رشد درختان محدود است، از این‌رو می‌طلبد مسئولان و شهروندان در حفظ و نگهداری درختان موجود دغدغه‌مندانه اهتمام داشته باشند و تا حد امکان از قطع درختان در ملک‌های شخصی یا معابر شهری دلسوزانه جلوگیری شود.

کد خبر 731064

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.