نقش فناوری‌های نوین در حفاظت و احیای منابع طبیعی

اهمیت و نقش تکنولوژی در علوم مختلف بر هیچ‌کس پوشیده نیست، از طرفی منابع طبیعی میراث گذشتگان نیست، بلکه امانت نسل‌های بعدی است که باید به درستی حفظ شود و این مستلزم استفاده از فناوری‌های نوین در منابع طبیعی است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، امروزه پیشرفت تکنولوژی و دستیابی انسان به روش‌های نوین برای استفاده از منابع طبیعی دستاوردهایی را به همراه دارد. در سالیان اخیر استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه منابع طبیعی توسط آحاد جامعه و شناخت ماهیت و ویژگی‌های زیست محیطی آنها زمینه مناسبی را برای ارتقای سطح دانش و پژوهش‌ها و مطالعات این حوزه فراهم آورده که این امر در راستای ترویج فرهنگ پاسداری از محیط زیست و حفاظت از منابع طبیعی به منظور مقابله با بحران‌های زیست محیطی در جامعه است. هرچند تا کنون به دلیل سهل انگاری و عدم استفاده از فناوری‌های نوین بخش‌هایی از منابع طبیعی تخریب شده است اما استفاده از فناوری‌های جدید می‌تواند به احیا منابع طبیعی تخریبی کمک کند.

منابع طبیعی و آبخیزداری کشور صاحب مرکز نوآوری و فناوری می‌شود

حمیدرضا سلیمانی، رئیس مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از انعقاد تفاهم‌نامه بین سازمان منابع طبیعی و معاونت فناوری ریاست جمهوری به عنوان یک گام مهم در راستای حفاظت بهتر از منابع طبیعی و عرصه‌های جنگلی و مرتعی در کشور نام برد و اظهار کرد: در همین راستا قرار است که با همکاری منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و معاونت علمی رئیس جمهور، یک مرکز نوآوری و فناوری با هدف فعالیت اختصاصی در حوزه جنگل‌ها، مراتع و مباحث مرتبط با منابع طبیعی و آبخیزداری در کشور ایجاد شود.

وی با بیان اینکه مدیریت عرصه منابع طبیعی نیازمند استفاده از فنآوری‌ها، ایده‌ها و دانش روز است، گفت: در حال حاضر ارتباط تنگاتنگی با دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و شرکت‌های دانش بنیان برقرار شده است.

رئیس مرکز نوآوری و فناوری منابع طبیعی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به تأسیس مرکز پایش سازمان در سال ۱۴۰۰ افزود: این مرکز پایش با هدف مدیریت و توسعه و حفاظت از عرصه‌ها راه‌اندازی و مجهز به تجهیزات و ادوات مختلف در زمینه حفاظت است.

وی گفت: در حال حاضر ارتباط تنگاتنگی با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و شرکت‌های دانش بنیان داریم و از پیشنهادات و ایده‌هایی که با اسناد بالادستی منطبق باشند استقبال می‌کنیم.

سلیمانی در مورد نقش فنآوری‌های نوین در حفاظت و احیای منابع طبیعی اظهار کرد: مباحث مرتبط با نوآوری و فناوری همواره با ساختار منابع طبیعی کشور عجین بوده و بحثی نیست که فقط امروز مطرح شده باشد. در حال حاضر یکی از اولویت‌های اساسی سازمان منابع طبیعی، تمرکز بر فعالیت‌های حفاظتی است که البته این فعالیت‌ها معطوف و محدود به جنگل‌ها نمی‌شود بلکه مراتع، بیابان‌ها و حتی بیشه زارها را نیز در برمی‌گیرد.

وی با اشاره به برخی اثرات سو ناشی از تغییر اقلیم افزود: شرایط اقلیمی، اجتماعی و اقتصادی وضعیت را به گونه‌ای کرده که چالش‌های جدیدی پیش روی مدیریت و حفاظت و احیای عرصه منابع طبیعی قرار گرفته و لذا ما را به استفاده بیشتر از نوآوری و فناوری‌های روزآمد سوق داده است.

رئیس مرکز نوآوری و فناوری منابع طبیعی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه بسیاری از افراد حقیقی، انجمن‌ها و سازمان‌های داوطلب و شوراهای روستایی در امر حفاظت از منابع طبیعی به سازمان کمک می‌کنند خاطرنشان کرد: حفاظت از ۱۳۰ میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی با بضاعت و امکانات محدود و شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور کار آسانی نیست و نیازمند همکاری‌های بیشتر است.

اراضی کشور با استفاده از ماهواره خیام پایش می‌شود

پیش‌تر نیز عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از به‌کارگیری تصاویر ماهواره خیام در پنجره مدیریت واحد زمین و استفاده از آن جهت تسریع اموری مانند شناسایی زمین‌خواری و مبارزه با تخریب جنگل‌ها و مراتع و آفت برگ خوار بلوط در منابع طبیعی کشور خبر داده بود.

وی اظهار کرد: ما امروز در منابع طبیعی نیازمند ارائه آمار و اطلاعات دقیق و شفاف به افکار عمومی هستیم و بررسی تغییرات پوشش گیاهی، شناسایی کانون‌های گرد و غبار، ارزیابی و تخریب زمین و پایش میزان فرسایش خاک و غیره از جمله موارد مهمی است که ماهواره خیام می‌تواند با پایش و ارزیابی آن را در اختیار منابع طبیعی قرار دهد.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درباره حریق جنگل‌ها و مراتع گفت: وسعت عرصه‌های منابع طبیعی گسترده است و همه بخش‌های منابع طبیعی وظیفه دارند با یگان حفاظت در امر پیشگیری از تخریب منابع طبیعی و اطفای حریق کمک کنند. در زمینه استفاده از فناوری‌های نوین در منابع طبیعی از مدیران خواست با شرکت‌های دانش‌بنیان همکاری و هم‌افزایی داشته باشند.

وی با تاکید بر استفاده از فناوری‌های نوین و روز، افزود: بهره‌گیری از سامانه هوشمند و الکترونیکی ضمن پوشش کمبود نیروی انسانی، جلوی بسیاری از تخلفات احتمالی در روند کار گرفته می‌شود.

نوبخت با اشاره به پایش هوشمند عرصه‌های طبیعی و جنگلی، خاطرنشان کرد: هر گونه تعدی، تغییر و دست اندازی به عرصه‌های طبیعی با استفاده از پایش هوشمند رصد، شناسایی و پیگیری می‌شود.

کد خبر 671522

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.