رنگ، فضاهای شهری را خواناتر می‌کند

یک کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری گفت: شناسایی هویت‌های رنگی می‌تواند در خواناتر کردن فضا به طراحان شهری کمک کند، طراحی رنگ در شهر از دیدگاه روانشناسی بر هویت‌بخشی فضاها اثرگذار است، اما امروزه رنگ‌ها بیشتر بدون هماهنگی با هویت، فرهنگ و تراکم‌های جمعیتی و ساختمانی به‌کار برده می‌شود.

سعیده بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: یکی از مهمترین اهدافی که لازم است طراحان و مدیران شهری مدنظر قرار دهند، استفاده از رنگ است، از رنگ‌ها می‌توان به‌سادگی و با هزینه‌ای کم برای تعریف فضاها، ایجاد خوانایی، حس وحدت و ایجاد حس تعلق مکان استفاده کرد.

وی افزود: حس وحدت و یکپارچگی از ویژگی‌های بارز معماری و شهرسازی ایران بوده، در حالی که اکنون اغتشاش و ازهم‌گسیختگی در شهرها جای آن را گرفته است.

این کارشناس برنامه‌ریزی شهری خاطرنشان کرد: در بسیاری موارد پالت رنگی به صورت ناخودآگاه در یک شهر طی سال‌ها مورد استفاده قرار گرفته و به نشانه و نمادی قوی تبدیل شده است.

بهداشت ادامه داد: بسیاری از شهرها، روستاها و مناطق طی سال‌ها سنت‌های رنگی خود را به دست آورده‌اند، حتی محله‌ها و بخش‌های مختلف شهرها می‌تواند حال و هوای رنگی متفاوتی داشته باشد.

وی تصریح کرد: قسمت‌های حومه‌ای شهر با بخش‌های صنعتی، اداری، مرکزی یا بافت تاریخی دارای کدهای رنگی متفاوتی است، از طرفی در هر فرهنگ رنگ‌ها هویت خاص خود را دارد، به نحوی که در تصورات ذهنی ما هر بنا با رنگ‌های خاصی تداعی می‌شود.

این کارشناس برنامه‌ریزی شهری اضافه کرد: رنگ‌های فیروزه‌ای و آبی یادآور بناهای مذهبی و مساجد بوده و رنگ‌های تند و شاد متناسب با فضاهای کودکانه است.

بهداشت تاکید کرد: رنگ‌های مختلف می‌تواند یادآور زمان‌ها، معانی و وقایع خاص باشد، به عنوان مثال رنگ‌های سبز تیره و سیاه برای مراسم عاشورا و رنگ‌های زرد، قرمز و نارنجی یادآور فصل پاییز و آغاز مدارس است که هریک چهره متفاوتی به فضاهای شهری می‌دهد.

وی گفت: شناسایی هویت‌های رنگی می‌تواند در خوانا کردن فضا به طراحان شهری کمک کند، طراحی رنگ در شهر از دیدگاه روانشناسی و تأثیر آن بر انسان می‌تواند بر هویت‌بخشی فضاها اثرگذار باشد، اما امروزه رنگ‌ها بیشتر بدون هماهنگی با هویت، فرهنگ، تراکم‌های جمعیتی و ساختمانی، اقلیم و جغرافیای شهر و بدون توجه به جایگاه کاربردی آن در زیبایی‌شناسی شهر انتخاب می‌شود و بیشتر تابع رنگ مصالح مدرن معماری است.

یک کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری افزود: انتخاب رنگ‌ها باید به نحوی بسیار سنجیده و با توجه به کیفیت فضایی و ویژگی‌های محلی استفاده شود، از این‌رو نمی‌توان با یک شناخت کلی به ارائه راهکارها و ضوابط پرداخت و انتظار افزایش کیفیت‌های فضای شهری را داشت.

بهداشت اضافه کرد: استفاده از رنگ‌ها باید با توجه به شرایط اقلیمی، هویت تاریخی و فرهنگ شهر بررسی و اجرا شود، شکل بصری شهرها از منظر رنگی دارای هویت خاص بوده و می‌تواند در صورت استفاده صحیح سیمای شهرها را به منظری مطلوب و خوشایند تبدیل کند.

وی تاکید کرد: رنگ را نمی‌توان پس از ساخت بناها به شهر اضافه کرد، بلکه این تصمیم باید قبل و در زمان ساخت بناها و فضاهای شهری مورد توجه قرار بگیرد.

کد خبر 630517

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.