به گزارش ایمنا، آیت الله سید ابراهیم رئیسی روز شنبه پس از دیدار همتای تاجیکستانی خود در دوشنبه _۲۷ شهریور ۱۴۰۰_ در کنفرانس مطبوعاتی اظهار کرد: از اینکه امروز در تاجیکستان هستم و به دعوت رئیس جمهور این کشور نخستین سفر خودم و همراهان را به کشور دوست و مسلمان و با سابقه دیرینه فرهنگی و دینی تاجیکستان قرار دادیم بسیار خوشبختم و امید دارم این سفر نقطه عطفی بین روابط دو کشور ایران و تاجیکستان باشد.
وی با اشاره به محورهای گفتوگوهای خود با امامعلی رحمان گفت: در گفتوگوهای دوجانبه با رئیس جمهور، به پیشینه روابط دو کشور اشاره کردیم که این پیشینه حاکی از گسترش مناسبات بعد از انقلاب اسلامی با تاجیکستان است. اولین کشوری که از استقلال تاجیکستان حمایت کرد جمهوری اسلامی بود که تلاش کرد آنچه از این ظرفیتها برای گسترش مناسبات به کار بیاید، استفاده شود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: قراردادهایی که تاکنون بین ایران و تاجیکستان منعقد شده گواه بر اراده دو کشور برای توسعه مناسبات است و در این مقطع که فصل نوینی از این ارتباط قرار است رقم بخورد، استفاده از ظرفیتهای ایران و تاجیکستان باید توسعه یابد.
رئیسی با اشاره به امضای قراردادهای همکاری در این دیدار از سوی وزیران دو کشور، اظهار کرد: مهمتر از همه اراده دو کشور برای توسعه مناسبات سیاسی تجاری و اقتصادی است. ارتباط با تاجیکستان یکی از اولویتهای سیاست خارجی ایران است و دلایل آن هم روشن است. چون علقهها و ارتباطات قبلی و قلبی با مردم این کشور داریم.
وی اضافه کرد: در یک نگاه شاید ما دو نباشیم بلکه یکی هستیم. این نگاه که ما دو کشور را طوری ببینیم که از یک فرهنگ و پیشینه بسیار عمیق و دارای یک تمدن کهن هستیم، اهمیت ارتباط و مناسبات دو کشور بیشتر روشن میشود و این روابط حتماً توسعه مییابد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ظرفیتهای ارزشمندی در دو کشور وجود دارد که نیازمند برنامهریزی است. از جمله این ظرفیتها تجاری و اقتصادی است که این ظرفیتها فعلاً قابل قبول نیست و باید توسعه یابد و به ظرفیت قابل قبول برسد.
وی ظرفیت ارتباط با دریا مانند بنادر چابهار و بندرعباس را ظرفیتی برای افزایش روابط تجاری دو کشور ارزیابی کرد و گفت: از دیگر مناسباتها مناسبت فرهنگی است که زمینههای هنر، ادب و دپارتمان زبان فارسی در محافل علمی و دانشگاهی در تاجیکستان میتواند موجب گسترش فرهنگ باشد و با گامهایی که در بخشهای فرهنگی میتوان برداشت، روابط دو کشور توسعه مییابد.
رئیس دولت سیزدهم در ادامه از سپس اهمیت بخش کشاورزی گفت و افزود: بخش کشاورزی موضوع مهم دیگری است که قراردادی در این زمینه منعقد شد و میتواند توسعه دو کشور را به همراه داشته باشد و فصل نوینی برای ارتباطات دو کشور باشد و توسعه گردشگری و فرهنگی در کنار توسعه اقتصادی و تجاری را شاهد باشیم.
دولت فراگیر میتواند آینده افغانستان را رقم بزند
رئیسی با تاکید بر لزوم توسعه همکاریهای منطقهای گفت: خوشبختانه نظرات ما نسبت به افغانستان باهم نزدیک است و هر دو معتقدیم دخالت بیگانگان موجب بلاهای بیشماری در این کشور شد و باید دست بیگانگان را قطع کرد. هرگز بیگانگان نه توانستند امنیت ایجاد کنند و نه امنیت ساز بودند و ادامه حضور و نقش آفرینی بیگانگان را نمیپذیریم.
وی تاکید کرد: مساله افغانستان باید توسط مردم افغانستان و با همکاری کشورهای همسایه و کشورهایی که در منطقه نسبت به افغانستان علقهای دارند، حل شود. همکاری ما و تاجیکستان و کشورهای همسایه افغانستان میتواند زمینه را فراهم کند تا افغانها خود سرنوشت خود را رقم بزنند. چون معتقدیم مساله افغانستان را خود افغانها حل کنند و باید با تسهیلگری یک مذاکرات بین افغانی شکل بگیرد.
رئیس جمهور ادامه داد: حکومت و دولتی که در افغانستان برپا میشود، باید دولتی فراگیر باشد؛ دولت مربوط به یک قوم و یک گروه سیاسی نمیتواند مشکلات را حل کند. دولت فراگیر یعنی همه اقوام و گروههای سیاسی در این دولت باید احساس ایفای نقش کنند و این دولت میتواند از همه ملت افغانستان نمایندگی داشته باشد. این دولت میتواند آینده افغانستان رقم بزند.
باید زمینه حضور تروریسم در افغانستان را از بین برد
رئیسی با تاکید بر اینکه حضور تروریستها در افغانستان نه تنها برای این کشور بلکه برای منطقه خطرناک است، گفت: امروز آمریکاییها که داعش را تشکیل دادند و بعد از اینکه موجب شرارت در عراق و سوریه شد به سمت استقرار آن در افغانستان رفتند.
وی تصریح کرد: حضور داعش نه تنها در افغانستان بلکه برای منطقه خطرناک است. باید زمینه حضور هر گونه جریان تروریستی را در افغانستان از بین برد. با حضور هر جریانی که بستر رشد جریانهای تروریستی در افغانستان باشد مخالفیم و معتقدم باید با آن برخورد قاطعانه شود.
رئیس دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: هرگز نمیپذیریم در کنار مرز ما جریان تروریستی و داعشی بخواهد خانه کند و به کشورهای منطقه و افغانستان ضربه بزند. ما افغانستانی دارای صلح، آرامش، دوستی و پیشرفت را قبول داریم و معتقدیم حضور بخشهای مختلف در افغانستان امنیتساز باشد.
رئیسی یادآور شد: حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه امنیت ساز بوده اما حضور بیگانگان در منطقه تخریب کننده امنیت بوده است. هر جا حضور پیدا کردیم حضور امنیت ساز داشتیم و تلاش کردیم مردم افغانستان خود برای خودشان تصمیم بگیرند. راه حل کشور افغانستان با یک کشور، یک قوم و یک گروه نیست بلکه راه حل آن استقرار دولتی فراگیر و دولتی است که همه اقوام را در بر بگیرد. همه باید کمک کنند و ما هم در جمهوری اسلامی این سیاست را دنبال میکنیم که افغانستان بتواند برای شکل دادن حکومتی تلاش کند که آینده این کشور را تضمین کند.
وی ابراز امیدواری کرد که حضور هیأت جمهوری اسلامی در تاجیکستان فصل جدیدی از همکاریهای تجاری، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بین دو دولت و دو کشور را رقم بزند.
رئیس جمهور با بیان اینکه علاقه مردم ما به مردم تاجیکستان بر همه مردم این کشور روشن است، گفت: امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی برای همه مردم منطقه و همه مردم مسلمان در سراسر عالم نگران هستند که مردم مسلمان در جای جای منطقه بتوانند زندگی سالم همراه با آرامش، رشد و پیشرفت داشته باشند و این مطالب همواره در سخنان و مواضع ایشان اعلام میشود.
رئیسی ادامه داد: ما هم در جهت همین سیاست معتقدیم تاجیکستان کشور دوست، برادر و هم فرهنگ و دین است و هر چه راههای توسعه و پیشرفت را طی کند مانند این است که ما راه پیشرفت را طی کردهایم و کوچکترین نا امنی در تاجیکستان و منطقه، ناامنی کشور ما است. پیشرفت و تعالی در تاجیکستان و کشورهای مسلمان منطقه پیشرفت ما محسوب میشود و پیشرفت همه را در منطقه پیشرفت خودمان میدانیم. امروز گامهایی که در تاجیکستان برای پیشرفت مردم این کشور برداشته میشود پیشرفتهای خودمان تلقی میکنیم.
وی ابراز امیدواری کرد: روابط خوب بین دو کشور بتواند در جهت منافع هر دو کشور و ملت عزیز تاجیکستان و ایران و برای پیشرفت روابط باشد.
رئیس جمهور با قدردانی مجدد از مهمان نوازی رئیس جمهوری، دولت و ملت تاجیکستان گفت: امیدوارم این رفت و آمدها برای گسترش روابط و مناسبات دو کشور باشد.
منبع: ایرنا
نظر شما