اجازه تهدید همسایگان از طریق خاک عراق را نمی‌دهیم / توافق ریاض-تهران بسیار مهم است

نخست‌وزیر عراق گفت: حمله به هر کشوری غیر قابل قبول است و از این‌رو اجازه استفاده از خاک عراق را برای حمله به کشورهای همسایه نمی‌دهیم.

به گزارش ایمنا، محمد شیاع السودانی در گفت‌وگو با شبکه الجزیره اظهار کرد: این یک تعهد مبتنی بر قانون اساسی و اخلاق و از نظر ما، یک موضوع حل شده است.

وی هر چند از گروه‌های تروریستی ضد ایرانی فعال در خاک عراق، به عنوان «احزاب اپوزیسیون ایرانی» یاد کرد اما ابراز عقیده کرد که این گروه‌ها سال‌ها است به عنوان پناهنده در عراق حضور دارند.

نخست‌وزیر عراق با بیان اینکه حضور این گروه‌ها با افرادی مسلح و با در اختیار داشتن اردوگاه و آموزش نظامی یا ورود به خاک ایران و اقدامات مسلحانه، مردود است، افزود: قانون اساسی عراق این مسئله را نمی‌پذیرد، هیچ‌کس هم در تصمیمات ملی این کشور و استقلال رأی ما دخالتی ندارد، بغداد تاکنون حتی یک روز هم تابع شرق یا غرب نبوده است.

حال عراق خوب اما با چالش فساد روبه‌رو است

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در شرایط کنونی حال عراق خوب است، با خود آشتی کرده، بر تروریسم پیروز شده است و همه مردم این کشور در یک جبهه ایستاده‌اند.

السودانی با اشاره به وجوه مثبت و منفی شرایط کنونی در عراق، با اشاره به اولویت‌های دولتش برای تحقق آرمان‌های ملت اضافه کرد: نمی‌توانم نسبت به گاز عراق که در حال سوختن است و همزمان سالانه هشت تریلیون دینار واردات گاز به کشور صورت می‌گیرد، بی‌تفاوت باشم. باید جلوی این هدررفت را گرفت.

السودانی تاکید کرد: برای اصلاحات اقتصادی باید برنامه‌ای داشته باشیم که از فعال‌سازی بخش‌های مختلف آغاز شود و در این زمینه لازم است از منابع طبیعی بهره ببریم، عراق یک کشور کشاورزی و صنعتی است و از منابع لازم برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد خود برخوردار است.

نخست‌وزیر عراق توجه به بخش خصوصی را یکی از ارکان اصلاحات در کشور دانست و گفت: چالشی که اکنون با آن مواجه هستیم، فساد است و روند مبارزه با آن دشوار نیست، اما در دوره‌های قبل اراده‌ای برای مبارزه وجود نداشت.

به گفته السودانی، در موضوع درآمدهای گمرکی و گذرگاه‌های مرزی، عمده فساد مربوط به کارمندان است و هیچ حزب سیاسی وجود ندارد که برای خود پول جمع‌آوری کند.

نخست‌وزیر عراق افزود: قوه قضائیه از وجود شبکه‌ای از مقامات ارشد دولت پیشین (به نخست‌وزیری مصطفی الکاظمی) و انجام «سرقت قرن» سخن می‌گوید که در قالب ارائه امکانات به شبکه‌ای از سارقان اموال عمومی در حوزه دبیرخانه اداره مالیات‌ها صورت گرفته است.

وی گفت: اگر رسیدگی به فساد به‌خصوص در مورد همین پرونده به درستی صورت نگیرد، هرگونه صحبت در مورد مبارزه با فساد بیهوده خواهد بود.

توافق ایران و عربستان بسیار مهم است

وی توافق ایران و عربستان را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: این توافق به ثبات منطقه کمک خواهد کرد و توسعه و رشد اقتصادی تنها می‌تواند در فضای همکاری بین کشورهای منطقه تحقق یابد.

نخست‌وزیر عراق درباره روابط با کویت گفت: بخش اعظم تفاهمات در همه زمینه‌ها با کویت انجام شده است و فقط موضوع مرزهای دریایی باقی مانده است که کمیسیون‌های مربوطه همچنان در حال برگزاری جلسات و دنبال کردن آن هستند؛ عراق برای رفع همه عوامل مختل‌کننده روابط با کویت، جدی است.

در مورد مشکلات امنیتی و آب با ترکیه در حال مذاکره هستیم

وی درباره مشکلات عراق با ترکیه نیز اظهار کرد: ما اشتراکات و منافع زیادی با کشور همسایه خود داریم اما مشکلاتی در حوزه‌های امنیتی و آب وجود دارد که البته فرصت‌های موجود، از آن بزرگ‌تر است.

السودانی گفت: ما برای ایجاد یک مشارکت اقتصادی با ترکیه تلاش می‌کنیم و در این زمینه طرح‌های راهبردی وجود دارد که به زودی رونمایی خواهد شد و روابط فی ‌مابین را تقویت خواهد کرد.

نخست‌وزیر عراق از تلاش‌های ستودنی ترکیه برای تأمین سهم آب برای عراق سخن گفت و در عین حال بر ضرورت توسعه فناوری‌های مدرن در مدیریت منابع آب در داخل تاکید کرد.

وی افزود: کمیته‌های مشترکی با ترکیه و ایران برای دستیابی به توافق در زمینه نحوه کنترل مرزها در حال کار است. با اقلیم کردستان عراق نیز درباره حضور نیروهای فدرال در امتداد مرزهای ترکیه و ایران تفاهم حاصل شد.

سوریه باید به اتحادیه عرب برگردد

السودانی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: سوریه باید به اتحادیه عرب بازگردد. این کشور آسیب‌های زیادی دیده است و باید از زبان گفت‌وگو استفاده کرد. جدی‌ترین چالش امنیتی پیش روی ما در حال حاضر، وضعیت امنیتی سوریه است.

وی گفت: نیروی نظامی عراق هم‌اکنون در سطح بالایی از آمادگی و توانایی برای تأمین امنیت در تمام نقاط عراق است که این کشور دیگر نیازی به حضور نیروهای رزمی خارجی ندارد، البته در سطح مسائل امنیتی و آموزشی و تبادل اطلاعات همچنان به این همکاری‌ها نیاز داریم و تلاش می‌کنیم این امر را در قالب همکاری‌های دوجانبه سازماندهی کنیم.

کد خبر 652017

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.