به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس مقالهای از مهدی رحیمی، رصدگر هلال ماه که در اختیار خبرگزاری ایمنا قرار گرفته است: مقارنه ماه و خورشید برای هلال ماه شوال ۱۴۴۲ در روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر با ۲۸ رمضان ۱۴۴۲ و ۱۱ می ۲۰۲۱ ساعت ۱۹:۵۲:۱۶ (۱۶ دقیقه قبل از غروب خورشید) به وقت مرکز ایران روی داده است. در ادامه مختصات ماه را برای لحظه غروب خورشید چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر با ۲۹ رمضان ۱۴۴۲ و ۱۲ می ۲۰۲۱ را مرور کنیم:
مقایسه هلال ماه شوال در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰
با مرور اولیه مختصات بالا درمییابیم که رؤیت هلال ماه شوال ۱۴۴۲ در سراسر کشور به هیچ وجه با چشم غیر مسلح امکانپذیر نیست. برای درک بهتر این مطلب، مشخصات هلال شوال ۱۴۴۲ را با مشخصات هلال شوال ۱۴۴۱ (سال گذشته) مقایسه میکنیم:
مقایسه شکل گرافیکی هلال شوال ۱۴۴۲ و هلال شوال ۱۴۴۱
شوال ۱۴۴۲ چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ |
شوال ۱۴۴۱ شنبه ۳ خرداد ماه ۱۳۹۹ |
نتیجه گیری
۱- همه پارامترهای مؤثر در رؤیت هلال شوال ۱۴۴۲ (سال ۱۴۰۰) کمتر از هلال شوال ۱۴۴۱ (سال ۱۳۹۹) است ضمن این که ماه در دورترین فاصله خود از زمین نسبت به شوال سال گذشته قرار دارد به همین جهت رؤیت این هلال، به مراتب سختتر از هلال سال گذشته است و نیاز به برنامهریزی دقیقتر دارد.
۲- طول کمان در هلال شوال سال گذشته ۹۷ درجه و در هلال شوال امسال برابر با ۷۱ درجه است.
نقشه رؤیت پذیری هلال شوال ۱۴۴۲
رنگ سبز: هلال ماه در این مناطق با چشم معمولی قابل مشاهده است.
رنگ صورتی: هلال ماه در این مناطق با ابزار قابل مشاهده میباشد و امکان مشاهده با چشم معمولی هم به شرط وجود شرایط ایده آل رصدی وجود دارد.
رنگ آبی: هلال ماه در این مناطق فقط با تلسکوپ یا دوربین دوچشمی مناسب، امکانپذیر است.
بیشتر بخوانید:
بررسی رؤیت هلال ماه شوال در نقاط مختلف جهان
با توجه به نقشه بالا، رؤیت این هلال را در نقاط مختلف جهان مورد بررسی قرار میدهیم:
رؤیت هلال ماه شوال در ایران:
رؤیت هلال شوال ۱۴۴۲ در تمام نقاط کشور با ابزار اپتیکی نسبتاً قوی امکانپذیر است.
رؤیت هلال ماه شوال در عربستان:
معیار کشور عربستان در رؤیت هلال ماه:
۱- مقارنه زمین مرکزی، قبل از غروب خورشید باشد.
۲- غروب ماه بعد از غروب خورشید باشد.
مقارنه زمین مرکزی در روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۲۲:۵۹ به وقت مکه صورت گرفته است، لذا چون دو شرط بالا در روز سه شنبه وجود نداشته است بنابراین در عربستان، هلال ماه شوال ۱۴۴۲ در غروب روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ با استفاده از ابزار قابل رؤیت بوده است نتیجه این که در کشور عربستان نیز مانند ایران روز پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر با عید سعید فطر خواهد بود.
رؤیت هلال ماه شوال در سایر نقاط جهان:
با توجه به نقشه ارائه شده بالا، هلال ماه شوال ۱۴۴۲ در اکثر قاره آفریقا، اروپا و قسمتهایی از آمریکای جنوبی و بعضی از کشورهای آسیای جنوب شرقی با ابزار اپتیکی قابل مشاهده است. تنها در قسمتهایی از قاره آمریکای مرکزی مثل آمریکا، مکزیک، گوتاملا، ونزوئلا، کلمبیا، هلال ماه شوال در غروب روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ با چشم غیر مسلح قابل مشاهده میباشد.
بیشتر بخوانید:
کلید رؤیت هلال ماه شوال در دستان سیاره ناهید:
وضعیت افق غربی در لحظه غروب خورشید روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰
در بعد از غروب خورشید روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰، سیارههای عطارد و ناهید میتوانند کمک قابل توجهی برای پیدا کردن هلال ماه باشند.
روز چهارشنبه کافی است سیاره ناهید را در افق که ارتفاعی برابر با ۱۰ درجه و ۴۰ دقیقه پیدا کنید و دوربین یا تلسکوپ خود را دقیقاً برابر با ۴ درجه و ۷ دقیقه قوسی در جنوب این سیاره متمرکز کنید (جدایی زاویهای بین مرکز ماه و سیاره ناهید برابر با ۰۴:۰۷ است) و در آنجا به جستجوی هلال ماه بپردازید یا از محل آن عکسبرداری کنید.
نکته جالب دیگر این که، سمت جغرافیایی ماه و سیاره ناهید تا لحظه غروب ماه با همدیگر برابر بوده و فقط کافی است به روش فوق به جستجوی هلال ماه بپردازید.
ابزار رصدی مورد نیاز برای
با توجه به تجربههای قبلی در رصدهای مشابه، استفاده از ابزارهای رصدی با گشودگی بالا (مثل دوربین ۱۲۰*۲۰ یا تلسکوپهای دابسونی مدرج شده و یا تلسکوپهای دارای سیستم گوتو میتواند اقبال شما را در موفقیت در این رصد افزایش دهد. کیفیت افق رصدگاه از جمله مهمترین شرایطی است که باید به آن توجه داشت.
نظر شما