به گزارش خبرنگار ایمنا، مصرف مشروبات الکلی از نظر شرعی و قانونی حرام و جرم بوده و زمینهساز بسیاری از جرایم است و بر اساس آمار موجود تصادفات رانندگی، ضرب و جرح عمدی، اهانت و توهین، دعاوی خانوادگی و حتی قتل از جمله جرایمی است که در اثر مصرف مشروبات الکلی اتفاق میافتد.
همچنین گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸ نشان میدهد ۱۳.۵ درصد از مرگومیرهای افراد بین ۲۰ تا ۳۹ سال به دلیل مصرف مشروبات الکلی بوده، این آمار در ایالات متحده حیرتانگیز است.
تمام مشروبات الکلی "سمی" هستند
شاهین شادنیا، رئیس بخش مسمومان بیمارستان لقمان حکیم با تاکید بر اینکه تمام مشروبات الکلی سمی هستند، اظهار کرد: در مقالات علمی نشان داده شده که میزان "بیخطری" برای مصرف الکل (تقلبی و غیرتقلبی) صفر است و بسیاری از عوارض مصرف مانند کوری، ماندگار است.
وی با اشاره به اینکه همه الکلها از جمله اتانول (الکل اتیلیک) یا الکل چوب و متانول فینفسه سمی هستند، افزود: چیزی به عنوان الکل غیر سمی وجود ندارد؛ اما آنچه که در جامعه به غلط مصطلح شده این است که اتانول غیر سمی است و تنها الکل چوب یا متانول سمی هستند، این دیدگاه نیز به این علت شکل گرفته که افراد عوارض مصرف الکل چوب و متانول را با سرعت بیشتری نسبت به اتانول متوجه میشوند.
رئیس بخش مسمومان بیمارستان لقمان حکیم با بیان اینکه تنها زمان بروز عوارض مصرف هر یک از انواع الکلها ممکن است با یکدیگر تفاوت داشته باشد، تصریح کرد: به عنوان مثال فردی که مصرفکننده مزمن اتانول (الکل اتیلیک) است در دراز مدت دچار سیروز الکلی (کبد چرب)، عوارض گوارشی، التهاب لوزالمعده و کمخونی میشود.
وی تاکید کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته در نگارش مقالات علمی، حتی در کشورهایی که مصرف الکل در آنها منع شرعی ندارد، نشان داده شده است که میزان بیخطری برای مصرف الکل (تقلبی و غیر تقلبی) صفر است؛ یعنی نباید برای یک لذت کوتاهمدت ریسک عوارض و خطرات را به جان خرید؛ چراکه بسیاری از عوارض مصرف، مانند کوری ماندگار است.
شادنیا در خصوص مصرف الکلهایی که به صورت تقلبی تهیه میشود، اضافه کرد: متانول، الکل چوب و اتیلن گلیکول به عنوان ضد یخ در این دستهبندی قرار میگیرد که افرادی که مصرفکننده باشند ممکن است دانسته یا ندانسته استفاده کنند و دچار عوارض و مسمومیتهای حاد ناشی از این مواد شوند.
وی درباره عوارض حاد مصرف الکلهای تقلبی، تصریح کرد: در مراحل و ساعات اولیه مصرف این الکلهای تقلبی ممکن است فرد علامت خاصی را مشاهده نکند و تنها حالت مستی و علائم گوارشی را تجربه کند چون این الکلهای تقلبی پس از ورود به بدن باید متابولیزه شده و تولید متابولیت سمی کند که همانها هم عوارض جدی به وجود میآورند و چون این فرایند مدتی زمان میبرد، به طور معمول از شش تا ۷۲ ساعت پس از مصرف الکل تقلبی، فرد علائم مسمومیت را در خود مشاهده میکند.
رئیس بخش مسمومان بیمارستان لقمان حکیم خاطرنشان کرد: علائم با عوارض چشمی آغاز میشود؛ به این صورت که فرد مصرفکننده پس از چند ساعت اعلام میکند که با تاری دید، از دست دادن بینایی، مشاهده علائمی مشابه برفک تلویزیون و توهمات بینایی مواجه شده است؛ اگر بیمار همان زمان به مراکز درمانی مراجعه نکند ممکن است این علائم پیشرفت کرده و علائم عصبی به صورت کاهش سطح هوشیاری، تشنج، خونریزیهای داخل هستههای قاعدهای مغز و در نهایت مرگ رخ دهد.
لزوم مراجعه به مراکز درمانی حتی قبل از شروع علائم
وی تاکید کرد: اگر فرد مصرفکننده پیش از شروع علائم ذکر شده احساس نگرانی کند و سریع به مراکز درمانی مراجعه کند، به عنوان بیمار تحت درمان و بررسی قرار میگیرد و موضوع مصرف مشروبات الکلی تقلبی به جایی انعکاس پیدا نمیکند؛ بنابراین فرد نباید با احساس نگرانی از این موضوع مراجعه به مرکز درمانی را به تأخیر انداخته و جان خود را در معرض خطر قرار دهد.
شادنیا با اشاره به اینکه مسمومیتها به دو دسته عمدی و غیرعمدی تقسیمبندی میشود، خاطرنشان کرد: مسمومیتهای غیرعمدی در دو طیف سنی کودکان و سالمندان رخ میدهد. مسمومیتهای عمدی گاهی مانند مصرف مشروبات الکلی و سوءمصرف مواد به جهت سرخوشی یا به قصد خودکشی است که اینگونه موارد بیشتر در طیف سنی ۲۰ تا ۴۰ سال مشاهده میشود و شیوع سنی و جنسی این نوع از مسمومیتها در گروه خانمها و آقایان به طور تقریبی برابر است؛ البته در خانمها شدت مسمومیتها کمتر است.
علت تامه حوادث ناشی از مصرف الکل در دست بررسی است
پیشتر نیز سرهنگ سیدجعفر ساداتی، معاون فرهنگی و اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی مازندران از افزایش تعداد فوتیهای مصرف مشروبات الکل در این استان خبر داد و اظهار کرد: در چند روز گذشته سه مازندرانی به دلیل مصرف مشروبات الکلی در استان جان باختند.
وی با بیان اینکه دو شهروند رامسری و یک شهروند آملی بر اثر مصرف مشروبات الکلی در روزهای گذشته فوت کردند، افزود: در پی اعلام مرکز اورژانس ۱۱۵ یکی از مراکز درمانی شهرستان رامسر مبنی بر انتقال فردی ۴۷ ساله به آن مرکز درمانی که دچار مسمومیت شده بود بلافاصله واحد گشت کلانتری ۱۱ رامسر به محل اعزام شدند.
معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران با اشاره به فوت بیمار پس از بستری در این بیمارستان، تصریح کرد: پزشکان معالج علت مرگ را مسمومیت ناشی از مصرف مشروبات الکلی عنوان کردند.
وی ادامه داد: در ادامه رسیدگی به این پرونده، برابر اعلام فرماندهی انتظامی شهرستانهای آمل و رامسر مرگ مشکوک دو مرد ۳۹ ساله و ۴۸ ساله که از سه روز گذشته به بیمارستانهای این شهرستانها بستری شده بودند به مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اعلام شد؛ همچنین برابر اعلام کادر درمانی این بیمارستانها، این افراد نیز به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف مشروبات الکلی جان باختند.
سردار ساداتی با اشاره به اینکه علت تامه این حوادث در دست بررسی است، گفت: شهروندان هشدارهای انتظامی و مراقبت از فرزندان خود در صورت مشاهده و برخورد با هرگونه مورد مشکوک مراتب را به مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع دهند.
الکل چهارمین علت مرگومیر در آمریکا
مصرف الکل در اغلب نقاط جهان که مصرف این نوشیدنی زیانبار رایج است از جمله در کشورهای اروپایی و آمریکا، سالانه منجر به مرگ هزاران نفر میشود و مطالعات نیز نشان داده که این آمار هر ساله در حال افزایش است؛ تخمین زده میشود که سالانه به طور میانگین بیش از ۱۴۰ هزار نفر (به طور تقریبی ۹۷ هزار مرد و ۴۳ هزار زن) به دلایل مرتبط با مصرف الکل در آمریکا میمیرند.
همچنین الکل چهارمین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در ایالات متحده پس از دخانیات، رژیم غذایی نامناسب و نداشتن تحرک بدنی و مواد مخدر است؛ بر اساس آمارهای رسمی، نرخ تمام مراجعهها به بخشهای اورژانس مربوط به مصرف الکل نیز در این کشور بین سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۱۴ میلادی ۴۷ درصد افزایش یافته است.
تجزیه و تحلیل گواهیهای فوت در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نشان داد که مرگومیر ناشی از مصرف الکل در آمریکا از حدود ۷۹ هزار نفر به بیش از ۹۹ هزار نفر افزایش یافته است که افزایش ۲۵.۵ درصدی را نشان میدهد، بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ میلادی، علل اصلی مرگومیر ناشی از مصرف الکل به دلیل بیماریهای کبدی (مانند بیماریهای کبدی مرتبط با الکل و سیروز کبدی نامشخص)، بیماریهای قلبی عروقی، انواع سرطانها بوده است.
افزایش قربانیان مشروبات الکلی در اروپا
اگرچه استفاده از الکل در بیشتر اروپا رایج و از نظر فرهنگی پذیرفته شده است، اما نباید فراموش کرد که الکل یک ماده مخدر، مضر و اعتیادآور است. مادهای که میتواند از نظر روحی و جسمی اعتیادآور و بیماریزا باشد؛ مصرف الکل میتواند به تمام سیستمهای بدن آسیب برساند اما به ویژه بر مغز، قلب، کبد، پانکراس و سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی میگذارد.
بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از مصرف الکل در اروپا را میتوان در شرق اسلوونی (۱۹.۷ درصد)، غرب اسلوونی (۱۲.۷ درصد)، برمن (۱۹ درصد) و هانوفر (۱۴.۲ درصد) در آلمان (۱۵.۹ درصد) یافت، همچنین میتوانیم ببینیم که این نرخ در شمال آلمان، دانمارک، لهستان، لتونی، شرق اتریش، غرب مجارستان و اسکاتلند به نسبت بالا است. به طور کلی، به نظر میرسد در نیمه شمالی اروپا مرگ و میر ناشی از مصرف مشروبات الکلی بسیار بالاتر از نیمه جنوبی آن باشد.
سوءمصرف الکل هفتمین عامل خطر مرگ زودرس در سال ۲۰۱۶
در سطح جهانی سوءمصرف الکل، هفتمین عامل خطر مرگ زودرس و ناتوانی در سال ۲۰۱۶ بوده است. در همین سال همچنین مصرف الکل به عنوان اصلیترین عامل خطر مرگ و ناتوانی در گروههای سنی ۱۵ تا ۴۹.۱ سال در کشورهای جهان شناخته شده و حدود ۱۴ درصد از کل مرگ و میرها در بین افراد ۲۰ تا ۳۹ سال نیز مربوط به مصرف الکل بوده است.
در سال ۲۰۱۸ میلادی سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارشی تأیید کرد که مصرف الکل در بروز بیش از ۲۰۰ نوع بیماری و مشکلات سلامتی مرتبط با آسیبدیدگی از جمله بیماریهای کبدی، حوادث جادهای، خشونت، سرطانها، بیماریهای قلبی عروقی، خودکشی، سل و ایدز نقش داشته است. این گزارش همچنین میافزاید که در سال ۲۰۱۹ میلادی نیز مصرف الکل باعث مرگ ۲.۰۷ میلیون مرد و ۳۷۴ هزار مصرفکننده زن در سراسر جهان شده است.
ارتباط الکل با خطر ابتلاء به بیش از ۶۰ نوع بیماری
یافتههای مطالعاتی نشان میدهد، مصرف حتی مقادیر اندکی از الکل خطر ابتلاء به بیش از ۶۰ نوع بیماری را افزایش میدهد؛ متخصصان دانشگاه آکسفورد اثر مصرف الکل روی مردان در چین را بررسی کرده و دریافتهاند حتی در افرادی که گاه به گاه الکل مصرف میکنند، خطر بروز برخی از بیماریها افزایش مییابد، از جمله بیش از ۳۰ بیماری که پیش از این تصور نمیشد با الکل ارتباطی داشته باشند.
این گروه مطالعاتی پس از ۱۲ سال پیگیری دریافتند که الکل با افزایش خطر ابتلاء به ۶۱ بیماری برای مردان مرتبط است؛ از این تعداد، ارتباط ۲۸ بیماری از جمله سرطان مری و بیماری کبد و دیابت، پیشتر با مصرف الکل مشخص شده بود. اما ارتباط ۳۳ مورد باقیمانده از بیماریها با الکل از جمله سرطان معده و ریه، زخم معده، و نقرس پیشتر ثابت نشده بوده است، همچنین برخی از عادتهای استفاده از الکل مانند مصرف روزانه، این خطرها را چندین برابر تشدید میکند.
روشن است که مصرف الکل در چین و سراسر جهان یکی از مهمترین عوامل خطر برای سلامتی است، مصرف الکل حتی در حد کم به پیامدهایی از جمله سرطانهای خاص و حتی مرگ زودهنگام میانجامد. با این حال، تخمین میزنند که ۶۳ درصد آمریکاییها همچنان به مصرف نوشابههای الکلی ادامه دهند.
افزایش ۳۶ درصدی مرگ ناشی از مصرف الکل در تهران
مهدی فروزش، رئیس سازمان پزشکی قانونی استان تهران از افزایش ٣۶.٨ درصدی مرگ ناشی از مصرف الکل در تهران خبر داد و اظهار کرد: در دو ماهه نخست سال ١۴٠١ در مجموع ١٩ نفر به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل جان خود را از دست دادند که شش نفر به دلیل مصرف اتانول و ١٣ نفر نیز به دلیل مصرف متانول بوده است.
وی افزود: در دو ماه نخست سالجاری این آمار با افزایش ٣۶.٨ درصدی در تهران مواجه بود و ٢۶ مورد فوتی ناشی از مصرف الکل به ثبت رسید که ٢٢ مورد درپی مصرف متانول و چهار مورد به دنبال مصرف اتانول بوده است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی استان تهران درباره تفاوت میان اتانول و متانول، تصریح کرد: اتانول همان الکل خوراکی است که برخی برای سرخوشی از آن استفاده میکنند، اما متانول الکل صنعتی و خطرناکی است که مصرف آن مرگآور است.
وی با بیان اینکه اظهارنظرهای پزشکی قانونی جزو مهمترین اقدامات کارشناسی محسوب میشود، گفت: پزشکی قانونی بازوی توانمند قوه قضائیه است. دو سیاست راهبردی و اصولی در سازمان پزشکی قانونی مد نظر قرار گرفته است تا در خدماترسانی به مردم تسهیل شود.
نظر شما