علی صالحی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: طی دو سال گذشته و در طول همهگیری بیماری کرونا، آمار مصدومان چشم حوادث چهارشنبهسوری که به بیمارستان فیض مراجعه کرده بودند، کاهش یافته بود؛ امیدواریم آمار افراد درگیر با آسیبهای چشمی حوادث چهارشنبهسوری سال جاری نیز افزایش نداشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه افراد باید از انجام رفتارهای پرخطر در چهارشنبهسوری بپرهیزند، افزود: به منظور پیشگیری از وارد شدن صدمه به چشم، افراد باید از عینکهای محافظی که توسط موتورسواران یا جوشکارها استفاده میشود، استفاده کنند؛ عینکهای مذکور از وارد شدن اجسام خارجی به چشم جلوگیری میکند و بهترین راهکار برای محافظت از چشم است.
رئیس بیمارستان چشمپزشکی فیض اصفهان با بیان اینکه عینکهای ذکر شده میدان وسیعی را تحت پوشش قرار میدهد و حتی اطراف چشم نیز تحت پوشش قرار میگیرد، تصریح کرد: عینکهای محافظ چشم، مانعی کاربردی برای ورود اجسام به چشمها محسوب میشود؛ البته افراد در مرحله اول باید از انجام رفتارهای پرخطر و قرار گرفتن در شرایط خطرناک پرهیز کنند.
وی با بیان اینکه افراد میتوانند با انجام فعالیتهایی صحیح مانند روشن کردن آتش و در کنار یکدیگر بودن، این روز را با سلامت پشت سر بگذارند، ادامه داد: معضل اصلی که تهدیدکننده سلامت افراد محسوب میشود، مواد محترقه انفجاری است که در پی انفجار آنها بسیاری از حوادث به وقوع میپیوندد.
در صورت وارد شدن آسیب به چشم چه اقداماتی انجام شود؟
صالحی با بیان اینکه چشم اندامی ظریف است که با کوچکترین جسم خارجی دچار آسیب میشود، گفت: با وارد شدن تکهفلزی کوچک به چشم، آسیبهایی مانند پارگی چشم و ایجاد واکنش فلزی، افراد را تهدید میکنند. فلزهای به کار رفته در مواد محترقه دارای دمایی بالا هستند و با ورود به چشم، تمام لایههای چشم خواهد سوخت.
وی ادامه داد: چشم قابل ترمیم است، اما در صورت ایجاد شدن یک سوراخ کوچک در چشم یا سوختن لایههای آن، کارکرد اصلی چشم از دست میرود و این عضو از بدن به وضعیت اولیه خود بازنمیگردد، به همین علت اصل پیشگیری از آسیبهای چشمی، باید در دستور کار همگان قرار گیرد.
این متخصص و جراح چشم با اشاره به اقدامات اولیه که پس از ایجاد شدن آسیبهای چشم باید انجام شود، اظهار کرد: درصورتیکه در حوادث آسیبی به چشم افراد وارد شد، بهترین اقدام قرار دادن محافظ بر چشم و جلوگیری از دستکاری نکردن این عضو است، برخی از افراد پس از رخ دادن حادثه، پیشنهاد شستوشوی چشم با آب یا چای را میدهند، این درصورتی است که ممکن است چشم سوراخ شده باشد و با شستوشو میکروب وارد آن شود.
از شستوشو و دستکاری چشم پرهیز کنید
وی با بیان اینکه با وارد شدن میکروب به چشم، افراد باید در انتظار عفونت داخل چشمی باشند، افزود: پس از قراردادن محافظ بر چشم آسیبدیده و دستکاری نکردن آن، فرد باید به مرکز تخصصی چشمپزشکی منتقل شود تا بررسیهای لازم انجام گیرد. در صورت سوراخ بودن چشم افراد به منظور ترمیم بستری خواهند شد و در صورت سطحی بودن آسیب، جسم خارجی به سرعت خارج و چشم، شستوشو داده میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان تصریح کرد: در صورتی که جسم خارجی یا مواد محترقه وارد شده به چشم، اندازه بزرگی داشته باشد، تمام لایههای چشم سوخته و له میشود. هنگامی که سطح چشم (قرنیه) پاره و جسم خارجی وارد چشم شود، محتویات چشم سوخته میشود که قابل ترمیم نیستند؛ در این شرایط در صورت قطع شدن عصب بینایی و نابینا شدن یک چشم، تخلیه چشم صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه درصورتیکه یک بیمار درک نور نداشته باشد، عصب بینایی او قطع شده است و قابل ترمیم نیست، ادامه داد: درجات سوختگی چشم به میزان محدوده سوخته شده وابسته است، در صورت پاره شدن قرنیه و وارد شدن آسیب به داخل چشم، سوختگی درجه دو رخ میدهد و در صورتی که عدسیه و شبکیه و سایر لایههای چشمی بسوزد، سوختگی درجه سه رخ میدهد.
بیمارستان فیض؛ تنها مرکز تخصصی چشمپزشکی اصفهان
صالحی با بیان اینکه شدیدترین نوع سوختگی چشم، درجه چهار است که به تخلیه چشم میانجامد و چشم قابل ترمیم نیست، گفت: به صورت نادر شاهد مراجعه افرادی که مواد محترقه در صورت آنها منفجر شده بود به بیمارستان فیض بودهایم که به تخلیه چشم انجامیده است. بیشتر آسیبهای چشمی در پی اصابت ترکشهای مواد محترقه به چشم و انداختن فشفشه، ترقه و سایر مواد محترقه در آتش حادث میشود.
وی با تاکید بر لزوم نظارت هرچه بیشتر والدین بر رفتارهای فرزندان خود، اضافه کرد: مواد منفجره و محترقه نباید در دسترس کودکان قرار بگیرد، چراکه کودکان در دنیای کودکانه خود با آنها بازی میکنند، بیآنکه از عواقب این اقدام باخبر باشند. هیچ مرکز درمانی افراد درگیر با آسیبهای چشمی را تحت درمان قرار نمیدهد، به همین منظور افراد بلافاصله پس از رخداد حادثه و ایجاد آسیب چشمی باید به بیمارستان فیض که مرکز انحصاری چشمپزشکی است، مراجعه کنند یا ارجاع داده شوند و تا زمان رسیدن به این بیمارستان، از دستکاری و شستوشوی چشم خودداری و از محافظ چشم استفاده کنند.
این فلوشیپ بیماریهای شبکیه با اشاره به ارتباط هرساله بیمارستانهای سوانح سوختگی و فیض، ادامه داد: قراردادی با بیمارستان سوانح سوختگی تنظیم شده است که در پی آن رزیدنتهای چشم به بیمارستان سوانح سوختگی مراجعه، نسبت به بررسی بیماران اقدام میکنند و هر بیمار دارای آسیب چشمی که نیازمند اقدامات تخصصی چشم باشد به بیمارستان فیض منتقل میشود.
نظر شما