۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

بیست و هفتم رجب هر سال در استان کردستان به برگزاری مراسم گرامیداشت معراج پیامبر اکرم (ص) اختصاص دارد که با مدح آن حضرت و شرح واقعه معراج ایشان همراه است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان، معراج به ماجرای عروج پیامبر اسلام (ص) به آسمان‌ها گفته می‌شود که بر اساس روایات اهل سنت "در شب ۲۷ رجب، پیامبر اکرم (ص) با جسم مبارک خود به معراج رفتند (از مکه به مسجدالاقصی و سپس به بالاتر از هفت آسمان) راه یافتند و در عرش عظیم به دیدار خداوند متعال نائل آمدند و شرف مکالمه با ذات الله تعالی برای ایشان حاصل شد.

پیامبر رحمت (ص) در شب معراج که از آن به عنوان إسراء نیز یاد می‌شود با ملائکه دیدار و گفت‌وگو داشتند، جایگاه اهل بهشت و اهل دوزخ را مشاهده کرده و با برخی از پیامبران ملاقات کردند، خداوند در این شب نمازهای پنجگانه را به عنوان هدیه به آن حضرت و امت وی عطا فرمودند.

فرشتگان سه بار سینه مبارک پیامبر (ص) را شکافتند که سومین بار آن در شب اسرا و معراج بوده تا برای دیدار معشوقش الله جل جلاله آماده شود."

در بعضی آیات قرآن کریم همچون سوره‌های اسرا و نجم نیز به واقعه معراج پیامبر (ص) اشاره شده است، مانند آیه اول سوره اسرا «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَیٰ بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الْأَقْصَی الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ؛ پاک و منزه است خدایی که بنده‌اش را در شبی از مسجد الحرام به مسجد الاقصی برد که گرداگردش را پر برکت ساختیم تا نشانه‌های خود را به او نشان دهیم، همانا او شنوا و بیناست.»

اهل سنت، تاریخ مبعث پیامبر را در ماه رمضان می‌دانند به گونه‌ای که برخی معتقدند مبعث آن حضرت در یکی از شب‌های قدر اتفاق افتاده است. البته برخی از اهالی این استان نیز اهل تشیع هستند و عید مبعث را جشن می‌گیرند.

۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

معراج‌نامه خوانی، زینت‌بخش مساجد و تکایا در کردستان

اما آن چیزی که اکنون در شب ۲۷ رجب به عنوان معراج پیامبر اکرم (ص) در منطقه کردستان مرسوم است برگزاری جشن‌های معراج‌نامه خوانی است که با گردهمایی مردم در خانه‌ها یا مساجد و تکایا شکل می‌گیرد.

در شب معراج، مداحان پیامبر اکرم (ص) به قرائت اشعار کتاب معراج‌نامه اثر «سیدبهاالدین شمس قریشی» از شعرا و عرفای نامی استان کردستان می‌پردارند و همراه با آن در این مجالس، دف‌نوازی و پخش نقل و شیرینی و شربت نیز صورت می‌گیرد.

مراسم ۲۷ رجب در کردستان، بیشتر به شرح واقعه معراج رسول اکرم (ص) اختصاص دارد و مدح آن حضرت نیز همچون مراسم‌های مرسوم مولودی‌خوانی در منطقه کردستان، با همراهی دف‌نوازان و با مشارکت پرشور مردم برگزار می‌شود.

مداحان پیامبر اکرم (ص) نواهای معراج را به زیبایی تمام می‌خوانند: «الا ای صاحبی معراج، به فرق انبیا چون تاج، همه عالم به تو محتاج، دخیلک احمد المختار» و با خروش دف‌ها شور و حال خاصی در این مجالس برپا می‌شود.

۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

برپایی مجالس معراج‌نامه خوانی در شب ۲۷ رجب

«حمید وکیلی» از مداحان استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در مورد مراسم گرامیداشت ۲۷ رجب در کردستان می‌گوید: بنا بر روایات اهل سنت و در احادیثی که موجود است معراج پیامبر اکرم (ص) در شب ۲۷ رجب اتفاق افتاده است که با استناد به آیه اول سوره اسرا، پیامبر در این شب هم به صورت جسمانی و هم روحانی عروج داشته‌اند.

وی می‌افزاید: پیامبر در این شب از فرش به عرش اعلی رسیدند و شعرای بسیاری در مورد این عروج و شب‌روی پیامبر (ص) اشعار زیبایی سروده‌اند، همچون «به مقامی که رسیدی نرسید هیچ نبی».

این مداح پیامبر (ص) ادامه می‌دهد: در استان کردستان بویژه در شهر سنندج در شب ۲۷ رجب در بیشتر مساجد و بسیاری از منازل به دلیل علاقه وافری که مردم به شخصیت پیامبر اسلام دارند مجالس معراج خوانی یا معراج‌نامه خوانی برپا می‌شود.

وکیلی اضافه می‌کند: معراج نامه‌ای که اکنون در مجالس قرائت می‌شود از همان کتاب معراج‌نامه ماموستا سید بهاالدین شمس قریشی برگرفته است که همه وقایع شب معراج از ابتدا تا انتها در آن بیان شده است.

وی تصریح می‌کند: هر سال مراسم دف نوازی و معراج‌نامه خوانی در استان کردستان برقرار است که معمولاً در یک شب این مراسم برگزار می‌شود و بیشتر مردم در آن حضور به هم می‌رسانند.

این مداح استان کردستان با بیان اینکه هر سال بر تعداد مردمی که در این مجالس شرکت می‌کنند افزوده می‌شود، می‌گوید: مراسم شب معراج نیز شبیه به مراسم مولودی‌خوانی است که با حضور مردم و مداحان و دف‌نوازان برگزار می‌شود، شیرینی و شربت و نقل در میان مردم پخش می‌شود فقط آنچه که نسبت به مراسم مولودی متفاوت است اشعاری که در این مراسم بیان می‌شود چون مربوط به معراج‌نامه است.

وکیلی خاطرنشان می‌کند: هر مسلمانی که بخواهد نسبت به واقعه معراج پیامبر اکرم (ص) شناخت پیدا کند، لازم است که کتاب معراج‌نامه شمس قریشی را یکبار حداقل بخواند.

۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

معراج، بزرگترین گردشگری دینی

ماموستا فایق رستمی، امام جمعه سنندج نیز به خبرنگار ایمنا می‌گوید: چند عید از دیدگاه دین اسلام اهمیت فوق العاده‌ای دارند که یکی از آنها ۲۷ رجب است که در مذهب تشیع به نام جشن بعثت گرامی داشته می‌شود اما در میان اهل تسنن به عنوان معراج نامگذاری شده است.

وی می‌افزاید: از این واقعه می‌توان به عنوان بزرگترین گردشگری دینی یاد کرد که پیامبر اکرم (ص) از مسجدالحرام به مسجدالاقصی و سپس به عرش اعلی راه یافتند و میراث‌های گرانبهایی همچون نماز را برای امت اسلامی به ارمغان آوردند.‌

امام جمعه سنندج تصریح می‌کند: در این واقعه پیامبر (ص) با خداوند ملاقات کردند و ایشان به عنوان پیشوای تمام جامعه بشری انتخاب شدند.

۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

ماموستا رستمی ادامه داد: خداوند ارزش بسیاری برای امت پیامبر قائل شده است و همین ارتباط جامعه بشری با پروردگار به صورت نماز در این شب شکل گرفته است.

وی اضافه می‌کند: پیامبر اکرم (ص) بهترین الگو برای امت اسلامی است چون از سوی خداوند متعال به مقام رسالت و نبوت برگزیده شدند و همواره می‌توان از ایشان درس گرفت.

مردم استان کردستان دوستدار واقعی پیامبر اکرم (ص) هستند

امام جمعه سنندج می‌افزاید: مردم استان کردستان دوستدار واقعی پیامبر اکرم (ص) و خاندان و آل و اهل بیت او هستند و این مسئله در کردستان همواره در جشن‌های مولودی‌خوانی و معراج‌نامه‌خوانی به خوبی مشهود است.

وی با بیان اینکه هیچ امری همچون وحدت موجب پیشرفت جامعه اسلامی نمی‌شود، تاکید می‌کند: این گونه اعیاد برای همه مسلمانان باید سرلوحه اخوت و برادری باشد چون دشمنان اسلام می‌ترسند روزی دین اسلام در جهان یکپارچه شود، پس لازم است مسلمانان در این زمینه بسیار هوشیار باشند.

۲۷ رجب در کردستان، مزین به معراج پیامبر اکرم (ص) + فیلم

امام جمعه شهر سنندج خاطرنشان می‌کند: ایجاد اختلاف و راه‌انداختن جنگ مذهبی و رسانه‌ای از سوی دشمنان بین مسلمانان در راستای چپاول کردن ثروت ممالک اسلامی است که دشمنان با تبلیغات گسترده‌، اتحاد و ثبات کشورهای مسلمان را نشانه گرفته و درصدد ایجاد تفرقه بین آنها هستند که مسلمانان نباید بگذارند دشمنان به اهداف شوم خود دست یابند.

مردم استان کردستان عشق و ارادت خود را نسبت به پیامبر اکرم (ص) همواره در طول فصول مختلف سال و حتی به صورت هفتگی در خانقاه‌ها، تکایا و مساجد سطح شهر و روستا با برگزاری مراسم‌های مولودی‌خوانی نشان می‌دهند و این جشن‌ها مهمترین گردهمایی مذهبی در این استان محسوب می‌شود که جلوه‌های زیبایی از عشق و ارادت مردم نسبت به شخصیت پیامبر رحمت و مهربانی در این مجالس خلق می‌شود.

گزارش از ویدا باغبانی، خبرنگار ایمنا

کد خبر 726673

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.