رضا امانی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا در خصوص تاثیر الگوی تغذیه مناسب بر روی خلق و خوی افراد و کاهش افسردگی اظهار کرد: رابطه تغذیه و خلق و خوی افراد یک رابطه دو سویه است، بدان معنا که خلق روی انتخابهای تغذیهای افراد اثر میگذارد و از سوی دیگر الگوی غذایی هم بر روی خلق و خوی افراد بسیار موثر است.
وی تاکید کرد: در مغز انسان، تمام فعالیتها از جمله یادگیری، تمرکز، حافظه کوتاه مدت و بلند مدت و انتخابهای غذایی و اشتهای افراد در میل به غذاها تحت تاثیر ترکیبهای شیمیایی به نام ناقلهای عصبی شیمیایی است که در مغز ساخته میشوند و پیشساز این ناقلهای عصبی شیمیایی از تغذیه افراد است.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی گفت: با فراهم آوردن این پیشسازها و تامین عوامل کمکی که ویتامینها و املاح هستند، میتوان روی ناقل های شیمیایی دخیل در پدیدههای مغزی تاثیر گذاشت و از این طریق روی جنبههای مختلف کارکردها از جمله خلق افراد هم موثر واقع شد.
وی با تاکید بر اینکه افسردگی شایع ترین اختلال خلقی است، تصریح کرد: الگوی مواد خوراکی در خلق و خوی افراد بسیار موثر است. درشت مغذیها مانند مواد قندی، کربوهیدراتها، پروتیینها و چربیها هستند و ریز مغذی ها نیز شامل ویتامین ها و املاح بوده که ترکیب مصرفی این مواد در خلق و خوی اشخاص تاثیر گذار است.
امانی توضیح داد: باید مصرف مواد قندی و چربیها به اندازه مورد نیاز بدن افراد باشد. در مصرف مواد شیرینی و قندی باید توجه داشت که مصرف مواد شیرینی ابتدا قند خون افراد را بالا برده و احساس خوبی به فرد دست میدهد و در مرحله بعد به دلیل اینکه انسولین قند خون را پایین می آورد، خلق افراد تغییر می کند.
وی درباره اندازه مصرف چربیها بیان کرد: مصرف کم چربیها موجب افت و کاهش خلق وخوی افراد شده و از سوی دیگر محدود کردن چربیها موجب پرخاشگری افراد می شود. نیاز افراد به مصرف چربیها بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است و رژیمهای سخت اشخاص و مصرف کم چربی این اندازه را کاهش می دهد و مصرف محدود چربیها در خلق و خوی افراد بسیار موثر است.
وی تاکید کرد: در صورتی که فردی الگوی تغذیه ای متعادل داشته باشد و از گرفتن رژیمهای خودسرانه پرهیز کند، ویتامینهای بدن او تامین می شود. چنانچه فردی افت خلق پیدا کند و الگوی غذایی مناسبی هم نداشته باشد، مصرف مکملهای گروه B و اسید فولیک و یتامینهای B ۶ و مصرف سبوس غلات، سبزیجات و جگر که دارای منابع غنیتری هستند، توصیه میشود.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی خاطرنشان کرد: از نشانههای افسردگی بیقراری، گیجی و اضطراب است و برای کنترل اضطراب و استرس در افرادی که دچار افسردگی هستند میتوان از موادی که بهبودی ایجاد میکنند، استفاده کرد و از مصرف فستفودها و نوشابهها پرهیز کنیم.
وی یادآور شد: مصرف سبزیجات و میوههای تازه، کاکائوی تلخ، مصرف ماهی، مکملها، منابع منیزیم (مصرف انواع مغرها، پوسته غلات، گوشت قرمز) در کاهش افسردگی افراد موثر است.
نظر شما