اثبات فرسودگی در پیچ‌وتاب قوانین مدیریتی

محدوده میدان بوعلی سینا تا چهارراه مفتح و قسمت جنوبی میدان بوعلی تا میدان فردوسی شهرکرد، از محدوده‌های قدیمی و هویت‌دار شهر است که به‌دلیل بی‌توجهی به بافتی ناکارآمد تبدیل شده است و شرایط زندگی هر روز برای ساکنان دشوارتر می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، رشد بی‌رویه و شتابان شهرنشینی و شهرگرایی، مشکلات زیادی را به همراه داشته است. یکی از این مشکلات عمده وجود بافت‌های ناکارآمد شهری است، پهنه‌هایی از شهر که در مقایسه با سایر پهنه‌ها از جریان توسعه و چرخه تکاملی حیات عقب افتاده‌اند و به کانون مشکلات و نارسایی‌های شهری تبدیل شده‌اند.

طی سال‌های اخیر رویکرد بازآفرینی شهری به عنوان رویکردی کارآمد در حوزه مرمت، برای حل مشکلات بافت‌های ناکارآمد شهری مطرح شده است و برای رسیدن به بازآفرینی باید توسعه پایدار شهری مدنظر قرار بگیرد.

بازآفرینی پایدار شهری با درنظرگرفتن تمام ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست‌محیطی به بافت دیدگاهی جامع، یکپارچه و پایدار برای بهبود وضعیت کالبدی، اجتماعی و زیست‌محیطی دارد، اما گاهی اوقات اثبات فرسودگی یک محدوده یا بافت شهری دشوار می‌شود.

شهرکرد از جمله شهرهای کشور است که درصد قابل توجهی از بافت آن فرسوده و نیازمند بازآفرینی است. محدوده میدان بوعلی سینا تا چهارراه مفتح و قسمت جنوبی میدان بوعلی سینا تا میدان فردوسی از محلات قدیمی و با هویت شهر است که به دلیل بی‌توجهی به بافتی ناکارآمد تبدیل شده است و روز به روز شرایط زندگی برای ساکنان دشوارتر می‌شود.

نسترن رفیعی، یکی از شهروندان این محدوده در این خصوص به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: بسیاری از افراد روزها و سال‌های زیادی در این محلات زندگی کرده‌اند، برخی هنوز هم ساکن این منطقه هستند و مکانی از شهر را که دسترسی آن به مراکز خرید و حمل‌ونقل شهری مناسب است را به هر جای دیگر شهر ترجیح می‌دهند.

وی ادامه می‌دهد: با این وجود منازل فرسوده شده و استحکام لازم برای زندگی را ندارد، هزینه خرید مسکن در شهرکرد بسیار بالا و مشاغل کاذب در این خیابان‌ها در حال گسترش است.

این شهروند اظهار می‌کند: بسیاری از افراد خانه‌های خود را فروخته‌اند و رفته‌اند و در محدوده‌هایی که به مرکز شهر و بازار دسترسی خوبی ندارد، آپارتمان‌نشین شده‌اند.

رفیعی خاطرنشان می‌کند: چنانچه این محلات در بافت فرسوده بود حداقل می‌توانستیم از تسهیلات بافت فرسوده استفاده کنیم، اگر این محلات مورد توجه قرار بگیرد و مشاغل ناهنجار از سطح آن برچیده شود استقبال بهتری از سوی شهروندان برای زندگی در آن خواهد شد و توسعه می‌یابد.

وی تاکید می‌کند: در این میان زخمی کهنه ما را رنج می‌دهد این منطقه در محدوده جنوب شهر است و چند سال است بی‌توجهی مسئولان وضعیت را به سمتی سوق داده است که برای اهالی آن خوشایند نیست، حتی نسل جوان تمایلی به خرید مسکن در این محدوده ندارد، زیرا مرتب می‌شنوند اینجا آینده‌ای ندارد و به مکانی نامناسب برای کودکان که شخصیت آنها در این سن شکل می‌گیرد، تبدیل شده است.

افزایش سطح محدوده‌های بافت فرسوده را پیشنهاد داده‌ایم

مسعود حبیبی، مدیر منطقه یک شهرداری شهرکرد در خصوص قرارگیری محدوده میدان بوعلی سینا تا چهارراه مفتح و قسمت جنوبی میدان بوعلی سینا تا میدان فردوسی در بافت فرسوده، می‌گوید: افزایش سطح محدوده‌های بافت فرسوده را پیشنهاد دادیم.

وی ادامه می‌دهد: مشاور تهیه طرح جامع که موظف به انجام بازدید میدانی، مطالعات و دیگر اقدامات است، دو سال است اقدامات خود را انجام داده و طرح نهایی ظرف چند ماه آینده ابلاغ می‌شود، مکاتبات ما نیز قبلاً انجام شده است.

حبیبی تصریح می‌کند: ارسال نامه برای راه‌وشهرسازی نیازمند آن است که مشاور مجدداً محدوده را امکان‌سنجی کند و ضوابط بافت‌های ناکارآمد را در نظر بگیرد و این موارد طبق دستورالعمل به مشاور طرح ابلاغ شده است.

وی خاطرنشان می‌کند: طرح جامع، پهنه‌های مختلف سطح شهر و محدوده‌ای است که برای شهر براساس ضریب و سرانه افزایش جمعیت در نظر گرفته شده است.

مدیر منطقه یک شهرداری شهرکرد ادامه می‌دهد: بر اساس اینکه جمعیت به چه میزان نیازمند افزایش کاربری مسکونی و خدماتی است، مشاور طرح تصمیم به افزایش پهنه می‌گیرد، اما هنوز تأیید نهایی برای این محدوده انجام نشده است؛ چند روزی است که طرح جامع به شهرداری جهت رفع مغایرت ابلاغ و در معاونت شهرسازی شهرداری شهرکرد جلسات متعدد برگزار شده است.

حبیبی به قرارگیری محدوده میدان بوعلی سینا تا چهارراه مفتح و قسمت جنوبی میدان بوعلی سینا تا میدان فردوسی در پهنه‌های فرسوده شهر اشاره و اضافه می‌کند: اگر اهالی این محلات یک درخواست مردمی به شهرداری منطقه یک ارائه دهند ما نیز با معاونت شهرسازی شهرداری نامه‌ای را به راه و شهرسازی ارسال می‌کنیم و پهنه‌هایی که در بافت فرسوده قرار نگرفته است را پیشنهاد می‌دهیم.

پهنه‌های فرسوده شهر باید در طرح تفصیلی بررسی شود

وی می‌گوید: وظیفه مشاور طرح این است که تمام ۵۰۰۰ هزار هکتار محدوده بافت شهری شهرکرد را بررسی کند و هر محدوده‌ای که ضوابط بافت فرسوده دارد را جزو پهنه قرار دهد، اما در حال حاضر طرح جامع در دست بررسی است و این مهم باید در طرح تفصیلی بررسی شود.

مدیر منطقه یک شهرداری شهرکرد تاکید می‌کند: خواسته ساکنان این محلات را در نخستین جلسه با معاونت شهرسازی شهرداری شهرکرد مطرح می‌کنیم تا تصمیمی اتخاذ شود؛ طرح جامع و تفصیلی نقشه راه آینده شهر و راه و شهرسازی متولی است، این طرح پس از تهیه، جهت گرفتن تأییدیه به شهرداری ابلاغ می‌شود تا مغایرت‌ها و پیشنهادات اعلام شود؛ اکنون در مرحله ارائه مغایرت‌ها به هستیم.

مطالعات مقدماتی روی پهنه‌های محدوده انجام شده است

مرجان دادایی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری شهرکرد نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: قرارگیری محلات و محدوده‌های شهر در بافت فرسوده با ستاد عمران و بازآفرینی اداره‌کل راه و شهرسازی استان است، ما تنها پیشنهاداتی را براساس مستندات ارائه می‌کنیم که باید تدوین و جهت اجرا به شهرداری ابلاغ شود.

وی ادامه می‌دهد: ارائه درخواست ساکنان الزامی برای قرار گرفتن محدوده در بافت فرسوده نیست، البته درخواست شهروندان ارسال شده است، اما نمی‌دانیم آیا موافقت‌شود یا خیر.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری شهرکرد تاکید می‌کند: مطالعات سطح یک مقدماتی روی پهنه‌های این محدوده انجام و تمام موارد براساس شاخص‌های ناکارآمدی به اداره‌کل راه و شهرسازی ارسال شده است، مابقی اقدامات با این دستگاه اجرایی است و ما نیز پیگیر هستیم.

محدوده مورد نظر باید سه شاخص بازآفرینی را داشته باشد

در همین پیوند صغری علی‌زاده، معاون شهرسازی و معماری اداره‌کل راه و شهرسازی استان چهارمحال‌وبختیاری، می‌گوید: محدوده بافت فرسوده باید توسط شهرداری درخواست داده شود تا توسط اداره کل راه و شهرسازی استان بررسی و پس از آن در کمیسیون ماده پنج استان مصوب شود.

وی تاکید می‌کند: تغییر محدوده بافت فرسوده با مشاور طرح سطح دو ساماندهی شهرستان شهرکرد است و می‌توان از مشاور درخواست کرد تا محدوده را اصلاح کند یا شهرداری جداگانه‌ای پیشنهاد دهد تا این محدوده جزو بافت فرسوده قرار بگیرد، البته محدوده باید سه شاخص بازآفرینی را داشته باشد و لازم است یک مشاور ذی‌صلاح به‌کار گرفته شود تا اگر محدوده مورد نظر قابلیت الحاق داشته باشد، موارد در کمیسیون ماده پنج پیگیری شود.

وی با بیان اینکه طرح جامع شهر به شهرداری پیشنهاد و مهلت اول و دوم آنان تمام شده است، تصریح می‌کند: برای محلاتی که شهروندان درخواست داده‌اند باید نامه درخواست الحاق به بافت فرسوده تهیه شود تا پس از ارسال نامه توسط شهرداری طرح جامع بازنگری شود، اگر شهرداری نقطه نظرات خود را درخصوص طرح جامع بدهد، کار ما نیز راحت‌تر خواهد بود و این مسئله در کمیسیون ماده پنج مطرح می‌شود.

با درخواست مکرر ساکنان این محلات و پیگیری خبرنگار ایمنا در نهایت نامه قرارگیری این محدوده در بافت فرسوده توسط شهرداری به اداره‌کل راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری ارسال شد و خبرگزاری ایمنا، همچنان پیگیر این مطالبه مردمی است.

گزارش از فریبا باقری؛ خبرنگار ایمنا 

کد خبر 609468

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.