خواب پاییزی گالری‌ها در فصل اوج فعالیت‌

فصل پاییز اوج فعالیت‌ و برنامه‌های گالری‌های کشور است، اما پاییز امسال با سال‌های گذشته فرق دارد؛ بسیاری از گالری‌ها فعالیتی در این فصل برنامه‌ریزی و اجرا نکرده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، براساس آمار ارائه‌شده از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۹۶ تا اوایل مردادماه سال گذشته، ۸۸ گالری در تهران و ۱۱۸ گالری در استان‌های کشور فعالیت خود را آغاز کرده‌اند، این در حالی است که تعداد نگارخانه‌ها و گالری‌های کشور تا سال ۱۳۹۶، ۵۵۰ تا بوده و در ادامه با افزایش ۲۰۶ نگارخانه طی چهار سال، به ۷۵۶ نگارخانه رسیده؛ حال پس از گذشت بیش از یک سال از ارائه آمار مذکور، بدون شک بر تعداد گالری‌ها و نگارخانه‌ها افزوده‌شده است.

براساس بررسی که خبرنگار ایمنا از سایت اطلاع‌رسانی برنامه‌های در حال اجرای گالری‌های کشور انجام داد، تعداد زیادی از گالری‌های شهرستان‌ها به جز یک نمایشگاه که در شهر شیراز برگزارشده و روز چهارشنبه بیستم مهرماه به پایان می‌رسد، تعطیل هستند. بسیاری از گالری‌ها در مهرماه برنامه و فعالیتی ندارند، این در حالی است که بازار هنر و گالری‌ها همیشه در فصل پاییز در اوج فعالیت خود بوده‌اند و امسال چنین نیست.

طبق آمار ارائه‌شده توسط سایت‌های مرجع باید گفت تا اطلاع ثانوی گالری‌های تهران و شهرستان‌ها برنامه‌ای برای برگزاری نمایشگاه ندارند. مطابق توضیحات چند سایت مرجعی که برنامه‌های هفتگی و ماهانه گالری‌ها را منتشر می‌کنند، تنها گالری فعال در تهران «اعتماد» بوده که به نمایشگاه نقاشی محمدرحیمی اختصاص داشته و روز یکشنبه هفدهم مهرماه به پایان رسیده است.

نمایشگاه گروهی «گنجینه» هم رویداد دیگری است که تا روز دوشنبه هجدهم مهرماه در گالری «الا» برقرار بوده و حال به پایان رسیده است. از دیگر نمایشگاه‌های فعال می‌توان به نمایشگاه گروهی «پرواز» اشاره کرد که توسط گروه هنری «رؤیای من» در نگارخانه «شمس» برگزارشده و تا روز چهارشنبه بیستم مهرماه ادامه دارد.

برای جویا شدن علت تعطیلی و خواب گالری‌های تهران و شهرستان‌ها علاوه بر پیگیری گالری‌دارها، با برخی اعضای هیئت‌مدیره انجمن نگارخانه داران ایران تماس گرفت که هیچ‌کدام حاضر به گفت‌وگو نشدند.

پریسا پهلوان (رئیس هیئت‌مدیره انجمن نگارخانه‌داران ایران) مدیر گالری ویستا و انتشارات «ویستاهنر» نیز حاضر نشد درباره اوضاع فعلی گالری‌ها و برنامه آینده آن‌ها صحبت کند و تنها گفت: خیلی اهل مصاحبه نیستم و هم‌اکنون ترجیح می‌دهم درباره موضوعی که گفتید صحبتی نکنم.

پهلوان، در واکنش به این توضیح که تنها مرجع پاسخ‌گو در رابطه با اوضاع فعالیت گالری‌ها و نگارخانه‌های انجمن نگارخانه‌داران است، گفت: درست است که رئیس هیئت‌مدیره هستم، اما نمی‌توانم از جایگاه انجمن صحبتی کنم و اگر هم حرفی بزنم، باید از طرف خودم باشد. انجمن نگارخانه‌داران، چندین عضو دارد و نمی‌شود از طرف همه اعضا صحبت کرد؛ لذا هر صحبتی درباره موضوعات مرتبط از سوی انجمن باید با هماهنگی و تعامل با همه اعضا صورت گیرد.

رزیتا شرف‌جهان (نقاش، مجسمه‌ساز و مدیر گالری طراحان آزاد) درباره اوضاع گالری‌ها و دلایل تعطیلی بی‌سروصدای گالری‌ها اظهار کرد: درباره چنین موضوعی بهتر است اعضای هیئت‌مدیره انجمن نگارخانه‌داران پاسخ‌گو باشند، اما به‌عنوان یکی از گالری‌داران عرصه تجسمی و فردی که سال‌ها در این حوزه فعالیت کرده باید بگویم کار ما جزو مشاغل غیرضروری به‌حساب می‌آید.

وی افزود: زمانی که اوضاع معمولی و روبه‌راه باشد، علاقه‌مندان و مخاطبان و هنرمندان هم به گالری‌ها می‌روند و چند اثر هنری را هم می‌بیند.زمانی که شرایط جامعه ملتهب می‌شود، وضعیت کار هنرمندان تجسمی و بازار کار گالری‌ها هم دچار تغییراتی می‌شود.

این هنرمند تجسمی تصریح کرد: بدون شک پاییز بهترین فصل برای فعالیت‌های گالری‌داران و هنرمندان است، اما زمانی که فضا ملتهب می‌شود چنین مقطع مهمی هم از دست می‌رود بی‌آنکه تأثیر مثبتی در بازار هنر و تجارت ایجاد شود. مردم به بازدید از نمایشگاه‌های هنری تمایلی نشان نمی‌دهند. هنرمندان هم باید در شرایط نرمالی باشند تا به فعالیت و خلق اثر ادامه دهند. شرایط جامعه بدون شک بر روحیه و نحوه فعالیت هنرمندان تأثیر مستقیم دارد.

وی درباره اینکه آیا گالری طراحان آزاد درحال‌حاضر میزبان آثار هنری است یا خیر، گفت: درحال‌حاضر نمایشگاهی در گالری ما برگزار نمی‌شود. برخی هنرمندان قرار بود برای برگزاری نمایشگاه با ما همکاری داشته باشند اما تماس گرفتیم و رویدادهای پیش رو کنسل کردیم تا شرایط آرام‌تر و مساعدتر شود.

شرف‌جهان با اشاره به اینکه هنرمندان هم طی روزها و هفته‌های گذشته تمایلی به برگزاری نمایشگاه نداشته‌اند، اظهار کرد: نمایشگاهی داشتیم که با ناآرامی‌های ایجادشده شروع شد و چند روز از افتتاح آن گذشته بود، طی آن چند روز حتی یک نفر هم به دیدن آثار نیامد؛ هنرمند صاحب اثر هر روز می‌آمد و در نمایشگاه حضور داشت.

وی ادامه داد: این شخص ساکن کرج بود و هرروز بعدازظهر باید مسیری طولانی را تا منزلش طی می‌کرد و به‌هرحال با خطراتی مواجه بود. روزهایی هم که ایشان نبود ما در نمایشگاه حاضر بودیم اما مخاطبی برای بازدید به گالری نمی‌آمد. حال شما حساب کنید که این هنرمند دو سال زمان صرف خلق آثارش کرده است و حال برای برگزاری نمایشگاه با کمبود مخاطب و مشکلات دیگر مواجه است. درنهایت این شد که نمایشگاه را با موافقت دو طرف تعطیل کردیم.

کد خبر 611215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.